Σύλλογος
Δημοσίων
Υπαλλήλων
Ναυτικού

Φειδίου 10, Αθήνα 10678
τηλ.: 210-3838304
fax:  210-3827864
Κιν:  6977648857
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΔΑΣ/ΠΝ)

Ακόμη μια χρονιά βλέπουμε την κόλαση της φωτιάς να καίει περιουσίες και δάση, άφηνοντας πίσω εικόνες που μοιάζουν με το κοινός αποκαλούμενο « κρανίου τόπος».

Για μια ακόμη φορά ζούμε τις τραγικές και οδυνηρές συνέπειες από την εγκληματική ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη. Οι ανυπολόγιστες καταστροφές σε όλη τη χώρα έρχονται να προστεθούν στις αμέτρητες καταστροφικές συνέπειες που βιώνει ο λαός, κάθε φορά ύστερα από πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς.

Η σημερινή κυβέρνηση είναι μία ακόμη αυτουργός σε αυτό το διαρκές και κατά συρροή έγκλημα σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, της λαϊκής περιουσίας και της απειλής της ανθρώπινης ζωής που βαραίνει διαχρονικά όλες - ανεξαιρέτως χρώματος - τις αστικές κυβερνήσεις.

Τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» και η «κλιματική αλλαγή» αξιοποιούνται ως εύκολες δικαιολογίες και βολικό «καταφύγιο» για να κρυφτούν οι διαχρονικές ελλείψεις, η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση υπηρεσιών, η ανεπάρκεια σε μέσα και υποδομές, η απουσία μέτρων πρόληψης. Ειδικά, όσον αφορά τη Βαρυμπόμπη πρόκειται για μια φωτιά λίγα μόλις μέτρα από τον αστικό ιστό της πρωτεύουσας, με ήπιους ανέμους και σε μια μορφολογικά προσβάσιμη περιοχή. Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι «ευτυχώς δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές» δείχνουν τα όρια της αντιλαϊκής πολιτικής τους που στον 21ο αιώνα, παρά τις τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας, καταστρέφει το περιβάλλον και θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή. Το μόνο επιχειρησιακό σχέδιο που έχουν είναι το «τρεχάτε να σωθείτε».

Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ότι η αντιπυρική προστασία δεν είναι μόνο η κατάσβεση αλλά κυρίως η πρόληψη στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών μας, με τις απαραίτητες αντιπυρικές ζώνες, τους καθαρισμούς, τις υποδομές κ.λπ. που τελικά θυσιάζονται στον βωμό της λογικής «κόστους-οφέλους» που διέπει και τον τομέα της αντιπυρικής προστασίας. Η διαχρονική στρατηγική, που δίνει βάρος στην καταστολή και όχι στην πρόληψη, που διέσπασε οργανικά και επιχειρησιακά αυτούς τους δύο τομείς, απέτυχε παταγωδώς.

Επιβεβαιώνεται επίσης ότι η εμπορευματοποίηση της γης και ο άναρχος χωροταξικός σχεδιασμός που έχει ως κριτήριο το κέρδος οδηγώντας σε «μεικτές ζώνες», οικιστικές και δασικές, λειτουργούν σαν εύφλεκτη ύλη και τις συνέπειες τις πληρώνουν πρώτοι από όλους οι ίδιοι οι κάτοικοι των περιοχών είτε μέσω της καταστροφής της περιουσίας τους, είτε μέσω της διακινδύνευσης της ζωής τους και της υγείας τους. Πολύ δυνατός άλλωστε ήταν σήμερα το πρωί ο συναγερμός που σήμανε το Εθνικό Αστεροσκοπείο για τα επιβλαβή σωματίδια στην ατμόσφαιρα του λεκανοπεδίου της Αττικής, χωρίς η κυβέρνηση ωστόσο να πάρει έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας των κατοίκων.  

Ειδικά για τη Βαρυμπόμπη πρέπει να σκεφτούμε ότι είναι μια περιοχή δίπλα σε πυκνό και εύφλεκτο δάσος, όπου δεν είχαν γίνει οι αναγκαίες παρεμβάσεις, μια περιοχή όπου συγκεντρώνονται βασικές υποδομές της πρωτεύουσας (δίκτυα ηλεκτροδότησης, υδροδότησης κ.λπ) εκτεθειμένες και κακοσυντηρημένες που λειτουργούν σαν «βόμβες», μια περιοχή που γειτνιάζει ακόμη και με βιομηχανική ζώνη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανυπολόγιστες συνέπειες.

Διαχρονικά οι κυβερνήσεις όχι μόνο δεν παίρνουν τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών αλλά τα τελευταία χρόνια μέσω των «δασοκτόνων» νόμων διευκολύνουν τη διείσδυση μονοπωλιακών ομίλων στα δασικά οικοσυστήματα μέσω κυρίως της αλλαγής χρήσης της δασικής γης και με την εξασφάλιση παράλληλα του απαραίτητου γι' αυτό χωροταξικού και περιβαλλοντικού πλαισίου. Ενδεικτικά, ν. 4280/2014 ΝΔ-ΠΑΣΟΚ «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση - βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών - ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας», ν. 4351/2015 ΣΥΡΙΖΑ για τις «βοσκήσιμες γαίες», ν. 4389/2016 ΣΥΡΙΖΑ «Επιτάχυνση κατάρτισης δασικών χαρτών» περί «οικιστικών πυκνώσεων, ν. 4467 2017 ΣΥΡΙΖΑ, που αφορά τροποποιήσεις διατάξεων για τη δασική νομοθεσία, ν. 4495/2017 ΣΥΡΙΖΑ «’Έλεγχος και Προστασία Δομημένου Περιβάλλοντος» κ.λπ.

Η ΔΑΣ εκφράζει την αλληλεγγύη της στους πυροπαθείς κατοίκους των κατεστραμμένων   περιοχών, στο προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των άλλων Δημόσιων Υπηρεσιών που δίνουν μια ηρωική μάχη σε πολύ δύσκολες συνθήκες από τις πυρκαγιές που ακόμα συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο, στην Αττική, Εύβοια, Πύργο, σε όλη την χώρα.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, να δείξουν την μέγιστη δυνατή επιφυλακή όπου βρίσκενται, με αίσθημα ευθύνης να συμβάλουν ώστε να υπάρξουν οι λιγότερες δυνατές απώλειες στον δασικό μας πλούτο, σε αγροτικές εκτάσεις και κατοικίες. Η συμβολή στις λιγοστές δυνάμεις πυρόσβεσης που δίνουν νυχθημερόν άνιση μάχη με τις φλόγες μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα. Είναι φανερό ότι ο λαός έχει αφεθεί στο έλεος των πυρκαγιών από την κυβέρνηση. Το μόνο επιχειρησιακό σχέδιο που έχουν είναι το «τρεχάτε να σωθείτε».

 

Εδώ και τώρα η κυβέρνηση οφείλει να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε:

 • Να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες υποδομές και τα μέσα –έστω και τώρα- για να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα, καθώς βρισκόμαστε στο μέσο της αντιπυρικής περιόδου.
 • Να υπάρξει άμεσα καταγραφή των ζημιών και ολική αποζημίωση των περιουσιών των λαϊκών οικογενειών.
 • Να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης των τοπικών δομών Υγείας με μόνιμο προσωπικό και μέσα για όσους έχουν ανάγκη.
 • Να υπάρξουν άμεσα μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής, ένδυσης και σίτισης των πυρόπληκτων οικογενειών.
 • Να υπάρξει η άμεση αποκατάσταση της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης στις περιοχές που επλήγησαν.

Ο σχεδιασμός και τα μέτρα αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας ΔΕΝ είναι πολυτέλεια. Αφορούν την ανθρώπινη ζωή, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, τις λαϊκές ανάγκες, όμως δεν υλοποιούνται, γιατί για τους καπιταλιστές και το αστικό κράτος τους αποτελούν κόστος, χωρίς προσδοκώμενα κέρδη.

Ελπίζουμε να σταματήσει εδώ το κακό! Το μυαλό μας είναι στους πληγέντες, καλό κουράγιο.

 

***********************************************************************************************************************************************************

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΔΑΣ/ΠΝ)

 

Συνάδελφοι, -ισσες,

σκλάβοι του 21ου αιώνα δεν θα δεχτούμε να γίνουμε.

 

Χαιρετίζουμε όλους και όλες τους συναδέλφους που συμμετείχαν στην πανεργατική απεργία στις 10/6/2021 ενάντια στο νομοσχέδιο έκτρωμα που καταργεί το 8ωρο, τσακίζει τα εργασιακά δικαιώματα και τη συλλογική δράση. Η μεγάλη απεργία και η μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα ήταν ανάσα στον αγώνα για να ζήσουν οι εργαζόμενοι και τα παιδιά τους όπως τους αξίζει στον 21ο αιώνα. Από όλη την Ελλάδα, οι εργαζόμενοι, στείλαμε μήνυμα αισιοδοξίας και αποφασιστικότητας για τη συνέχεια του αγώνα.

 

Μπορούμε να βάλουμε φρένο στους σχεδιασμούς τους και τη πολιτική τους. - Το μήνυμα της απεργίας ήταν ξεκάθαρο.

 

Το νομοσχέδιο δεν διορθώνεται. Παρεμβαίνει στην καρδιά των εργασιακών δικαιωμάτων, που είναι ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας, τινάζοντας στον αέρα την ζωή κάθε  οικογένειας. Πάει πολύ η κυβέρνηση να εμφανίζει ως “πρόοδο” την αύξηση του χρόνου εργασίας. Στην εποχή του 5G, στην εποχή που η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο που φτιάχνονται εμβόλια για μια άγνωστη πανδημία μέσα σε λίγους μήνες, το προοδευτικό είναι να μειώνεται ο χρόνος εργασίας, να εξασφαλίζεται δουλειά για όλους, με σύγχρονους όρους αμοιβής και δικαιώματα και όχι να γυρνάμε σε συνθήκες δουλειάς του προηγούμενου αιώνα για να κερδίζουν περισσότερα οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Συγχρόνως επιβάλλουν σιγή νεκροταφείου ώστε, χωρίς εμπόδια, οι εργαζόμενοι να δουλεύουν με όρους “σύγχρονου σκλάβου”. Στήνουν νέα εμπόδια στην πάλη του εργατικού κινήματος, επιδιώκουν να μετατρέψουν την απεργία σε μια συμβολική πράξη, επιστρατεύοντας το ηλεκτρονικό φακέλωμα, διώξεις συνδικαλιστών κλπ.

Γιατί τόσο “άγχος” για το απεργιακό δικαίωμα και την συνδικαλιστική δράση; Επειδή είναι «ξεπερασμένα» και «αναποτελεσματικά»; Ασφαλώς όχι. Φοβούνται τη δύναμη των εργαζομένων!

Φοβούνται ένα κίνημα που οργανώνει την πάλη των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Φοβούνται ένα κίνημα που δεν θα έχει για “μέτρο” τον δήθεν ρεαλισμό -το περίφημο "ε και τι να κάνουμε;" που ψιθυρίζουν ήδη πολιτικές δυνάμεις που στοχεύουν κυβερνητικές καρέκλες- αλλά θα έχει σταθερά μπροστά τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα.

 

Δίνουμε αγώνα για να ξηλωθεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο, που έφτιαξαν όλες οι κυβερνήσεις με τις «οδηγίες» της ΕΕ, ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα στο άθλιο αυτό νομοθέτημα. Η μεγάλη συμμετοχή στην απεργία της προηγούμενης  Πέμπτης και τις συγκεντρώσεις δίνει τον τόνο της κλιμάκωσης των επόμενων ημερών. 

Η κυβέρνηση φέρνει το νομοσχέδιο – τερατούργημα στη Βουλή τη Δευτέρα 14/6 και προετοιμάζεται να το ψηφίσει την Τετάρτη 16/6! Είμαστε αποφασισμένοι, έχουμε τη δύναμη να το πετάξουμε στον κάλαθο των αχρήστων! Κλιμακώνουμε την προσπάθειά μας κόντρα στον εργασιακό μεσαίωνα και το νομοσχέδιο που τον νομιμοποιεί.

Η απάντηση μας πρέπει να είναι ανάλογη της επίθεσης που δεχόμαστε.

Ιδια πρέπει να είναι η απάντηση και στις 16/06, παρόλο που η ΓΣΕΕ για ακόμη μία φορά αποδεικνύει τον ρόλο της αφού μέχρι και σήμερα τηρεί σιγή ιχθύος και στην προηγούμενη απεργία κόντρα σε αποφάσεις σωματείων ανακοίνωσε άλλη ημερομηνία απεργίας. Η ΑΔΕΔΥ παρά την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα και μάλιστα μετά από την επιτυχημένη απεργία στις 10/06 καλεί αρχικά σε στάση εργασίας και κρατά τους εργαζόμενους σε αναμονή και μόλις δύο μέρες πριν μετατρέπει την στάση σε 24ωρη απεργία.

 

                                                                                                                                                  

Στις 16/06 πρέπει να εργασιακοί χώροι να είναι άδειοι και οι εργαζόμενοι να απαντήσουν στην επίθεση που δέχονται τόσο οι ίδιοι όσο οι οικογένειες  και τα παιδιά τους, με πιο ισχυρό απεργιακό μέτωπο σε όλη τη χώρα.

 

Απαντάμε αγωνιστικά σε κυβέρνηση και εργοδοσία στη βαρβαρότητα που θέλουν να μας επιβάλλουν! Να μην επιτρέψουμε τη ραγδαία επιδείνωση της ζωής μας!  Να καταργηθεί  όλη η αντεργατική νομοθεσία και οι διατάξεις της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.  Να μην ψηφιστεί και να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο - έκτρωμα. Διεκδικούμε την κάλυψη των συγχρόνων αναγκών μας με βάση την πρόοδο της γνώσης, της επιστήμης και της τεχνικής.   Για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ώρο - 5ήμερο - 35ώρο.

 

Καλούμε την Τετάρτη 16/6  όλους τους εργαζόμενους

στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα  και στις 5 μ.μ. έξω από τη Βουλή.

 

14-6-21

****************************************************************************************************************

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΔΑΣ/ΠΝ)

3 ΙΟΥΝΗ 2021 ΑΠΕΡΓΙΑ

Είναι ώρα ευθύνης και μάχης

Να μην περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο

 • 8  ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ 8ΩΡΟ
 • ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
 • 10 ΩΣ 13 ΩΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ, ΩΣ 78 ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
 • ΩΣ 150 ΩΡΕΣ ΥΠΕΡΩΡΊΑ ΜΕ 20% ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ
 • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ, ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ
 • ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΌ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
 • ΝΕΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΌ ΦΑΚΕΛΩΜΑ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΊΑ
 • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΏΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΊΑΣ

 

Αυτά είναι τα πιο σημαντικά μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ σε ένα νομοσχέδιο που επιδιώκει να κατεδαφίσει όσα κατακτήθηκαν τα τελευταία 100 χρόνια!

Καμιά πλευρά της ζωής του εργαζόμενου δεν μένει ανεπηρέαστη και δεν γλιτώνει από την διάλυση όλων των κατακτήσεων. Κανένα αίτημα των μεγαλοεργοδοτών δεν έμεινε έξω από ένα σχέδιο νόμου.

Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο!

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι αλλαγές στα εργασιακά δίνουν «δύναμη στον εργαζόμενο». Πόσο «δυνατός» όμως θα αισθάνεται κάποιος όταν δεν θα μπορεί να υπολογίζει πότε, πόσο και πώς θα δουλεύει; Όταν η εργασία θα επιτρέπεται να είναι ως 13 ώρες την ημέρα, συνεχόμενα ή σπαστά, από το σπίτι ή από το χώρο εργασίας, Κυριακές και αργίες.

Πόση δύναμη έχει όποιος δεν ξέρει πότε θα δει το παιδί του, πόσο εισόδημα θα φέρει στο σπίτι, πού θα είναι ο χώρος εργασίας του, ποια μέρα θα ξεκουραστεί; Αυτό ζουν σήμερα οι εργαζόμενοι στα σουπερμάρκετ που θα είναι ανοιχτά Κυριακή από τις 7.30 το πρωί ως τις 10 το βράδυ! Σήμερα υπάρχουν 17 ελαστικές μορφές εργασίας που υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν λίγες ώρες την ημέρα, λίγες μέρες το μήνα, λίγους μήνες το χρόνο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξασφαλίσουν σταθερό εισόδημα που να τους επιτρέπει να ζουν με αξιοπρέπεια και ελεύθερο χρόνο.

Καμία αυταπάτη ότι τα μέτρα δεν μας ακουμπάνε τους εργαζόμενους στο δημόσιο. Το κράτος που νομοθετεί τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου θα την εφαρμόσει στους εργαζόμενούς του. Ήδη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε ο νόμος 4498/2017 για τη 12ωρη εργασία των νοσοκομειακών γιατρών. Ή μήπως μπορεί να δουλεύει ο ιδιωτικός τομέας Κυριακές, αργίες, 7 ημέρες την βδομάδα και οι υπηρεσίες του κράτους, όπως οι ελεγκτικές, να μείνουν στο απυρόβλητο; Ήδη επεκτείνεται η 24ωρη λειτουργία και το ωράριο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών, όπως έχει γίνει στα ΚΕΠ και πήγε να εφαρμοστεί στις εφορίες μέσα στην πανδημία. Επεκτείνονται οι ελαστικές μορφές απασχόλησης μέσα από τη μονιμοποίηση της τηλεργασίας, με τα σχέδια για προσλήψεις εργαζομένων μόνο με τηλεργασία στο δημόσιο τομέα.

Έχουμε εμπειρία. Οι απολύσεις και οι μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα την περίοδο της κρίσης οδήγησαν σε διαθεσιμότητες, περικοπή του 13ου και 14ου μισθού και πάγωμα μισθών στο δημόσιο.

Η κυβέρνηση λέει ότι παίρνει μέτρα για το καλό μας. Μα ποιο είναι αυτό το καλό; Ότι οι απεργίες θα θεωρούνται εγκληματική ενέργεια, ή στην καλύτερη περίπτωση μια συμβολική πράξη, αφού οι απεργοί θα είναι όσοι επιτρέπει το κράτος των εργοδοτών, δίχως να μπορούν να περιφρουρήσουν την ίδια τους τη διεκδίκηση; Είναι χαρακτηριστικό ότι το νομοσχέδιο προβλέπει για τις απεργίες την υποχρέωση για την  «ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία» στο 33% !! Το απεργιακό δικαίωμα καταντά «αδειανό πουκάμισο» αφού για να παρέχεται το 1/3 των υπηρεσιών και μάλιστα πέραν του συνηθισμένου προσωπικού ασφαλείας, πρακτικά θα πρέπει να εργάζονται σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι. Αν αναλογιστεί κανείς πόσοι εργαζόμενοι χρειάζονται στα πόστα τους για να απογειωθεί έστω και ένα αεροπλάνο ή για να κινηθεί έστω και ένας συρμός, καταλαβαίνει ότι στόχευση της κυβέρνησης είναι να βγάλει στην «παρανομία» το απεργιακό δικαίωμα και να νομιμοποιήσει την απεργοσπασία.! Πρόκειται για ακόμα ένα εμπόδιο που έρχεται να «κουμπώσει» στη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ περί υποχρεωτικής συμμετοχής στη ΓΣ που αποφασίζει απεργία τουλάχιστον του 50% των οικονομικά ενεργών μελών του πρωτοβάθμιου συνδικάτου και στο νόμο κατά των διαδηλώσεων.

Ότι το διευθυντικό δικαίωμα της απόλυσης δεν θα αναιρείται πλέον ούτε από τα δικαστήρια; Ποιανού άραγε καλό υπηρετεί το γεγονός ότι η ύπαρξη των συνδικάτων θα επιτρέπεται μόνο αν τα μέλη τους είναι φακελωμένα, αν οι ψηφοφορίες γίνονται ηλεκτρονικά, ώστε να έχουν ευκολότερη πρόσβαση οι εργοδότες και οι κυβερνητικοί μηχανισμοί;

Ποιος είναι αυτός που ωφελείται από την μετατροπή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας σε «ανεξάρτητη αρχή» που θα αναλάβει τον «έλεγχο» σε μια αγορά εργασίας με τη «ζούγκλα» να είναι πια κανονικότητα και θα στελεχώνεται από το διευθυντικό προσωπικό των βιομηχάνων, των τραπεζιτών κ.λ.π.;

Δεν είναι η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά που προσπαθούν να μας γυρίσουν έναν αιώνα πίσω. Από το 1990 και μετά ΕΕ, επιχειρηματικοί όμιλοι και οι κυβερνήσεις τους, ξηλώνουν τη μία κατάκτηση των εργαζομένων μετά την άλλη για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Τα νέα μέτρα είναι προϋπόθεση για την ένταξη της Ελλάδας στο Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βέλτιστη ευρωπαϊκή πρακτική είναι η οδηγία 2003/88/ΕΚ που προβλέπει μέχρι 13 ώρες δουλειά τη μέρα, μέχρι και 12 μέρες συνεχόμενη εργασία, μέχρι 78 ώρες εργασίας ανά βδομάδα. Αυτό το μέλλον σχεδιάζουν για μας και τα παιδιά μας.

Η αντιπαράθεση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι προσχηματική καθώς από κοινού, μαζί με το ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ), διαδοχικά και σταδιακά νομοθετούν με μοιρασμένους ρόλους διαμορφώνοντας το υπάρχον αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο.

Οι εργαζόμενοι στις 3 Ιουνίου παίρνουμε

την υπόθεση στα χέρια μας.

ΓΙΑΤΙ πραγματική πρόοδος είναι η πάλη των εργαζομένων για δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια. Η επιστημονική γνώση να αξιοποιείται για την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών και όχι για να πλουτίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας, των ψηφιακών εργαλείων και μέσων να αξιοποιείται για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής και δουλειάς, για τη μείωση του εργάσιμου χρόνου και την ευημερία όλου του λαού.

Μένουμε ενωμένοι, δυνατοί, δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας, τις διεκδικήσεις!

Καλούμε τους εργαζόμενους να δώσουν αγωνιστικό παρών στην Πανελλαδική, Πανδημοσιοϋπαλληλική ΑΠΕΡΓΙΑ, που προκηρύχθηκε από την ΑΔΕΔΥ για τις 3 Ιουνίου τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.

 

Να αποσυρθεί άμεσα το αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα

που θέλει να φέρει στη βουλή η κυβέρνηση.

Να καταργηθεί  όλη η αντεργατική νομοθεσία και οι διατάξεις της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

31/5/21

********************************************************************************************************

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΔΑΣ/ΠΝ)

Η κυβέρνηση παρουσίασε εχθές διαδικτυακά το νέο αντεργατικό έκτρωμα που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή, το οποίο φέρει κατ' ευφημισμό τον τίτλο: «Για την προστασία της Εργασίας». Για άλλη μία φορά κράτος και κυβέρνηση νομοθετούν όχι με κριτήριο τη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων, αλλά με κριτήριο την αύξηση των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών. Μάρτυρες αυτής της επιδίωξης γίναμε όλοι εχθές όταν ενημερωθήκατε ότι πρέπει να επιστρέψουμε στην εργασία μας όχι επειδή δεν υπάρχει πανδημία πια, όχι επειδή έχουν πάρει μέτρα προστασίας στον χώρο εργασίας μας, στα ΜΜΜ, στην υγεία, αλλά επειδή ξεκινάει η τουριστική περίοδος και ως υπάλληλοι του κράτους “οφείλουμε” να διασφαλίσουμε με κάθε τρόπο τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου ακόμα και αν χρειαστεί να θυσιάσουμε την υγεία μας και την υγεία της οικογένειας μας.  Γι’ αυτό άμεσα πρέπει να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας σε κάθε χώρο δουλειάς.

Στην κατεύθυνση αυτή το αντεργατικό αυτό ν/σ φέρνει τέτοιες  αντιδραστικές αλλαγές, που όχι μόνο δεν προστατεύουν τους εργαζόμενους, όπως ανεπιτυχώς προσπαθούν να ισχυριστούν, αλλά πραγματικά κάνει τη βαρβαρότητα στην εργασία ακόμα πιο εφιαλτική.

Ενδεικτικά βασικοί άξονες του νομοσχεδίου είναι:

• Η άρση εμποδίων στην επιβολή της 10ωρης και 12ωρης εργασίας και μάλιστα χωρίς επιπλέον αμοιβή ως υπερωρία.

• Η αύξηση του αριθμού των υπερωριών ανά έτος (από 96 στη βιομηχανία και 120 στους άλλους κλάδους σε 150 για όλους), τις οποίες μπορεί να επιβάλλει στον εργαζόμενο ο εργοδότης, ως μια ακόμα επιλογή έντασης της εκμετάλλευσης.

• Το παραπέρα ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας με τη διεύρυνση των κλάδων που θα μπορούν να δουλεύουν τις Κυριακές.

• Η παραπέρα νομική θωράκιση και εδραίωση της τηλεργασίας.

• Η καθιέρωση της ψηφιακής κάρτας εργασίας που, μεταξύ άλλων, θα επιτρέπει στον εργοδότη να μεγιστοποιεί την εκμετάλλευση σε κάθε δευτερόλεπτο του χρόνου εργασίας.

• Τα βάρβαρα αυτά μέτρα συνοδεύονται από το παραπέρα χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία και γενικότερα της συνδικαλιστικής δράσης με το φακέλωμα των συνδικάτων, την δημιουργία μηχανισμών αποτροπής της περιφρούρησης της απεργίας, τη αύξηση του προσωπικού ασφαλείας σε ποσοστό που πρακτικά ακυρώνει την ίδια την απεργία.

Ότι κι αν πουν για την «καινοτομία» και την «πράσινη» ανάπτυξη, η αλήθεια δεν κρύβεται με τίποτα: Η ανάκαμψη των κερδών, η θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων περνάνε μέσα από την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Το νομοσχέδιο για τα Εργασιακά είναι βασικό εργαλείο προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση. Γι' αυτό φιγουράρει ως το πιο «εμβληματικό» στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα υποβάλει η κυβέρνηση στην Κομισιόν, προκειμένου να αρχίσουν οι αποταμιεύσεις από το «ευρωπαϊκό» «Ταμείο Ανάκαμψης».

Στην προσπάθειά της μάλιστα να κρύψει την αλήθεια, η κυβέρνηση φτάνει να δηλώνει πως με αυτό το νομοσχέδιο δίνει απάντηση στο ερώτημα «πρόοδος ή καθήλωση». Λέει δηλαδή στους εργαζόμενους:

«Πρόοδος» είναι να δουλεύουν και με τη βούλα 10 ώρες τη μέρα, όπως δηλαδή δούλευαν οι εργαζόμενοι... το 1919, ενώ σήμερα εξαιτίας της ανάπτυξης της τεχνολογίας υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για μείωση του χρόνου εργασίας, για αύξηση του ελεύθερου χρόνου και δημιουργική αξιοποίησή του από τους εργαζόμενους.

«Πρόοδος» είναι να καταργούνται στοιχειώδη δικαιώματα, όπως το 8ωρο, που κατέκτησαν οι εργαζόμενοι με αίμα και τα οποία ανατρέπουν με κάθε τρόπο εδώ και χρόνια, με τη γενίκευση της «ευελιξίας» και της δουλειάς - λάστιχο, οι κυβερνήσεις, η ΕΕ, η εργοδοσία.

Την ίδια ώρα που γίνεται λόγος για απογείωση της παραγωγικότητας με την «ψηφιοποίηση της οικονομίας», αυξάνουν το χρόνο της απλήρωτης δουλειάς και ρίχνουν ακόμα πιο κάτω τους μισθούς, βαφτίζοντας «πρόοδο» τον εργαζόμενο με ατομική σύμβαση εργασίας, τις 150 ώρες υπερωριών να μη θεωρούνται υπερεργασία, την μονιμοποίηση της «τηλεργασίας» για μεγάλα τμήματα των εργαζομένων με όρους που τσακίζουν τα όρια μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής, οικογενειακής ζωής.

Θεωρούν «πρόοδο» οι εργαζόμενοι να μην μπορούν να απεργήσουν και να συνδικαλιστούν, η εργοδοσία και το κράτος να παρεμβαίνουν απροκάλυπτα στη λειτουργία των σωματείων, αξιοποιώντας όλους τους τρόπους, ακόμα και τις νέες τεχνολογίες.

Στον αντίποδα, βαφτίζουν «καθήλωση» οτιδήποτε μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη βελτίωση του «επενδυτικού κλίματος», οτιδήποτε μπορεί να βάλει προσκόμματα στην κερδοφόρα επένδυση συσσωρευμένων κεφαλαίων, όπως είναι άλλωστε και ο διακηρυγμένος στόχος του «εθνικού σχεδίου ανάκαμψης» για το κεφάλαιο. Όπου “καλό επενδυτικό κλίμα” σημαίνει καταστρατήγηση όποιων δικαιωμάτων έχουν απομείνει στους εργαζόμενους.

Προπάντων, θεωρούν «καθήλωση» τις διεκδικήσεις και τους αγώνες των εργαζομένων και των σωματείων τους, την πάλη για σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, για τα δικαιώματα και τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και του λαού.

Η θωράκιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, που τα κόμματά του βαφτίζουν «πρόοδο», «καθηλώνει» τους εργαζόμενους, τις μεγάλες σημερινές δυνατότητες για να ζήσουν εκείνοι και οι οικογένειές τους καλύτερα, να καλυφθούν οι ανάγκες, με μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους, μείωση του εργάσιμου χρόνου, σύγχρονη Παιδεία και Υγεία. Εκεί πρέπει να στρέψουν τη ματιά τους οι εργαζόμενοι, στον μεγάλο αγώνα για να μην περάσει το αντεργατικό αυτό τερατούργημα.

Δε πρέπει να τους το επιτρέψουμε!

Δυναμώνουμε το συλλογικό αγώνα για ζωή με δικαιώματα

ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ - ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ!

ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΣΤΟ ΣΥΛΑΛΛΗΤΗΡΙΟ, σήμερα, ΠΕΜΠΤΗ 13 ΜΑΙΟΥ ΣΤΙΣ 19.00, ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

 13 Μαΐου 2021

*****************************************************************************************************

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.ΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΔΑΣ/ΠΝ)

Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση της ΟΕΝΓΕ στο υπουργείο Υγείας, την Τετάρτη, στις 4 μ.μ. με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Υγείας

Η 7η Απρίλη, η Παγκόσμια Ημέρα της Υγείας, βρίσκει εμάς τους εργαζόμενους και τις οικογένειές μας να βιώνουμε τις τραγικές συνέπειες των εγκληματικών ελλείψεων στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος από την έναρξη της πανδημίας και βιώνουμε τη βαρβαρότητα:

 

 • να πεθαίνουν άνθρωποι με φορητό αναπνευστήρα στα ράντζα των νοσοκομείων, καθώς δεν έχουν εξασφαλιστεί οι ΜΕΘ που έχει ανάγκη η χώρα.

 

 • να έχουν μετατραπεί τα νοσοκομεία σε “μιας νόσου”, ενώ χιλιάδες χειρουργεία αναβάλλονται και ασθενείς με άλλες βαριές ασθένειες δεν μπορούν να νοσηλευθούν.

 

 • να ζούμε με το άγχος πως θα καλύψουμε τα έξοδα για τις εξετάσεις και τους γιατρούς, καθώς τα δημόσια Κέντρα Υγείας είναι υποβαθμισμένα ή ανύπαρκτα και πρέπει να τα χρυσοπληρώνουμε στους επιχειρηματικούς ομίλους.

 

 • να ανακυκλώνεται το υπάρχον ελάχιστο προσωπικό, να γίνονται μπαλάκι γιατροί και νοσηλευτές, μετακινούμενοι από δομή σε δομή, οι οποίοι με την εντατικοποίηση οδηγούνται στην εξόντωση.

 

 • να έχει σκοντάψει ο εμβολιασμός στα παζάρια, στον εμπορικό πόλεμο και στους ανταγωνισμούς ανάμεσα στους φαρμακευτικούς ομίλους στους οποίους είναι άμεσα μπλεγμένη η ΕΕ και οι κυβερνήσεις

 

 • να μετατρέπονται τα ΜΜΜ και οι εργασιακοί χώροι σε υγειονομικές βόμβες μπροστά στη διασφάλιση των κερδών των επιχειρήσεων.

 

 • της "αποθέωσης" της ατομικής ευθύνης, που φτάνει σήμερα μέχρι και τη διάγνωση της νόσου να την κάνουμε μόνοι μας με τα self-test και να τη δηλώνουμε εθελοντικά.

 

Αντί το κράτος να προσλάβει μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα της υγείας, να δημιουργήσει και να στελεχώσει νέες ΜΕΘ, να ενισχύσει αποφασιστικά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, χαρίζει εκατομμύρια ευρώ στους κλινικάρχες και δισεκατομμύρια στους ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς θυσιάζοντας τις λαϊκές ανάγκες.

Η βαρβαρότητα που βιώνουμε είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που αντιμετωπίζει τις ανάγκες τις δικές μας και των οικογενειών μας ως "κόστος" για το κράτος και ως "όφελος" για τους επιχειρηματικούς κολοσσούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Υγείας. Πρόκειται για την πολιτική όλων των κυβερνήσεων που προωθούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Βλάπτουν σοβαρά την υγεία μας, που αποτελεί εμπόρευμα αντί για κοινωνικό αγαθό.

Γι αυτό η κυβέρνηση αφήνει εμάς και τις οικογένειές μας απροστάτευτους μπροστά στην πανδημία και τις άλλες παθήσεις για τις οποίες απαιτείται κατάλληλη πρόληψη και θεραπεία. Γι αυτό έκοψε επιπλέον 96 εκατ. ευρώ από την ήδη υποχρηματοδοτούμενη ΠΦΥ στον κρατικό προϋπολογισμό για την Υγεία το 2021.

Μας υποχρεώνει να καταφεύγουμε στα ιδιωτικά κέντρα Yγείας και στους ιδιώτες ιατρούς. Να χρυσοπληρώνουμε την πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία, τα φάρμακα. Έτσι πολλαπλασιάζονται οι ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα που κάνουν χρυσές δουλειές εκμεταλλευόμενοι τις ανάγκες μας.

Τα εκατομμύρια των νεκρών και ασθενών σε όλον τον πλανήτη αποδεικνύουν ότι η υγεία των οικογενειών μας είναι ασύμβατη με τους νόμους της αγοράς και του κέρδους.

Κι όμως σήμερα, τον 21ο αιώνα, με το επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας, υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας που θα καλύπτει τον έλεγχο και τη νοσηλεία των ασθενών από τον κορονοϊό μαζί με την περίθαλψη ασθενών που έχουν άλλες παθήσεις ή χρειάζονται ξεχωριστή φροντίδα. Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα για ένα σύστημα Υγείας που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες τις δικές μας και των οικογενειών μας στην πρόληψη, στην θεραπεία, στην αποκατάσταση, στην προαγωγή της υγείας.

Παλεύουμε για Δημόσια και Δωρεάν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας,

για κατάργηση κάθε πληρωμής στην Υγεία, στην Πρόνοια, στο Φάρμακο.

Στις 7 Απρίλη, την Παγκόσμια Ημέρα της Υγείας, οι εργαζόμενοι σ’ όλη την Ελλάδα ενώνουμε τη φωνή μας με τους υγειονομικούς έξω από τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας και δυναμώνουμε τις φωνές μας πίσω από τα καλυμμένα στόματα. Σας καλούμε να συμμετέχουμε στην κινητοποίηση της ΟΕΝΓΕ στο Υπουργείο Υγείας την Τετάρτη 7 Απρίλη στις 4 μ.μ.

Απαιτούμε:

 • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων για να στελεχωθούν πλήρως δημόσια νοσοκομεία, Κέντρα Υγεία, ΕΚΑΒ.

 

 • Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων, όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας.

 

 • Επαναλειτουργία όλων των δημόσιων δομών Υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια

 

 • Ενίσχυση των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (ιατρών όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτών και βοηθητικού προσωπικού), προκειμένου να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία τους, με επαρκή υλικοτεχνική υποδομή, με αποκεντρωμένα ιατρεία και κινητές μονάδες για κατ’ οίκον επισκέψεις που συνδέονται με τα Κέντρα Υγείας.

 

 • Να επιταχθούν οι μεγάλες μονάδες του ιδιωτικού τομέα χωρίς αποζημίωση των επιχειρηματιών και να ενταχθούν στην ευθύνη του κράτους για να ενισχυθεί με τις απαραίτητες νέες κλίνες ΜΕΘ, για να ενισχυθεί ο αριθμός των απλών κλινών νοσηλείας ασθενών, των διαγνωστικών εργαστηρίων, και της πραγματοποίησης μοριακού ελέγχου δωρεάν για όλους και όλες.

 

 • Μέτρα για την προστασία της Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Δωρεάν και με ευθύνη του Υπουργείου τεστ σε όλους τους εργαζόμενους.

 

 • Eξασφάλιση όλων των ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων για το μαζικό και έγκαιρο εμβολιασμό όλου του λαού.

 

*********************************************************************************************************************

 

 

 

8η Μάρτη, τιμάμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

«Σπάμε τις αλυσίδες της σιωπής, της εκμετάλλευσης, της ανισοτιμίας»

 

 

Χτίζουμε “ασπίδα προστασίας” απέναντι σε κάθε μορφή βίας και ανισοτιμίας σε βάρος των γυναικών μέσα από την κοινή αγωνιστική μας δράση, τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη!

Η φετινή παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, σχεδόν ένα χρόνο από την έναρξη της πανδημίας, βρίσκει τις εργαζόμενες γυναίκες και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, αντιμέτωπες με την ανασφάλεια, την ψυχική κόπωση και τα αδιέξοδα που γέννησαν η απάνθρωπη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού τόσο από την κυβέρνηση της χώρας μας όσο και από τους διεθνείς οργανισμούς.

Δεν είναι μόνο η κατάρρευση του δημοσίου συστήματος υγείας…. η ανασφάλεια που νιώθουμε για τους ηλικιωμένους γονείς, τα ΑμΕΑ, τους χρόνια πάσχοντες λόγω της ανυπαρξίας σύγχρονων, δημόσιων και δωρεάν υποδομών για την παρακολούθηση και φροντίδα τους.  Είναι και η τηλεργασία που φόρτωσαν στην πλάτη μας…..Είναι η εκπαίδευση των παιδιών μας, που με τα σχολεία κλειστά έγινε ακόμα περισσότερο «δική μας υπόθεση»….. Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν και τα περιστατικά βίας απέναντι στις γυναίκες σε συνθήκες εγκλεισμού στη πόλη και αποκλεισμού της κοινωνικής ζωής λόγω πανδημίας. Είναι τα όσα αποκρουστικά παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες τα οποία γεννά η κοινωνία που ζούμε,το νομοθετικό πλαίσιο που διευκολύνει τους δράστες και φιμώνει τα θύματα.

«Ασπίδα προστασίας» απέναντι σε τέτοια φαινόμενα μπορεί να αναπτυχτεί μόνο στο έδαφος της συλλογικότητας, της συναδελφικότητας, της αλληλεγγύης, που είναι το πραγματικό «δίχτυ ασφαλείας» κάθε γυναίκας, μέσα στο συλλογικό αγώνα γυναικών και ανδρών για τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΤΟΜΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ! ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ ΤΗΣ! Ετοιμάζουν νέα μέτρα για να χτυπήσουν τη συμμετοχή στα εργατικά σωματεία, το δικαίωμα στην απεργία, τη συνδικαλιστική δράση, γιατί μας θέλουν απομονωμένες, φοβισμένες. Δε συμβιβαζόμαστε με την προσχηματική επίκληση για “ελευθερία” και “ισότητα”, που στο όνομα τους πάρθηκαν πίσω κατακτήσεις που υπερασπίζονταν τη θέση της γυναίκας.

• Καμία μείωση μισθού,καμία απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων. Να πληρώσουν κράτος κι εργοδοσία. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κοινωνική ασφάλιση για όλους κι όλες αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική.

• Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, με σταθερό ωράριο εργασίας. Κατάργηση των νόμων που προωθούν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την κατάργηση της Κυριακής Αργίας! Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας.

• Γενναία κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας. Μαζικός και δωρεάν εμβολιασμός για όλο το λαό.

• Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, προστασίας του γυναικείου οργανισμού, της μητρότητας. Να στελεχωθούν άμεσα οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους και να διενεργηθούν έλεγχοι σε όλους τους χώρους δουλειάς. Ασφαλή μεταφορά των εργαζομένων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με πύκνωση των δρομολογίων.

 • Άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας, μητρότητας με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα,ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης. Κατάργηση της προϋπόθεσης συμπλήρωσης 200 ενσήμων τα τελευταία 2 χρόνια για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας και της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας από τον ΟΑΕΔ.

• Μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, 15 μαθητές ανά τμήμα, μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού προσωπικού. Να παρθεί πίσω το απαράδεκτο νομοσχέδιο των Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη. Να ανοίξουν οι σχολές για το εαρινό εξάμηνο.

Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία συμβουλευτικών κέντρων, ξενώνων για την πρόληψη και την προστασία των γυναικών από τη βία με την άμεση και πλήρη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία. Καμία εμπλοκή ΜΚΟ. Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία, σχολές, σε χώρους νεολαίας από επιστημονικούς κρατικούς φορείς.

 

5 Μαρτίου 2021

 

 

****************************************************************************************************************************************************************

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΔΑΣ/ΠΝ)

 

Το δικαίωμα της απεργίας, των διαδηλώσεων είναι αδιαπραγμάτευτο!

Οι αγώνες δε θα μπουν στο γύψο!

 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες εργαζόμενους που συμμετείχαν στην απεργία της 26ης Νοεμβρίου, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Τους εργαζόμενους που ξέρουν ότι οι μάσκες που φοράνε είναι για την προστασία τους και όχι για να φιμωθούν. Που αντιλαμβάνονται ότι αυτές ακριβώς οι ειδικές συνθήκες απαιτούν αγωνιστικές παρεμβάσεις και διεκδικήσεις, παίρνοντας βέβαια όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας.

Εδώ και μέρες ακούγαμε πόσο «ακραία αντικοινωνική στάση» είναι η πραγματοποίηση της απεργίας σε αυτές τις συνθήκες, για το ότι είναι «αντικοινωνικός κυνισμός» το να προστίθεται «άλλη μια ταλαιπωρία στη μεγάλη δοκιμασία», ότι «δεν είναι δυνατόν να απεργούν τώρα που είναι μέρες εγκλεισμού».

Είναι οι ίδιοι που κατηγορούσαν τους υγειονομικούς που κινητοποιούνταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, κι ας απαιτούσαν όσα σήμερα κρίνουν χιλιάδες ζωές, όπως περισσότερες ΜΕΘ. Κι ας αντιδρούσαν στο κλείσιμο νοσοκομείων, ας διεκδικούσαν προσλήψεις και χρηματοδότηση για να ανασάνουν ασθενείς και προσωπικό.

Είναι οι ίδιοι που μίλαγαν για «βολεμένους» σε κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι οποίοι διεκδικούσαν όσα σήμερα αποκτούν ζωτική σημασία για τον λαό, όπως την ενίσχυση του στόλου για περισσότερα δρομολόγια.

Είναι οι ίδιοι που συκοφαντούσαν τις μαθητικές κινητοποιήσεις, τη διεκδίκηση σύγχρονων και ασφαλών σχολείων, αίτημα που αποδείχθηκε πιο αναγκαίο από ποτέ σε συνθήκες πανδημίας.

Οσοι προπαγάνδισαν κατά της απεργίας, είναι οι ίδιοι που δεν βλέπουν καμιά κρατική/κυβερνητική ή εργοδοτική ευθύνη για την τραγωδία που ζει ο λαός με το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Είναι οι ίδιοι που πανηγύριζαν για το «άνοιγμα της οικονομίας» με τα υγειονομικά πρωτόκολλα - λάστιχο και τις απαιτήσεις των “tour operators”, των μεγαλοξενοδόχων και των επιχειρηματικών ομίλων στις μεταφορές.

Είναι οι ίδιοι που κάνουν πως δεν βλέπουν τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν σε χώρους δουλειάς.

Είναι οι ίδιοι που με ευκολία βγάζουν πύρινους λόγους για την ατομική ευθύνη, αποσιωπώντας αυτήν του κράτους και της κυβέρνησης.

Είναι οι ίδιοι που μια βδομάδα πριν έβγαζαν αφρούς επικροτώντας τις κυβερνητικές απαγορεύσεις και το όργιο καταστολής απέναντι σε μια συγκέντρωση που τηρούσε υποδειγματικά όλα τα μέτρα προστασίας από «συνωστισμένες» αστυνομικές δυνάμεις.

 

Ποιοι επρόκειτο να «ταλαιπωρηθούν» αλήθεια από την απεργία;

Σίγουρα όχι οι εργαζόμενοι που καθημερινά καταγγέλλουν ότι καλούνται να δουλέψουν ακόμα και με ύποπτα συμπτώματα, βάζοντας σε κίνδυνο τους ίδιους και τους συναδέλφους τους.

Ουτε οι χιλιάδες που είναι σε «αναστολή» ή τηλεργαζόμενοι χωρίς ωράρια. Ουτε οι γονείς που ξεροσταλιάζουν μέρες τώρα μπροστά από υπολογιστές με το μαρτύριο της τηλεκπαίδευσης.

Ουτε οι χιλιάδες εργαζόμενοι που κάθε μέρα παστώνονται σε ένα ταξίδι τρόμου μέσα στα σαρδελοκούτια του Μετρό και των λεωφορείων.

Ουτε οι χρόνια πάσχοντες και άλλοι ασθενείς διαφόρων νοσημάτων που ζουν τον αποκλεισμό από το σύστημα Υγείας «μιας νόσου».

Ουτε οι επαγγελματίες που έχουν κλειστά τα μαγαζιά τους, με το εισόδημά τους να εξανεμίζεται.

Αν ψάχνουν οι διάφοροι καλοθελητές για «κυνισμό» και «ανευθυνότητα», ας ρίξουν μια ματιά στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2021, που εν μέσω πανδημίας μειώνει κι άλλο την κρατική χρηματοδότηση για την Υγεία.

Ας δουν όσα προβλέπει το αντεργατικό νομοσχέδιο με τις ανατροπές του αιώνα, με το οποίο ξεχαρβαλώνεται ολοκληρωτικά ο εργάσιμος χρόνος και θεσμοθετείται η δεκάωρη δουλειά.

Αν ψάχνουν για «μειοψηφίες που ταλαιπωρούν την κοινωνία», ας ρίξουν μια ματιά στους κλινικάρχες, που με τις ευλογίες της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν τα παζάρια για να πουλήσουν μερικές θέσεις ΜΕΘ και κλίνες.

Ταλαιπωρία για τον λαό και τους εργαζόμενους είναι η πολιτική τους, είναι το χάος στην Υγεία, είναι η δουλειά όσο, όπου και όταν θέλει ο εργοδότης, είναι οι απειλές πλειστηριασμών, τα λουκέτα στα μαγαζιά, είναι η καθημερινή αγωνία του λαού για τη ζωή και την υγεία του.

Η κυβέρνηση όμως έσπασε ξανά τα μούτρα της! Η απεργία πέτυχε, με συμμετοχή σε μεγάλους χώρους δουλειάς, εργοστάσια, με σχεδόν καθολική συμμετοχή στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η επιτυχία της απεργίας, έστειλε το πρώτο μήνυμα. Δε θα περάσει ο φόβος, η τρομοκρατία, η απαισιοδοξία, η λογική να «λογαριαστούμε μετά».

Ήταν προκλητική η στάση της κυβέρνησης που γέμισε από το πρωί της Πέμπτης το κέντρο της Αθήνας και των άλλων πόλεων με ΜΑΤ, αύρες, αστυνομικούς και πρόστιμα για να καταστείλουν το απεργιακό μήνυμα, για να χτυπήσουν την απεργία που πραγματοποιήθηκε με αποφάσεις Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών, πρωτοβάθμιων σωματείων, σε εκατοντάδες χώρους δουλειάς σε όλη τη χώρα.

Η χτεσινή μέρα πέρασε στην ιστορία των αγώνων της εργατικής τάξης της χώρας μας ως μέρα γενικής απεργίας που σε συνθήκες πανδημίας μπήκαν μπροστά τα αιτήματα για την προστασία της ζωής, της υγείας και των δικαιωμάτων μας από τη μανία των εκμεταλλευτών. Ενώθηκαν οι φωνές μας με τις φωνές των εργαζομένων σε άλλες χώρες που αυτές τις μέρες απεργούν και κινητοποιούνται.

Συνεχίζουμε αγωνιστικά!

Και με τη μάσκα έχουμε φωνή και διεκδικούμε!

27 Νοεμβίου 2020

*****************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

ΔΑΣ/ΠΝ

                                                                        

                                                                                

 

Απεργιακό lockdown στις 26 Νοέμβρη στη βάρβαρη πολιτική που θυσιάζει την υγεία μας και τα δικαιώματά μας!

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

 

το όργιο καταστολής που εκτυλίχθηκε την ημέρα της εξέργερσης του Πολυτεχνείου και όχι μόνο απείδειξε περίτρανα ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει στόχο να βάλει στο γύψο τους αγώνες και τις διεκδικήσεις του λαού για την προστασία της ζωής του, την υγεία του και τα δικαιώματά του. ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΦΙΜΩΣΟΥΝ. Εξάλλου το «ενδιαφέρον» της κυβέρνησης για την υγεία του λαού αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τη στιγμή που δεκάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα, τα νοσοκομεία έχουν μπουκώσει, οι χώροι δουλειάς είναι υγειονομικές βόμβες, η μεγαλοεργοδοσία με την κάλυψη της κυβέρνησης αποκρύπτει εκατοντάδες κρούσματα σε χώρους δουλειάς και οι εργαζόμενοι είναι εκτεθειμένοι στην πανδημία και την εντατικοποίηση, την ίδια ώρα συνεχίζει να δίνει προκλητική στήριξη στις μεγάλες επιχειρήσεις και τους ομίλους με δις € ζεστό χρήμα, φοροαπαλλαγές, προκλητικές αντεργατικές ρυθμίσεις, την ώρα που προχωρά στη ψήφιση μέτρων που τσακίζουν μισθούς και συντάξεις.

Η λαϊκή διεκδίκηση δεν κάνει "διάλειμμα". Στις 26 Νοέμβρη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ, τηρώντας απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα προστασίας από τη μετάδοση του κορονοϊού, με μάσκες και αποστάσεις, δίνοντας συλλογική, μαζική, μαχητική απάντηση στην κυβέρνηση της ΝΔ η οποία αντί να πάρει μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων προωθεί νομοσχέδια που της έχουν δώσει ραβασάκι ο ΣΕΒ και οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Νομοσχέδια που περιλαμβάνουν:

 • τη 10ωρη εργασία με 200€ μισθό, 134 χρόνια μετά την απεργία του Σικάγο και ακριβώς 100 χρόνια ύστερα από την πρώτη νομοθέτηση του 8ωρου στην Ελλάδα,
 • τη μαύρη ανασφάλιστη και απλήρωτη δουλειά,
 • την κατάργηση της Κυριακής αργίας,
 • την παράδοση της κοινωνικής ασφάλισης στους επιχειρηματικούς ομίλους,
 • τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις των λαϊκών κατοικιών,
 • την μετατροπή της συνδικαλιστικής δράσης σε «ιδιώνυμο», μέσω της προώθησης της κατάργησης των Γενικών Συνελεύσεων, της επιβολής της ηλεκτρονικής ψήφου αντί της συμμετοχής των ίδιων των εργαζομένων με τη φυσική τους παρουσία, της παράδοσης του Μητρώου μελών στην κυβέρνηση και τους εργοδότες και επιβάλλοντας νέα εμπόδια στην απόφαση και την οργάνωση της απεργίας και λίστα ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΜΟ...

 

Τα μέτρα αυτά θα μείνουν και μετά την πανδημία ώστε να παραμείνουν οι εργαζόμενοι το μόνιμο «υποζύγιο» που θα τροφοδοτεί τα κέρδη του κεφαλαίου.

 

Στις 26 Νοεμβρίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ, γιατί:

 • ΔΙΝΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ στον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό, όπως π.χ. στο «τσεκούρι» στην υγεία εν μέσω πανδημίας με μείωση των δαπανών για το 2021 κατά 572 εκατομμύρια ευρώ!
 • ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ εδώ και τώρα ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Κάλυψη των απωλειών μας. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.
 • ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους. Μαζικές προσλήψεις εδώ και τώρα μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
 • ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα υγιεινής & ασφάλειας στους χώρους δουλειάς του ΥΠΕΘΑ, γιατρός εργασίας και τεχνικός ασφαλείας.
 • ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ πλήρη, επαρκή κι αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Επίταξη των ιδιωτικών κλινικών χωρίς παζάρια και επιπλέον δωράκια για τους ιδιοκτήτες τoυς. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς. Να ανοίξουν τα νοσοκομεία που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια.
 • ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να αυξηθούν τα δρομολόγια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
 • ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ επέκταση και αναγνώριση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζόμενους του ΥΠΕΘΑ που το δικαιούνται και έχουν εξαιρεθεί.
 • ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ προσλήψεις καθαριστριών και εκπαιδευτικών για τα σχολεία. Στις τάξεις να είναι 15 μαθητές. Να δοθούν δωρεάν όλα τα αναγκαία για την τηλεργασία και δωρεάν.
 • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ από τα συνδικάτα. Κατάργηση του νόμου απαγόρευσης των διαδηλώσεων, του νόμου περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος.
 • ΝΑ ΜΗ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ το νομοσχέδιο έκτρωμα που μετατρέπει τη συνδικαλιστική δράση σε «ιδιώνυμο».

 

Βάζουμε  ΣΤΟΠ στη λογική ότι φταίει ο λαός για όλα όσα συμβαίνουν.

ΤΩΡΑ πρέπει να δώσουμε συλλογική, μαζική, μαχητική απάντηση παίρνοντας όλα τα μέτρα προστασίας στην ΑΠΕΡΓΙΑ στις 26 Νοεμβρίου, γιατί οι αγώνες για καλύτερους μισθούς, για αξιοπρεπείς συντάξεις, για μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, για μόνιμες προσλήψεις σε σχολεία, νοσοκομεία κλπ. ΟΥΤΕ ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ, ΟΥΤΕ ΑΝΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ. ΔΕΝ αφήνουμε να περάσει ο φόβος, η τρομοκρατία, η απαισιοδοξία και η λογική να λογαριαστούμε μετά. Δεν πρόκειται να ζητήσουμε άδεια από την κυβέρνηση της ΝΔ για να διαδηλώσουμε, για να απεργήσουμε.

Ότι καταφέραμε το έχουμε πετύχει με τους αγώνες μας! Με τους αγώνες μας καταφέραμε να μην εφαρμοστεί η αντιδραστική κρατική αξιολόγηση στο δημόσιο, να μην τοποθετηθούν κάμερες στις σχολικές τάξεις, να μην καταργηθούν τα βαρέα και ανθυγιεινά, κ.ά..

 

 

Τίποτα δε χαρίζεται, όλα με αγώνες κατακτιούνται.

ΟΛΟΙ & ΟΛΕΣ στην ΑΠΕΡΓΙΑ στις 26 Νοεμβρίου

 

*****************************************************************************************************************************************************

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΔΑΣ ΠΝ)

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

 

Η ΔΑΣ καλεί τα μέλη και όλους του συναδέλφους του ΣΔΥΝ:

 • Να απέχουν μαζικά από την ηλεκτρονική αξιολόγηση.

Να υπογράψουν μαζικά, την προτεινόμενη Δήλωση Συμμετοχής στην Προκηρυγμένη Απεργία-Αποχή από τις διαδικασίες της αξιολόγησης  και να την καταθέσουν στο Σύλλογο.

 

ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΗΣ «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ»

Χωρίς την ύπαρξη ψευδαισθήσεων, σκοπιμοτήτων, ιδεοληψιών, έχει γίνει από όλους αντιληπτό ότι, η λεγόμενη «αξιολόγηση» των δημοσίων υπαλλήλων αποτελεί, ένα μηχανισμό που στοχεύει στην χαλιναγώγηση τους, στην φίμωσή τους, στην υποταγή τους, ένα μηχανισμό που δεν λύνει αλλά δημιουργεί προβλήματα, ένα μηχανισμό που στοχεύει στο μικρό διαχειρίσιμο επιτελικό κράτος που θα υπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα.

Ως εργαζόμενοι έχουμε χρέος να συνεχίζουμε να στεκόμαστε απέναντι στις πολιτικές που απαξιώνουν, αποδυναμώνουν και διαλύουν τις δημόσιες υπηρεσίες και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δώσουμε την στοιχειώδη νομιμοποίηση στην ψευδεπίγραφη αξιολόγηση του υποκειμενισμού και της ανθρωποφαγίας που μετατρέπει του αρεστούς σε άριστους.

 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ»

ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΜΑΖΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΑΓΩΝΑ

 

Απέχουμε από κάθε διαδικασία «αξιολόγησης», γιατί δεν θέλουμε να επιτρέψουμε στην κυβέρνηση και διοίκηση να δίνουν «bonus» μισθολογικά κλιμάκια σε όποιο εργαζόμενο θέλουν. Να πληρώνουν διαφορετικά εργαζόμενους στο ίδιο γραφείο - συνεργείο, με τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία.

Απέχουμε από κάθε διαδικασία «αξιολόγησης», γιατί δεν θέλουμε να συνυπογράψουμε ένα νομοθετικό πλαίσιο, όπου κυβέρνηση και διοίκηση μπορούν να προωθούν μισθολογικά και βαθμολογικά όποιον εργαζόμενο θέλουν,  «βαφτίζοντας» όποιες θέσεις εργασίας θέλουν ως ιδιαίτερης σημασίας!!!, δεν θα συμβάλλουμε στον διαχωρισμό και την διάσπαση των εργαζομένων, στις ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Απέχουμε από κάθε διαδικασία «αξιολόγησης» γιατί δεν θέλουμε να συνυπογράψουμε την απόλυση κανενός συναδέλφου.

Απέχουμε από κάθε διαδικασία «αξιολόγησης» γιατί ζήσαμε τον ανταγωνιστικό και τιμωρητικό της χαρακτήρα, γιατί είδαμε ότι όλα αυτά τα χρόνια τίποτα προς το καλύτερο δεν άλλαξε στις υπηρεσίες μας.

Συνεχίζουμε την ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΠΟΧΗ από κάθε διαδικασία που αφορά την «αξιολόγηση» σύμφωνα με την σχετική απόφαση  του Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ, με μαζικές διαδικασίες και συλλογικό αγώνα.

Υπενθυμίζουμε ότι η αποφασιστική στάση των εργαζομένων απέναντι στην «αξιολόγηση» κατάργησε την νομοθετική ρύθμιση με την τιμωρητική διάσταση όσων  είχαν θέσεις ευθύνης και απείχαν από τις διαδικασίες, καθώς και την σχετική δικαστική απόφαση.             

18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

 

Δήλωσης Συμμετοχής

στην Προκηρυγμένη Απεργία-Αποχή από τις διαδικασίες της αξιολόγησης

 

Ο/Η κάτωθι υπογεγραμμένος/η   …………………………………………..……………, που υπηρετώ ως……….., στην Δ/νση …………………………. του ΥΠΕΘΑ, δηλώνω ότι συμμετέχω στην απεργία-αποχή που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ  από κάθε διαδικασία ή ενέργεια, που συνδέεται με την αξιολόγηση. Ως εκ τούτου δεν δύναμαι να υποβάλω καμία έκθεση αξιολόγησης ως …………………….. (αξιολογητής ή αξιολογούμενος ή ως αξιολογούμενος και αξιολογούμενος).

     Σημειώνεται ότι η συμμετοχή μου στην ως άνω νομίμως προκηρυχθείσα απεργιακή κινητοποίηση αποτελεί νόμιμο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά μου και συνεπεία αυτού δεν μπορεί να επιφέρει εις βάρος μου καμία έμμεση ή άμεση μορφή διοικητικής ή άλλης συνέπειας. Με την επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματός μου.

 

 

 

     Ημερομηνία………………..                                             Ο/Η δηλών/ουσα

 

 

 

***************************************************************************************************************************************************************************8

 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΔΑΣ – ΠΝ)

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το δικαίωμα της απεργίας, των διαδηλώσεων είναι αδιαπραγμάτευτο!

Οι αγώνες δε θα μπουν στο γύψο!

 

Αυτό που δεν πέτυχαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας, να κλείσουν το στόμα των υγειονομικών των εργαζόμενων στα super market, των εκπαιδευτικών, των ξενοδοχοϋπαλλήλων, όλων των εργαζομένων και συνολικά του λαού μας, επιδιώκουν να το κάνουν με έναν χουντικής έμπνευσης νόμο που προωθεί νέα μέτρα περιορισμού, καταστολής και διάλυσης του βασικού δημοκρατικού δικαιώματος, το οποίο ο λαός μας κατέκτησε με πολλού, διαχρονικούς κι αιματηρούς αγώνες. Η κυβέρνηση με τα καλοταϊσμένα ΜΜΕ ζεσταίνει στο σχέδιο απαγόρευσης των διαδηλώσεων και των συγκεντρώσεων.

 

Το “νομοσχέδιο”, αντιγραφή του χουντικού νόμου του 1971(!!!), ορίζει την αστυνομία ως ανώτατη αρχή καθώς της αναθέτει διευρυμένο και επιτελικό ρόλο. Πέρα από το ρόλο της στην επιβολή του νόμου, αναλαμβάνει καθήκοντα “ερμηνείας του νόμου”. Θα μπορεί να καθορίζει τους περιορισμούς που πρέπει να επιβληθούν σε μια διαδήλωση, να επινοεί δικούς της, να έχει τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίζει εκ των προτέρων αν θα επιτραπεί μια δημόσια συνάθροιση, αν αυτή είναι αυθόρμητη, ποιοι περιορισμοί θα επιβάλλονται. Φέρνουν ξανά το χωροφύλακα μέσα στα σωματεία, στους φοιτητικούς συλλόγους, στις διαδηλώσεις, στις συνελεύσεις.

 

Με βάση το “νέο” νομοσχέδιο:

 

 • Ο οργανωτής της διαδήλωσης οφείλει να γνωστοποιήσει στην κατά τόπο αστυνομία ή λιμενική αρχή την πρόθεσή του να καλέσει το ευρύ κοινό σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση. Η γνωστοποίηση περιλαμβάνει τα στοιχεία ταυτότητας κι επικοινωνίας του οργανωτή (φυσικό πρόσωπο), τον ακριβή τόπο, το χρόνο έναρξης, λήξης, το σκοπό και το δρομολόγιο της διαδήλωσης.” (άρθρο 3)
 • Ο οργανωτής της συγκέντρωσης “συνεργάζεται άμεσα με την αρμόδια αστυνομική αρχή και ιδίως με τον Αστυνομικό Διαμεσολαβητή (σύνδεσμος μεταξύ διαδηλωτών και κράτους) και συμμορφώνεται στις υποδείξεις του παρέχοντας συνδρομή στην τήρηση της τάξης.” (άρθρο 4)
 • Αν η κινητοποίηση (πορεία, συγκέντρωση, διαδήλωση) δεν γνωστοποιηθεί “η αστυνομική αρχή δύναται να προβεί στη διάλυσης της ανωτέρω συνάθροισης..” (άρθρα 3 και 9). Επιπλέον, “επικείμενη δημόσια συνάθροιση μπορεί να απαγορεύεται (κι αν ακόμα έχει γνωστοποιηθεί), αν επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια ή απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής.” (άρθρο 8)

 

Ανάγεται σε ιδιώνυμο η συμμετοχή σε διαδήλωση, αφού:

 

 • Όσοι συμμετέχουν σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, η οποία έχει απαγορευτεί τιμωρούνται με φυλάκιση από ένα (1) έως δύο (2) έτη.” (άρθρο 14)
 • Ο οργανωτής δημόσιας συνάθροισης ευθύνεται για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής και της ιδιοκτησίας τους...” Με τη διάταξη αυτή ενορχηστρώνεται κι ανοίγει ο δρόμος για εκτεταμένες προβοκάτσιες. (άρθρο 14)
 • Για την απαγόρευση λαμβάνεται υπόψη και ο αριθμός των διαδηλωτών και η δυνατότητα της αστυνομίας για αλλαγή δρομολογίου ή τόπου συγκέντρωσης. (άρθρο 7, παρ. 4)
 • Εξουσιοδοτείται ο υπουργός δημόσιας τάξης να ρυθμίζει τα περί διάλυσης των συγκεντρώσεων” κατά το δοκούν και με συνοπτικές διαδικασίες. (άρθρο 15)

 

Θα μείνει στα χαρτιά! Δε θα περάσει η σιγή νεκροταφείου!

 

Ο περιορισμός των διαδηλώσεων και ειδικά στην παρούσα περίοδο δεν αποτελεί μεμονωμένη ενέργεια. Πέρα από τον σταθερό και διαχρονικό «πόθο» των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων, σήμερα έρχεται να δέσει με την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα που προωθούνται σε όλα τα επίπεδα με αφορμή την πανδημία. Η κανονικότητα τους επιτάσσει σιγή νεκροταφείου και σκυμμένο κεφάλι. Η πρόθεση παρέμβασης στις διαδηλώσεις συμπληρώνει το συνολικό σχεδιασμό καταστολής που θέλει τον εργαζόμενο λαό στο περιθώριο, άφωνο και τους αγώνες του στο γύψο. 

Οι εργαζόμενοι θα ματαιώσουν στην πράξη κάθε προσπάθεια που έχει στόχο να τους βάλει φίμωτρο, να μετατρέψουν τους εργασιακούς χώρους σε γκέτο και την αντίσταση σε ποινικό αδίκημα.

Η ΔΑΣ απευθύνει κάλεσμα, στο Σωματείο μας, ώστε να παρθούν αποφάσεις αγωνιστικής καταδίκης και να είμαστε όλοι σε ετοιμότητα. Είναι αδίστακτοι, δεν θα διστάσουν να φέρουν σε ψήφιση ένα τέτοιο νομοσχέδιο τέλος Ιούλη ή και τον Αύγουστο. Το έργο το έχουμε ξαναδεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Να μην το επιτρέψουμε.

 

 

Αθήνα 24 Ιουνίου 2020

 

 

**********************************************************************************************************************************************

 

 

Τα μηνύματα της Πρωτομαγιάς είναι πιο επίκαιρα από ποτέ!

 

 

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

 

η 1η Μάη είναι η μέρα που οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου τιμούν τους νεκρούς της τάξης τους, τους ηρωικούς εργατικούς-λαϊκούς αγώνες. Είναι μέρα σύμβολο στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Η ματωμένη θυσία των εργατών του Σικάγου διδάσκει πως η εργατική τάξη δε μπορεί να περιμένει βελτιώσεις στη ζωή της, αν δεν αγωνιστεί. Τίποτα δε χαρίζεται.

Η φετινή Πρωτομαγιά μας βρίσκει αντιμέτωπους με μια «υγειονομική κρίση», η οποία αξιοποιείται για την προώθηση των σχεδιασμών και των απαιτήσεων του μεγάλου κεφαλαίου και των πολιτικών τους εκπροσώπων. Η εντατικοποίηση της εργασίας, η έλλειψη μέτρων στοιχειώδους προστασίας με κινδύνους για τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων, η ανεργία, η δοκιμή νέων, πιο εξελιγμένων μορφών εκμετάλλευσης, όπως η τηλεργασία, είναι μερικές μόνο από τις καθημερινές εικόνες που αποδεικνύουν τα σχέδιά τους για την επόμενη μέρα. Στην Ελλάδα φάνηκε εξάλλου με τις ΠΝΠ, με τις αναφορές σε δημοσιεύματα για πιθανές μειώσεις μισθών και για τη μονιμοποίηση της τηλεργασίας στο Δημόσιο τομέα.

ΚΑΜΙΑ ΑΥΤΑΠΑΤΗ για το τι έρχεται την επόμενη μέρα. Έρχονται θύελλες. Η επιστράτευση της προπαγάνδας της «ατομικής ευθύνης», της «εθνικής ομοψυχίας» και ότι «το βάρος για τις οικονομικές πληγές του κορωνοϊού θα μοιραστεί δίκαια» δεν μπορούν να κρύψουν ούτε τις μεγάλες κρατικές ελλείψεις στα δημόσια συστήματα Υγείας ουτε το ποιός θα πληρώσει για άλλη μια φορά το μάρμαρο. ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΙΡΑ. Όσο για την «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» οι μάσκες έπεσαν.

ΔΕΝ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΙΩΠΗΛΟΙ. ΣΠΑΜΕ το φόβο, την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ από τώρα με ενίσχυση της οργάνωσής μας στο χώρο δουλειάς για να διεκδικήσουμε μια ζωή με ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για μας και τα παιδιά μας.

ΤΙΜΑΜΕ όλους όσους αγωνίστηκαν για το πανανθρώπινο μήνυμα της Πρωτομαγιάς, για να σταματήσει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ καλεί τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στις πρωτομαγιάτικες συμβολικές εκδηλώσεις με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας της υγείας χρησιμοποιώντας γάντια και μάσκες, καθώς και διατηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ των συμμετεχόντων.

 

Συμβολικές εκδηλώσεις προγραμματίζονται από τα συνδικάτα σε όλες τις πόλεις και σε μεγάλους Δήμους, όπως στην Αττική στο κέντρο της Αθήνας καθώς επίσης και σε Πειραιά, Περιστέρι, Καλλιθέα, Ηλιούπολη, Νέα Ιωνία, Ελευσίνα, Γέρακα, Λαύριο.

Παραμένουμε όρθιοι & δυνατοί, γιατί ο αγώνας τώρα ξεκινά.

*****************************************************************************

Η αλληλεγγύη δεν είναι ούτε συγχωροχάρτι και φιλανθρωπία. Είναι πρώτα απ’ όλα συνεισφορά στη διεκδίκηση.

 

Συνάδελφοι

 

Χαιρετίζω την γνήσια αλληλεγγύη, που εκφράζεται μέρες τώρα από όσους ενώνουν τη φωνή τους με τα Σωματεία των υγειονομικών για άμεση κάλυψη των μεγάλων κενών και των τραγικών ελλείψεων που υπάρχουν στο χώρο της υγείας, στα νοσοκομεία, στις μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας.

Χαιρετίζω την γνήσια αλληλεγγύη, που εκφράζεται χρόνια τώρα από τα αγωνιζόμενα Σωματεία των εργαζομένων και μαζικούς φορείς που διατράνωναν την απαίτησή τους για άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Στέκομαι απέναντι σε όσους με περισσή υποκρισία μιλούν για «ήρωες», όταν ακόμα και σήμερα τους αποκαλούν ψεύτες, γιατί αναδεικνύουν τις ελλείψεις και τις παραλείψεις, που ζητούν «όπλα» για να πολεμήσουν στη μάχη με τον κορονοϊό.

Απέναντι σε όσους πίσω από μεγάλα και εύκολα λόγια για αλληλεγγύη θέλουν να κρύψουν το αμαρτωλό τους παρελθόν στη συνεισφορά τους στο κλείσιμο νοσοκομείων, στις περικοπές των προϋπολογισμών των νοσοκομείων, στις απολύσεις γιατρών, νοσηλευτών, καθαριστριών.

Στέκομαι απέναντι σε όσους εφεύρανε και εφαρμόσανε τον όρο «επικουρικός» γιατρός, «επικουρικός» νοσηλευτής (για να ακούγεται πιο γλυκά από τον όρο συμβασιούχος), σε όσους πλειοδοτούσαν και πλειοδοτούν να είναι η καθαριότητα, η σίτιση, η φύλαξη κλπ σε εργολαβικά συνεργεία, οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» να είναι 18 χρόνια συμβασιούχοι…, να έχουν τα δημόσια νοσοκομεία 6.500 κενά σε ιατρικό προσωπικό και πάνω από 20.000 σε νοσηλευτικό, οι κλίνες ΜΕΘ να είναι συνολικά (με τις κλειστές) περίπου 600, ενώ με τις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα έπρεπε να είναι 3.500, να μην υπάρχει οργανωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας κ.α.

 

 Στέκομαι απέναντι σε όσους πίσω από μεγάλα και εύκολα λόγια για αλληλεγγύη θέλουν να κρύψουν τη συμφωνία τους με τα ΣΔΙΤ στα νοσοκομεία, σε όσους δεν έβγαλαν τσιμουδιά όταν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έκανε στο Ζάππειο σχετική πανηγυρική ημερίδα για την προώθησή τους και τα ΜΑΤ χτυπούσαν και ψέκαζαν με χημικά συνδικαλιστές της ΟΕΝΓΕ και όλους τους γιατρούς, που αντιτίθεντο.

 

Εκφράζεις αλληλεγγύη όταν δεν αναδεικνύεις αυτά τα ζητήματα;

 

Ή μήπως εκφράζεις αλληλεγγύη όταν προθυμοποιείσαι να συμβάλεις οικονομικά στον τραπεζικό λογαριασμό που άνοιξε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, όπου σπεύδουν διάφοροι ευαίσθητοι φιλάνθρωποι να καταθέσουν χρήματα; Έναν τραπεζικό λογαριασμό, που είναι συνδεδεμένος με τον κρατικό προϋπολογισμό. Με τον κρατικό προϋπολογισμό που δίνει «δωράκια» εκατομμυρίων ευρώ στους κλινικάρχες, που χορηγεί διπλάσια αποζημίωση για κάθε κρεβάτι ΜΕΘ (από 800 ευρώ την ημέρα το πήγε στα 1.600 ευρώ και κάποιοι μάλιστα αυτό να το λένε επίταξη!!!), που έδωσε τριάντα εκατομμύρια ευρώ (30.000.000,00€) για την αποζημίωση ιδιωτικών θεραπευτηρίων-κλινικών και ιδιωτών για την πραγματοποίηση κλινικού και εργαστηριακού ελέγχου, που χάρισε την ετήσια δόση ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ στους καναλάρχες, για τις τηλεοπτικές άδειες, που επιδότησε με 10,98 εκατ. ευρώ τον «Μορέα» (Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα και Λεύκτρο - Σπάρτη), λόγω χαμηλής κυκλοφορίας οχημάτων!!!, που έδωσε άλλα 1,7 εκ ευρώ στον «Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου» για τον ίδιο λόγο, που στις επιχειρήσεις θα πληρώσει τους τόκους για τα δάνεια, που τους χαρίζει ασφαλιστικές εισφορές και ΦΠΑ (5 δις υπολογίζεται μόνο η απαλλαγή των εφοπλιστών για το αφορολόγητο πετρέλαιο), που δίνει εκατομμύρια για την επικοινωνιακή πολιτική και άλλα πολλά και αναφερόμαστε μόνο στα τελευταία και πρόσφατα…

Σε όσους δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι μια πολιτική που χρησιμοποιεί τον κρατικό προϋπολογισμό σε αυτήν την κατεύθυνση, ποτέ δεν θα «έχει» για δημόσια υγεία, παιδεία, πρόνοια, ασφάλιση, ποτέ δεν θα «έχει» για υποδομές και το περιβάλλον, ποτέ δεν θα «έχει» για τους εργαζόμενους, ότι αυτή η πολιτική επιλογή κουτσουρεύει τους ετήσιους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων κλπ και θέλουν να καταθέσουμε την ενίσχυσή μας στον λογαριασμό της κυβέρνησης (κρατικός προϋπολογισμός) ή στους λογαριασμούς των νοσοκομείων (κρατικός προϋπολογισμός και αυτός) τι να πω;

 

Μήπως να προετοιμαστούν να συνεισφέρουν στο υπουργείο οικονομικών, στο λογαριασμό μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων, μήπως και έτσι ανακόψουν τα σενάρια μείωσης των μισθών μας; Γιατί όποιος δεν βλέπει την προετοιμασία της κοινής γνώμης, όποιος δεν βλέπει την αξιοποίηση της «αλληλεγγύης» σε αυτή την κατεύθυνση μάλλον δεν βλέπει καλά. Και σε αυτή την περίπτωση βέβαια μπορεί να ρωτήσει αρμοδίως….

 

Εάν συνάδελφοι είμαστε συνυπεύθυνοι για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία, γιατί να μην είμαστε συνυπεύθυνοι και για μια σειρά άλλων ελλείψεων και αναγκών; Κι αν είμαστε συνυπεύθυνοι για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία γιατί να μην συνεισφέρουμε όχι μόνο ευκαιριακά και κοντοπρόθεσμα σε ένδειξη «αλληλεγγύης», αλλά και μακροπρόθεσμα με την αποδοχή μειώσεων στους μισθούς μας;

Εκφράζεις αλληλεγγύη όταν τα αποδέχεσαι αυτά;

 

Και να ξεκαθαρίσουμε υπάρχουν προβλήματα; Υπάρχουν ελλείψεις;

Εάν ναι πρέπει ομόφωνα να βγούμε να φωνάξουμε ψεύτες υπουργούς, διοικητές, κυβέρνηση…, που προσπαθούν να παραμυθιάσουν το λαό ότι όλα είναι καλά.

Εάν όχι πρώτα απ’ όλα να απαιτήσουμε και πάλι την κάλυψή τους και μετά να δούμε τι κάνουμε… Δεν θα σταθώ στην προχθεσινή μέρα δράσης για την υγεία και στο τι έκανε καθένας, αν και οι υγειονομικοί και τα συνδικαλιστικά τους όργανα αυτό έγραφαν στην ανακοίνωσή τους:

Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. – ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ – ΣΩΜΑΤΕΙΑ –ΦΟΡΕΙΣ

 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΜΕΡΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

 Διεκδικούμε μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών.  Πλήρης επίταξη άνευ όρων κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ, εξοπλισμού εργαστηρίων και του προσωπικού του ιδιωτικού τομέα περίθαλψης και ένταξή του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

 ΜΑΠ – Μέσα Ατομικής Προστασίας για όλους τους υγειονομικούς.

ΣΠΑΜΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΜΑΣ ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

 

 Μας καλούσαν να δυναμώσουμε τη φωνή της διεκδίκησης και του αγώνα, όχι να δώσουμε κάτι για να βγούμε από την υποχρέωση… ή να συμπεριφερθούμε σαν κάποιους ηλικιωμένους, που βλέποντας το τέλος να πλησιάζει πλησιάζουν τον παπά της ενορίας….

 

Μετά από όλα αυτά και επειδή :

 

- θεωρώ ότι συμφωνούμε πως δεν είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι για τις ελλείψεις κλπ, αλλά θέλουμε να συνδράμουμε με κάθε τρόπο,

-οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των υγειονομικών δεν ζητούν οικονομική συνεισφορά, ούτε αγορά ειδών και

-πληθαίνουν καθημερινά οι καταγγελίες για καλλυντικά που τα πωλούσαν ως αντισηπτικά, για μάσκες ακατάλληλες για νοσοκομειακό περιβάλλον κλπ,

 

Προτείνω με απόφαση του ΔΣ και της Ομοσπονδίας να απευθύνουμε με επιστολή στις Διοικήσεις συγκεκριμένων νοσοκομείων και να τους ζητήσουμε να μας ενημερώσουν εάν έχουν ελλείψεις σε συγκεκριμένα είδη, για τα οποία γνωρίζουν προδιαγραφές και προμηθευτές, προκειμένου να εξετάσουμε τη δυνατότητα αγοράς τους.

 

Ούτε στο «πόλεμο» της μάσκας, ούτε στο πόλεμο του αντισηπτικού μπορούμε να μπούμε. Ούτε χρήματα για να πάνε όπου να ‘ναι μπορούμε να δώσουμε. Και πάνω απ’ όλα δεν μπορούμε να πάμε αντίθετα στον αγώνα των υγειονομικών και να συμβάλουμε στη συγκάλυψη ελλείψεων και ευθυνών.

 

 

Ας φροντίσουμε με τις ενέργειές μας να μην συμβάλλουμε να πληρώσουν την κρίση για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι και μάλιστα να έχουν αποδεχτεί αυτή την πολιτική… και μάλιστα με επιλογές που δεν έχουν καμιά σχέση με έκφραση αλληλεγγύης, αλλά θα συνεισφέρουν στο να νοιώθουν και οι εργαζόμενοι συνυπεύθυνοι στην κατάσταση αυτή.

 

10-4-2020

Για την ΔΑΣ

ΚΑΡΑΝΤΩΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ μέλος ΔΣ του ΣΔΥΝ

 

**************************************************************************************************

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΑΣ ΠΝ

1 Απριλίου 2020

 

                            

ΠΡΟΣ:   1. Πολιτική Ηγεσία ΥΠΕΘΑ

             -

     2. Υπουργείο Οικονομικών

    Γραφείο Υπουργού Οικονομικών, κ. Χ. Σταϊκούρα

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

   3. Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών  Υποθέσεων

     Γραφείο Υπουργού Εργασίας & Κοινωνικών    

    Υποθέσεων, κ. Ι. Βρούτση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

      4. Υπουργείο Εσωτερικών

   Γραφείο Υπουργού Εσωτερικών, κ. Π. Θεοδωρικάκο

   Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

      5. Υπουργείο Υγείας

Γραφείο Υπουργού Υγείας, κ. Β. Κικίλια Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

                                                       6. ΑΔΕΔΥ

 

                                       

Εν μέσω πανδημίας κυβέρνηση και εργοδοσία έχουν στο μυαλό τους να σαρώσουν όποιο εργασιακό δικαίωμα έχει μείνει όρθιο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα όλο και πληθαίνουν τα δημοσιεύματα και οι αναφορές για πιθανή μείωση μισθών στο δημόσιο, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας. Αποκαλυπτική είναι και η επιχειρηματολογία που προβάλλεται, όπως α) η σύγκριση με τον ιδιωτικό τομέα που ήδη υφίσταται τεράστιες οικονομικές συνέπειες, η οποία στοχεύει μεταξύ άλλων και στην ενεργοποίηση του κοινωνικού αυτοματισμού, β) οι «αντοχές της οικονομίας», γ) η εκ περιτροπής εργασία η οποία σε διάφορα σημεία της ΠΝΠ  αλλά και των εγκυκλίων του ΥΠΕΣ σκόπιμα συγχέεται με την τηλεργασία ώστε να μην ξεκαθαρίζεται αν ο υπάλληλος λογίζεται ότι δουλεύει ή όχι.

Με άλλα λόγια, προετοιμάζεται η κοινή γνώμη και προλειαίνεται το έδαφος σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιλέξει να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση καθώς η μείωση του «μισθολογικού κόστους» στο δημόσιο είναι διαχρονική επιδίωξη των κυβερνήσεων.

Δεν θα ανεχτούμε η πανδημία του κορωνοϊού να γίνει οδοστρωτήρας αντεργατικών ρυθμίσεων.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΔΩ & ΤΩΡΑ:

 • Καμία μείωση μισθού, μονιμοποίηση του ΥΠΕΘΑ.
 • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας.
 • Δεν αποδεχόμαστε οι υπάλληλοι να χαρακτηρίζονται ως μη παρέχοντες εργασία.
 • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας - Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και στους εργαζόμενους του ΥΠΕΘΑ
 • Κάλυψη του κόστους εργαστηριακού ελέγχου των εργαζομένων του ΥΠΕΘΑ στην περίπτωση εμφάνισης συμπτώματος του κορωνοϊού COVID-19 ή ύπαρξης υπόνοιας επαφής του με κρούσμα ή ύποπτο περιστατικό του κορωνοϊού COVID-19 εντός το αργότερο σαράντα οκτώ (48) ωρών από τη διαπίστωση ή την αναφορά του συμβάντος {βλ. την αριθ. πρωτ. Κ.Γ./Δ21/11451/31-03-2020 απόφαση Υπουργού Υποδομών & Μεταφορών (ΑΔΑ: ΩΕΛΙ465ΧΘΞ-Α5Ζ)}.
 • Πρόσθετες Άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, στις εγκυμονούσες. Να τροποποιηθεί η από 11-3-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 55) με θέμα «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» αναφορικά με τις άδειες ειδικού σκοπού. Πιο συγκεκριμένα, να μην υποχρεώνονται οι εργαζόμενοι να παίρνουν στις 4 μέρες 1 μέρα κανονική άδεια, γιατί πολλοί συνάδελφοι θα έχουν πάρει όλες τις προβλεπόμενες, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, άδειες (π.χ. αναρρωτική, κανονική κτλ.) πριν ‘’ομαλοποιηθεί’’ η κατάσταση και θα πρέπει είτε να επιστρέψουν στη δουλειά μαζί με τα παιδιά τους είτε να αποδεχτούν την εργασία εξ αποστάσεως έχοντας παράλληλα τη φροντίδα των ανήλικων τέκνων τους.
 • Άμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων, με νοσηλευτικό προσωπικό. Να επιταχθούν τα αναγκαία υλικά για την υποδομή του δημόσιου συστήματος Υγείας και για τον άμεσο εφοδιασμό των υγειονομικών. Να επιταχθούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων.  

 

 

************************************************************************************************************************************************

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΔΑΣ ΠΝ)

Η ΝΔ εφαρμόζει κατά γράμμα τον νόμο Κατρούγκαλου προσπαθώντας να ξεπεράσει τα νομικά κενά. Η αρχιτεκτονική του νόμου Κατρούγκαλου παραμένει απαράλλαχτη. Ο νόμος Κατρούγκαλου αποτέλεσε ως και σήμερα την κορύφωση της αντιασφαλιστικής επίθεσης καθώς ενσωμάτωσε όλες τις ανατροπές σε βάρος ασφαλισμένων και συνταξιούχων. Σήμερα έρχεται η ΝΔ να  θωρακίσει αυτόν τον νόμο, να κλείσει νομικά κενά ώστε να μη βγαίνουν παράνομες και αντισυνταγματικές οι διατάξεις του, να τον εφαρμόσει επιθετικά και γρήγορα για να ισοπεδώσει συντάξεις και δικαιώματα. Να ανοίξει το δρόμο σε νέα επιδρομή με τους τρεις πυλώνες του συστήματος Πινοσετ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δηλαδή όχι μόνο τον διατηρεί, αλλά τον προχωρά ένα βήμα παραπέρα, βαφτίζοντας το κρέας-ψάρι και το νόμο-λαιμητόμο ως νόμο-σωτηρία. Ο νόμος Κατρούγκαλου απέκτησε και 2ο νονό και μετονομάζεται σε νόμου Κατρούγκαλου-Βρούτση.

Οι πρώτοι που αντέδρασαν θετικά στις κυβερνητικές διαρροές και περιμένουν ως κοράκια πάνω από τη συντριβή των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων είναι οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και οι επιχειρηματίες της υγείας οι οποίοι έχουν επενδύσει πάνω στο νέο νόμο, αναμένουν με προσμονή τις νέες εξελίξεις προκειμένου να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους.

Tι έλειπε από τον νόμο Κατρούγκαλο κατά τα λεγόμενα του Βρούτση και των κυβερνητικών παπαγάλων ώστε να είναι ο νόμος συνταγματικός και νόμιμος; Έλειπε μια “αναλογιστική μελέτη” και “αναλογία και ισότητα” στις περικοπές.

Η αναλογιστική μελέτη ήρθε κατά παραγγελία και ντύνει νομικά τον νόμο Κατρούγκαλου. Με τη νέα πρόταση ανακατεύουν και παίζουν με τα ποσοστά αναπλήρωσης που οδήγησαν σε τεράστιες περικοπές στις συντάξεις και νομίζουν ότι με τέτοιες αλχημείες και με επικοινωνιακό κουρνιαχτό, θα ξεγελάσουν συνταξιούχους και εργαζόμενους.

Με αυτό το νόμο:

 • επιχειρούν να θάψουν κάθε δυνατότητα αγωνιστικής διεκδίκησης αλλά και τις δικαστικές αξιώσεις δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων που είχαν προσφύγει για τις περικοπές από το 2013 έως σήμερα, που σύμφωνα με υπολογισμούς ξεπερνούν τα 26 δισ ευρώ!
 • να αυξήσουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες στα 67 χρόνια που καθορίζει ο Νόμος Κατρούγκαλου και να μην βγαίνει κανείς νωρίτερα.
 • να σπρώξουν εκτός του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος μεγάλες κατηγορίες νέων εργαζομένων που δουλεύουν με τους όρους τις ευελιξίας των χαμηλών μισθών, εποχικότητας και κινητικότητας, χωρίς ΣΣΕ, ρίχνοντας από τώρα τις παραγωγικές ηλικίες στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Ποιος εργαζόμενος σήμερα θα έχει 30 και 40 χρόνια εργασίας;
 • να θεμελιώσουν την ανατροπή των ανατροπών! Επιχειρούν να θωρακίσουν νομοθετικά και δικαστικά τον περιορισμό της κρατικής εγγύησης σε ένα πολύ μικρό μέρος της σύνταξης που σήμερα βρίσκεται στα 384 ευρώ, τη λεγόμενη πλέον εθνική σύνταξη η οποία είναι χρηματοδοτούμενη από τη γενική φορολογία (εις βάρος μας). Τα υπόλοιπα που είναι πληρωμένα με τον ιδρώτα και τΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑο αίμα, τις κρατήσεις μιας ζωής, θα μπορούν να κόβονται, να κουρεύονται για τις τράπεζες, να παίζονται στην ρουλέτα του χρηματιστηρίου και να χάνονται σε μια στιγμή, για να αυγαταίνουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
 • να μετατρέπει με γρήγορα βήματα την κοινωνική ασφάλιση σε “κεφαλαιοποιητική”. Ξεκινάει με την επικουρική σύνταξη των μισθωτών σαν πρώτο βήμα, για να μπορέσει στην συνέχεια να το απλώσει και στην κύρια σύνταξη όλων. Σύμφωνα με το “κεφαλαιοποιητικό” μοντέλο από την 1/1/2021 και μετά, οι εισφορές μας δεν θα χρηματοδοτούν το σύστημα της επικουρικής ασφάλισης στο σύνολό του, αλλά τον “ατομικό κουμπαρά” του κάθε ασφαλισμένου. Ο ΕΤΕΑΕΠ θα υπογράφει συμβάσεις με ΑΕΔΑΚ (Εναλλακτικούς Διαχειριστές Επενδύσεων) που θα επενδύουν τις εισφορές στην αγορά. Πρόκειται για κρατική μεσιτεία του ιδιωτικού τζογαρίσματος της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.  Μάλιστα οι ασφαλισμένοι θα καλούνται να επιλέγουν ανάμεσα σε μικρό, μεσαίο και μεγάλο επενδυτικό κίνδυνο, με τη σημείωση ότι η επιλογή μικρού επενδυτικού κινδύνου θα συνεπάγεται μια ελάχιστη σύνταξη. Γι’ αυτό και ενσωματώνει στον ΕΦΚΑ το ΕΤΕΑΕΠ μαζί με τα 7 και πλέον δις που έχει στο αποθεματικό του.  Ανοίγει το δρόμο για να πέσουν οι συντάξεις στα χέρια των ασφαλιστικών εταιρειών μέσα από αυτό το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, όπου τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία θα λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που κάνουν ασφαλιστήρια συμβόλαια οι ιδιωτικές εταιρείες.  Το αν θα πάρει κανείς σύνταξη θα είναι τυχαίο γεγονός.
 • Την ίδια στιγμή, για το 83% των ελεύθερων επαγγελματιών  που σήμερα πληρώνουν την κατώτατη εισφορά (185 ευρώ), οι εισφορές τους θα αυξηθούν σχεδόν 25% ενώ αντίθετα για το 17% των πλουσιότερων θα μειωθεί. Το ύψος της κύριας σύνταξης της συντριπτικής πλειοψηφίας των αυτοαπασχολούμενων  θα καθορίζεται από 6 ασφαλιστικές κλάσεις, με την κατώτερη να δίνει οριακά 700 ευρώ σύνταξη στα 67 και με 40 χρόνια δουλειάς.
 • Η αλήθεια παραμένει ότι με βάση τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ για φέτος, το κονδύλι για τις κύριες συντάξεις θα μειωθεί σε σχέση με πέρυσι, κατά 155 εκατ. και για τις επικουρικές συντάξεις θα μειωθεί κατά 71 εκατ. ευρώ
 • ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΜε τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων το ψαλίδι θα πέσει βαρύ τόσο σε παλιούς όσο και σε νέους συνταξιούχους. Κανένας δεν πρέπει να παρασυρθεί από την επιστροφή ενός ελάχιστου μέρους σε μία μικρή κατηγορία συνταξιούχων, που είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να δώσει με απόφαση δικαστηρίου. Στους παλιούς συνταξιούχους η προσωπική διαφορά διατηρείται. Η προσωπική διαφορά δεν είναι σύνταξη, σήμερα δίνεται αύριο την κόβουν.

Δεν έχει περάσει τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα για να ξεχάσουμε πως με τον νόμο Κατρούγκαλου ενσωματώθηκαν όλες οι αντιασφαλιστικές διατάξεις που ωθούν την επικουρική σύνταξη προς εξαφάνιση, μαζί με την κατάργηση των κατώτατων ορίων, του ΕΚΑΣ, την υπονόμευση της 15ετίας, τις ανατροπές στις αναπηρικές συντάξεις κοκ. Όλα αυτά παραμένουν ανέγγιχτα από τη νέα κυβέρνηση και αποτελούν το έδαφος της νέας επίθεσης.

Η ασφάλιση είναι δικαίωμα!

Το ασφαλιστικό δεν είναι μόνο η σύνταξη, όπως πολλοί θεωρούν ή θέλουν να το αντιμετωπίζουμε. Οι συντάξεις αποτελούν τη μια πλευρά προστασίας και της αξιοπρεπούς ζωής, μετά την εργασία μας! Το ασφαλιστικό όμως περιλαμβάνει όλο το πλαίσιο προστασίας κάθε εργάτη, κάθε εργαζόμενης, κάθε νέου! Από τις συντάξεις ως την ασφάλιση του μικρού παιδιού και τα εμβόλια του, τα φάρμακα μας όταν αρρωσταίνουμε. Περιλαμβάνει τις ιατρικές εξετάσεις, τις παροχές υγείας και πρόνοιας, την προστασία της μητρότητας, την προστασία μας στον επαγγελματικό κίνδυνο, στις επαγγελματικές ασθένειες.

Δε θα κάνουμε πίσω!

Μας λένε να παραιτηθούμε από τον αγώνα και από την αντίληψη πως θα υπάρχει ένα Δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης που θα καλύπτει τον εργαζόμενο και την οικογένειά του. Μας λένε να συμβιβαστούμε με την ιδέα πως η ασφάλιση θα γίνει προσωπική υπόθεση του καθένα ανάλογα με την τΗ ΝΔ εφαρμόζει κατά γράμμα τον νόμο Κατρούγκαλου προσπαθώντας να ξεπεράσει τα νομικά κενά. Η αρχιτεκτονική του νόμου Κατρούγκαλου παραμένει απαράλλαχτη. Ο νόμος Κατρούγκαλου αποτέλεσε ως και σήμερα την κορύφωση της αντιασφαλιστικής επίθεσης καθώς ενσωμάτωσε όλες τις ανατροπές σε βάρος ασφαλισμένων και συνταξιούχων. Σήμερα έρχεται η ΝΔ να  θωρακίσει αυτόν τον νόμο, να κλείσει νομικά κενά ώστε να μη βγαίνουν παράνομες και αντισυνταγματικές οι διατάξεις του, να τον εφαρμόσει επιθετικά και γρήγορα για να ισοπεδώσει συντάξεις και δικαιώματα. Να ανοίξει το δρόμο σε νέα επιδρομή με τους τρεις πυλώνες του συστήματος Πινοσετ.

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ δηλαδή όχι μόνο τον διατηρεί, αλλά τον προχωρά ένα βήμα παραπέρα, βαφτίζοντας το κρέας-ψάρι και το νόμο-λαιμητόμο ως νόμο-σωτηρία. Ο νόμος Κατρούγκαλου απέκτησε και 2ο νονό και μετονομάζεται σε νόμου Κατρούγκαλου-Βρούτση.

 

Οι πρώτοι που αντέδρασαν θετικά στις κυβερνητικές διαρροές και περιμένουν ως κοράκια πάνω απΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑό τη συντριβή των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων είναι οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και οι επιχειρηματίες της υγείας οι οποίοι έχουν επενδύσει πάνω στο νέο νόμο, αναμένουν με προσμονή τις νέες εξελίξεις προκειμένου να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους.

 

Tι έλειπε από τον νόμο Κατρούγκαλο κατά τα λεγόμενα του Βρούτση και των κυβερνητικών παπαγάλων ώστε να είναι ο νόμος συνταγματικός και νόμιμος; Έλειπε μια “αναλογιστική μελέτη” και “αναλογία και ισότητα” στις περικοπές.

 

Η αναλογιστική μελέτη ήρθε κατά παραγγελία και ντύνει νομικά τον νόμο Κατρούγκαλου. Με τη νέα πρόταση ανακατεύουν και παίζουν με τα ποσοστά αναπλήρωσης που οδήγησαν σε τεράστιες περικοπές στις συντάξεις και νομίζουν ότι με τέτοιες αλχημείες και με επικοινωνιακό κουρνιαχτό, θα ξεγελάσουν συνταξιούχους και εργαζόμενους.

 

Με αυτό το νόμο:

 

επιχειρούν να θάψουν κάθε δυνατότητα αγωνιστικής διεκδίκησης αλλά και τις δικαστικές αξιώσεις δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων που είχαν προσφύγει για τις περικοπές από το 2013 έως σήμερα, που σύμφωνα με υπολογισμούς ξεπερνούν τα 26 δισ ευρώ!

να αυξήσουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες στα 67 χρόνια που καθορίζει ο Νόμος Κατρούγκαλου και να μην βγαίνει κανείς νωρίτερα.

να σπρώξουν εκτός του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος μεγάλες κατηγορίες νέων εργαζομένων που δουλεύουν με τους όρους τις ευελιξίας των χαμηλών μισθών, εποχικότητας και κινητικότητας, χωρίς ΣΣΕ, ρίχνοντας από τώρα τις παραγωγικές ηλικίες στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Ποιος εργαζόμενος σήμερα θα έχει 30 και 40 χρόνια εργασίας;

να θεμελιώσουν την ανατροπή των ανατροπών! Επιχειρούν να θωρακίσουν νομοθετικά και δικαστικά τον περιορισμό της κρατικής εγγύησης σε ένα πολύ μικρό μέρος της σύνταξης που σήμερα βρίσκεται στα 384 ευρώ, τη λεγόμενη πλέον εθνική σύνταξη η οποία είναι χρηματοδοτούμενη από τη γενική φορολογία (εις βάρος μας). Τα υπόλοιπα που είναι πληρωμένα με τον ιδρώτα και το αίμα, τις κρατήσεις μιας ζωής, θα μπορούν να κόβονται, να κουρεύονται για τις τράπεζες, να παίζονται στην ρουλέτα του χρηματιστηρίου και να χάνονται σε μια στιγμή, για να αυγαταίνουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

να μετατρέπει με γρήγορα βήματα την κοινωνική ασφάλιση σε “κεφαλαιοποιητική”. Ξεκινάει με την επικουρική σύνταξη των μισθωτών σαν πρώτο βήμα, για να μπορέσει στην συνέχεια να το απλώσει και στην κύρια σύνταξη όλων. Σύμφωνα με το “κεφαλαιοποιητικό” μοντέλο από την 1/1/2021 και μετά, οι εισφορές μας δεν θα χρηματοδοτούν το σύστημα της επικουρικής ασφάλισης στο σύνολό του, αλλά τον “ατομικό κουμπαρά” του κάθε ασφαλισμένου. Ο ΕΤΕΑΕΠ θα υπογράφει συμβάσεις με ΑΕΔΑΚ (Εναλλακτικούς Διαχειριστές Επενδύσεων) που θα επενδύουν τις εισφορές στην αγορά. Πρόκειται για κρατική μεσιτεία του ιδιωτικού τζογαρίσματος της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.  Μάλιστα οι ασφαλισμένοι θα καλούνται να επιλέγουν ανάμεσα σε μικρό, μεσαίο και μεγάλο επενδυτικό κίνδυνο, με τη σημείωση ότι η επιλογή μικρού επενδυτικού κινδύνου θα συνεπάγεται μια ελάχιστη σύνταξη. Γι’ αυτό και ενσωματώνει στον ΕΦΚΑ το ΕΤΕΑΕΠ μαζί με τα 7 και πλέον δις που έχει στο αποθεματικό του.  Ανοίγει το δρόμο για να πέσουν οι συντάξεις στα χέρια των ασφαλιστικών εταιρειών μέσα από αυτό το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, όπου τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία θα λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που κάνουν ασφαλιστήρια συμβόλαια οι ιδιωτικές εταιρείες.  Το αν θα πάρει κανείς σύνταξη θα είναι τυχαίο γεγονός.

Την ίδια στιγμή, για το 83% των ελεύθερων επαγγελματιών  που σήμερα πληρώνουν την κατώτατη εισφορά (185 ευρώ), οι εισφορές τους θα αυξηθούν σχεδόν 25% ενώ αντίθετα για το 17% των πλουσιότερων θα μειωθεί. Το ύψος της κύριας σύνταξης της συντριπτικής πλειοψηφίας των αυτοαπασχολούμενων  θα καθορίζεται από 6 ασφαλιστικές κλάσεις, με την κατώτερη να δίνει οριακά 700 ευρώ σύνταξη στα 67 και με 40 χρόνια δουλειάς.

Η αλήθεια παραμένει ότι με βάση τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ για φέτος, το κονδύλι για τις κύριες συντάξεις θα μειωθεί σε σχέση με πέρυσι, κατά 155 εκατ. και για τις επικουρικές συντάξεις θα μειωθεί κατά 71 εκατ. ευρώ

Με τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων το ψαλίδι θα πέσει βαρύ τόσο σε παλιούς όσο και σε νέους συνταξιούχους. Κανένας δεν πρέπει να παρασυρθεί από την επιστροφή ενός ελάχιστου μέρους σε μία μικρή κατηγορία συνταξιούχων, που είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να δώσει με απόφαση δικαστηρίου. Στους παλιούς συνταξιούχους η προσωπική διαφορά διατηρείται. Η προσωπική διαφορά δεν είναι σύνταξη, σήμερα δίνεται αύριο την κόβουν.

Δεν έχει περάσει τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα για να ξεχάσουμε πως με τον νόμο Κατρούγκαλου ενσωματώθηκαν όλες οι αντιασφαλιστικές διατάξεις που ωθούν την επικουρική σύνταξη προς εξαφάνιση, μαζί με την κατάργηση των κατώτατων ορίων, του ΕΚΑΣ, την υπονόμευση της 15ετίας, τις ανατροπές στις αναπηρικές συντάξεις κοκ. Όλα αυτά παραμένουν ανέγγιχτα από τη νέα κυβέρνηση και αποτελούν το έδαφος της νέας επίθεσης.

 

Η ασφάλιση είναι δικαίωμα!

 

Το ασφαλιστικό δεν είναι μόνο η σύνταξη, όπως πολλοί θεωρούν ή θέλουν να το αντιμετωπίζουμε. Οι συντάξεις αποτελούν τη μια πλευρά προστασίας και της αξιοπρεπούς ζωής, μετά την εργασία μας! Το ασφαλιστικό όμως περιλαμβάνει όλο το πλαίσιο προστασίας κάθε εργάτη, κάθε εργαζόμενης, κάθε νέου! Από τις συντάξεις ως την ασφάλιση του μικρού παιδιού και τα εμβόλια του, τα φάρμακα μας όταν αρρωσταίνουμε. Περιλαμβάνει τις ιατρικές εξετάσεις, τις παροχές υγείας και πρόνοιας, την προστασία της μητρότητας, την προστασία μας στον επαγγελματικό κίνδυνο, στις επαγγελματικές ασθένειες.

 

Δε θα κάνουμε πίσω!

 

Μας λένε να παραιτηθούμε από τον αγώνα και από την αντίληψη πως θα υπάρχει ένα Δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης που θα καλύπτει τον εργαζόμενο και την οικογένειά του. Μας λένε να συμβιβαστούμε με την ιδέα πως η ασφάλιση θα γίνει προσωπική υπόθεση του καθένα ανάλογα με την τσέπη του, προσωπικό και ατομικό ρίσκο και τζόγος.

 

Όλοι στο δρόμο!

 

Να δημιουργηθεί παντού απεργιακό κλίμα!

 

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, που είναι μέλη των Συλλόγων μας καθώς και τους συνταξιούχους μας και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, να αγωνιστούμε για να εμποδίσουμε το παραπέρα χτύπημα στην κοινωνική ασφάλιση. Να αγωνιστούμε για Δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, για την οικοδόμηση ενιαίου συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα περιλαμβάνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης της υγείας, τις παροχές και υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας.

 

Να μην περάσει η σιγή νεκροταφείου που θέλουν να περάσει ενιαία επιχειρηματικοί όμιλοι, κυβέρνηση και εργοδοτικός-κυβερνητικός συνδικαλισμός (όπως της ΓΣΕΕ).σέπη του, προσωπικό και ατομικό ρίσκο και τζόγος.

Όλοι στο δρόμο!

Να δημιουργηθεί παντού απεργιακό κλίμα!

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, που είναι μέλη των Συλλόγων μας καθώς και τους συνταξιούχους μας και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, να αγωνιστούμε για να εμποδίσουμε το παραπέρα χτύπημα στην κοινωνική ασφάλιση. Να αγωνιστούμε για Δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, για την οικοδόμηση ενιαίου συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα περιλαμβάνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης της υγείας, τις παροχές και υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας.

Να μην περάσει η σιγή νεκροταφείου που θέλουν να περάσει ενιαία επιχειρηματικοί όμιλοι, κυβέρνηση και εργοδοτικός-κυβερνητικός συνδικαλισμός (όπως της ΓΣΕΕ).

 

 

***************************************************************************************************************************

 

Αθήνα 12.11.2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ ΠΝ) χαιρετίζει και τιμά την 46η επέτειο από τη λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβρη του 1973.

Καθημερινά στους κλάδους και στους τόπους δουλειάς, με σταθερή αγωνιστική δράση, δίνoυμε συνέχεια και προοπτική στις αγωνιστικές παραδόσεις και παρακαταθήκες, του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας. Ο αταλάντευτος και διαρκής αγώνα ενάντια στη φασιστική, αμερικανονατοϊκή δικτατορία, η αλύγιστη στάση των αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα στις φυλακές, στα βασανιστήρια και στις εξορίες, αποτελούν οδηγό και εμπνέουν τα σημερινά αγωνιστικά βήματα μας.

 Τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για την εργατική τάξη της χώρας μας, και την νεολαία που μετά την κρίση, βλέπει και στην περίοδο της ανάπτυξης να συνεχίζει η πολιτική των κυβερνήσεων που συνθλίβει κατακτήσεις και δικαιώματα.

Ταυτόχρονα κυβερνήσεις και φιλονατοϊκά κόμματα προκαλούν τον ελληνικό λαό, παρουσιάζοντας την λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ ως «παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας». Τα ψέματα τους αποκαλύπτονται όταν η νέα Κυβέρνηση της ΝΔ, προσπαθώντας να ανταγωνιστεί την παρακαταθήκη του «διαβολικά καλού» ΣΥΡΙΖΑ, έφτασε στο σημείο να μιλά με περηφάνια για το αίμα των Ελλήνων φαντάρων που θα χυθεί στις νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που σχεδιάζουν ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Ενώ τον Οκτώβριο υπέγραψε με τις ΗΠΑ Συμφωνία για τις βάσεις, που κάνουν την Ελλάδα πυριτιδαποθήκη, ακόμη και πυρηνικών!

Από την μια δολοφονούν τους λαούς της Συρίας, της Παλαιστίνης, του Αφγανιστάν, από την άλλη καλλιεργούν τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, απέναντι στους πρόσφυγες που οι ίδιοι ξερίζωσαν από τα σπίτια τους.

Με μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια και στον ταξικό, αγωνιστικό, αντιιμπεριαλιστικό εορτασμό της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου δίνουμε απάντηση στο δόγμα «Νόμος και Τάξη», στον εντεινόμενο αυταρχισμό και την καταστολή, καθώς και στην κατάργηση του ασύλου. Δίνουμε απάντηση σε κυβερνήσεις και βιομηχάνους που θέλουν τα συνδικάτα στο γύψο και τα Πανεπιστήμια Ανώνυμες Εταιρείες.

Τιμούμε τους νεκρούς της τάξης μας. Οργανώνουμε νέους αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του. Ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και Ε.Ε. Απαντάμε στους υμνητές της χούντας, στους θρασύδειλους φασίστες-δολοφόνους της Χρυσής Αυγής.

Απέναντι στα αιματοβαμμένα σχέδια των ιμπεριαλιστών, απέναντι στην πολιτική που δολοφονεί τα όνειρα και το μέλλον της νέας γενιάς, για τα κέρδη των λίγων διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργατών και της νεολαίας σε μόρφωση, δουλειά, ζωή.

Ανοίγουμε τον δρόμο για να γίνουν πράξη τα συνθήματα και οι διεκδικήσεις των αγωνιστών της αντιδικτατορικής πάλης και του Πολυτεχνείου του ’73.

 

 

 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

ΔΑΣ ΠΝ

                                                                               

Αθήνα, 18-9-2019

                                                                                           

                   ΠΡΟΣ: Μέλη Συλλόγου ΣΔΥΝ                                            

                 

Όλοι & Όλες στην απεργία την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου

στις 10:30 πμ στα Προπύλαια

 

Κάτω τα χέρια από τα Σωματεία.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.

 

Βαδίζοντας πάνω στο χαλί που της έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με την απεργοκτόνα διάταξη που ψήφισε το 2018 και τους περιορισμούς που επέβαλε στη δυνατότητα των πρωτοβάθμιων σωματείων να κηρύσσουν απεργία, η κυβέρνηση της ΝΔ εντάσσει στο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο νέες αντιδραστικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, κλιμακώνοντας την επίθεση, που στοχεύει στον ίδιο τον πυρήνα της συλλογικής οργάνωσης και δράσης των εργαζομένων. Με διατάξεις του πολυνομοσχεδίου προωθείται η ακόμα μεγαλύτερη παρέμβαση στις διαδικασίες των συνδικάτων και στις ίδιες τις Γενικές τους Συνελεύσεις, ενώ παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για ενίσχυση του φακελώματος των εργαζομένων. Συγκεκριμένα:

1. Προωθεί την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις «αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων και λοιπών οργάνων διοίκησης» των συνδικάτων, «συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων κήρυξης απεργίας», αφήνοντας μάλιστα σε δεύτερο χρόνο τον ορισμό «κάθε λεπτομέρειας για την εφαρμογή της παρούσης διάταξης» με απόφαση του υπουργού Εργασίας ανοίγοντας το δρόμο για το ξαναγράψιμο του συνδικαλιστικού νόμου και των καταστατικών των σωματείων, με επιβολή ασφυκτικού ελέγχου από το αστικό κράτος και την εργοδοσία. Η προωθούμενη επέμβαση στις διαδικασίες των συνδικάτων δεν είναι ούτε «εκδημοκρατισμός» ούτε «διευκόλυνση», όπως επιχειρεί να την παρουσιάσει η κυβέρνηση. Πέρα από τα ζητήματα που τίθενται για το αδιάβλητο τέτοιων διαδικασιών, το κύριο είναι ότι επιβάλλοντας στους εργαζόμενους ψηφοφορίες μακριά από οποιαδήποτε συλλογική διαδικασία, επιχειρούν να διευκολύνουν τον έλεγχό τους απευθείας από την εργοδοσία και τους ανθρώπους της, να υποσκάψουν τον ίδιο τον πυρήνα της συλλογικής δράσης ενός συνδικάτου, τη ζωντανή συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων στις δημοκρατικές λειτουργίες του, όπως είναι η Γενική Συνέλευση, η οποία αποτελεί και το πιο γνήσιο και αντιπροσωπευτικό του όργανο. Επιχειρούν να κόψουν τους δεσμούς των ίδιων των εργαζομένων μεταξύ τους, το αναφαίρετο δικαίωμά τους να ενημερώνονται και να συζητούν συλλογικά, να συνδιαμορφώνουν τα αιτήματά τους και το σχέδιο δράσης τους, να οργανώνουν τις απεργιακές και τις άλλες κινητοποιήσεις τους.

2. Αντίστοιχα, συνεχίζοντας την υλοποίηση μνημονιακών προαπαιτούμενων που ψήφισαν μαζί ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, με το νομοσχέδιο προωθείται η δημιουργία «Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων» στο υπουργείο Εργασίας. Υπό το πρόσχημα της «αντιμετώπισης του κατακερματισμένου οργανωτικού συνδικαλιστικού συστήματος της χώρας μας» και των «σωματείων-σφραγίδων» - στη δημιουργία των οποίων βέβαια πρωτοστατούν οι ίδιοι οι εργοδότες και οι εργατοπατέρες όλων των μνημονιακών κομμάτων - ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξει ο δρόμος για ενίσχυση του φακελώματος των εργαζομένων και του ασφυκτικού ελέγχου των πραγματικών σωματείων από το κράτος και την εργοδοσία.

Και εδώ, μάλιστα, με τη γνωστή μέθοδο της «σαλαμοποίησης», το νομοσχέδιο παραπέμπει σε απόφαση του υπουργού Εργασίας «κάθε θέμα σχετικά με τη δημιουργία του Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Οργανώσεων Εργοδοτών, τη δημοσιότητα των στοιχείων του και κάθε αναγκαία τεχνική λεπτομέρεια καθώς και τη χορήγηση πληροφοριών σε σχέση με τα στοιχεία του μητρώου και με την τήρηση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων...». Η όλη διατύπωση της διάταξης δείχνει πως πρόκειται για μεθόδευση, αφού πρώτα επιδιώκει να δημιουργήσει το ηλεκτρονικό μητρώο, να ανοίξει δηλαδή ο δρόμος για το φακέλωμα και μετά όλα τα υπόλοιπα - που μόνο «λεπτομέρειες» δεν είναι - να καθορίζονται με Υπουργικές Αποφάσεις...

Η «φιλεργατική τομή» του πολυνομοσχεδίου είναι οφθαλμοφανής, αφού υπάρχει πρόβλεψη για  κυρώσεις κατά δημοσίων υπαλλήλων  και των προϊσταμένων της υπηρεσίας σε περίπτωση καθυστέρησης των διαδικασιών για τις επενδύσεις. Μάλιστα, η κατώτατη πειθαρχική ποινή που προβλέπεται είναι η προσωρινή παύση τριών μηνών.

Δηλαδή από τη μια πλευρά έχουμε τις «διευκολύνσεις» υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, (π.χ. διεύρυνση επιχειρηματικών πεδίων μέσα από τον χωροταξικό σχεδιασμό, αδειοδοτήσεις - εξπρές, «απλούστευση διαδικασιών», συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων) και από την άλλη πλήρες ξήλωμα των κλαδικών ΣΣΕ, το άνοιγμα του δρόμου για το φακέλωμα των εργαζομένων και τον ασφυκτικό έλεγχο των σωματείων από την εργοδοσία και το κράτος.

Όσο για τις προκλητικές τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ περί «επιστροφής σε βαθιά μνημονιακές εποχές» τους ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ τα εξής:

Ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που πρόσθεσε στα προηγούμενα μνημόνια ένα ακόμα, με πλήθος βάρβαρων μέτρων, όπως η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος, τα νέα πλήγματα στην κυριακάτικη αργία κ.ά. Ακόμα και το πλήρες ξήλωμα των κλαδικών συμβάσεων προωθείται σήμερα από τη ΝΔ με την επίκληση του πορίσματος της «Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων» που είχε στήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, σύγχρονα δικαιώματα!

Η ‘’ανάπτυξή’’ τους τσακίζει τη ζωή μας, οργάνωση και αγώνας

η απάντησή μας. Κάτω τα χέρια από τα Σωματεία.

 

                                                                

                                                                                        

 

********************************************************************************************************************************8

 

  18-07-2019

 

Και «με τη βούλα» του ΣτΕ η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

 

για όσους είχαν αυταπάτες για το πόσο «φιλεργατική» και «ανεξάρτητη» είναι η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ δημοσιεύτηκε η απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία η Ολομέλεια κατά πλειοψηφία έκρινε «συνταγματικές» τις περικοπές των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος θερινής άδειας (13ος και 14ος μισθός) των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων, υπαλλήλων ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ κ.λπ. αναστρέφοντας και τις περσινές αποφάσεις της επταμελούς σύνθεσης του ΣΤ' Τμήματος του ΣτΕ, που είχαν κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των τριών επιδομάτων - Δώρων, που έγιναν με το νόμο 4093/2012.

Σύμφωνα με το «σκεπτικό» της απόφασης, η κατάργηση των επιδομάτων «τεκμηριώνεται επαρκώς» και πως «κατά τη λήψη του επίμαχου μέτρου, ο νομοθέτης είχε πλήρη επίγνωση όχι μόνο του εν γένει επιπέδου διαβίωσης του πληθυσμού της χώρας, αλλά και ειδικά του επιπέδου διαβίωσης των δημοσίων υπαλλήλων, όπως προκύπτει:

 • από τα δημοσιευμένα και διαθέσιμα στις υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για το όριο κινδύνου φτώχειας ανά άτομο μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις (6.591 ευρώ) και το μέσο ετήσιο ισοδύναμο ατομικό εισόδημα (12.637,08 ευρώ) κατά το έτος 2011,
 • από το νέο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που θεσπίστηκε, ο βασικός μισθός των δημοσίων υπαλλήλων κυμαίνεται μεταξύ 780 (ΥΕ με βαθμό ΣΤ) και 1.092 ευρώ (ΠΕ με βαθμό ΣΤ) και 
 •  από τη θέσπιση νέου κατώτατου βασικού μισθού και ημερομισθίου με τον ίδιο ν. 4093/2012 (586,08 ευρώ και 26,18 ευρώ, αντίστοιχα)».

Έτσι, καταλήγει το ΣτΕ, «οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, ακόμη και μετά την κατάργηση των επίμαχων επιδομάτων, εξασφάλιζαν αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, τόσο σε σχέση με όσους διαβιούσαν στα όρια της φτώχειας όσο και με όσους απασχολούνταν στον ιδιωτικό τομέα με τον κατώτατο βασικό μισθό και ημερομίσθιο», επιβεβαιώνοντας ότι οι κατώτεροι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα γίνονται μοχλός πίεσης στα χέρια του αστικού κράτους για τη συνολική συμπίεση των μισθών.

Δηλαδή, θα πρέπει ΕΜΕΙΣ, οι δημόσιοι υπάλληλοι να πούμε και «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» από πάνω γιατί υπάρχουν και χειρότερα!!! Βλέπε π.χ. τους μισθούς πτωχοκομείου που παίρνουν στον ιδιωτικό τομέα και το όριο φτώχειας!!!

ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΟ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ. ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ ΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΜΑΣ.

Για άλλη μία φορά επιστρατεύουν τον κοινωνικό αυτοματισμό και τη λογική του μικρότερου κακού. Η απόφαση αυτή βέβαια έρχεται να προστεθεί σε μια άλλη απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε «συνταγματικό» και «νόμιμο» το πετσόκομμα της λίστας Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, και έρχεται να επιβεβαιώσει ξανά ότι όλο το αντεργατικό μνημονιακό οπλοστάσιο διατηρείται άθικτο και στη... «μεταμνημονιακή» περίοδο, ακριβώς γιατί αυτό απαιτούν η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.

Οι συνάδελφοι οφείλουν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για το ρόλο της ΑΔΕΔΥ και ορισμένων Ομοσπονδιών του Δημοσίου που καλλιέργησαν αυταπάτες ότι η ανάκτηση των απωλειών μπορεί να έχει αίσιο τέλος μέσω της δικαστικής διεκδίκησης, ενώ παράλληλα έγιναν ΝΤΙΛΕΡ δικηγορικών γραφείων.

ΚΑΝΕΙΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ με την λογική, ότι έγινε – έγινε.

ΚΑΜΙΑ ΑΥΤΑΠΑΤΗ ότι η όποια ανάκαμψη της οικονομίας θα φέρει από μόνη της πίσω απώλειες, μισθούς και δικαιώματα.

Η διεκδίκηση της κάλυψης των μισθολογικών απωλειών πρέπει να γίνει υπόθεση κάθε Σωματείου, κάθε εργαζόμενου. Η λύση βρίσκεται στα χέρια μας.

 

Μόνη λύση είναι η συσπείρωση στα Σωματεία, ο οργανωμένος αγώνας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

 

 

          ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΔΑΣ ΠΝ)

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

 

«Με βάση δημοσιεύματα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) κρίνει τελικά συνταγματική την περικοπή 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων, υπαλλήλων ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, σε αντίθεση με την προηγούμενη απόφαση του ΣΤ΄ Τμήματος του ΣτΕ, που την είχε κρίνει αντισυνταγματική και πυροδότησε μαζική δικαστική προσφυγή των ενδιαφερομένων.

Για την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

 • Η φημολογούμενη απόφαση του ΣτΕ βρίσκεται σε πλήρη ταύτιση με τις πολιτικές των μνημονικών περικοπών των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Βρίσκεται σε πλήρη ταύτιση και με την τοποθέτηση των συνηγόρων - εκπροσώπων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στην πρώτη συνεδρίαση του ΣτΕ, που έλεγαν ότι η περικοπή αυτή έγινε για να σωθεί ο 12ος μισθός!!! Θυμίζουμε ότι στην αίθουσα του δικαστηρίου αναβίωσαν από την κυβερνητική πλευρά η λάσπη και ο κοινωνικός αυτοματισμός ενάντια στους δημοσίους υπαλλήλους, που διεκδικούσαν δικαστικά τους 2 από τους 6 μισθούς που χάσαμε στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης! Πρόκειται δηλαδή για απόφαση που ταυτίζεται με όλες τις μνημονιακές πολιτικές των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ! Πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο που έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια!!!
 • Αποδεικνύεται ότι οι αποφάσεις των συγκεκριμένων δικαστηρίων κινούνται και δεσμεύονται από τα αντιλαϊκά πλαίσια, που καθορίζουν οι "δημοσιονομικοί στόχοι" και τα ματωμένα πλεονάσματα. Υπηρετούν τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική, παρά τους όποιους ελιγμούς και τα ψίχουλα που ορισμένες φορές αναγνωρίζουν και που παρέχονται από τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις προεκλογικά, στη λογική "σου παίρνω 10, σου επιστρέφω 1".
 • Η απόφαση του ΣτΕ αποδεικνύει ότι στον αγώνα για την ανάκτηση των απωλειών μας δεν αρκούν από μόνες τους οι δικαστικές προσφυγές και η αναμονή δικαστικών αποφάσεων. Χρειάζεται πρώτα απ’ όλα συλλογική πάλη και διεκδίκηση για την ανάκτηση των απωλειών μας και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας! Δυστυχώς, οι πλειοψηφίες σε ΣΔΥΝ, ΠΟΕ-ΥΕΘΑ και ΑΔΕΔΥ δεν κινήθηκαν ούτε κινούνται στην κατεύθυνση διεκδίκησης, αλλά αποδέχονται το πλαίσιο της "αντοχής της οικονομίας", της "δημοσιονομικής πολιτικής" και των "ματωμένων πλεονασμάτων", δηλαδή το πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής ΕΕ και κυβερνήσεων, όπως έκαναν και τα κόμματά τους άλλωστε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ.
 • Για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, για το ΠΑΜΕ, δεν είναι "περασμένα ξεχασμένα" όλα όσα μας πήραν πριν και κατά τη διάρκεια της κρίσης, αλλά και μετά από αυτήν! Καμία δικαστική απόφαση δεν θα σταθεί εμπόδιο για τη διεκδίκηση των απωλειών μας, όλων όσα δηλαδή είχαμε κατακτήσει με αγώνα και θυσίες! Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε αταλάντευτα για την "ανάκτηση όλων των απωλειών μας και ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας" κόντρα στις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις, που έχουν συμβιβαστεί με τις απαιτήσεις του κεφαλαίου για καρατόμηση των δικαιωμάτων μας για να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους στο πλαίσιο του ανταγωνισμού.

 

Η επιστροφή των «νομίμως κλεμμένων» δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης. Η κυβέρνηση δεν έχει παρά να καταργήσει τους σχετικούς μνημονιακούς νόμους. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Γιατί, όσο και αν διατυμπανίζει η κυβέρνηση ότι βγήκαμε από τα μνημόνια, οι πάνω από 600 εφαρμοστικοί νόμοι παραμένουν σε ισχύ και τα ματωμένα πλεονάσματα που θα σηκώσουμε τα κλασικά υποζύγια – μισθωτοί και συνταξιούχοι – είναι μέχρι το 2060!!!

ΚΑΛΟΥΜΕ τους συναδέλφους μας να μην έχουν αυταπάτες τόσο για το ρόλο της «τυφλής» δικαιοσύνης όσο και για τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, παλιό και νέο, που αντί να αφυπνίζει συνειδήσεις και να οργανώνει τους εργαζόμενους σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις έφτασαν μέχρι το σημείο να βάλουνε πλάτη για να παραπλανήσουν τους εργαζόμενους ότι έτσι θα «έχουν λαμβάνειν», ενώ παράλληλα «βοήθησαν» τους μεγαλοδικηγόρους να αποκτήσουν «πελατεία» και να μεγαλώσουν την περιουσία τους.

ΚΑΝΕΙΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ με την λογική, ότι έγινε – έγινε.

ΚΑΜΙΑ ΑΥΤΑΠΑΤΗ ότι η όποια ανάκαμψη της οικονομίας θα φέρει από μόνη της πίσω απώλειες, μισθούς και δικαιώματα.

Η διεκδίκηση της κάλυψης των μισθολογικών απωλειών πρέπει να γίνει υπόθεση κάθε Σωματείου, κάθε εργαζόμενου. Η λύση βρίσκεται στα χέρια μας.

 

Μόνη λύση είναι η συσπείρωση στα Σωματεία, ο οργανωμένος αγώνας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

 

ΔΑΣ 21 ΜΑΙΟΥ 2019

 

******************************************************************************************************************************

 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΔΑΣ ΠΝ)

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

οι εργαζόμενοι του ΥΠΕΘΑ μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο Δημόσιο συνεχίζουμε την απεργία – αποχή από όλες τις διαδικασίες της αξιολόγησης, λαμβάνοντας υπόψη και την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, για τους κάτωθι λόγους:

 1. Η κυβέρνηση συνεχίζει να προσπαθεί να επιβάλλει την εφαρμογή της αντιδραστικής αξιολόγησης στους εργαζόμενους στους δημόσιους φορείς, παρά την εκφρασμένη αντίθεσή μας και την προωθούμενη ηλεκτρονική αξιολόγηση (άρθρο 9 του Ν. 4553/2018), μέσω της οποίας προσπαθεί να κάμψει τη στάση των εργαζομένων προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, προκειμένου να απομονώσει τους εργαζόμενους και να αποδυναμώσει τη συλλογική δράση η οποία έφερε αποτέλεσμα στην πράξη. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση δυναμώνει την επίθεσή της στους Δημοσίους Υπαλλήλους, ενισχύοντας το αντιλαϊκό νομοθετικό οπλοστάσιο.
 2. Το γεγονός ότι η προωθούμενη αξιολόγηση, δεν έχει καμία σχέση με την ανάγκη για επιστημονική, τεχνική, επαγγελματική στήριξη των Δημοσίων Υπαλλήλων.
 3. ΓΙΑΤΙ συνεχίζουν να υφίστανται οι αρνητικοί παράγοντες που προσδιορίζουν το περιεχόμενο του νόμου Βερναδάκη (Ν. 4369/2016), όπως έχει τροποποιηθεί προς αντιδραστικότερη κατεύθυνση με την απεργοσπαστική τιμωρητική διάταξη – τροπολογία (Γεροβασίλη – Μητσοτάκη) (24 Α του Ν. 4369/2016)

ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ καλά ότι τα ποσοστά αποχής σε όλο το Δημόσιο αποτέλεσαν επιβαρυντικό  παράγοντα εφαρμογής της συνολικής αντεργατικής πολιτικής και όλων των αρνητικών παραγόντων.

ΕΜΕΙΣ, οι εργαζόμενοι στο ΥΠΕΘΑ:

 • ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ στην κυβέρνηση να προωθήσει το σχεδιασμό της δίνοντας «bonus», μισθολογικά κλιμάκια σε όποιον εργαζόμενο θέλουν, να πληρώνονται διαφορετικά εργαζόμενοι στο ίδιο γραφείο, με τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία.
 • ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ στην κυβέρνηση να προωθεί μισθολογικά και βαθμολογικά όποιον εργαζόμενο θέλει «βαφτίζοντας» όποιες θέσεις εργασίας θέλει μέσα από τα περιγράμματα θέσης ως ιδιαίτερης σημασίας!!!
 • ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΨΟΥΜΕ την ΑΠΟΛΥΣΗ κανενός συναδέλφου.
 • ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ την εκβιαστική – τιμωρητική τροπολογία Γεροβασίλη – Μητσοτάκη που ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΕΙ την συνδικαλιστική δράση, τιμωρώντας τους συναδέλφους προϊσταμένους που μετέχουν στην προκηρυγμένη «ΑΠΕΡΓΙΑ - ΑΠΟΧΗ» από τις διαδικασίες της αξιολόγησης με τη στέρηση του δικαιώματος επιλογής στις όποιες διαδικασίες «κρίσεων» θέσεων ευθύνης.
 • ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ να αποτελούμε ένα χειραγωγημένο υπαλληλικό προσωπικό που θα εξειδικεύει και θα εφαρμόζει τις αντιλαϊκές αποφάσεις και στοχεύσεις της εκάστοτε κυβέρνησης.

   4. ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ότι η «αξιολόγηση» δεν είναι ένα απλά τεχνοκρατικό ή διαδικαστικό ζήτημα, αποσυνδεδεμένο από τη στόχευση της εκάστοτε κυβέρνησης για να λειτουργήσει το δημόσιο ως «επιτελικό», «μικρό», στην υπηρεσία των επιχειρηματικών ομίλων (εκχώρηση υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων στον ιδιωτικό τομέα μέσω π.χ. ανάθεσης σε εξωτερικό συνεργάτη κτλ.).

Η «αξιολόγηση» έχει συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο, όπως εξάλλου έχει και η αξιολόγηση της κυβέρνησης από τους λεγόμενους «θεσμούς»…

Η δυνατότητα που έχει η εκάστοτε κυβέρνηση να κόβει και να ράβει την πολιτική της, να     τη «σπάζει» σε μικρότερα κομμάτια, δεν μπορεί να κρύψει την συνολική της πολιτική.

 Έτσι, ο νόμος της αξιολόγησης (Ν. 4369/2016) συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με τον υπαλληλικό κώδικα (Ν. 3528/2007), τα οργανογράμματα (Ν. 4178/2013), την απαγόρευση προσλήψεων, τη δημοσιονομική πολιτική κλπ.. Γι’ αυτό:

 • Με το άρθρο 12 του μισθολογίου συνδέεται η αξιολόγηση με την μισθολογική εξέλιξη, αφού παρέχεται στους «άριστους» επιπλέον μισθολογικό κλιμάκιο.
 • Με το ίδιο άρθρο επίσης μετά από τρεις (3) ετήσιες συνεχόμενες αξιολογήσεις μπορεί να αναστέλλεται η «αυτόματη» μισθολογική εξέλιξη του υπαλλήλου.
 • Με το άρθρο 17 συνδέεται η αμοιβή με την αξιολόγηση της θέσεις εργασίας, αφού ο κάθε φορέας θα μπορεί να βαθμολογεί και να αξιολογεί ως ιδιαίτερης σημασίας όποιες θέσεις εργασίας θέλει…
 • Με τα άρθρα 83, 95 και 152 του Υπαλληλικού Κώδικα ο μόνιμος υπάλληλος «ο οποίος εγγράφεται σε δύο διαδοχικούς πίνακες μη προακτέων στον ίδιο βαθμό (λόγω κακής αξιολόγησης), παραπέμπεται (…) προς κρίση στο υπηρεσιακό συμβούλιο, το οποίο (…) μπορεί να τον απολύσει ή να τον υποβιβάσει κατά έναν βαθμό». Με άλλα λόγια όποιος αξιολογείται και βαθμολογείται ως «ακατάλληλος» (0-24) ΑΠΟΛΥΕΤΑΙ!!! Και μάλιστα μέσα από την προβλεπόμενη Δ/νση Παρακολούθησης και Στατιστικής Ανάλυσης των Βαθμολογιών Αξιολόγησης θα παρεμβαίνει στη βαθμολόγηση εφαρμόζοντας το λεγόμενο ‘’συντελεστή διόρθωσης’’. Δηλαδή, θα μπορεί να βάζει όποια «ποσοστά» θέλει, να αυξάνει ή να μειώνει τους άριστους, τους ανεπαρκείς, τους ακατάλληλους κλπ… Ποιος μας λέει ότι αυτό δεν θα οδηγήσει ακόμα και σε ποσοστό μεγαλύτερο του 15%; 
 • Τέλος, εξακολουθούν να λαμβάνονται υπόψη τα κριτήρια της αξιολόγησης και της συνέντευξης στις διαδικασίες επιλογής θέσεων ευθύνης, της κινητικότητας και των μετατάξεων.

5. Το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης με τις διατάξεις του Ν. 4590/2019 και την υπ΄ αριθ. ΔΑΠΔΕΠ/Φ.5/1/οικ. 11100/12-3-2019 εγκύκλιό του θέτει νέες προθεσμίες για την διενέργεια της ηλεκτρονικής πλέον αξιολόγησης έτους 2018.

       

Η απόφασή μας για αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης,

είναι αναγκαία.

 

Σε αυτό το πλαίσιο καλούμε όλους τους συναδέλφους να δώσουμε για ακόμη μία φορά απάντηση στην κυβέρνηση ακυρώνοντας στην πράξη και αυτή την προσπάθεια. Έχουμε την πείρα να τα καταφέρουμε.

 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΧΗ

ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

 

 

Η ΔΑΣ καλεί τα μέλη του και όλους του συναδέλφους του ΣΔΥΝ:

 • Να απέχουν μαζικά από την ηλεκτρονική αξιολόγηση.

Να υπογράψουν μαζικά, την προτεινόμενη Δήλωση Συμμετοχής στην Προκηρυγμένη Απεργία-Αποχή από τις διαδικασίες της αξιολόγησης να την πρωτοκολλήσουν και να την καταθέσουν στο Σύλλογο.

 

15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

 

 

*********************************************************************************************************

 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΔΑΣ ΠΝ)

 

Όλοι στην Παναττική Στάση Εργασίας της ΑΔΕΔΥ

την Τρίτη 5-3-2019 από 12:30 μέχρι λήξη ωραρίου στο Υπουργείο Οικονομικών για το 13ο-14ο μισθό & τα ΒΑΕ 

 

Μετά την άρνηση του Υπουργού Οικονομικών να συναντηθεί με την ΑΔΕΔΥ για τα ζητήματα του 13ου-14ου μισθού και των ΒΑΕ αποφασίστηκε νέα κινητοποίηση για την Τρίτη 5 Μάρτη.

Η πρόσφατη τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και προβλέπει την παράταση της καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας ως έχει για 10 μήνες όχι μόνο δε δίνει ουσιαστική λύση αλλά παραπέμπει τη διευθέτηση του θέματος των ΒΑΕ μετά τις εκλογές προϊδεάζοντας για τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της «μεταρρύθμισης» που δεν νομοθετεί προεκλογικά η κυβέρνηση!

Ήδη με απαράδεκτες διαδικασίες express, η Επιτροπή Μεταρρύθμισης Επιδόματος Επικίνδυνης & Ανθυγιεινής Εργασίας, με τις «ευλογίες» βέβαια των αρμόδιων υπουργών, απέστειλε e-mail σε φορείς του δημοσίου για τη συμπλήρωση ερωτηματολογίου περί υπαγωγής ή μη κλάδων και ειδικοτήτων στους νέους δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Το εν λόγω αίτημα απεστάλη στις Διευθύνσεις Διοικητικού προκειμένου να καταγράψουν τις επιδράσεις στους εργαζόμενους από 7 κατηγορίες βλαπτικών παραγόντων, χωρίς ποτέ να φτάσει στις υπηρεσίες που ασκούνται ανθυγιεινές εργασίες ΚΑΙ δεν αναιρεί την γενικότερη πολιτική κατεύθυνση και στόχευση για την οποία η κυβέρνηση συνέστησε την εν λόγο Επιτροπή η οποία ούτε μελέτες ειδικών (γιατρών, τεχνικών ασφαλείας κλπ), ούτε δειγματοληψίες φαίνεται ότι θα χρησιμοποιήσει. Τόσο επιστημονική θα είναι η απόφαση της περικοπής του ανθυγιεινού επιδόματος. Είναι προφανής ο στόχος της να πετάξει έξω ειδικότητες και εργασίες, που σήμερα παίρνουν το ανθυγιεινό επίδομα, να μην το επεκτείνει σε νέες ειδικότητες, αλλά και να μειώσει το συνολικό ποσό στα χορηγούμενα επιδόματα, με προκαθορισμένης στόχευσης πορίσματα που προωθούν «την (αντεργατική) εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα»

Από την πλευρά μας είναι ξεκάθαρο ότι ο θεσμός των ΒΑΕ αποτελεί ένα ελάχιστο αντιστάθμισμα στη φθορά της εργατικής δύναμης από την εργασία που κατακτήθηκε με αγώνες και σε σύγκρουση με τα συμφέροντα του κεφαλαίου που διαχρονικά παίρνει μέτρα για τη διαμόρφωση φθηνής εργατικής και ως τέτοιο είναι αδιαπραγμάτευτο.

Σχετικά με τη διεκδίκηση των αναδρομικών του 13ου και 14 μισθού οφείλουμε αρχικά να θυμίσουμε ότι με τους διάφορους μνημονιακούς νόμους των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, μειώθηκαν οι μισθοί και τα επιδόματά μας, με αποτέλεσμα την εξαετία 2009 – 2015 ένας δημόσιος υπάλληλος να χάσει μέχρι και έξι μισθούς το χρόνο! Πάνω εκεί προστέθηκε το νέο μισθολόγιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ (ν. 4354/2015), που επέφερε νέο πλήγμα στους μισθούς μας.

Η κυβέρνηση με όλους τους τρόπους, σπρώχνει τους εργαζόμενους να περιμένουν με σταυρωμένα τα χέρια την κάλυψη των μισθολογικών τους απωλειών, από τους «δίκαιους» δικαστές, οι οποίοι επιτέλους αναγνώρισαν το δίκιο των αιτημάτων τους!!!, αποσιωπώντας πως συνεχίζει να κρατάει άθικτο όλο το αντεργατικό μνημονιακό πλαίσιο και πως το ίδιο ΣτΕ έκρινε το 1ο Μνημόνιο, που έκοψε από τους δημοσίους υπαλλήλους πάνω από το 60% του 13ου & 14ου μισθού, ως συνταγματικό και αναγκαίο!!! Από κοντά σπεύδουν και τα αστικά μέσα ενημέρωσης που καθημερινά βροντοφωνάζουν στους εργαζόμενους να τρέξουν να προλάβουν να καταθέσουν δικαστικές αγωγές διεκδίκησης του 13ου και 14ου μισθού.

Στην από 1-2-2019 συνεδρίαση του ΣΤΕ για το θέμα οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης ανέσυραν όλη την προπαγάνδα των προκατόχων τους ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ότι δήθεν, οι δημόσιοι υπάλληλοι «έχασαν τον 13ο και τον 14ο μισθό για να διατηρήσουν τον 12ο μισθό», ότι σε περίπτωση που δοθούν αναδρομικά τα επιδόματα στους δημοσίους υπαλλήλους, «διαταράσσεται η δημοσιονομική ισορροπία και θα αυξηθεί η φορολογία όλων των πολιτών» και πως έτσι δεν θα υπάρχει δημοσιονομικό πλεόνασμα και δεν θα είναι «βιώσιμο» το χρέος. Δεν παρέλειψαν επίσης να αναπαράγουν τον άθλιο διαχωρισμό μεταξύ εργαζομένων στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, για να πουν ότι οι δεύτεροι είναι σε χειρότερη κατάσταση και κατά συνέπεια οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα έπρεπε να λένε κουβέντα!

Η λύση βρίσκεται στα χέρια μας. Η διεκδίκηση της κάλυψης των μισθολογικών απωλειών πρέπει να γίνει υπόθεση κάθε Σωματείου και κάθε εργαζόμενου.

Απαιτούμε:

 1. Χορήγηση του 13ου-14ου μισθού από 1-1-2013 σε όλους τους εργαζόμενους με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης. Δεν μπορεί η χώρα να γίνει ένα απέραντο δικαστήριο.
 2. Κάλυψη των μισθολογικών απωλειών που έχουμε υποστεί τα τελευταία χρόνια - Επαναφορά του 13ου-14ου μισθού στα επίπεδα του 2010.
 3. Άμεση ρύθμιση για τα ΒΑΕ και το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας ΤΩΡΑ.
 4. Καμιά περικοπή στο ανθυγιεινό επίδομα. Να χορηγείται χωρίς προσκόμματα από διευθυντές και επιτρόπους, σε όλους τους εργαζόμενους που εκτελούν ανθυγιεινές εργασίες.
 5. Επέκταση και αναγνώριση του ανθυγιεινού και σε άλλες κατηγορίες και ειδικότητες που το δικαιούνται και έχουν εξαιρεθεί
 6. Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για όλους τους εργαζόμενους που εργάζονται σε ανθυγιεινές συνθήκες
 7. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους χώρους εργασίας. Νομοθετική ρύθμιση χορήγησης Μέσων Ατομικής Προστασίας και Προληπτικής Ιατρικής σε όλες τις ειδικότητες που απαιτείται.

ΔΑΣ 04-03-2019

 

*******************************************************************************************************************************************

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΔΑΣ για την 8η Μάρτη 2019

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

 

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΔΑΣ) στέλνει μήνυμα αγώνα και διεκδίκησης, μπροστά στην 8η Μάρτη, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σε όλες τις εργαζόμενες και τις άνεργες, τις αυταπασχολούμενες της πόλης και της υπαίθρου, τις νέες μητέρες και τις φοιτήτριες, τις συνταξιούχους, τις μετανάστριες και πρόσφυγες. Απευθύνεται σε σένα τη γυναίκα του καθημερινού μόχθου.

 

Πριν από 109 χρόνια η καθιέρωση της 8ης Μάρτη ως Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, μετά από πρόταση της αγωνίστριας του εργατικού κινήματος Κλάρας Τσέτκιν, αναδείκνυε τους μεγάλους γυναικείους εργατικούς αγώνες των προηγούμενων δεκαετιών, για ίση αμοιβών των γυναικών με τους άνδρες συναδέλφους τους, για μείωση των ωρών εργασίας και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς.

Οι αγώνες των εργατριών που σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος της φωτίζουν και σήμερα την ανάγκη της οργάνωσης και πάλης των εργαζόμενων και άνεργων γυναικών για μια ζωή με σύγχρονα δικαιώματα.

 

Σήμερα, στη χαραυγή του 21ου αιώνα, υπάρχουν όλες οι επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες που μπορούν να εξασφαλίσουν μια ζωή όπως αξίζει σε μας και τα παιδιά μας. Υπάρχουν οι δυνατότητες για να έχουμε όλες μια ζωή με μόνιμη και σταθερή εργασία, με ολόπλευρη προστασία της μητρότητας από το κράτος, με ελεύθερο χρόνο που θα τον αξιοποιούμε δημιουργικά και θα μπορούμε να συμμετέχουμε στην κοινωνική δράση.    

Οι ανάγκες μας όμως σκοντάφτουν στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κυβερνήσεων και των αντιλαϊκών περιφερειακών, τοπικών διοικήσεων, που υπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων κι όχι τις λαϊκές ανάγκες.

 

Δε θα τους αφήσουμε!

 

Να μη συμφιλιωθούμε με τη βαρβαρότητα της γυναικείας ανεργίας, της μερικής απασχόλησης, της εργασίας χωρίς δικαιώματα.

 

Να μη συμβιβαστούμε με τη βαρβαρότητα της εργοδοσίας και του κράτους που μας εκβιάζουν να μη μείνουμε έγκυες γιατί η μητρότητα αποτελεί κόστος γι αυτούς. Οι επιχειρηματικοί κολοσσοί, όπως η Apple και η Facebook, προωθούν την κρυοσυντήρηση των ωαρίων των εργαζομένων γυναικών για να αποφασίζουν επί της ουσίας αυτοί αν και πότε θα γίνουμε μητέρες.

 

Να μην αποδεχτούμε η μία πτυχή της ζωής μας να έρχεται σε αντίθεση με την άλλη, να μη μπορεί η μία να συνδυαστεί και να συνυπάρξει με την άλλη.

 

 Οι ανάγκες μας δε χωράνε στην πολιτική Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυβερνήσεων

Η διέξοδος για μας τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου βρίσκεται

στη συλλογική δράση, στην αγωνιστική στάση ζωής και τη διεκδίκηση

 

Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε την 8η Μάρτη, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, είναι να δυναμώσουμε το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, τα εργατικά σωματεία, τις ενώσεις αυταπασχολουμένων, τους αγροτικούς και φοιτητικούς συλλόγους, να εντείνουμε την πάλη μας για το μέλλον που αξίζει σε εμάς και τα παιδιά μας.

 

 

*****************************************************************************************************************************************************************

 

 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ

 

Όλοι & όλες στην 24ωρη απεργία στο Δημόσιο την Πέμπτη 17-1-2019  για τη μόρφωση των παιδιών μας.

 Συγκέντρωση στις 11 π.μ. στα Προπύλαια & πορεία στη Βουλή.

 

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

την Πέμπτη  17 Ιανουαρίου 2019 ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ μαζί με τους συναδέλφους μας εκπαιδευτικούς για τη ΜΟΡΦΩΣΗ των παιδιών μας, για ένα ΣΧΟΛΕΙΟ που θα καλύπτει τις δικές μας ανάγκες συμμετέχοντας μαζικά στην 24ωρη απεργία τους για να πάει στον κάλαθο των αχρήστων το νομοσχέδιο – λαιμητόμος που οδηγεί σε απολύσεις χιλιάδων εκπαιδευτικών, «κλέβει» χρόνια προϋπηρεσίας, απαξιώνει τα πτυχία και ανακυκλώνει την ανεργία.

 

ΔΕΝ δίνουμε "ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ" στην κυβέρνηση και στην πολιτική της, η οποία έθεσε για πρώτη φορά την ΠΑΙΔΕΙΑ σε μνημονιακό κείμενο τον Αύγουστο του 2015 με το 3ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ!!!

 

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ την κυβερνητική βία και καταστολή στις απεργιακές συγκεντρώσεις των εκπαιδευτικών στις 14 Γενάρη στο Σύνταγμα και σε πολλές ακόμα πόλεις, η οποία αποδεικνύει για πολλοστή φορά ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δισταγμό, προκειμένου να επιβάλει την πολιτική της, η οποία στο χώρο των εκπαιδευτικών εκφράζεται με την ομηρία και ανεργία χιλιάδων συμβασιούχων και αδιόριστων, καθώς και με τα χιλιάδες κενά στα σχολεία.

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ τις πολιτικές και τα κόμματα που υπερασπίζονται την ελαστική εργασία, τη δουλειά χωρίς δικαιώματα, τις κατευθύνσεις της ΕΕ για πιο φθηνούς και ευέλικτους εργαζόμενους οι οποίοι αποτελούν μόνιμη δεξαμενή απολύσεων, βρίσκονται σε διαρκή ομηρία, θεωρούνται πιο εύκολο θύμα στα προεκλογικά παιχνίδια.

 

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ καλεί τα μέλη του ΣΥΛΛΟΓΟΥ να μετάσχουν μαζικά στην 24ωρη απεργία την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019 και να δώσουν αγωνιστικό παρόν στη συγκέντρωση, στις 11πμ στα Προπύλαια.

 

Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών, μονιμοποίηση των αναπληρωτών.

 

Τέρμα πια στην κοροϊδία, δάσκαλοι - καθηγητές σε όλα τα σχολεία.

 

Αθήνα, 16 Ιανουαρίου 2019

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΔΑΣ ΠΝ)

«ΟΧΙ ΣΤΟ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ»

Η κυβέρνηση από το Γενάρη με το άρθρο 396 του Ν. 4512/2018 το οποίο αντικατέστησε το άρθρο 18 του Ν.4354/2015 ψήφισε την κατάργηση από 1-3-2019 όλων των νόμων και διατάξεων για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά σε βάρος των εργαζομένων, στο όνομα της περιβόητης «εναρμόνισης» με την Ευρωπαική νομοθεσία και πρακτική.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αξιοποιώντας όλα τα επιχειρήματα των προκατόχων της προσπαθεί να δικαιολογήσει με επιστημονικοφάνεια μέσω της Επιτροπής Αξιολόγησης Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας που συνέστησε με το άρθρο 396 του Ν.4512/2018 το χαρακτήρα αυτής της αντεργατικής επίθεσης που θέλει να «πετάξει έξω» ειδικότητες και εργασίες που σήμερα παίρνουν το επίδομα της ανθυγιεινής εργασίας, να μειώσει το συνολικό ποσό που διαθέτει. Δεν είναι τυχαίο ότι δε δίνει στη δημοσιότητα το πόρισμα της Επιτροπής, όπως και το γεγονός ότι δεν αποδέχτηκε τη συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών τους φορέων.

Είναι ξεκάθαρο ότι μέσα από αυτή την διαδικασία θα καθοριστούν νέα κριτήρια δικαιούχων, νέος τρόπος υπολογισμού και ύψος επιδόματος για κάθε κατηγορία δικαιούχων ανάλογα με την «έκταση και τη συχνότητα έκθεσης των εκάστοτε δικαιούχων στους παράγοντες κινδύνου που επικρατούν στους χώρους εργασίας....». Με αυτή τη μέθοδο θα φέρουν νέες μειώσεις μισθών και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 5 χρόνια (στο 67ο έτος ηλικίας, από το 62ο ) ενώ βάζει νέα εμπόδια για την ένταξη στο θεσμό εργαζομένων που αποδεδειγμένα ασκούν επικίνδυνες και ανθυγιεινές εργασίες χωρίς να λαμβάνουν το αντίστοιχο επίδομα.

΄Ετσι θα πιάνονται τα «ματωμένα πλεονάσματα» έως το 2060.

Αυτή είναι η « εναρμόνιση με τα ευρωπαικά δεδομένα», που θέλουν να κάνουν.

Γνωρίζουμε ότι η χορήγηση του επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας, ο θεσμός των ΒΑΕ, τα μέτρα προστασίας της υγείας από ανθυγιεινές συνθήκες κατακτήθηκαν από τους εργαζόμενους με αγώνες, σε σύγκρουση με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, που μόνιμα παίρνει μέτρα που συμβάλλουν στη διαμόρφωση φτηνής εργατικής δύναμης, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του, «πατώντας» ακόμα και στις ζωές των εργαζομένων.

Ξέρουμε ότι η «ανάπτυξη», που ευαγγελίζονται κυβέρνηση, ΕΕ ΔΝΤ και επιχειρηματίες δεν χωράει ούτε ακόμα κι αυτήν τη σημερινή κουτσουρεμένη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος, που έχει αφήσει απ έξω δεκάδες ειδικότητες και που δεν συνδέεται με μειωμένα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για όλους.

Βλέπουμε ότι ακόμα κι αυτά τα σημερινά κουτσουρεμένα μέτρα προστασίας και πρόληψης, που περιορίζουν το συνολικό χρόνο εργασίας και έκθεσης σε ανθυγιεινές και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας δεν χωράνε στα «δημοσιονομικά δεδομένα» της μεταμνημονιακής εποχής!!

΄Ολοι εμείς, που μετράμε τις ανάγκες της δουλειάς μας, τις ανάγκες της ζωής μας με τα δικά μας μέτρα, απαιτούμε δυναμικά:

Καμιά περικοπή στο ανθυγιεινό επίιδομα. Χορήγησή του, χωρίς προσκόμματα από διευθυντές και επιτρόπους, σε όλους τους εργαζόμενους, που εκτελούν ανθυγιεινές εργασίες.

 

Επέκταση του ανθυγιεινού σε όλες τις ειδικότητες εργαζόμενων των Ναυστάθμων, Ναυτικών Νοσομειών και σε όλους που εργάζονται σε ανθυγιεινούς χώρους εργασίας.

 

Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για όλους τους εργαζόμενους που εργάζονται σε ανθυγιεινές συνθήκες.

 

Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Νομοθετική ρύθμιση χορήγησης Μέσων Ατομικής Προστασίας και Προληπτικής Ιατρικής σε όλες τις ειδικότητες που απαιτείται.

Γιατί όλοι εμείς γνωρίζουμε ότι οι διεκδικήσεις αυτές συνδέονται άρρηκτα με την απαίτηση μας να μειωθεί η φθορά της υγεία μας, να ανπληρώνεται η εργατική δύναμη.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τα περί εξόδου απο τα μνημόνια και της δίκαιης ανάπτυξης προσπαθεί να μας πείσει ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες για τους εργαζόμενους. Προσπαθούν να κρύψουν την πραγματικότητα, ότι η μεταμνημονιακή περίοδος όχι μόνο δεν θα φέρει ελάφρυνση για τους εργαζόμενους, αλλά θα περιλαμβάνει νέες επιβαρύνσεις, διατήρηση όλων των αντιλαικών μέτρων των μνημονίων, ιδιωτικοποιήσεις, μείωση του αφορολόγητου, πετσόκομα των ΒΑΕ.

΄Εχει τεράστιες ευθύνες η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ που έβαλε πλάτη στην κυβέρνηση να περάσει το πολυνομοσχέδιο που χτύπαγε το δικαίωμα στην απεργία και τα ΒΑΕ, αφού τότε όχι μόνο δεν οργάνωσε τον αγώνα των εργαζομένων, αλλά γύρισε και την πλάτη στα συνδικάτα που είχαν αποφασίσει απεργία και κλιμάκωση του αγώνα.

Καμιά εμπιστοσύνη στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, να δυναμώσει η συσπείρωση και η ενότητα των εργαζομένων για να ανατρέψουμε τη βαρβαρότητα που ζούμε. Με τη δράση μας και τη συμμετοχή μας να συμβάλουμε στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος.

Οργανώνουμε των αγώνα μας, παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας.

Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες. ΄Ολοι στην απεργία στις 3 του Οκτώβρη. ΄Ολοι στη συγκέντρωση στην πλατεια Κλαθμώνος στις 11.30 π. μ.

********************************

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Πρόταση προς τους Συλλόγους και τους εργαζόμενους

 

Το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης με την υπ’ αριθ. ΔΑΠΔΕΠ/Φ.2 /35/οικ.18485/24-5-2018 Απόφασή του (ΦΕΚ Β’ 1882) και την σχετική του εγκύκλιο θέτει νέες προθεσμίες για την διενέργεια της ηλεκτρονικής πλέον αξιολόγησης, έτους 2017.

Σας ενημερώνουμε ότι η ΑΔΕΔΥ εξέδωσε και απέστειλε στις 17/5/2018 προς τους υπουργούς κλπ ΕΞΩΔΙΚΟ για την προκήρυξη «απεργίας-αποχής από κάθε διαδικασία ή ενέργεια, που συνδέεται με την διαδικασία αξιολογήσεως, παρέχοντας με τον τρόπο αυτό πλήρη κάλυψη στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων και εργαζομένων ιδιωτικού δικαίου».

Στο κάλεσμα της υπουργού προς τις Δ/νσεις Διοικητικού προκειμένου να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για την έναρξη της συμπλήρωσης των εκθέσεων αξιολόγησης εκτός όλων των παραπάνω προσθέτουμε τα εξής:

α. Δεν είναι υποχρεωμένος κανένας εργαζόμενος να συμπληρώσει προσωπικά του δεδομένα, όπως το ΑΦΜ, σε καμία κατάσταση, σε καμία ηλεκτρονική πλατφόρμα και σε αυτήν την κατεύθυνση καλούμε τους συναδέλφους να αρνηθούν την συμπλήρωση των προσωπικών τους στοιχείων, εάν αυτό ζητηθεί, συμπληρώνοντας την παρακάτω «δήλωση αποχής».

β. Δεν έχει δικαίωμα κανείς να επεξεργαστεί (συλλογή, καταχώρηση, αποθήκευση κλπ) προσωπικά δεδομένα (παρ. 2 αρ. 4 του ΓΚΠΔ) ενός εργαζόμενου, όπως το ΑΦΜ, χωρίς τη συγκατάθεσή του, να «καταρτίζει το προφίλ» του (παρ. 4 αρ. 4 του ΓΚΠΔ: οποιαδήποτε μορφή αυτοματοποιημένης επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που συνίσταται στη χρήση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα για την αξιολόγηση ορισμένων προσωπικών πτυχών ενός φυσικού προσώπου, ιδίως για την ανάλυση ή την πρόβλεψη πτυχών που αφορούν την απόδοση στην εργασία) χωρίς να τηρεί βασικές προβλεπόμενες αρχές και διαδικασίες.

Σ’ αυτήν την κατεύθυνση καλούμε όλους τους συναδέλφους, αξιολογητές και αξιολογούμενους, να συμπληρώσουν την παρακάτω «δήλωση αποχής» .

«Δήλωση Συμμετοχής στην Προκηρυγμένη Απεργία-Αποχή από τις διαδικασίες της αξιολόγησης»

«Ο κάτωθι υπογεγραμμένος ……………….., που υπηρετώ ως……….., στην Δ/νση ………………… του Π.Ν………, δηλώνω ότι συμμετέχω στην απεργία-αποχή που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ και τα άλλα συνδικαλιστικά μου όργανα (Σύλλογος…..) από κάθε διαδικασία ή ενέργεια, που συνδέεται με την αξιολόγηση. Ως εκ τούτου δεν δύναμαι να υποβάλω καμία έκθεση αξιολόγησης ως …………………….. (αξιολογητής ή αξιολογούμενος ή ως αξιολογούμενος και αξιολογούμενος).

     Σημειώνεται ότι η συμμετοχή μου στην ως άνω νομίμως προκηρυχθείσα απεργιακή κινητοποίηση αποτελεί νόμιμο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά μου και συνεπεία αυτού δεν μπορεί να επιφέρει εις βάρος μου καμία έμμεση ή άμεση μορφή διοικητικής ή άλλης συνέπειας. Με την επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματός μου.

     Ημερομηνία………………..                                             Ο δηλών»

 

Μπορούμε να δώσουμε για μία ακόμη φορά μαζικά και δυναμικά την απάντησή μας,όλοι μαζί μπορούμε να ακυρώσουμε στην πράξη αυτόν τον σχεδιασμό της κυβέρνησης.

 

*******************************************************************************************

 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Συνεχίζουμε την Απεργία-Αποχή από όλες τις διαδικασίες της αξιολόγησης

 

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Η νέα εξέλιξη με την προώθηση της ηλεκτρονικής αξιολόγησης, από την Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης και η ψήφιση της στη Βουλή αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δυναμώνει την επίθεσή της στους δημοσίους υπαλλήλους. Αξιοποίησε το διάστημα του ψευδεπίγραφου διαλόγου Γεροβασίλη-ΑΔΕΔΥ, για να οργανώσει την επίθεσή της, προωθώντας και τα άλλα εργαλεία που διαθέτει και που συνδέονται με την λεγόμενη αξιολόγηση, όπως τα ψηφιακά οργανογράμματα, τα περιγράμματα θέσεων εργασίας, την κινητικότητα και την στοχοθεσία.

 

Το ζήτημα της αξιολόγησης, όμως, δεν είναι ούτε καινούργιο, ούτε ξεκομμένο από τις υπόλοιπες πλευρές που σχετίζονται με τη δουλειά μας, τους όρους εργασίας μας, τη λειτουργία των υπηρεσιών μας, την οργάνωσή τους, τις αρμοδιότητες και τις στοχεύσεις τους.

Δεν είναι ένα απλά τεχνοκρατικό ή διαδικαστικό ζήτημα, αποσυνδεμένο από τη στόχευση κάθε κυβέρνησης για να λειτουργήσει το δημόσιο, ως «επιτελικό», «μικρό», στην υπηρεσία των επιχειρηματικών ομίλων (εκχώρηση υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων στον ιδιωτικό τομέα, είσοδο κι επέκταση των εργολάβων στις δημόσιες υπηρεσίες κ.α.). Έχει συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο, όπως εξάλλου έχει και η αξιολόγηση της κυβέρνησης.

Ο ν.4369/2016 της αξιολόγησης συνδέεται με μια σειρά άλλους νόμους που άμεσα ή έμμεσα, όπως πχ μισθολόγιο (ν.4354/2015), κινητικότητα (ν.4440/2016), υπαλληλικός κώδικας (ν.3528/2007), οργανογράμματα (ν.178/2013), απαγόρευση προσλήψεων, δημοσιονομική πολιτική κλπ και να βλέπουμε συνολικά που οδηγεί. Γι’ αυτό οι εργαζόμενοι πρέπει να δούμε την πολιτική της κυβέρνησης στο σύνολό της.

 

Συγκεκριμένα:

 • Με το άρθρο 12 του μισθολογίου συνδέεται η αξιολόγηση με την μισθολογική εξέλιξη, αφού παρέχεται στους «άριστους» επιπλέον μισθολογικό κλιμάκιο.
 • Με το ίδιο άρθρο επίσης μετά από τρεις ετήσιες συνεχόμενες αξιολογήσεις που κρίνουν τον εργαζόμενο «ανεπαρκή ή ακατάλληλο» μπορεί να αναστέλλεται η «αυτόματη» μισθολογική εξέλιξη του υπαλλήλου.
 • Με το άρθρο 17 συνδέεται η αμοιβή με την αξιολόγηση της θέσης εργασίας… !!!

Εξάλλου και ο ίδιος ο Βερναρδάκης έλεγε στη Βουλή κατά τη συζήτηση του σχετικού νόμου: «ότι στο νέο μισθολόγιο αυτό που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο περιλαμβάνονταν μελλοντικές προβλέψεις για τη σύνδεση της αξιολόγησης με μια ταχύτερη μισθολογική εξέλιξη ή και με μια βαθμολογική εξέλιξη (πρακτικά Βουλής σελ 6304 στις 23-2-2016)».

 • Με το άρθρο 40 του Υπαλληλικού Κώδικα δεν μονιμοποιούνται οι υπάλληλοι που έχουν διανύσει τα δύο πρώτα έτη της δοκιμαστικής υπηρεσίας τους, εάν «υπάρχει δυσμενής έκθεση αξιολόγησης».
 • Επίσης με τα άρθρα 83, 95 και 152 του Υπαλληλικού Κώδικα ο μόνιμος υπάλληλος «ο οποίος εγγράφεται σε δύο διαδοχικούς πίνακες μη προακτέων στον ίδιο βαθμό (λόγω κακής αξιολόγησης), παραπέμπεται (...) προς κρίση στο υπηρεσιακό συμβούλιο, το οποίο (...) μπορεί να τον απολύσει ή να τον υποβιβάσει κατά έναν βαθμό».

Με λίγα λόγια όποιος αξιολογείται και βαθμολογείται ως «ακατάλληλος» (0-24) απολύεται!!! Και μάλιστα η κυβέρνηση μέσα από την προβλεπόμενη Διεύθυνση Παρακολούθησης και Στατιστικής Ανάλυσης των Βαθμολογιών Αξιολόγησης θα παρεμβαίνει στη βαθμολόγηση εφαρμόζοντας το λεγόμενο “συντελεστή διόρθωσης”. Δηλαδή θα μπορεί να βάζει, όποια «ποσοστά» θέλει, να αυξάνει ή να μειώνει τους άριστους, τους ανεπαρκείς, τους ακατάλληλους κλπ. Ποιος μας λέει ότι αυτό δεν θα οδηγήσει ακόμα και σε ποσοστό μεγαλύτερο του 15%;

Γι αυτό λέμε ότι όσο κι αν άλλαξε το περιτύλιγμα της προηγούμενης αξιολόγησης με το νόμο Βερναρδάκη (ν.4369/2016), η ουσία παραμένει ίδια.

 

 

 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έπιασε το νήμα από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενοι και το προσάρμοσε, λαμβάνοντας υπόψη την Έκθεση του ΣΕΒ 2016 ότι πρέπει να απολυθούν οι μισοί δημόσιοι υπάλληλοι!!!

 

Και μπορεί η «στοχοθεσία» ν’ ακούγεται ελκυστική και αντικειμενική, όμως ας κοιτάξουμε τι σημαίνει «στοχοθεσία»: σύνδεση «φοροεισπρακτικού» μηχανισμού με τη φοροληστεία, σύνδεση της λειτουργίας των νοσοκομείων με τα έσοδα από τους ασθενείς και τα «απογευματινά ιατρεία», τη σύνδεση της αξιολόγησης – στοχοθεσίας των νοσοκομειακών γιατρών με το πλαφόν στη συνταγογράφηση των φαρμάκων, των ιατρικών εξετάσεων κλπ.

 

Οι παραπάνω πλευρές υφίστανται ανεξάρτητα αν οι προϊστάμενοι είναι με ανάθεση ή έχουν κριθεί, ανεξάρτητα αν είναι καλοί συνάδελφοι ή όχι. Είναι πλευρές που τα στελέχη της διοίκησης υποχρεώνονται να εφαρμόζουν. Δεν είναι εξάλλου καθόλου τυχαία, ούτε η μεγάλη αύξηση των επιδομάτων των θέσεων ευθύνης, ούτε η ταχύτερη βαθμολογική εξέλιξη που δόθηκε στους απόφοιτους της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης με το τελευταίο μισθολόγιο.

Το ερώτημα που θέτουν κάποιοι αν πρέπει να είμαστε υπέρ ή κατά της αξιολόγησης είναι υποκριτικό και ψευδεπίγραφο, γιατί την αποδεσμεύουν από το περιεχόμενο και τους σκοπούς που αυτή υπηρετεί, την αποδεσμεύουν από την εφαρμοζόμενη πολιτική. Δεν είμαστε γενικά ενάντια στην αξιολόγηση, αλλά ενάντια στο συγκεκριμένο περιεχόμενο, τους σκοπούς και τις επιδιώξεις που προωθεί το ταξικό κράτος μέσω της αξιολόγησης.

Η λεγόμενη αξιολόγηση συνδέεται με το χαρακτήρα του κράτους και της δημόσιας διοίκησης. Θέλουν να προχωρήσουν την αξιολόγηση γιατί θέλουν να έχουν ένα  χειραγωγημένο υπαλληλικό προσωπικό που θα εξειδικεύει και θα εφαρμόζει αδιαμαρτύρητα όλες τις αντιλαϊκές αποφάσεις. Αυτό εξάλλου αποτελεί την κοινή γραμμή και αυτής και της προηγούμενης κυβέρνησης.

Στοχεύουν στην ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας στα Νοσοκομεία, στα σχολεία, στους ΟΤΑ, στα Πανεπιστήμια, γενικότερα στις υπηρεσίες του Δημόσιου Τομέα. Με τη λεγόμενη αξιολόγηση στοχεύουν στην προώθηση σαρωτικών ιδιωτικοποιήσεων, στην παράδοση ολόκληρων τομέων και υπηρεσιών σε ιδιώτες, προκειμένου να ενισχύσουν την κερδοφορία τους.

Οι οργανισμοί και η δομή τους, το μητρώο επιτελικών στελεχών, η αξιολόγηση, η στοχοθεσία και η κινητικότητα αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στο Δημόσιο, του νέου αναμορφωμένου αστικού κράτους.

Ας κοιτάξουμε στους χώρους μας: Το ανθρώπινο δυναμικό έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και δεν επαρκεί, προσλήψεις δεν γίνονται, τα «παράλληλα καθήκοντα» στους συναδέλφους και η ετεροαπασχόληση πάνε σύννεφο, μια σειρά από αρμοδιότητες σε φύλαξη, καθαριότητα εκχωρούνται σε εργολάβους. Την ίδια στιγμή, έχει μειωθεί δραστικά (μέχρι και 60%) η χρηματοδότηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από τον κρατικό

προϋπολογισμό, ενισχύεται συνεχώς η αναζήτηση από τα ιδρύματα πηγών αυτοχρηματοδότησης. Σε ποιά βάση θ’ αξιολογηθούμε λοιπόν;

Ως εργαζόμενοι δε συμβιβαζόμαστε και πολύ περισσότερο δεν επιβραβεύουμε την τεμπελιά, τη ρεμούλα και την κοπάνα. Δεν λέμε ότι είμαστε ενάντια στον έλεγχο στα εργασιακά καθήκοντα κάθε υπαλλήλου. Όπως επίσης δε θεωρούμε, ότι φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι για τα προβλήματα στις δημόσιες υπηρεσίες.

Εμείς θεωρούμε ότι ο δημόσιος υπάλληλος πρέπει να είναι σωστός και αποδοτικός στη δουλειά του. Όμως, άλλο πράγμα είναι αυτό και άλλο η απόδοση αυτή να συνδέεται με την αξιολόγηση, με την περικοπή μισθού και τις απολύσεις.

 

Η λεγόμενη αξιολόγηση δεν έχει καμία σχέση με την ανάγκη επιστημονικής, τεχνικής, επαγγελματικής στήριξης των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε οι ίδιοι και οι δημόσιες υπηρεσίες να γίνουν καλύτερες, σύγχρονες, πιο ποιοτικές στην παροχή αναβαθμισμένων κοινωνικών υπηρεσιών για τα λαϊκά στρώματα. Δεν έχει ως σκοπό την ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών, την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών ή την εξάλειψη των αιτιών που οδηγούν στην υποβάθμιση αυτών των υπηρεσιών.

 

Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Ήρθε η ώρα και πάλι να οργανώσουμε τον αγώνα μας απέναντι στην λεγόμενη «αξιολόγηση».

 

 

 

Συναδέλφισσες - συνάδελφοι

 

Καλούμε τα Δ.Σ. όλων των πρωτοβάθμιων Συλλόγων

-Να πάρουν όλα τα μέτρα οργάνωσης της συνέχισης της Απεργίας-Αποχής, με Γενικές Συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, περιοδείες, συσκέψεις προϊσταμένων κλπ.

-Να εκφράσουν με κάθε τρόπο την αντίθεσή τους στην αντιδραστική αξιολόγηση και στην αντεργατική πολιτική.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους

-Να καταθέσουν στους Συλλόγους τους τις δηλώσεις συμμετοχής τους στην αποχή.

-Να συνεχίσουν με μεγαλύτερη ένταση την συμμετοχή τους στην Απεργία –  Αποχή από την αξιολόγηση. Να μην βάλει κανείς πάνω από τα συμφέροντα των συναδέλφων και του συνδικαλιστικού κινήματος προσωπικές του επιδιώξεις και φιλοδοξίες. 

Καλούμε όλους τους προϊσταμένους να τοποθετηθούν στο πλάι των συναδέλφων,  να μην δεχτούν να αποτελέσουν απεργοσπαστικό μηχανισμό.

 

Έχουμε την πείρα, από την ακύρωση στη πράξη της αξιολόγησης Μητσοτάκη. Μπορούμε και τώρα να τα καταφέρουμε. Μπορούμε με τη δράση μας για να μπλοκάρουμε  την αξιολόγηση του νόμου Βερναρδάκη.

 

ΑΠΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΔΕΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΕΝΤΥΠΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ  - ΤΑ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ

ΚΑΝΕΙΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΗΣ

 

Με μαζικές διαδικασίες, Γενικές Συνελεύσεις και συλλογικό αγώνα

προχωράμε απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική.

 

 

************************************************************************************************************

 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΔΑΣ ΠΝ)  

 

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 30-5-2018

ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 10:30 ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ

 

Καλούμε κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα, να πάρει ενεργά μέρος στην Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία στις 30 Μάη, να συμβάλλει ο καθένας μας ξεχωριστά και όλοι μαζί στην επιτυχία της απεργίας. Ενώνουμε τη φωνή μας, με τη φωνή χιλιάδων εργαζομένων σε δημόσιο και  ιδιωτικό τομέα, με κάθε συνταξιούχο, με κάθε νέο και νέα, με κάθε φτωχό αυτοαπασχολούμενο, με κάθε φτωχό αγρότη, με κάθε άνθρωπο που βιώνει της συνέπειες της πολιτικής που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κατ΄απαίτηση των εργοδοτών, της ΕΕ του ΔΝΤ,  εφαρμόζει και τσακίζει τις ζωές μας. 

Δίνουμε την απεργιακή μάχη με τα δικά μας αιτήματα, στη βάση των δικών μας συμφερόντων και αναγκών, κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που συνεχίζει στη ίδια ρότα με τους προκατόχους της. Η «δίκαιη» ανάπτυξή που προπαγανδίζει η κυβέρνηση σημαίνει περισσότερα προνόμια, κίνητρα και φοροαπαλλαγές για τους μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγαλύτερη επιδείνωση των όρων δουλειάς και ζωής των εργαζόμενων, συμπίεση των δικαιωμάτων και μείωση των απαιτήσεών μας. Σημαίνει βαθύτερη εμπλοκή στο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, που φέρνουν όλο και πιο κοντά τον πόλεμο.

Δίνουμε τη μάχη σε αντιπαράθεση με τις δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού που μας καλούν να υιοθετήσουμε το αντιδραστικό πλαίσιο των εργοδοτικών απαιτήσεων. Η «εθνική μέρα δράσης» και η «απεργία» της 30/5 που καλεί η ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ με τους εργοδοτικούς και άλλους φορείς, δεν είναι μια συνήθης παρέμβαση του κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού, σαν και αυτές που γνωρίζαμε τις τελευταίες δεκαετίες και που έχουν οδηγήσει το εργατικό κίνημα στον εκφυλισμό και στην ήττα. Το πλαίσιο που υιοθετούν στοχεύει στην πλήρη υποταγή του εργατικού κινήματος στη στρατηγική του κεφαλαίου, στο να αγωνίζεται ο εργάτης για τα κέρδη του αφεντικού. Με αιτήματα ανταγωνιστικά προς τα συμφέροντά μας, υπέρ του ΣΕΒ και των εργοδοτών. Χωρίς καμιά πραγματική εργατική διεκδίκηση. Με κάλεσμα εθνικής συναίνεσης για «την παλινόρθωση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας», την «ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας με εθνικό στρατηγικό σχέδιο». Αυτή την «απεργία» επιδιώκουν οι απεργοσπάστες της 12 Γενάρη, που έβαλαν πλάτες να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο που περιόριζε το απεργιακό δικαίωμα και τις εργατικές ελευθερίες. Αυτοί που έχουν αντικαταστήσει την ταξική πάλη με τον κοινωνικό εταιρισμό

Παλεύουμε και διεκδικούμε:

 • Αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις, τις κοινωνικές παροχές.
 • Κατάργηση όλων των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων και των 3 μνημονίων.
 • Επαναφορά, υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ, κανένας κάτω από τα 751 ευρώ.
 • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας
 • Kανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας
 • Κάτω οι φόροι – να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο
 • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας
 • Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου
 • Να γίνουν προσλήψεις στα δημόσια Νοσοκομεία, στα σχολεία, μόνιμων πλήρους απασχόλησης εκπαιδευτικών και υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων

Αυτή είναι η δική μας απάντηση στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού, σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

 

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο έχουμε μπροστά μας σειρά αντεργατικών νόμων.  Με την ηλεκτρονική αξιολόγηση η κυβέρνηση επιδιώκει να περάσει την αντιδραστική κρατική αξιολόγηση που ο αγώνας των εργαζομένων απέτρεψε! Συνεχίζουμε τον αγώνα μας! Κανένας εργαζόμενος δεν συμπληρώνει την αξιολόγηση!  Συνολικά οι αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται στο δημόσιο τα τελευταία χρόνια τόσο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο και από τους προκατόχους τους όπως η «αξιολόγηση» δομών και υπαλλήλων, η λεγόμενη στοχοθεσία, οι νέοι οργανισμοί και τα περιγράμματα θέσης, η κινητικότητα, η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και η διαφοροποίηση των υπαλλήλων, οι  ιδιωτικοποιήσεις αντικειμένων έχουν στόχο ένα μικρότερο κράτος που θα λειτουργεί με λιγότερους, ανασφαλείς και κακοπληρωμένους υπαλλήλους, με ανταποδοτικά κριτήρια και πιο αποτελεσματικά στην υπηρεσία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.  

Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε την κατάσταση και τη ζωή μας! Δίνουμε τη μάχη της απεργίας μέχρι τη τελευταία στιγμή στους χώρους δουλειάς! ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Οργανωμένα, μαζικά, αποφασιστικά για τα συμφέροντά μας, για τις ανάγκες μας, για το σήμερα και το αύριο των οικογενειών μας.

 

Όλες και όλοι στην απεργία την Τετάρτη στις 30 Μάη

και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στην Ομόνοια!  

 

 

*********************************************************************************************

 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ( ΔΑΣ)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ  1η ΜΑΗ

 

«Η 1η Μάη είναι απεργία, παγκόσμια μέρα της εργατικής τάξης. Τιμάμε τους νεκρούς μας στο Σικάγο το 1886, τους καπνεργάτες το Μάη του ’36, τους διακόσιους στης Καισαριανής. Τιμάμε όσους αγωνίστηκαν, έδωσαν και τη ζωή τους για να έχουμε δικαιώματα στη δουλειά και στη ζωή.

Φέτος η Πρωτομαγιά μας βρίσκει μπροστά σε σοβαρές εξελίξεις αφού πέρα από την πολιτική που τσακίζει τη ζωή του λαού πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου στη γειτονιά μας.

Ματώνουν τους λαούς με διάφορες προφάσεις κρύβοντας τον πραγματικό τους στόχο που είναι ο έλεγχος των πλουτοπαραγωγικών πηγών, οι ενεργειακοί δρόμοι και οι σφαίρες επιρροής. Αυτός ο στόχος είναι που φέρνει σε αντιπαράθεση τα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη με αποτέλεσμα να έρχεται όλο και πιο κοντά ο κίνδυνος ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου με απρόβλεπτες συνέπειες για τους λαούς της περιοχής. Λίγες μέρες πριν είχαμε τον βομβαρδισμό της Συρίας από τις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία και τη Γαλλία με τη στήριξη και την ανοχή των άλλων κρατών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο όνομα των συμβατικών υποχρεώσεων δεν διστάζει να εμπλέξει και τη χώρα μας σε αυτό το μακελειό κάνοντας ότι έκαναν στο παρελθόν οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μετατρέποντας τη χώρα σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο.

Οι ανεφοδιασμοί πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών στη Σούδα, η στάθμευση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Λάρισα, η στήριξη με υποδομές και έμψυχο υλικό από τις ένοπλες δυνάμεις στις αποστολές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, η αρμάδα του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο δεν είναι απλά συμβατικές υποχρεώσεις αλλά καραμπινάτη συμμετοχή.

Παρά τις προσπάθειες που γίνονται για να μας πείσουν για το αντίθετο, η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ δεν προστατεύει τον ελληνικό λαό ούτε κανέναν άλλο. Το ΝΑΤΟ είναι πολεμική μηχανή που δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο ενώ την “προστασία” του έχουν δοκιμάσει επανειλημμένα οι λαοί στα Βαλκάνια, στην Κύπρο και ο ελληνικός με το γκριζάρισμα στο Αιγαίο και την ένταση τηςτουρκικής προκλητικότητας.

Τα όσα συμβαίνουν στη γειτονιά μας δεν είναι κάτι διαφορετικό απ’ όσα ζούμε οι εργαζόμενοι, μέρος της πολιτικής που στόχο έχει να ανακάμψουν τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων. Κομμάτι της αναπτυξιακής στρατηγικής της κυβέρνησης η οποία εκτός από τα μνημόνια διαρκείας στο σχεδιασμό της περιλαμβάνει και το όραμα της αστικής τάξης για "γεωστρατηγική αναβάθμιση". Αυτό το όραμα φέρνει μαζί με τ’ άλλα και τη συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τους πολέμους.

Είναι η άλλη όψη των βάρβαρων μέτρων, της αντιλαϊκής πολιτικής!

Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες αυτό που μετράει είναι η ένταση της λαϊκής επαγρύπνησης και της πάλης ενάντια στα βρώμικα σχέδια στη περιοχή.

Οι μειώσεις μισθών και των συντάξεων, η επίθεση στο δικαίωμα στην απεργία, οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, οι περικοπές σε υγεία, πρόνοια και παιδεία, η απληρωσιά είναι πόλεμος οικονομικός για να φτιαχτεί το φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον που διαφημίζει η κυβέρνηση προκειμένου να αυγαταίνουν τα κέρδη των καπιταλιστών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μιλάει για έξοδο από τα μνημόνια, για τη δίκαιη ανάπτυξη που έρχεται την ίδια στιγμή που ετοιμάζεται να ψηφίσει 88 προαπαιτούμενα στο πλαίσιο της 4ης αξιολόγησης ενώ και τα επόμενα χρόνια έρχονται νέα μέτρα που ήδη έχουν ψηφιστεί, όπως οι μειώσεις στο αφορολόγητο και τις συντάξεις.

Κανείς εργαζόμενος δεν πρέπει να έχει αυταπάτες για το ποιος θα είναι ο ωφελημένος από την ανάπτυξή τους και ποιος θα κληθεί να πληρώσει το μάρμαρο.

Μόνο οργανωμένος αγώνας μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για δουλειά και ζωή με δικαιώματα με βάση την εποχή μας και τις ανάγκες μας.

Το δρόμο τον δείχνουν τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και οργανώνουν την πάλη.

Πρωτοστατούν στον αγώνα ενάντια στην βάρβαρη πολιτική, για συμβάσεις με δικαιώματα και αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, ενάντια στους πλειστηριασμούς. Την ώρα που η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ συνεχίζει τον υπονομευτικό της ρόλο στηρίζοντας την κυβέρνηση για να περάσει τα μέτρα της τρίτης αξιολόγησης όπως και τον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία.

Είναι επιτακτική ανάγκη να ζωντανεύψουν οι σύλλογοι, να συσπειρωθούν οι εργαζόμενοι γύρω απο αυτών , να αλλάξουν οι συσχετισμοί. Να μαζικοποιηθούν τα σωματεία και να ξεμπερδεύουμε με τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό.

 Η μεγαλύτερη τιμή στους αγώνες και τις θυσίες των εργαζομένων και του λαού μας για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο είναι η συνέχιση του αγώνα για την νίκη των λαών.

Τιμούμε την 1η του Μάη σηκώνοντας τείχος αντίστασης στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, κύμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες.

Πυκνώνουμε τις γραμμές των συνδικάτων μας, βγαίνουμε στην αντεπίθεση! Απαιτούμε εδώ και τώρα την απεμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις.

Έξω η Ελλάδα από ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Καμία αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα κατοχυρώνουν!

Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου. Να γυρίσουν τώρα πίσω ελληνικά πλοία, αεροπλάνα, στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων.

Απαιτούμε τώρα να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, καμία δαπάνη για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς.

Απομονώνουμε τον εθνικισμό και τους εγκληματίες δολοφόνους ναζιστές της Χρυσής Αυγής από κάθε χώρο εργασίας, από κάθε γειτονιά.

Σύγχρονοι δούλοι για τα κέρδη των αφεντικών δεν θα γίνουμε!

Απαιτούμε αυξήσεις στους μισθούς, σταθερή και μόνιμη δουλεία για όλους, κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασίας, ίση αμοιβή για συμβασιούχους και μονίμους υπαλλήλους, μέτρα προστασίας υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Προσλήψεις σε παιδεία, υγεία εδώ και τώρα. Δώστε λεφτά για παιδεία και υγεία όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία!

Το φλογερό σύνθημα που γεννήθηκε μέσα σε μεγάλους αγώνες και εξεγέρσεις μας οδηγεί σήμερα περισσότερο από ποτέ: Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!

Την Πρωτομαγιά δίνουμε το παρών στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση στις 10.00 π.μ. στο Σύνταγμα. Προσυγκέντρωση  στην Πλ. Κάνιγγος, ώρα 9.30 π.μ».

 

**************************************************************

 

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

 8 Μάρτη 2018 - Τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας

Δυναμώνουμε τη συλλογική μας δράση

 

Στις 8 Μάρτη 1857 οι εργάτριες στα ραφτάδικα και στην κλωστοϋφαντουργία της Νέας Υόρκης διεκδίκησαν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, 10ωρη εργασία, ίση αμοιβή με τους άντρες συναδέλφους τους. Ο αγώνας τους βάφτηκε στο αίμα από τις αστυνομικές δυνάμεις. Σε αυτή τη μεγαλειώδη απεργία και εξέγερση, που συγκαταλέγεται στις κορυφαίες στιγμές του εργατικού κινήματος, βρίσκεται το πραγματικό περιεχόμενο της παγκόσμιας ημέρας της εργαζόμενης γυναίκας όπως αυτή καθιερώθηκε το 1910, με απόφαση της Β΄ Διεθνούς Συνδιάσκεψης Σοσιαλιστριών Γυναικών στην Κοπεγχάγη.

Η φετινή 8η Μάρτη βρίσκει τις γυναίκες της εργατικής και λαϊκής οικογένειας να ματώνουν από τα αντεργατικά μέτρα. Η επίθεση της Ε.Ε, της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, των μονοπωλιακών ομίλων για να πληρώσει ο λαός την κρίση τους και τώρα την ανάκαμψή τους, συνεχίζεται. Οι εργαζόμενες βιώνουν την επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου, τους χαμηλούς μισθούς, την ανασφάλεια, την κοινωνική καταπίεση που οφείλεται στις τραγικές ελλείψεις σε βασικές υποδομές και μέτρα προστασίας της μητρότητας, το βάρος της αποκλειστικής ευθύνης του οικογενειακού νοικοκυριού, τις προκαταλήψεις σε βάρος της γυναίκας και των αντιδραστικών αντιλήψεων και πρακτικών στις σχέσεις των δύο φύλων. Οι στοιχειώδεις παροχές για την μητρότητα αντιμετωπίζονται από τους εργοδότες ως κόστος. Το αποκρουστικό και αντιδραστικό πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται και στο γεγονός ότι έφτασε στο σημείο με απόφαση του ευρωδικαστηρίου να νομιμοποιήσει απόλυση εγκύου!

Όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά αξιοποίησαν τον όρο «ισότητα των δύο φύλων» σαν πρόσχημα για τη διαμόρφωση νέων διακρίσεων σε βάρος της γυναίκας και των ιδιαίτερων βιολογικών αναγκών της, σαν πρόσχημα αφαίρεσης αντίστοιχων κατακτήσεων (μικρότερα όρια συνταξιοδότησης, απαγόρευση νυχτερινής εργασίας), ως μανδύα για την επίθεση απέναντι στα δικαιώματα συνολικά των εργαζομένων εξισώνοντας προς τα κάτω κατακτήσεις και των δύο φύλων. Αποσυνδέουν τη γυναικεία ανισοτιμία από τη γενικότερη και συνολική ταξική εκμετάλλευση, για να χειραγωγήσουν και να ενσωματώσουν τις γυναίκες στο σύστημα της εκμετάλλευσης, που όσο διαιωνίζεται, όλο και περισσότερο σφίγγει τα δεσμά της διπλής εκμετάλλευσης των γυναικών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Αυτά τα δεσμά μπορούμε να τα σπάσουμε, αν ακολουθήσουμε το δρόμο του οργανωμένου αγώνα μέσα από τα σωματεία, κόντρα στο μεγάλο κεφάλαιο και σε κάθε κυβέρνησή του, στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Σήμερα, η αύξηση της παραγωγικότητας, η ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης μας δίνουν τη δυνατότητα να έχουμε μόνιμη και σταθερή εργασία, να αμειβόμαστε καλύτερα και να δουλεύουμε λιγότερες ώρες, να έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο και δυνατότητα να συμμετέχουμε, όλες και όλοι, στην κοινωνική δραστηριότητα. Η απόφαση για τη δημιουργία οικογένειας να μην εξαρτάται από τους οικονομικούς περιορισμούς, αλλά από την ελεύθερη επιλογή του νέου ζευγαριού.

Καλούμε τις συναδέλφισσες να σηκώσουν το ανάστημά τους, να αναμετρηθούν με την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία, με τις δυσκολίες και τα εμπόδια που τους βάζει το σύστημα. Να οργανωθούν στο Σύλλογο και να παλέψουν δίπλα με τους άνδρες συναδέλφους για τη ζωή που αξίζει σε όλους μας και στις οικογένειές μας. Να διεκδικήσουμε την ανάκληση των απωλειών μας, εργατικά και λαϊκά δικαιώματα με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες μας. Να δώσουμε τη μάχη για μια ζωή χωρίς φτώχεια, ανεργία, ιμπεριαλιστικούς πολέμους, προσφυγιά. Για την προοπτική μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση, όπου οι εργαζόμενοι, γυναίκες και άντρες, θα κάνουν κουμάντο στον πλούτο που παράγουν με κριτήριο και σκοπό την ικανοποίηση των διευρυνόμενων σύγχρονων εργατικών – λαϊκών αναγκών.

 

 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΔΑΣ ΠΝ)  

 

8 ΜΑΡΤΗ 2018

 

****************************************************

 

ΔΑΣ ΠΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΩΝ 35 ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ

19/2/2017

Κάτω Τα Ξερά Σας Από Τα Συνδικάτα

Η Κυβέρνηση Του ΣΥΡΙΖΑ Συνεχίζει Την Καταστολή Και Τις Διώξεις

Εναντίον των Συνδικάτων Και Των Εργαζομένων Που Δεν Σκύβουν Το Κεφάλι

 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφού έφερε μέχρι τη Βουλή χέρι-χέρι με τη ΝΔ νόμο για την κατάργηση της Απεργίας, συνεχίζει -από κει που τα άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις- τα χτυπήματα ενάντια στην οργάνωση και στη πάλη των εργαζομένων.

Κυβέρνηση, ΕΕ, ΣΕΒ, Τραπεζίτες, εφοπλιστές και τα κόμματα τους στρώνουν το έδαφος για νέα επίθεση στους εργαζόμενους με νέα φοροληστεία, πλειστηριασμούς και νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Σε αυτή τους επίθεση, θέλουν να προλάβουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων και αφού το καρότο του ΣΥΡΙΖΑ περί «δίκαιης ανάπτυξης» και άλλα «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» δεν πιάνουν τόπο όπως πριν, επιστρατεύεται και το μαστίγιο.

Παρ’ ότι ήδη δικάστηκαν -και στην προηγούμενη δίκη καταρρίφθηκαν στο σύνολό τους όλες οι κατηγορίες της κυβέρνησης ΝΔ- επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η «ανεξάρτητη» δικαιοσύνη επανέρχεται με νέα δίκη ενάντια σε 35 στελέχη του ΠΑΜΕ στις 20 Φλεβάρη. Σαν να μην πέρασε ούτε μια μέρα.

Πρόκειται για δίωξη εναντίον προέδρων, μελών ΔΣ Ομοσπονδιών, Συνδικάτων, δεκάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων που σέρνονται για μια ακόμη φορά στα δικαστήρια για κινητοποίηση που οργάνωσαν στις 30/1/2013 στο Υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα προκλητικές δηλώσεις για το ασφαλιστικό που είχε κάνει ο τότε υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης της ΝΔ.

Η δίκη εναντίον των στελεχών του ΠΑΜΕ έχει ξεκάθαρο στόχο να συντηρήσει το κλίμα καταστολής και τρομοκρατίας που θέλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι για να επιβάλουν σιγή νεκροταφείο στους χώρους δουλειάς. Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι χιλιάδων εργαζομένων οδηγούνται ξανά σε δίκη γιατί έκαναν το ταξικό τους καθήκον. Απάντησαν στην τρομοκρατία και την επίθεση των Κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων.

Η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να υποκρίνεται ότι είναι άμοιρη ευθυνών. Έχει βάλει για τα καλά το χέρι της στις εξελίξεις αυτές. Τόσο με προβοκατόρικες δηλώσεις και λάσπη ενάντια στο ταξικό εργατικό κίνημα, στο ΠΑΜΕ και στους εργαζόμενους που αγωνίζονται, όσο και με τη κλιμακούμενη καταστολή και διώξεις εναντίον των εργαζομένων που αγωνίζονται να προστατεύσουν τις δουλειές και το μισθό τους. Μετά τις συλλήψεις των εργαζομένων των ΜΑΡΚΕΤΙΝ, το «ιδιώνυμο» για σύλληψη όποιου εμποδίζει πλειστηριασμούς, τα χημικά στους φοιτητές που διεκδικούσαν δωρεάν σίτιση και πολλά άλλα, επανέρχεται η δίωξη εναντίον 35 στελεχών του ΠΑΜΕ με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Η δίωξη εναντίον του ΠΑΜΕ είναι γραμμάτιο που εξοφλεί η Κυβέρνηση απέναντι στους εργοδότες.

Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να εκφράσουν για ακόμη μια φορά τη μαζική καταδίκη τους ενάντια στην ποινικοποίηση της οργάνωσης και της δράσης των εργαζομένων και των συνδικάτων.

Οργανώνουμε την κλιμάκωση του αγώνα απέναντι στη μεγαλοεργοδοσία, στις κυβερνήσεις και τα κόμματά της. Ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα

 

Απόσυρση Τώρα Όλων των Κατηγοριών Εναντίον των 35 Στελεχών του ΠΑΜΕ

Όχι στην Ποινικοποίηση των Εργατικών Αγώνων- Η Τρομοκρατία Δε Θα Περάσει!

 

Όλοι στα δικαστήρια της Ευελπιδων στις 20 Φλεβάρη στις 9π.μ.

 

 

ΔΑΣ ΠΝ 2/2/2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΣΚΕΨΗ

«Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Την Τρίτη 30 Γενάρη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη Ομοσπονδιών και Σωματείων του δημοσίου με βασικό περιεχόμενο την οργάνωση της πάλης για αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και πιο συγκεκριμένα για το ξεπάγωμα των μισθολογικών κλιμακίων και την επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.

Κατά τη σύσκεψη αναδείχτηκε το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι δημόσιοι υπάλληλοι έχασαν περίπου 6 μισθούς:

Δύο μισθούς από την περικοπή 13ου και 14ου μισθού, 1 μισθός από το πάγωμα της μισθολογικής ωρίμανσης από την 1-7-2011, 1 μισθός από την περικοπή όλων των επιδομάτων (εκτός οικογενειακού, θέσης και ειδικών συνθηκών), πάνω από 1 μισθό από την μείωση του αφορολόγητου, 1 μισθό από τα νέα χαράτσια (1% υπέρ ΤΠΔΥ, 2% υπέρ Ταμείου Αλληλεγγύης, 1% έκτακτη εισφορά για όσους έχουν εισόδημα έως 20.000 και 2% για πάνω από 20.000). Αυτά χωρίς να υπολογιστεί η αύξηση του ΦΠΑ στο 23%, ο ΕΝΦΙΑ και όλη η φοροληστεία, η ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης κλπ.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διατηρώντας και επεκτείνοντας τους μνημονιακούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να κρατά παγωμένα τα μισθολογικά κλιμάκια. Εξακολουθεί να μην αποδίδει την μισθολογική ωρίμανση αναδρομικά όπως είχε υποσχεθεί στους δημοσίους υπαλλήλους.

Πρόκειται για μια πράξη παράνομη, αφού σύμφωνα και με τον ισχύοντα νόμο τα μισθολογικά κλιμάκια ξεπαγώνουν από την 1-1-2018.

Απαιτούμε:

Άμεσο ξεπάγωμα των μισθολογικών κλιμακίων.

Προσμέτρηση του εργασιακού χρόνου της διετίας 2016-2017 στην μισθολογική ωρίμανση, που αυθαίρετα η κυβέρνηση έχει καταργήσει.

Κανένας συμψηφισμός της προσωπικής διαφοράς με τα μισθολογικά κλιμάκια.

Καμιά κατάργηση της προσωπικής διαφοράς σε όσους μετατάσσονται με οποιαδήποτε τρόπο (κινητικότητα κ.λπ).

Χορήγηση μισθολογικού κλιμακίου κάθε 2 χρόνια και για τους εργαζόμενους των ΔΕ και ΥΕ κατηγοριών κι όχι κάθε 3 χρόνια, που νομοθέτησε η κυβέρνηση, με τον 4354/2015.

Πλήρης μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας εκτός δημοσίου.

Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.

Αυτόματη μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας στους συμβασιούχους συναδέλφους.

Καμιά σύνδεση μισθού με την λεγόμενη αποδοτικότητα και την “αξιολόγηση”.

Κατάργηση των νόμων 4354/2015 και 4369/2016.

Σταθερή, μόνιμη δουλειά για όλους. Μόνιμοι διορισμοί, κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασίας, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ίσα δικαιώματα και ίση αμοιβή συμβασιούχων και μονίμων υπαλλήλων.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Κοροϊδεύει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όταν μιλάει για δίκαιη “ανάπτυξη”, ότι από τον Αύγουστο 2018 θα έρθουν καλύτερες μέρες για τους εργαζόμενους.

Δίκαιη ανάπτυξη εντός μνημονίων και εκμεταλλευτικού συστήματος δεν μπορεί να υπάρξει. Αύξηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας και ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών δεν συμβιβάζονται, όπως δεν συμβιβάζεται η αναμόρφωση του αστικού κράτους με την κατοχύρωση των εργατοϋπαλληλικών δικαιωμάτων.

Η επίθεση στα εργασιακά - κοινωνικά δικαιώματα των μισθωτών και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα είναι ενιαία, δεν είναι προσωρινή και μπορεί να την αποκρούσει μόνο ένα ισχυρό ταξικό πανεργατικό - παλλαϊκό κίνημα. Κανένα τμήμα εργαζομένων δεν μπορεί από μόνο του να αποκρούσει τη βάρβαρη αυτή αντιλαϊκή πολιτική. Η παρεμπόδιση και ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ - μεγάλου κεφαλαίου απαιτεί σήμερα απ' όλους τους εργαζόμενους συμμετοχή στην οργάνωση του αγώνα, συμμαχία και κοινή δράση με τα άλλα λαϊκά στρώματα, απαιτεί να δυναμώσει η πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Να βάλουμε ένα τέλος στις θυσίες του λαού. Την κρίση και το χρέος να πληρώσει η πλουτοκρατία».

Ομοσπονδίες και Σωματεία του δημοσίου:

Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας

Ομοσπονδία Υπουργείου Ανάπτυξης (τέως βιομηχανίας)

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλ. Αν. Σχ.

Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής

Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Νομού Αττικής

Σύλλογος Εργαζομένων Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου

Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περάματος-Κερατσινίου «Νίκος Πλουμπίδης»

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μενιδίου - Ανατολικής Αττικής «Σωκράτης»

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου-Μεταμόρφωσης-Νέας Ιωνίας «Γ.Σεφέρης»

Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αγίων Αναργύρων-Καματερού

Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Κορυδαλλού

Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης

Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων

 

**********************************

 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

(Δ.Α.Σ.  Π.Ν.)

Όλες και όλοι στην απεργία στις 14 Δεκέμβρη!

Να δώσουμε μαχητική-αγωνιστική απάντηση στα νέα μέτρα πτώχευσης του εργαζόμενου λαού

 

Το πανηγυρικό κλίμα που προσπαθεί να καλλιεργήσει όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με το παραμύθι της «δίκαιης ανάπτυξης» δεν εμπεριέχει τίποτα θετικό για τον εργαζόμενο λαό, αφού σχεδιάζεται νέο κύμα αντιλαϊκών μέτρων. Η "δίκαιη ανάπτυξη" που προωθεί και υπερασπίζεται η κυβέρνηση, σημαίνει παραπέρα επίθεση στη ζωή μας, στα δικαιώματά μας, στις κατακτήσεις των εργαζομένων.

 

Τα μέτρα της 3ης αξιολόγησης που προετοιμάζονται να περάσουν, ανάμεσα στα διάφορα σκάνδαλα που ξεπηδούν και συζητούνται αυτές τις μέρες στα πάνελ και στη Βουλή για να περάσει στα ψιλά η νέα επίθεση, έχουν ως επίκεντρο τα νέα χτυπήματα στα “εργασιακά” με νέες μειώσεις σε συντάξεις και κοινωνικές παροχές, την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα "κόκκινα" δάνεια στις τράπεζες.

 

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία που εμπεριέχονται στο σχέδιο του νέου προϋπολογισμού παρουσιάζουν ανάγλυφα τι σημαίνει για τους εργαζόμενους η προώθηση των μέτρων για την ανάκαμψη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει νέα προνόμια και ενισχύσεις των μονοπωλιακών ομίλων με «ζεστό» χρήμα αλλά επιπλέον χτύπημα του εργατικού-λαϊκού εισοδήματος, με κλιμάκωση της φοροληστείας και των περικοπών, με τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς, τις ιδιωτικοποιήσεις. Έτσι διογκώνονται τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα!

 

Το νέο πακέτο των αντιλαϊκών μέτρων της «δίκαιης ανάπτυξης» δεν αφήνει στο απυρόβλητο το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία. Η αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων που απαιτούνται για να προκηρυχθεί μια απεργία από ένα πρωτοβάθμιο σωματείο στο 50% των εγγεγραμμένων έχει ως στόχο το δικαίωμα μας να παλεύουμε οργανωμένα, συλλογικά απέναντι στον πραγματικό μας αντίπαλο. Μας θέλουν με σκυμμένο κεφάλι!

Ως εδώ με τα ψέματα, τις απάτες, τη ζωή με τα ψίχουλα!

 

Παίρνουμε την υπόθεση της οργάνωσης της πάλης και της επιτυχίας της απεργίας στα χέρια μας. Κάνουμε στην άκρη συμβιβασμένες και ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που δε θέλουν, αλλά ούτε έχουν προσανατολισμό να οργανώσουν το κίνημα.

Σαν αυτές που στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του συλλόγου ανακοίνωσαν περιχαρείς ότι αφιέρωσαν πέντε χρόνια για την διαμόρφωση των οργανογραμμάτων, αλλά ούτε ένα λεπτό για την οργάνωση των αγώνων (!). Σαν αυτές που μας δήλωσαν ότι δήθεν η ειδική γραμματέας είναι «τρίτος άνθρωπος», «περαστικός από το υπουργείο», αποκρύβοντας ότι είναι εκείνη που εφαρμόζει την στρατηγική της κυβέρνησης για το δημόσιο. Καθησύχασαν τους εργαζόμενους για το ανθυγιεινό επίδομα, αλλά καθόλου δεν ασχολήθηκαν με τις συνθήκες εργασίας στους εργασιακούς χώρους. Ακόμα και στον οικονομικό απολογισμό τους, ονόμασαν τα χρήματα για τις απεργιακές κινητοποιήσεις ως χρήματα για εκδηλώσεις.  Όλη η δραστηριότητα της ηγεσίας του ΔΣ του ΣΔΥΝ εξαντλήθηκε σε συναντήσεις με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, καλλιεργώντας ένα «αλισβερίσι», που εξυπηρετεί, αποκλειστικά, προσωπικά συμφέροντα και φιλοδοξίες.  Ούτε μια φορά δεν μπήκαν μπροστά στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων για τα πραγματικά συμφέροντα, για τις σύγχρονες ανάγκες τους. Τέτοιες συνδικαλιστικές ηγεσίες ούτε μπορούν, ούτε θέλουν να λυθούν  τα προβλήματα που μας απασχολούν. Είναι ευθύνη του καθενός από εμάς ν’ αλλάξει αυτή η κατάσταση που υπάρχει στον σύλλογο.

 

 

Να δώσουμε τη δική μας απάντηση!

Μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με τον υπόλοιπο λαό να συμμετέχουμε δυναμικά στην 24ΩΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΗ και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ.

Στην Αθήνα, στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια.

 

Διεκδικούμε:

 • Κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών, ανάκτηση των απωλειών –αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις , κοινωνικές παροχές. Με την αναγνώριση της προυπηρεσίας να γίνεται και ένταξη στα αντίστοιχα μισθολογικά κλιμάκια, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
 • Προσλήψεις πολιτικού προσωπικού με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας.
 • ΄Οχι στις συμβάσεις με ιδιωτές εργολάβους και εκχώρηση έργου στον ιδιωτικό φορέα
 • Υγιεινή και ασφάλεια, καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων εργασίας, στελέχωση όλων των μονάδων με γιατρό εργασίας, και τεχνικό ασφαλειάς, κάλυψη όλων των ιατρικών εξετάσεων από ΚΑΕ του υπουργείου
 • Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας σύμφωνα με το χώρο εργασίας, χορήγηση άμεσα μέσων ατομικής προστασίας των εργαζομένων με γνώμονα τις αναγκές και όχι με γνώμονα την δημοσιονομική πολιτική.
 • Όχι στις αντεργατικές αλλαγές που αλυσοδένουν τη λειτουργία των συνδικάτων, που εμποδίζουν την προκήρυξη απεργιών και την ανάπτυξη αγώνων των εργαζόμενων, τις εργατικές διεκδικήσεις.
 • Αφορολόγητο ατομικό όριο 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.
 • Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική - λαϊκή οικογένεια. Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη!

   

2/12/2017

 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
(Δ.Α.Σ.  Π.Ν.)

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Η ετήσια απολογοστική συνέλευση του Συλλόγου πραγματοποιείται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζει το ξήλωμα των δικαιωμάτων μας, παρά τα αφηγήματα για «τέλος των μνημονίων». Όχι μόνο διατηρεί σε ισχύ όλους τους αντιλαϊκούς νόμους που έχουν ψηφισθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά παίρνει και νέα δυσμενέστερα μέτρα για τους εργαζόμενους σε μια προσπάθεια ανάκαμψης του κεφαλαίου. Το αμέσως επόμενο διάστημα, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με:
    Νέες μειώσεις σε συντάξεις και κοινωνικές παροχές
    Αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και νέα εμπόδια στην κήρυξη απεργιών
    Έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα κόκκινα δάνεια στις τράπεζες.
    Παραπέρα ελαστικοποίηση του ωραρίου, με βάση τις ανάγκες της εργοδοσίας με νόμο που ψήφισε για το ωράριο των γιατρών που εργάζονται σε νοσοκομεία
Και στους δικούς μας χώρους, με την απαράδεκτη, εκβιαστική τροπολογία Γεροβασίλη, η κυβέρνηση προώθησε την αντιδραστική «αξιολόγηση» στο δημόσιο. Η «αξιολόγηση», η «στοχοθεσία». η «κινητικότητα», τα ειδικά περιγράμματα θέσεων αλληλοπλέκονται μεταξύ τους. Παράλληλα, ολοένα και περισσότερες αρμοδιότητες του δημοσίου εκχωρούνται σε ιδιώτες. Έτσι, και αυτή η κυβέρνηση υλοποιεί το «πακέτο» των υποχρεώσεων της απέναντι στους κοινωνικούς της εταίρους, όπως ο ΣΕΒ, που όλο και πιο εμφατικά διεκδικεί τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 300.000, μειώσεις μισθών, την ολοένα και μεγαλύτερη προσαρμογή του στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό είναι το «ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον» που θέλουν και για το δημόσιο.
Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση μιλάει για «δίκαιη ανάπτυξη» και πανηγυρίζει για τα ψίχουλα που μοιράζει στους οικονομικά εξαθλιωμένους, η βροχή θεωρείται «ακραίο καιρικό φαινόμενο» και ο κόσμος πνίγεται στις λάσπες, επειδή τα αντιπλημμυρικά έργα δεν έχουν την απαιτούμενη ανταποδοτικότητα, δεν είναι κερδοφόρα.
Την ίδια στιγμή που στο προβλεπόμενο 2% του ΑΕΠ για τους εξοπλισμούς, προστέθηκαν 2,4 δις ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του στόλου των F-16 για την εξυπηρέτηση των επιχειρησιακών δράσεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή, πετσοκόβονται τα κονδύλια για σχολεία, νοσοκομεία, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα.
Ενώ η κυβέρνηση εμπλέκει ολοένα και περισσότερο την χώρα μας σε θανάσιμους κινδύνους, παίζοντας ενεργό ρόλο στα τυχοδιωκτικά σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατ. Μεσογείου και των Βαλκανίων.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε μοιρολατρικά την εξαθλίωση μας, την νέα φοροεπιδρομή, την εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, την εκχώρηση αρμοδιοτήτων μας και έργου σε ιδιώτες. Δεν μπορούμε να μένουμε στη γωνία, απλοί θεατές. Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε άλλο αυτή την εκφυλιστική κατάσταση που υπάρχει στον Σύλλογο και για την οποία σοβαρότατες ευθύνες φέρνουν οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που είναι στο τιμόνι του,
Τώρα πρέπει να οργανώσουμε τους αγώνας μας, να αντεπιτεθούμε! Να δώσουμε τη δική μας απάντηση, οργανωμένα, συλλογικά!  
Να συμμετέχουμε μαζικά, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα στη γενική απεργία στις 14 Δεκέμβρη.
Να βάλουμε άμεσα ως προτεραιότητα την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, το δικαίωμα όλων στη μόνιμη και σταθερή εργασία, στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών.

29 Νοεμβρίου 2017

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΔΑΣ ΠΝ)  για την 8η Μάρτη

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

 

Με αφορμή την επέτειο της 8ης Μάρτη, της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΔΑΣ ΠΝ)  στέλνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στις μισθωτές γυναίκες συναδέλφους καθώς και στις αυταπασχολούμενες εργαζόμενες, στις γυναίκες της υπαίθρου, στις συνταξιούχους, στις μετανάστριες και τις πρόσφυγες, ιδιαίτερα στις φοιτήτριες- σπουδάστριες, στις νέες μητέρες. Τις καλούμε  να ενώσουμε τις φωνές μας στο δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης.

 

 1. 8 Μάρτη 1857, οι ράφτρες κι οι υφάντρες της Ν. Υόρκης βγαίνουν στους δρόμους διεκδικώντας μείωση του εργάσιμου χρόνου, ίση αμοιβή με τους άντρες συναδέλφους τους και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος της.
 2.  
  1. 8 Μάρτη 2017, εμείς, οι γυναίκες του καθημερινού μόχθου, χρειάζεται να συνεχίσουμε το δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης για τις σύγχρονες ανάγκες μας. Ζούμε το ανελέητο χτύπημα των δικαιωμάτων μας στην εργασία και τη μητρότητα, την εκμηδένιση του ελεύθερου χρόνου μας.

 

Σήμερα η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορεί να εξασφαλίσει μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες μας, με μισθό που θα καλύπτει τις ανάγκες μας, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και λιγότερες ώρες εργασίας.

 

Αυτή η πρόοδος δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιούμε δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο σε δραστηριότητες με βάση τα ενδιαφέροντά μας, για αναψυχή και προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, αλλά και για να συμμετέχουμε στην κοινωνική δράση, που αποτελεί στοιχείο για την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς μας.

 

Αυτή η πρόοδος μπορεί να ικανοποιήσει τις δικές μας ιδιαίτερες βιολογικές ανάγκες με γενικευμένα μέτρα κοινωνικής προστασίας της μητρότητας, αλλά και τις ανάγκες της οικογένειας μας με τη δημιουργία και λειτουργία δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας.

 

Όμως τι μπαίνει εμπόδιο σε όλα αυτά;

 

 • Η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, που χτίζει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων στα ερείπια των δικών μας δικαιωμάτων.  Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φορτώσει στην πλάτη του λαού και νέα μέτρα, κάνοντας νόμο κάθε απαίτηση των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών και των μεγαλεμπόρων.

 

 Να μην υποταχθούμε στη βαρβαρότητα της εκμετάλλευσης και καταπίεσης.

Το αγωνιστικό μήνυμα της 8ης Μάρτη δείχνει το μόνο ελπιδοφόρο δρόμο για μας και τις οικογένειές μας.

Εξαρτάται από τη δική μας θέληση και δράση, τη συμμετοχή μας στο ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, τα εργατικά σωματεία, τις ενώσεις αυταπασχολουμένων, τους αγροτικούς και  φοιτητικούς συλλόγους να βαδίσουμε αγωνιστικά στις «λεωφόρους του μέλλοντος». Ένα μέλλον που θα είμαστε απαλλαγμένες από το άγχος και την ανασφάλεια της ανεργίας, της μετανάστευσης στο εξωτερικό, από μια ζωή- λάστιχο, χωρίς πολέμους, προσφυγιά.  

Ενώνουμε τις φωνές μας με τις γυναίκες- θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, που θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων. Δείχνουμε την αλληλεγγύης μας στους πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας και παλεύουμε κατά της εμπλοκής, συμμετοχής της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και στους σχεδιασμούς του, για να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Παλεύουμε ενάντια στο σύστημα που γεννά τον πόλεμο, την προσφυγιά.

 8η Μάρτη: Σύμβολο αγώνα. Θα μας οδηγεί και τούτο τον αιώνα…

Παλεύουμε μαζί για δημιουργική ζωή με δικαιώματα στην εργασία και στη μητρότητα.

 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

8 ΜΑΡΤΗ 2017

 

********************************

 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

(ΔΑΣ Π Ν)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο δεν υπολογίζονται στις άδειες τις σχετικές με κύηση εκείνες οι οποίες λαμβάνονται κατά τη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης, καθώς και στις περιπτώσεις επιπλοκών εγκυμοσύνης και εγκυμοσύνης, που δεν ολοκληρώνεται. Αντίθετα χαρακτηρίζονται ως αναρρωτικές άδειες και προσμετρούνται σε αυτές, με όλες τις αρνητικές πλευρές που αυτό συνεπάγεται.

Αυτό υποδηλώνει εξάλλου και το  αριθμ. πρωτ. 12504/Γ6-627//09.12.2015 έγγραφο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το οποίο αφορούσε την παροχή στοιχείων σχετικά με το συνολικό αριθμό των ημερών που οι δημόσιοι υπάλληλοι απουσίασαν λόγω ασθένειας, άδειας κύησης (τοκετού), λοχείας, ανατροφής τέκνου, στο οποίο ορίζεται διευκρινιστικά ότι οι ημέρες «απουσίας λόγω άδειας τοκετού» αναφέρονται στον ετήσιο αριθμό ημερών που σχετίζονται με «την άδεια κυοφορίας» και τοποθετούνται μόνο «πριν τη γέννηση τέκνου».

Με αυτόν τρόπο εκτός των άλλων, κάθε γυναίκα, που προσπαθεί να αποκτήσει παιδί με εξωσωματική γονιμοποίηση και «υποχρεώνεται» να πάρει άδεια ή που βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να είναι αντιμέτωπη με επιπλοκές εγκυμοσύνης ή ανολοκλήρωτη εγκυμοσύνη «τιμωρείται» επιπλέον γιατί «χρεώνεται» με ημέρες αναρρωτικής άδειας οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά την εξέλιξή της.

Σε αυτό το πνεύμα εξάλλου κινείται και το αριθμ. πρωτ. ΔΙΔΑΔ/Φ.35.31/1606/οικ.7575//26.03.2012(ΑΔΑ: Β4ΒΟΧ-72Μ) έγγραφο του Τμήματος Υπαλληλικής Σχέσης της Δ/νσης Διοίκησης Ανθρωπίνου Δυναμικού του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με το οποίο στο πλαίσιο τήρησης των διατάξεων του κοινοτικού και εθνικού δικαίου περί ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών κατά τις κρίσεις Υπηρεσιακών Συμβουλίων για την επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων, διευκρινίζεται ότι στην έννοια των συστηματικά επαναλαμβανόμενων αναρρωτικών αδειών οι οποίες λαμβάνονται υποχρεωτικά υπόψη μειώνοντας, κατά την κρίση των μελών των συλλογικών οργάνων, τη βαθμολογία των υποψηφίων και τη βαρύτητα των πειθαρχικών ποινών, δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη άδειες ασθενείας που έχουν χορηγηθεί και σχετίζονται με κύηση ή/και λοχεία, καθώς κάτι τέτοιο θα συνιστούσε άμεση διάκριση λόγω φύλου, η οποία θέτει σε δυσμενή θέση τις γυναίκες υπαλλήλους και ως άμεση διάκριση ρητά απαγορεύεται από το ελληνικό και από το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Απαιτούμε την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου και την προσθήκη σαφούς αναφοράς, ώστε οι μέρες οι οποίες λαμβάνονται κατά τη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης, καθώς και στις περιπτώσεις επιπλοκών εγκυμοσύνης και εγκυμοσύνης, που δεν ολοκληρώνεται να χαρακτηρίζονται ως «άδειες μητρότητας» και να μην προσμετρούνται στις αναρρωτικές.

Διεκδικούμε να μην έχουν οι συναδέλφισσες καμία αρνητική επίπτωση στην υπαλληλική τους ζωή και σταδιοδρομία, να μην «τιμωρούνται» με οποιοδήποτε τρόπο.

Δεν ζητάμε ούτε ιδιαίτερη ούτε ειδική μεταχείριση, αλλά το αυτονόητο.

Κατά τον τρόπο αυτό, οι από τη φύση τους δυσχερείς αυτές καταστάσεις, δεν θα γίνονται αφορμή για ανεπίτρεπτη και κατά το δοκούν χειραγώγηση και υποβιβασμό των γυναικών υπαλλήλων από κανέναν.

                                                                                  Αθήνα, 03/10/2016

 

 

 

 

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ                           

     ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                                   

Τηλ. : 2613 – 610210 

E mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

                                                            Πάτρα  8-3-2016 

 

Επιστολή – Κάλεσμα του Δημάρχου Πατρέων

για την πορεία αγώνα Πάτρα - Αθήνα

 

Αγαπητές φίλες και φίλοι

Σήμερα δεν υπάρχει λαϊκή οικογένεια που να μην έχει τουλάχιστον έναν άνεργο. Στο Δήμο μας είναι καταγεγραμμένοι συνολικά 29.230 άνεργοι εκ των οποίων οι 15.638 μακροχρόνια άνεργοι!

1600 οικογένειες μόνο στο Δήμο μας, λαμβάνουν τρόφιμα από την Τράπεζα Τροφίμων ενώ 6.000 είναι οι αιτήσεις για τους Απόρους (ΤΕΒΑ)! Στα σχολεία παρέχουμε δεκατιανό σε 1600 παιδιά, στα κοινωνικά φροντιστήρια συμμετέχουν 313 παιδιά. Πήραμε την απόφαση οι άνεργοι να πληρώνουν το 50% των ανταποδοτικών τελών και του τιμολογίου του νερού και να αυξηθεί στις μεγάλες επιχειρήσεις. Οι άνεργοι να μην πληρώνουν τροφεία στους παιδικούς σταθμούς και στο Δημοτικό Βρεφοκομείο. Να έχουν 50% μείωση στην τιμή του εισιτηρίου στο θέατρο και σε άλλες εκδηλώσεις. Διευρύναμε το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΥΑΠ. Γνωρίζουμε ότι τα μέτρα που έχουμε πάρει είναι αναντίστοιχα των αναγκών. Ο Δήμος εξαντλεί τις δυνατότητες που έχει. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και οξύτατο. Ξέρουμε τη συνθετότητα του προβλήματος ως προς τη λύση του. Είναι όμως δυνατό να παρθούν ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης των ανέργων και μείωσης της ανεργίας. Για αυτό:

1. Απαιτούμε από την κυβέρνηση τώρα άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους. Κανένας άνεργος χωρίς επίδομα ανεργίας. Κανένας πλειστηριασμός σε σπίτι ανέργου. Κανένα σπίτι χωρίς φως νερό σταθερό τηλέφωνο.

2. Διεκδικούμε άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα και αμοιβές για την κάλυψη των τεράστιων κενών στις υπηρεσίες του Δήμου μας, στα σχολεία, στα νοσοκομεία της πόλης μας. Για να μπορέσει ο Δήμος μας με τα νομικά του πρόσωπα να λύσει τις τεράστιες ανάγκες του χρειάζεται τουλάχιστον 700 θέσεις μόνιμων εργαζομένων τις οποίες διεκδικούμε. Οι μνημονιακοί νόμοι της ΕΕ που εφαρμόζει πιστά και η σημερινή κυβέρνηση απαγορεύουν τις προσλήψεις με αποτέλεσμα την υπολειτουργία δομών και υπηρεσιών, με διακηρυγμένο στόχο την ιδιωτικοποίηση. Αντίστοιχα το νοσοκομείο του Αγίου Αντρέα έχει ανάγκη 470 εργαζόμενους, το νοσοκομείο του Ρίο 800! Η κατάσταση είναι εκρηκτική. Μόνο τα κενά σε δασκάλους στα σχολεία του δήμου μας είναι 96!

3. Διεκδικούμε έργα που τα έχει ανάγκη ο λαός μας αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, έργα υποδομών για να μην είναι η πόλη μας μια ανοχύρωτη πόλη, ύδρευσης, αποχέτευσης, μαζικών μεταφορών (προαστιακός σιδηρόδρομος, τραμ), έργα αναβάθμισης της ποιότητας ζωής με αθλητικές εγκαταστάσεις, ανάπλαση του παραλιακού μετώπου. Η κρίση με την υποχρηματοδότηση την υποστελέχωση έχει οξύνει όλα τα προβλήματα στις ήδη ελάχιστες υποδομές που υπήρχαν.

4. Διεκδικούμε να χτιστούν κρατικοί παιδικοί σταθμοί που δεν έχουμε, σχολεία και νηπιαγωγεία για να μην στοιβάζονται τα παιδιά της πόλης μας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων πήρε την απόφαση και καλεί τη νεολαία, τον πατραϊκό λαό και τους φορείς του σε συστράτευση και κινητοποίηση.

Ως εδώ και μη παρέκει!

Ξεκινούμε στις 2 Απρίλη με πορεία ως το Σύνταγμα. Πορεία ανέργων και των οικογενειών τους, νεολαίας όλου του λαού.

Καλούμε σε στήριξη αλληλεγγύη και συμμετοχή τα συνδικάτα των εργαζομένων, τους μαζικούς φορείς της νεολαίας, των γυναικών, τους συλλόγους και τις ενώσεις των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, τους αγροτικούς συλλόγους, πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία. Απευθύνουμε κάλεσμα αγώνα σε όλους!

Διανύουμε την απόσταση Πάτρα – Αθήνα με τα πόδια, οργανώνοντας μια πορεία 10 ημερών γεμάτη με συζητήσεις, συναντήσεις, συγκεντρώσεις, συναυλίες, διαδηλώσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλες τις πόλεις  και τα χωριά, σε μια διαδρομή 220 χιλιομέτρων διεκδικώντας, μ’ αυτή τη μορφή αγώνα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους, κάλυψη του συνόλου των αναγκών των Δήμων και του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, έργα υποδομής για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Είναι η ώρα να ακουστεί η φωνή των ανέργων, είναι ώρα αγώνα.

Κανένας δεν μπορεί να μείνει παρατηρητής. Το μέλλον της νεολαίας μας δεν είναι η ανεργία.

Κανείς δεν πρέπει να μείνει παρατηρητής, να περιγράφει το δράμα που ζουν οι άνεργοι και να μην κάνει τίποτα για να αποτρέψει αυτή την κατάσταση.

Καλούμε τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, του αθλητισμού και του πολιτισμού να πορευτούν μαζί μας, να δώσουν δύναμη στον λαό μας να διεκδικήσει τα δίκια του, να έχει δικαίωμα στη ζωή.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους να αγωνιστούν για την επιβίωσή τους, να αντιπαλέψουν την πολιτική που θέλει να πετάξει στον Καιάδα της φτώχειας και της εξαθλίωσης το πιο ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας μας.

Να διατρανώσουμε ότι Ναι στον 21ο αιώνα ζούμε ,  υπάρχουν όλες  οι προϋποθέσεις να ζούμε χωρίς φτώχεια, ανεργία, όλος  ο λαός να εργάζεται και να απολαμβάνει τα αγαθά της συλλογικής εργασίας.

 «..Όταν για να βρεις δεν υπάρχει καμιά δουλειά/ Πρέπει να αντισταθείς!/ Πρέπει ολάκερο το κράτος/ Τα πάνω κάτω ανάποδα να φέρεις/ Μέχρι να γίνεις ο ίδιος του εαυτού σου εργοδότης./ και τότε πάντα διαθέσιμη δουλειά για σένα θα ‘χει./ Όταν για την αδυναμία σας σας περιγελούν/ Δεν επιτρέπεται καιρό να χάνετε άλλο!/ Πρέπει έτσι να φροντίσετε/ Που όλοι, όσοι αδύνατοι είναι, να βαδίσουνε μαζί./ Τότε μεγάλη δύναμη πια θα ‘στε/ Να σας περιγελάει τότε δε θα τολμά κανείς»…  Μπ. Μπρέχτ.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ, ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

 

Ο Δήμαρχος Πατρέων

Κώστας Πελετίδης

 

 

********************************************

 

ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΑΝΕΡΓΙΑ ΠΑΤΡΑ – ΑΘΗΝΑ 3-10 ΑΠΡΙΛΗ 2016

 

ΠΑΛΑΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΑΠΟΣΤΑΣΗ : 216,84 χιλιόμετρα

ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 8 ημέρες

ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ : επτά (7)

ΜΕΣΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΠΟΣΤΑΣΗ : 27,10 χιλιόμετρα

ΜΕΣΗ ΩΡΙΑΙΑ ΤΑΧΥΤΗΤΑ : 4,5 χιλιόμετρα

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ                                                                                                           τελικό   

                                                                                                    

1η ΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 3 Απρίλη 2016

ΠΑΤΡΑ – ΑΙΓΙΟ απόσταση 39,71 χιλ. –  χρόνος 8.51΄

ΣΤΑΣΕΙΣ : Αη Βασίλης – Ροδινή  – Καμάρες 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ : Αίγιο

Διανυκτέρευση :

1. Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Αιγίου                                                                                                        2. Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Καμαρών (9,69 χιλ.)

    

                                                                                              

2η ΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 4 Απρίλη 2016

ΑΙΓΙΟ – ΑΚΡΑΤΑ  απόσταση 28,08 χιλ. – χρόνος 6.14΄ 

ΣΤΑΣΕΙΣ : Διακοφτό – Πλάτανος

ΕΚΔΗΛΩΣΗ : Ακράτα

Διανυκτέρευση :

1. Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Ακράτας                                                                                                     2. Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Δερβενίου (11,07 χιλ.) 

-1-

3η ΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗ 5 Απρίλη 2016

ΑΚΡΑΤΑ  - ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ απόσταση 32,73 χιλ. – χρόνος 7.16΄

ΣΤΑΣΕΙΣ :  Δερβένι – Λυκοποριά - Καμάρι

ΕΚΔΗΛΩΣΗ : Ξυλόκαστρο

Διανυκτέρευση :

1. Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Ξυλοκάστρου                                                                                                         2. Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο  Κιάτου (17,42 χιλ.)     

      

                                                                           

 4η ΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 6 Απρίλη 2016

ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ  –  ΚΟΡΙΝΘΟΣ  απόσταση 33,79  χιλ. – χρόνος 7.31΄

ΣΤΑΣΕΙΣ : Κιάτο – Βέλο - Λέχαιο 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ : Κόρινθος

Διανυκτέρευση :

1. Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Κορίνθου                                                                                                                 2. Δημοτικό Γυμναστήριο Λεχαίου (8,28 χιλ.)                                                                                                      2. Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Βραχατίου «Γ. Τριαντάφυλλος" (12,26 χιλ.)       

    

                                                                                                                                                                                  

5η ΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ 7 Απρίλη 2016

 ΚΟΡΙΝΘΟΣ -  ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ απόσταση 19,83 – χρόνος 4.24΄

ΣΤΑΣΕΙΣ : Ισθμός

ΕΚΔΗΛΩΣΗ : Άγιοι Θεόδωροι

Διανυκτέρευση :

1. Δημοτικό Κλειστό γυμναστήριο Αγίων Θεοδώρων «Κρομμυώνειο»                                                                                                   2. Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Λουτρακίου (19,65 χιλ.)    

 

 

-2-

                                                                                        

6η ΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 Απρίλη 2016

ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ  – ΜΕΓΑΡΑ  απόσταση 22,79 – χρόνος 5.04΄

ΣΤΑΣΕΙΣ : Κινέτα - Στίκας

ΕΚΔΗΛΩΣΗ : Μέγαρα

Διανυκτέρευση :

1. Δημοτικό Κλειστό γυμναστήριο Μεγάρων                                                                                                 2. Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο  Νέας Περάμου (7,57 χιλ.)    

        

                                                                                                                                                                                                                                                                                         

7η ΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 9 Απρίλη 2016

ΜΕΓΑΡΑ - ΕΛΕΥΣΙΝΑ  απόσταση 20,48 χιλ. – χρόνος 4.33΄

ΣΤΑΣΕΙΣ : Νέα Πέραμος – Διόδια Μάνδρας

ΕΚΔΗΛΩΣΗ : Ελευσίνα

Διανυκτέρευση :

1. Δημοτικό Κλειστό γυμναστήριο Ελευσίνας «Ανδ. Δασκαλάκης»                                                              2. Νέο Δημοτικό Κλειστό γυμναστήριο Ελευσίνας «Γούβα»                                                                                                   3. Κλειστό Γυμναστήριο  Ασπροπύργου (5,45 χιλ.)   

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

8η ΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ  10 Απρίλη 2016

ΕΛΕΥΣΙΝΑ – ΑΘΗΝΑ (Σύνταγμα) απόσταση 20,59  χιλ. – χρόνος 4.21΄

ΣΤΑΣΕΙΣ : Ασπρόπυργος - Χαϊδάρι

ΕΚΔΗΛΩΣΗ : Αθήνα - Σύνταγμα

 

ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΠΑΤΡΑ – ΑΘΗΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ, 2 ΕΩΣ 10 ΑΠΡΙΛΗ

 

************************************

 

 

8 Μάρτη 2016: Αγωνιζόμαστε για τις σύγχρονες ανάγκες μας στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην προστασία της μητρότητας, στην εργασία. Για ζωή χωρίς φτώχεια, ανεργία, πολέμους, προσφυγιά

 

 

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

 

η φετινή 8η Μάρτη να γίνει σταθμός στην κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης. Να γίνει ένα ακόμα σκαλοπάτι για την ενίσχυση της πάλης ενάντια στην πολιτική που στοχεύει τα δικαιώματα στην κοινωνική ασφάλιση, τη μητρότητα, την εργασία, τον ελεύθερο χρόνο, για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μαζί με τους εταίρους της, με τη στήριξη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, μας καλούν να ξεχάσουμε την 5ετή διαφορά στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αντρών και γυναικών, τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των γυναικών στα ΒΑΕ. Να διαγράψουμε από τη μνήμη μας  εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα και να συμβιβαστούμε με την ευέλικτη, ανασφάλιστη και κακοπληρωμένη δουλειά με «ημερομηνία λήξης». Να δουλεύουμε στο εργοστάσιο, στο γραφείο, στο μαγαζί, στο χωράφι χωρίς κανένα μέτρο προστασίας της υγείας μας.

Οι δικές μας απώλειες σε δικαιώματα και κατακτήσεις έγιναν κέρδη για τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Στο βωμό των δικών τους συμφερόντων θυσιάζονται οι δικές μας ανάγκες, θυσιάζονται ακόμη και ανθρώπινες ζωές – οι δικές μας ζωές! Η πολιτική που συσσωρεύει σε εμάς φτώχεια κι ανεργία, ανασφάλεια για τα παιδιά και όλη την οικογένειά μας, γεννά τον πόλεμο και την προσφυγιά.

Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες, που καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με θάλασσες, με φράχτες, με κυκλώματα δουλεμπόρων, με την κάθε λογής καταστολή. Διαδηλώνουμε ενάντια στο ιμπεριαλιστικό έγκλημα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που έκαναν τη Μεσόγειο θάλασσα νεκρών. Ξερίζωσαν εκατομμύρια από τις πατρίδες τους, εγκλωβίζουν χιλιάδες πρόσφυγες. Απαιτούμε τώρα να απεμπλακεί η χώρα μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Να σταματήσει τώρα το αίσχος με τους χιλιάδες πρόσφυγες, ανάμεσά τους γυναίκες, άλλες έγκυες κι άλλες με μωρά στην αγκαλιά, παιδιά ασυνόδευτα κι εφήβους, που αναγκάζονται να περπατάνε χιλιόμετρα χωρίς φαγητό, χωρίς στέγη και βασικές υποδομές υγιεινής, χωρίς πρόσβαση σε υποδομές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Να φτιαχτούν ανοιχτοί ανθρώπινοι χώροι ανοιχτής φιλοξενίας. Να κλείσουν τα απαράδεκτα στρατόπεδα διαλογής «hotspot».

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

 

Σε αυτές τις συνθήκες, καμιά γυναίκα του καθημερινού μόχθου δεν περισσεύει. Από τη δική μας συμμετοχή στην οργάνωση και πάλη κόντρα στους εκμεταλλευτές μας εξαρτάται το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.

Από εμάς εξαρτάται αν θα επιτρέψουμε να ζουν τα παιδιά μας, η νέα γενιά, χωρίς δικαιώματα, με τα «ψίχουλα» που πέφτουν από το τραπέζι των εκμεταλλευτών μας. Από εμάς εξαρτάται αν θα συμβιβαστούμε με τις απανωτές απώλειες σε μισθούς, συντάξεις, στο λαϊκό εισόδημα, διαλέγοντας το «σκοινί» που θα κρεμάσουν την ευημερία μας… Θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια, απλώς παρακολουθώντας το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και την κυβέρνηση να εμπλέκουν το λαό μας  στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που γεννούν κινδύνους για νέα γενικευμένη πολεμική αναμέτρηση στην περιοχή μας;…

Με αγωνιστική δράση και λαϊκή αλληλεγγύη, με τη δική μας κοινωνική συμμαχία, να επιβάλουμε τη θέληση και το δίκιο μας, τα σύγχρονα δικαιώματά μας.

Ο αγώνας των εργατριών στα υφαντουργεία και τα ραφτάδικα της Ν. Υόρκης στις 8 του Μάρτη του 1857, που σήκωσαν ανάστημα απέναντι στη βαρβαρότητα της εκμετάλλευσης τους, είναι επίκαιρος και σήμερα.

Ό,τι κατακτήθηκε δεν είναι αυτονόητο…

Αλλά κι ό,τι χάθηκε δεν χάθηκε για πάντα.

Χρειάζεται μαζικός και συλλογικός αγώνας για να κερδηθεί σε ανώτερο επίπεδο και ανεπίστρεπτα, σε σύγκρουση με τα μονοπώλια, τις πολιτικές ΕΕ και κυβερνήσεων.

 

ΖΗΤΩ Η 8η ΜΑΡΤΗ,

σύμβολο αγωνιστικής διεκδίκησης με πυξίδα τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες

 

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ 8 ΜΑΡΤΗ

Στην Αθήνα στα ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ 6.30 μμ.

 

Δ Α Σ/ ΠΝ 7-3-2016

************************************

 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (Δ.Α.Σ.  Π.Ν.)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Οι ροές εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας, είναι αποτέλεσμα των πολέμων στη Μέση Ανατολή, στη Μεσόγειο, στη Συρία, στη Βόρειο Αφρική. Αυτές οι περιοχές είναι πλούσιες σε πρώτες ύλες, φυσικό αέριο, πετρέλαιο. Γι' αυτό εκδηλώνονται μεγάλες συγκρούσεις ανάμεσα σε ισχυρά καπιταλιστικά κράτη και ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες του συνεχιζόμενου εγκλήματος των ΝΑΤΟ - ΕΕ στη Μέση Ανατολή. Πόλεμοι, επεμβάσεις φτώχεια, βομβαρδισμοί οδηγούν χιλιάδες στο ξεριζωμό και την προσφυγιά. Δίνουν μάχη με τα κύματα με στόχο να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς άλλες χώρες. Μάνες με μωρά στην αγκαλιά, νέοι και παιδιά συνεχίζουν με τα πόδια το ταξίδι τους προς την επιβίωση. Οι χιλιάδες ξεριζωμένοι μαζί με όλα τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν εδώ και καιρό, έρχονται να αντιμετωπίσουν την ένταση της καταστολής στα σύνορα της ΕΕ, με σοβαρή πιθανότητα ακόμη περισσότεροι να εγκλωβίζονται στη χώρα μας, χωρίς να το επιθυμούν. Ο εγκλωβισμός τους στην Ελλάδα, έχει τη σφραγίδα της ΕΕ, της συνθήκης του Δουβλίνου, που εφαρμόζοντας τη Συνθήκη Σένγκεν προβλέπει συνοριακούς ελέγχους, δίνοντας πράσινο φως για κλειστά σύνορα, φράχτες, πλαφόν προσφύγων, hot spots… Και όλα αυτά με τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης και το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση δεν πρέπει να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στο έγκλημα. Δεν θα αφήσουμε να κυριαρχήσουν οι ρατσιστικές, ξενοφοβικές κραυγές (από τους ίδιους που στηρίζουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που οδηγούν τους λαούς σε προσφυγιά).

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΑΣ ΚΑΛΕΙ ΣΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Άμεσα πρέπει να συγκεντρωθούν υλικά πρώτης ανάγκης Τα αναγκαία είδη είναι γάλατα, είδη προσωπικής υγιεινής (σαπούνια, οδοντόκρεμες, πάνες, σερβιέτες κ.λπ.), αθλητικά παπούτσια σε όλα τα μεγέθη σε καλη κατάσταση, κάλτσες ανδρικές και γυναικείες, εσώρουχα ανδρικά και γυναικεία, έτοιμες παιδικές τροφές που δεν χρειάζονται ψυγείο.Κάθε συνάδελφος/ συναδέλφισσα που επιθυμεί να προσφέρει βοήθεια παρακαλούμε να έρθει σε επικοινωνία με μέλη της παράταξής μας για συνεννόηση.

4 Μαρτίου 2016

 

*************************************

 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (Δ.Α.Σ.  Π.Ν.)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό περνάνε στην τελική ευθεία. Τις επόμενες ημέρες, όταν ολοκληρωθούν τα παζάρια με την τρόικα, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ψηφιστεί το αντι-ασφαλιστικό της νομοσχέδιο από τη Βουλή. Όλα δείχνουν ότι τα μέτρα που έρχονται είναι ακόμα χειρότερα από αυτά που περιέχονταν στο αρχικό σχέδιο τόσο σε ότι αφορά τις περικοπές στις συντάξεις, όσο και στις παροχές.

Η επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση δεν θα έχει ημερομηνία λήξης, ούτε στη χώρα μας, ούτε στην Ε.Ε.. Βασική επιδίωξη παραμένει ο στόχος των «καθορισμένων εισφορών» και όχι παροχών. Πυρήνας του μοντέλου αυτού είναι η υποχρέωση των ασφαλισμένων να πληρώνουν εισφορές αλλά να μην έχουν κατοχυρωμένες παροχές, πέραν της «εθνικής σύνταξης», δηλαδή ενός προνοιακού επιδόματος κάτω ακόμα και από το επίπεδο φτώχειας. Δεν έχει αποκλειστεί, επίσης, το ενδεχόμενο να θεσπιστούν και εισοδηματικά κριτήρια για το ύψος της «εθνικής σύνταξης», ώστε να μειωθεί ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων και κατά συνέπεια η συνολική κρατική δαπάνη για την Ασφάλιση, ενώ στη λίστα περιλαμβάνονται ακόμα μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις μέχρι και 30%, μικρότερο πλαφόν στο ύψος των αποδοχών από συντάξεις, νέες μεγάλες μειώσεις στα εφάπαξ και περικοπές των μερισμάτων που αποδίδονται στους δημόσιους υπαλλήλους.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

ήρθε η ώρα ο καθένας να «κάνει ταμείο» και να πάρει την προσωπική του ευθύνη: Θα επιτρέψει να περάσουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα και τα άλλα που ακολουθούν στα Εργασιακά, στο Φορολογικό και αλλού;

Θα συνεχίσουμε να επιτρέπουμε στους εκπροσώπους των παρατάξεων ΕΣΚ (ΔΑΚΕ/ΠΑΣΚΕ) να μας καλούν από τη μία σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και από την άλλη να  «ψιθυρίζουν» μεθόδους απεργοσπασίας με δήλωση π.χ. κανονικής άδειας, αναρρωτικής άδειας,ρεπό, καλλιεργώντας συστηματικά το κλίμα συναίνεσης και συμβιβασμού; Άραγε οι ίδιοι με ποιόν τρόπο επιλέγουν να συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις;

 • Δεν πρέπει να δώσουμε χώρο και χρόνο να περάσουν και άλλα επώδυνα μέτρα. Αυτόν το δρόμο τον δοκιμάσαμε και είχε επώδυνα αποτελέσματα για εμάς και τα παιδιά μας όλα τα προηγούμενα χρόνια.
 • Πρέπει να μας βρουν ξανά απέναντί τους! Να στείλουμε μήνυμα με τους αγώνες μας, με την παρουσία μας, ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν πρέπει να φτάσει στη Βουλή!

 

Απαντάμε μαζικά, δυναμικά με 48ωρη γενική πανελλαδική πανεργατική απεργία.

 

Κανείς δεν πρέπει να μείνει αμέτοχος στην κλιμάκωση του αγώνα. 

 

                                Δ.Α.Σ.\Π.Ν.                                                                        01-03-2016

 

*********************************************

 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

(Δ.Α.Σ.  ΠΝ)

 «Καμιά αναμονή, ξεσηκωμός τώρα να μην περάσουν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης!

«Η απεργία στις 12 Νοέμβρη μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για να δοθεί απάντηση στην φτωχοποίηση των εργαζομένων, αν γίνει υπόθεση του καθενός και καθεμιάς από εμάς, προκειμένου να έχει συνέχεια και κλιμάκωση.

Μετά την ψήφιση της πρώτης δόσης των προαπαιτούμενων του 3ου "αριστερού" μνημονίου στην Βουλή, έχουν σχεδιαστεί να περάσουν άμεσα και τα υπόλοιπα . Τα μέτρα είναι σκληρά, αφορούν στην Κοινωνική Ασφάλιση, στα εργασιακά, σε φόρους για τα λαϊκά στρώματα, ιδιωτικοποιήσεις κ.ά. Μονιμοποιούν την επίθεση σε ότι έχει απομείνει από τα εργατικά δικαιώματα. Η πίεση από τα επιτελεία της ΕΕ, τις ενώσεις των εργοδοτών για να υλοποιηθούν, και μάλιστα γρήγορα, οι συμφωνίες, αυξάνεται.

Ήδη βρίσκεται στα σκαριά το νέο Ασφαλιστικό! Η ασφαλιστική ισότητα και ο "εξορθολογισμός", καθώς και τα ενιαία κριτήρια που αναφέρονται ως πρόσχημα για το νέο σφαγιασμό, θα οδηγήσουν σε νέες μειώσεις και εξισώσεις προς τα κάτω σε συντάξεις και δικαιώματα, σε χτύπημα της Υγείας και της Πρόνοιας, της προστασίας από τον επαγγελματικό κίνδυνο, σε απαλλαγή του κράτους και της εργοδοσίας από τα δήθεν βάρη του Ασφαλιστικού. Ήδη, όλοι οι εργαζόμενοι, βιώνουμε τα αποτελέσματα της πολιτικής του "λιγότερου κράτους" με την κατάσταση διάλυσης σε βασικούς κοινωνικούς τομείς όπως η δημόσια Υγεία, η δημόσια Παιδεία και η Πρόνοια.

 

Το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης αφορά τους εργαζόμενους, κάθε λαϊκή οικογένεια, όλες τις ηλικίες και κυρίως τη νεολαία. Καμιά κατηγορία, κανένας κλάδος δε θα διασωθεί μόνος του.

Συγκυβέρνηση και λοιποί πρόθυμοι "καθεστωτικοί παπαγάλοι", διαδίδουν πως υπάρχει λαϊκή συναίνεση στα νέα μέτρα, αξιοποιώντας το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα. Όμως καμιά ψήφος δεν μπορεί να θεωρηθεί ως συγκατάθεση του εργαζόμενου λαού στην ισοπέδωση της ζωής του. Η ολοκλήρωση των ανατροπών στην Κοινωνική Ασφάλιση, στους μισθούς, στις ομαδικές απολύσεις, στα εργατικά δικαιώματα, πρέπει να βρουν τους εργαζόμενους μαχητικά στο δρόμο του αγώνα, της πάλης. Να υπάρξει ισχυρή αντίσταση, αμφισβήτηση και καταδίκη των νέων βάναυσων μέτρων!

 

Η πολιτική της διαρκούς φτωχοποίησης του εργαζόμενου λαού, δηλαδή η πολιτική παραγωγής φτηνής εργατικής δύναμης, συνεχίζεται και εντείνεται παρά τις κυβερνητικές εναλλαγές. Αποτελεί συνειδητή επιλογή των πολιτικών δυνάμεων, που υπηρετούν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και σαν τέτοια απαιτεί ενιαία απάντηση. Κανένας κλάδος εργαζομένων δεν μπορεί να διασωθεί από μόνος του.

Η πολιτική αυτή δεν είναι μονόδρομος ούτε αλλάζει με ευχές. Για να αλλάξει η κατάσταση , για να μην περάσει η προσπάθεια της κυβέρνησης να μας αιφνιδιάσει, να μας βρει απροετοίμαστους και ανήμπορους απαιτεί από τον καθένα και την καθεμιά από εμάς να διαλέξει στρατόπεδο. Να μπούμε με αποφασιστικότητα στην μάχη για όσα δικαιούμαστε! Η οριστική απομόνωση των δυνάμεων του συμβιβασμού μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα είναι όρος επιβίωσης και όχι επιλογή.

 

Στις 12 Νοέμβρη απεργούμε και απαιτούμε :

 

 • Κάλυψη των μισθολογικών απωλειών τώρα! Επαναφορά των μισθών και των συντάξεων! Κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων.
 • Όχι στη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης! Όρια ηλικίας στα 6Ο χρόνια για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες. 55 και 50 αντίστοιχα για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
 • Τέρμα πια στη φοροληστεία! Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης !
 • Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη! Μπλόκο στους πλειστηριασμούς!
 • Σύγχρονες δημόσιες υπηρεσίες, επαρκώς στελεχωμένες, στην υπηρεσία των κοινωνικών - λαϊκών αναγκών.
 • Άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων. Όχι στις ομαδικές απολύσεις!
 • Όχι στους μισθούς πείνας. Κανένας εργαζόμενος χωρίς συλλογική σύμβαση, κανένας ανασφάλιστος!
 • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις, όχι στην παράδοση του δημόσιου πλούτου στους επιχειρηματικούς ομίλους, στις επιπτώσεις σε βάρος των εργαζομένων με ένταση της εκμετάλλευσης και των απολύσεων, όχι στην αύξηση τιμών για τη λαϊκή οικογένεια σε ηλεκτρικό, νερό, εισιτήρια, τηλέφωνο, βασικά αγαθά.
 • Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, Προληπτικής και Επείγουσας Ιατρικής για όλους, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος.
 • Αναβαθμισμένη, σύγχρονη δωρεάν και για όλους Παιδεία. Πλήρη κάλυψη των αναγκών για παιδικούς σταθμούς και προσχολική αγωγή.
 • Κάλυψη, με κρατική χρηματοδότηση, του συνόλου των απωλειών των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και των απωλειών από το κούρεμα (PSI) που προήλθε με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.
 • Επιστροφή των ταμειακών αποθεματικών με τα οποία η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με πράξη νομοθετικού περιεχομένου πλήρωσε τις δόσεις προς το ΔΝΤ "στην ώρα τους". Απόσυρση των αποθεματικών των ταμείων από κάθε λογής "τζόγο"».

12 Νοέμβρη Απεργούμε!

Αγωνιζόμαστε και Απαιτούμε:

Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν και Υποχρεωτική

Κοινωνική Ασφάλιση

 

Εμείς, ο εργαζόμενος λαός, έχουμε μια διέξοδο. Να ξεσηκωθούμε!

 

Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ 10.30 π.μ. στην ΟΜΟΝΟΙΑ!

 

**************************************

Επισκέπτες

Today 0

Επισκέπτες από το 2013 270167

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Αν συμφωνείτε πατήστε ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ. Σε περίπτωση μη αποδοχής, κανένα coocie από αυτή την ιστοσελίδα δεν θα εγκατασταθεί στην συσκευή σας
ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ