7
Ιούν
2013

Δ.Α.Σ.

                                               

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΔΑΣ )

Η 1η ΜΑΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 10:30 Π.Μ.,

ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

 Από το Σικάγο του 1886 μέχρι σήμερα η 1η Μάη σηματοδοτεί τον αγώνα των εργαζόμενων ενάντια στους εκμεταλλευτές τους, για τη διεκδίκηση καλύτερων όρων δουλειάς και ζωής, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για την ανατροπή της εκμεταλλευτικής κοινωνίας.

            Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στις 28 Φλεβάρη και στις 17 Απρίλη, κόντρα στην προσπάθεια των ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ έδωσαν το μήνυμα ότι απέναντι στα κέρδη τους προτάσσουμε τη ζωή και τις ανάγκες μας!

Η φετινή Πρωτομαγιά μας βρίσκει να βιώνουμε τις οδηγίες της Ε.Ε. και την αντίστοιχη αντεργατική νομοθεσία, που όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή έχουν περάσει, για να καταργηθεί το 8ωρο, να γίνει λάστιχο ο εργάσιμος χρόνος, να καθιερωθεί η 13ωρη, η 6ήμερη και 7ήμερη δουλειά. Αναγκαζόμαστε να ζούμε με μισθούς μειωμένους κατά 25% σε σχέση με το 2010, με την ακρίβεια να έχει κάνει βασικά αγαθά επιβίωσης απλησίαστα. Την ίδια στιγμή, οι επιχειρηματικοί όμιλοι καταγράφουν κέρδη ρεκόρ!

Την ίδια περίοδο, 75 χρόνια από την ίδρυση της δολοφονικής μηχανής του ΝΑΤΟ και 25 χρόνια από το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ, βιώνουμε τις συνέπειες της έντασης των ιμπεριαλιστικών πολέμων και συγκρούσεων στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή. Βιώνουμε τις συνέπειες της όλο και βαθύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στο ιμπεριαλιστικό αυτό γαϊτανάκι, της όλο και πιο ισχυρής πρόσδεσης με το ΝΑΤΟ, προς όφελος των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των επιχειρηματιών και των συμφερόντων τους στην περιοχή.

Αυτή η πολιτική που υλοποιείται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. είναι η αιτία που μαζικά οι εργαζόμενοι βγαίνουν στους δρόμους και αγωνίζονται για τις σύγχρονες ανάγκες τους. Είναι αγώνες ελπιδοφόροι, δείχνουν την τεράστια δύναμη της οργανωμένης πάλης.

 Συνεχίζουμε ακόμη πιο αποφασιστικά για:

· Πραγματικές αυξήσεις κι όχι την κοροϊδία του 1,5 ευρώ την ημέρα, ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Να προσμετρηθεί στη μισθολογική εξέλιξη η προϋπηρεσία της διετίας 2016 -17.

· Χορήγηση κοινωνικών – μη μισθολογικών παροχών σε ΟΛΟΥΣ τους υπαλλήλους του ΥΠΕΘΑ.

· Πρόσληψη μόνιμου και επαρκούς προσωπικού. Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

 · Χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης κι ανθυγιεινής εργασίας.

· Όχι στην αντιδραστική αξιολόγηση του ν.4940. Καμία σύνδεση μισθού – αξιολόγησης.

 · Ενίσχυση του Δημοσίου που θα λειτουργεί στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών.

· Αύξηση του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ.

· Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο. Καμία ανοχή στα ωράρια εξόντωσης των εργαζομένων, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης και στις απλήρωτες υπερωρίες.

· Ρεύμα φθηνό για το λαό. Με κατάργηση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, Ειδικός φόρος Κατανάλωσης) και πλαφόν στις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων. Κατάργηση του χρηματιστηρίου της Ενέργειας.

· Κατάργηση του ΦΠΑ και πλαφόν στις τιμές των προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης όπως τα τρόφιμα, τα βρεφικά είδη, είδη προσωπικής υγιεινής κ.α.

 · Αφορολόγητο όριο 12.000€ προσαυξημένο κατά 3.000€ για κάθε παιδί. Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.

· Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά νοικοκυριά.

 Για την εργατική τάξη σε όλο τον κόσμο, η Πρωτομαγιά αποτελεί τον φάρο της ανειρήνευτης ταξικής πάλης. Δεν θα περάσει η προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να καταργήσει την απεργία της πρωτομαγιάς, βασισμένη σε νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και να την μετατρέψει σε εορταστική αργία.

ΟΛΟΙ στην απεργία της Πρωτομαγιάς στις 10:30 το πρωί

Στο Σύνταγμα στην Αθήνα

Αθήνα 30-4-24

**********************************************************************************************************************                    

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

 

8 Μάρτη- Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Παλεύουμε ασυμβίβαστα για τη γυναικεία ισοτιμία

Πανδημοσιουπαλληλική στάση εργασίας από τις 11:00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου

———————————————————————————————————-

Μετέχουμε στο πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο 8/3 στις 12:00 στα Προπύλαια

Στηρίζουμε τον αγώνα των παιδιών μας ενάντια στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Για Αποκλειστικά Δημόσια & Πραγματικά Δωρεάν Παιδεία για όλους

 

Η 8 Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι αφιερωμένη σε όλες τις αγωνίστριες της ζωής.

Οι μεγάλοι γυναικείοι εργατικοί αγώνες των προηγούμενων αιώνων φωτίζουν και σήμερα το δρόμο του αγώνα και της συλλογικής δράσης για να διεκδικήσουμε όλα όσα είναι αναγκαία και μπορούν να εξασφαλίσουν την ισοτιμία και τη χειραφέτηση, όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις ώστε κάθε εργαζόμενη να στέκεται στα πόδια της χειραφετημένη, χωρίς να εξαρτάται οικονομικά και κοινωνικά στα πλαίσια του γάμου, της οικογένειας ή της διαπροσωπικής της σχέσης. Αντιπαλεύουμε όλους τους παράγοντες, οικονομικούς, κοινωνικούς, που “γεννούν” τους δράστες- τέρατα και αφήνουν τις γυναίκες εκτεθειμένες στην πολύμορφη βία, που φτάνει μέχρι τη σεξουαλική παρενόχληση, το βιασμό, την ενδοοικογενειακή βία, ακόμα και τη δολοφονία.

Σήμερα η πρόοδος της επιστήμης και της ψηφιακής τεχνολογίας μπορούν να εξασφαλίσουν σε όλες μας:

 •  Σταθερή δουλειά με σταθερό ωράριο και λιγότερες ώρες εργασίας, με αξιοπρεπείς μισθούς που θα καλύπτουν τις ανάγκες μας, με μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, ουσιαστική προστασία της μητρότητας και του γυναικείου οργανισμού.

 

 • Σύγχρονες αποκλειστικές δημόσιες και δωρεάν κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες για την Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια, την Προσχολική Αγωγή για την προστασία των γυναικών, των παιδιών και της οικογένειας από την πολύμορφη βία. Φραγμούς και εμπόδια για να ζήσουμε όπως μας αξίζει βάζουν οι πολιτικές που διαχρονικά εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της χώρας μας υλοποιώντας και τις επιταγές που υπαγορεύει η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια πολιτική κόστους – οφέλους που δεν λογαριάζει την ανθρώπινη ζωή. Που στο βωμό του κέρδους λογαριάζει ως κόστος για το κράτος τις ανάγκες μας και μας υποχρεώνει να χρυσοπληρώνουμε για να τις καλύψουμε. Μια πολιτική που θυσιάζει ζωές, όπως έγινε στο έγκλημα των Τεμπών, που σπέρνει τον πόλεμο σε κάθε γωνιά του πλανήτη σκορπώντας το θάνατο, τη φτώχεια και την προσφυγιά.

 

Στέλνουμε μήνυμα αλληλεγγύης στις γυναίκες και τα παιδιά της Παλαιστίνης που είναι τα μεγάλα θύματα της σφαγής που διεξάγεται εδώ και 5 μήνες. Αγωνιζόμαστε για ειρήνη και φιλία των λαών, με ελεύθερη και ανεξάρτητη Παλαιστίνη σύμφωνα και με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Καμιά εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Δε δεχόμαστε τα παιδιά μας να θυσιάζονται για τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

 

Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας παραμένει ζωντανό και επίκαιρο.

 

Γιατί ατομικά δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τα αδιέξοδα της καθημερινότητας

 

Γιατί μόνο συλλογικά μπορούμε να παλέψουμε ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση, ενάντια στην αιτία της γυναικείας ανισοτιμίας.

Μέσα στο συλλογικό, οργανωμένο αγώνα του σωματείου μπορεί κάθε εργαζόμενη να βρει τη δύναμη ώστε με τη δική της αποφασιστική θέληση, στάση και δράση, από κοινού με τους άντρες εργαζόμενους, να αντιπαλέψει την εκμετάλλευση, κάθε είδους διάκριση, τη βία, την ανισότητα.

 

06-03-24

 

 

******************************************************************************************************                     

 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

 

ΔΑΣ/ΠΝ

 

«Τώρα πεινάνε και όσοι εργάζονται …»

 

Συνάδελφοι,

Κάθε μέρα διαπιστώνουμε ότι δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες των οικογενειών μας για διατροφή, στέγαση, θέρμανση, μετακίνηση, ψυχαγωγία. Και όμως μπροστά μας βλέπουμε να γίνεται πάρτι εκατομμυρίων με εργολαβίες, ιδιωτικοποιήσεις, αναπτυξιακούς οργανισμούς, λεφτά να δίνονται απλόχερα στην πράσινη ανάπτυξη. Το κράτος αποδεικνύεται ανίκανο να καλύψει τις ανάγκες μας, την ίδια στιγμή που είναι πολύ ικανό να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Βάζουμε τέλος στην ανοχή και τον συμβιβασμό με την κοροϊδία. Δεν δεχόμαστε να είμαστε τα μόνιμα υποζύγια και να μας ζητάνε να ξεχάσουμε τις απώλειες όλων των προηγούμενων χρόνων, τον 13ο και 14ο μισθό.

Οι μισθολογικές ρυθμίσεις των σαράντα ευρώ τον μήνα καθαρά στο χέρι για κάθε δημόσιο υπάλληλο είναι κατά μέσο όρο 5,53%. Την ίδια στιγμή που:

 • οι απώλειες του ονομαστικού μισθού μας την περίοδο 2008 – 2020 ξεπέρασαν το 25%
 • οι τιμές έχουν εκτιναχθεί, με την αύξηση στα τρόφιμα τα τελευταία χρόνια να είναι στο 28,8%, στη στέγαση στο 18,7% και στις μεταφορές στο 15,8%

Η σημερινή, όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, καθώς και οι Διοικήσεις επιλέγουν, αντί να δοθούν πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς για να καλυφθούν οι ανάγκες μας, να εφαρμόζουν διάφορα συστήματα «ανταμοιβής», όπως «οδοιπορικά», «υπερωρίες» έτσι ώστε «αξιοποιώντας» τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι μας, να διαιρούνται οι εργαζόμενοι και να υπάρχει  μισθολογική διάκριση των συναδέλφων. Δεν πρόκειται για «επιβράβευση» των υπαλλήλων αλλά για εργαλείο εντατικοποίησης της εργασίας και κατακερματισμού της συλλογικής συνείδησης των εργαζομένων. Πρόκειται για έναν απαράδεκτο μηχανισμό  πειθάρχησης, εξαγοράς και εκδούλευσης των εργαζομένων.

Κατανοούμε πλήρως πως μέσα στις ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες και το άθλιο επίπεδο μισθών μας, κάθε χρηματικό ποσό που προστίθεται στον οικογενειακό προϋπολογισμό αντιμετωπίζεται ως ανάσα ανακούφισης. Ωστόσο, οι διάφορες «ενισχύσεις» δεν οδηγούν ούτε στο ελάχιστο στην ανάκτηση των τεράστιων μισθολογικών απωλειών των προηγούμενων χρόνων, όπως επίσης δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση μόνιμη «παροχή» προς τους εργαζόμενους.

Από την άλλη βλέπουμε τα χρήματά μας να πηγαίνουν στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που απολαμβάνουν μια προκλητική φοροασυλία, την ίδια στιγμή που εντατικοποιούν την εργασία, διατηρούν τους χαμηλούς μισθούς. Μόνο οι 150 εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο είχαν αύξηση κερδών 302% σε έναν χρόνο, που αναλογεί στο μισό ΑΕΠ της χώρας. Επίσης, οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ στοιχίζουν στον ελληνικό λαό 7 δις ευρώ τον χρόνο, αφού «οι φρεγάτες κοστίζουν», όπως δήλωσε κυνικά ο υπουργός Οικονομικών, στοιχισμένος πλήρως πίσω από τους φονιάδες των λαών της Παλαιστίνης, της Ουκρανίας, της Ρωσίας κ.λπ.

Ο νέος προϋπολογισμός, που έχει κατατεθεί  για ψήφιση, μας  αφορά όλους. Οι φόροι θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο και συγχρόνως  αυξάνονται οι περικοπές σε βασικές υπηρεσίες, όπως η Υγεία, η Παιδεία, η Πολιτική Προστασία, με τεράστιες συνέπειες για όλους μας.

 

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ. ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ

ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΣ!

Δεν κάνουμε εκπτώσεις στις ανάγκες μας!

Εμείς είμαστε οι πολλοί, έχουμε την δύναμη να επιβάλουμε το δίκιο μας.

 

Αυτό έδειξε η μεγάλη επιτυχία της απεργίας στις 21 Σεπτέμβρη, η δύναμη του συντονισμού και της κοινής δράσης των σωματείων που έριξαν ένα γερό χαστούκι στην κυβέρνηση. Η μεγάλη απεργία των υγειονομικών – των νοσοκομειακών γιατρών στις 29-30 Νοέμβρη. Οι επιτυχημένες απεργίες που πραγματοποιήθηκαν από τους οικοδόμους και μια σειρά άλλους κλάδους.

 

 

 

Συμμετέχουμε στην προκηρυχθείσα από την ΑΔΕΔΥ στάση εργασίας

στις 14 Δεκεμβρίου από τις 10:00π.μ. μέχρι τη λήξη του ωραρίου.

Καλούμε όλους και όλες στο συλλαλητήριο που καλούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της Αττικής την Παρασκευή 15 Δεκέμβρη στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό της κυβέρνησης.

 

Διεκδικούμε:

 

 • Αυξήσεις 20% στους μισθούς.
 •  Άμεση απόδοση του δώρου Χριστουγέννων ως ελάχιστο μέτρο ανακούφισης.
 • Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
 • Αποσύνδεση του μισθού από την αντιδραστική αξιολόγηση και στοχοθεσία.
 • Κατάργηση όλων των «εισφορών αλληλεγγύης».
 • Να προσμετρηθεί στη μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων η «παγωμένη» διετία 2016-2017.
 • Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και τη φοροληστεία.

 

12-12-2023

 

 

****************************************************************************************

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

ΔΑΣ/ΠΝ

 

«Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία»

«Έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ»

50 χρόνια μετά … επίκαιρα όσο ποτέ

 

Τιμάμε φέτος την κορύφωση της αντιδικτατορικής δράσης, τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Οι αγωνιστικές παρακαταθήκες του λαού και της νεολαίας στην εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973 ενάντια στην απριλιανή δικτατορία, που είχε στηριχθεί από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, η αταλάντευτη στάση των αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα στις φυλακές, στις εξορίες και στα βασανιστήρια, μπολιάζουν τον δρόμο του σημερινού αγώνα και τον σύγχρονο ηρωισμό.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, η πλούσια αντιδικτατορική πάλη ανέδειξε τη μεγάλη δύναμη που έχει ο λαός. Απέδειξε ότι ο λαός μπορεί να υποσκελίσει οποιονδήποτε αντίπαλο, όσο και αν φαίνεται παντοδύναμος και αήττητος. Με τη δράση, το θάρρος και τις θυσίες του μπορεί να βγαίνει από το περιθώριο, να βάζει το στίγμα του στις εξελίξεις, να έχει τον τελευταίο λόγο, να κινεί ουρανό και γη.

Ο ξεσηκωμός εκείνων των ημερών καθώς και τα οράματα, οι στόχοι και οι προοπτικές εκείνου του αγώνα για ριζικές ανατροπές είναι σήμερα ιδιαίτερα επίκαιρα, αποτελούν πολύτιμα διδάγματα για κάθε εργαζόμενο, ώστε να κατανοεί ότι οι δυσκολίες και τα καθημερινά προβλήματα που τον ταλανίζουν μπορούν να ξεπεραστούν μόνο με αγώνα, αισιοδοξία και πίστη στο δίκιο τους και όχι με αδιαφορία, ατομισμό, ηττοπάθεια, μοιρολατρεία.

Στεκόμαστε στο πλευρό του ηρωικού λαού της Παλαιστίνης που ματώνει ξανά όλες αυτές τις μέρες. Στηρίζουμε το δικαίωμά του να υπερασπίζεται τη χώρα του κατά της ξένης κατοχής με όλα τα αναγκαία μέσα. Καμία πραγματική οργάνωση της εργατικής τάξης δεν μπορεί να παραμείνει αδρανής μάρτυρας των σφαγών του Ισραήλ στην Παλαιστίνη!

Δεν είναι τρομοκράτες οι λαοί που αγωνίζονται για τη λευτεριά και τη ζωή τους.

Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή

Η υποστήριξη της ειρήνης και του αγώνα για λευτεριά ενός καταπιεσμένου λαού δεν είναι τρομοκρατία. Τρομοκράτες είναι οι φονιάδες των λαών, οι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ που στηρίζουν το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ. Ταγμένοι στη σωστή πλευρά της ιστορίας, εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας σε όλο τον παλαιστινιακό λαό, που διεκδικεί νόμιμα και δίκαια το δικαίωμα να έχει τη δική του πατρίδα, το δικό του κράτος, ανεξάρτητο, κυρίαρχο, δίπλα στο Ισραήλ, στα όρια του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Το σημερινό εκμεταλλευτικό σύστημα έχει πια παρασαπίσει. Το μόνο που «προσφέρει» στους λαούς όλου του κόσμου είναι δυστυχία, πόνο, εξαθλίωση. Την ώρα που αιματοκυλιέται ο πλανήτης και επαναχαράσσονται τα σύνορα των χωρών με το αίμα των λαών, την ώρα που δημιουργούνται νέα «κύματα» φτώχειας και προσφυγιάς, το εργατικό-λαϊκό εισόδημα θερίζεται από την ακρίβεια, ο λαός μας βρίσκεται ανυπεράσπιστος σε κάθε φυσική καταστροφή, η ζωή του συνθλίβεται στις μηχανές των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, τα νοσοκομεία είναι στα όρια της κατάρρευσης με κλινικές να βάζουν λουκέτο, χειρουργεία να αναστέλλονται, θεραπείες να αναβάλλονται. Η ανάκαμψη του συστήματος θα βασιστεί και πάλι στην ανέχεια του λαού, στην εκτεταμένη επίθεση σε όποιο εργατικό δικαίωμα έχει απομείνει.

Τα κέρδη και τα πλούτη τους = οι δικές μας ζωές, η δική μας φτώχεια

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ και των κομμάτων ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ακροδεξιών που στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική. Παρά τις γιαλαντζί κοκορομαχίες τους έχουν ψηφίσει ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τους νόμους που μειώνουν τους μισθούς μας, που αυξάνουν τον χρόνο εργασίας, που μας θέλουν στην δουλειά ως τα βαθιά γεράματα, που θυσιάζουν τα δικαιώματα μας για να κερδίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. 

Γι’ αυτό και το σύνθημα «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» που ακουγόταν στο Πολυτεχνείο δεν ξεθώριασε ποτέ. Δεν αξίζουν σε μας και τα παιδιά μας η φτώχεια, η εξαθλίωση, ο φόβος ενός γενικευμένου πολέμου. Τώρα χρειάζεται οργάνωση του αγώνα για την αύξηση του εισοδήματος, ενάντια στη φοροληστεία και την ακρίβεια που λεηλατεί το εισόδημά μας.

Χωρίς εμάς γρανάζι δε γυρνά

 

Χωρίς αυταπάτες για καλύτερη διαχείριση του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος από προθύμους «ποικίλων αποχρώσεων και προελεύσεων», χωρίς «στένεμα» των αναγκών μας σε πλασματικές υπερωρίες και παροδικές «πρόσθετες» αμοιβές (ψίχουλα πεσμένα από το πλουσιοπάροχο τραπέζι του ΤΕΕ των ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης) ο δρόμος της σύγκρουσης με όσους μας θέλουν στη γωνία με σκυμμένο το κεφάλι είναι η μοναδική επιλογή.

Δεν είναι ανίκητοι, το έχει αποδείξει η ιστορία

Η δύναμη και ο νικηφόρος δρόμος βρίσκονται στα χέρια της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού μας, στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και την ισχυροποίηση των άλλων κινημάτων, στην κοινωνική συμμαχία των εργατών, των αυτοαπασχολουμένων, των αγροτών. 

Τα οράματα και η πάλη για μια κοινωνία «στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων» είναι η πιο ασφαλής λεωφόρος για να μπορέσουμε να οργανώσουμε τους σημερινούς αγώνες, να δυναμώσουμε τις φλόγες σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε λαϊκή διεκδίκηση, όπου συγκρούεται το δίκιο των εργατών με την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Έτσι τιμάμε εμείς τους νεκρούς μας και σε αυτή τη ρότα συνεχίζουμε τους αγώνες τους.

Αυτή είναι η καλύτερη τιμή στα 50 χρόνια από τον ηρωικό αγώνα των εξεγερμένων του Πολυτεχνείου. 

ΟΛΟΙ την Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2023 στις 5 μ.μ. ΣΤΑΔΙΟΥ & Γ. ΣΤΑΥΡΟΥ στην πορεία του Πολυτεχνείου που θα ακολουθήσει.

Σπάμε τη σιωπή μας, παίρνουμε θέση για τη ζωή και το μέλλον των παιδιών μας.

 

*************************************************************************************************

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ (ΔΑΣ/ΠΝ)

 

          ΑΘΗΝΑ 12/10/2023

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ

 

H ΔΑΣ/ΠΝ εκφράζει την σταθερή και αταλάντευτη Αλληλεγγύη της με τον πολύχρονο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού ενάντια στην συνεχιζόμενη, βάρβαρη και δολοφονική Ισραηλινή κατοχή.

Καλούμε την εργατική τάξη της χώρας μας, τους εργαζόμενους όλου του κόσμου πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά να δράσουμε για την στήριξη του αγώνα του λαού της Παλαιστίνης για Ελευθερία!

Σε κάθε χώρο δουλειάς να ηχήσει παντού το σύνθημα ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ!

Κυβερνήσεις, αστικά κόμματα, ΜΜΕ, τρολ του ίντερνετ, μηχανισμοί πρεσβειών κ.α. έχουν προχωρήσει σε έναν τεράστιο πόλεμο προπαγάνδας και αντιστροφής της πραγματικότητας, για να δικαιολογήσουν τα διαχρονικά ισραηλινά εγκλήματα. Επιδιώκουν να ταυτίσουν την αλληλεγγύη με τον Παλαιστινιακό λαό με «τρομοκρατία», μιλάνε μέχρι και για ποινικοποίηση της εμφάνισης της σημαίας της Παλαιστίνης.

Καταγγέλλουμε την υποκρισία, τα δύο μέτρα και δύο σταθμά, τους -για χρόνια- Πόντιους Πιλάτους, που «ανακάλυψαν» μόλις πριν λίγες μέρες ότι στην Παλαιστίνη γίνεται πόλεμος,. Όλοι αυτοί τόσα χρόνια εθελοτυφλούσαν, στηρίζοντας την δολοφονική μηχανή του Ισραήλ που καθημερινά δολοφονούσε, φυλάκιζε και βασάνιζε εκατομμύρια Παλαιστινίους. Όλοι αυτοί στήριζαν και στηρίζουν ένα κράτος-Δολοφόνο, που έστελνε στην φυλακή μικρά παιδιά και σήμερα βομβαρδίζει, ισοπεδώνει, δολοφονεί αδιακρίτως μια ολόκληρη χώρα, έναν ολόκληρο λαό!

Η υποκρισία όλων αυτών των δυνάμεων έχει λόγο και αιτία, που δεν είναι άλλος από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου και των γεωστρατηγικών στόχων των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στην περιοχή. Για αυτό τον λόγο η τρομοκρατία του Ισραήλ απέναντι σε ολόκληρους λαούς βαφτίζεται «δικαίωμα στην αυτοάμυνα», ενώ ο αγώνας του λαού της Παλαιστίνης να ζήσει ελεύθερος καταγγέλλεται ως «τρομοκρατία».

Το ίδιο κάνει και η Ελληνική Κυβέρνηση της ΝΔ, που συνεχίζοντας την διαχρονική συνεργασία όλων των Ελληνικών Κυβερνήσεων με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ, τώρα στηρίζει έμπρακτα το σφαγιασμό 2 εκατομμυρίων παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, στέλνοντας φρεγάτα του ελληνικού ναυτικού αλλά και παρέχοντας σειρά διευκολύνσεων στην πολεμική μηχανή των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ

Όλα αυτά δεν μπορούν να κρύψουν την βαθιά αλληλεγγύη των λαών της γης με τον βασανισμένο και υπό κατοχή λαό της Παλαιστίνης. Μεγάλες διαδηλώσεις οργανώνονται σε όλες τις χώρες, σε όλες τις ηπείρους.

Για μια ακόμη φορά έρχεται στο προσκήνιο η τεράστια δύναμη των λαών, όπου απέναντι και στον πιο ισχυρό, πιο τρομακτικό αντίπαλο, οι λαοί ορθώνουν ανάστημα, αγωνίζονται για το δίκιο και την λευτεριά τους!

Οι λαοί, στην σωστή πλευρά της ιστορίας, ενάντια στην ισραηλινή κατοχή και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στεκόμαστε στο πλευρό του αγωνιζόμενου λαού της Παλαιστίνης.

Αγωνιζόμαστε για την ειρήνη των λαών, για να ζουν οι λαοί αδελφωμένοι. Με τερματισμό της Ισραηλινής κατοχής, Παλαιστίνη ελεύθερη και ανεξάρτητη στα σύνορα του ‘67, με πρωτεύουσα την Αν. Ιερουσαλήμ. Με επιστροφή όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ. Με άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων και άλλων πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

Η ΔΑΣ/ΠΝ καταγγέλλει την στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης, στάση στήριξης της ισραηλινής κατοχής. Καμία συμμετοχή-Καμία στήριξη στον σφαγιασμό του παλαιστινιακού λαού

Να αποσυρθεί η Φρεγάτα ΨΑΡΑ από την περιοχή.

Να παύσει κάθε διευκόλυνση προς τις ΗΠΑ και το Ισραήλ

Να σταματήσει κάθε οικονομική-πολιτική-στρατιωτική συνεργασία με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ

ΤΩΡΑ Αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους

 

 

**********************************************************************************************************************

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΔΑΣ-ΠΝ)

 

Η Επιβολή 6ήμερης Εργασίας αφορά Δημόσιους & Δημοτικούς Υπαλλήλους

 

Δύο μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές αποδεικνύεται αυτό που τόνιζαν οι δυνάμεις μας σε όλη την προεκλογική περίοδο, ότι  η επόμενη κυβέρνηση, ασχέτως σύνθεσης, χρώματος και προσώπων, θα συνεχίσει στις ίδιες ράγες της αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της ΕΕ, επιχειρώντας με νέα ακόμα πιο αντιδραστικά μέτρα να εμβαθύνει το τσάκισμα εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων βάζοντας, τα κέρδη των ομίλων πάνω και από τις ζωές μας.

Στις πρόσφατες πυρκαγιές και πλημμύρες σε Αττική, Βοιωτία, Βόλο, Ρόδο, Αλεξανδρούπολη Θεσσαλία, και αλλού, γίναμε για άλλη μια φορά στο ίδιο έργο θεατές και για άλλη μια φορά έγινε φανερό ότι οι ζωές μας, η λαϊκή περιουσία και  ο φυσικός πλούτος της χώρας, έχουν αφεθεί απροστάτευτα από κυβερνήσεις και τοπική διοίκηση.

Υπάρχουν εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, των περιφερειαρχών και των δημάρχων, που τις αποποιούνται στο όνομα της «κλιματικής αλλαγής», της «ατομικής ευθύνης» και των «ασύμμετρων απειλών», Ωστόσο η χρηματοδότηση για την πυροπροστασία και την αντιμετώπιση πυρκαγιών, την αντιπλημμυρική προστασία για να μην πνιγόμαστε με την πρώτη μπόρα είναι ελλιπέστατη. Από την άλλη όμως δίνονται δισεκατομμύρια για τους σκοπούς του ΝΑΤΟ και την εμπλοκή της χώρας μας στους Ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς (εκπαίδευση πιλότων από την Ουκρανία, αποστολή πολεμικού υλικού, κλπ).

Σήμερα (14/09), παρόλο που όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας μας είναι συγκλονισμένοι από την τεράστια καταστροφή τόσο από τις φωτιές όσο και από τις πλημμύρες, η κυβέρνηση δεν διστάζει να καταθέσει το νέο νομοσχέδιο, τερατούργημα Γεωργιάδη,  για τα εργασιακά που βρίσκεται στη διαβούλευση, το οποίο έρχεται σε συνέχεια του απεργοκτόνου νόμου Αχτσιόγλου (ΣΥΡΙΖΑ) και του νόμου έκτρωμα Χατζηδάκη (ΝΔ). Και αυτό το νομοσχέδιο αφορά τόσο δημόσιο όσο και ιδιωτικό τομέα  και όχι όπως σκόπιμα διαχέουν οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού ότι δεν αφορά τους υπαλλήλους στο Δημόσιο. Μας αφορά όλους η 6ήμερη εργασία με πρόσθετη αμοιβή 40% του μεροκάματου, δηλαδή η καταστρατήγηση της πενθήμερης εργασίας με πρόσθετη αμοιβή μόλις 8 ευρώ (κατηγορία ΥΕ). Μας αφορά όλους  η ποινικοποίηση της απεργίας με την απειλή για τεράστια χρηματικά πρόστιμα (5.000ευρώ) και 6 μήνες φυλάκιση στους εργαζόμενους που θα «ασκήσουν ψυχολογική βία» στους απεργοσπάστες!!!

Ταυτόχρονα, οι υπόλοιπες ρυθμίσεις ακόμα και αν σήμερα αφορούν τις γυναίκες και τα παιδιά μας που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, δε θα αργήσουν να έρθουν και στο Δημόσιο, όπως η αύξηση ωραρίου από 8 ώρες σε 13 και το εβδομαδιαίο 40ωρο να εκτοξευτεί σε 78ωρο, σε έναν ή πολλούς εργοδότες, με την «αιτιολογία» ότι εφόσον ο μισθός είναι της πείνας και δεν σου φτάνει, κάνε και μία δεύτερη δουλειά, ή ακόμα και η θεσμοθέτηση των συμβάσεων μηδενικών ωρών, την εργασία «on call» όποτε θελήσει ο εργοδότης θα σε καλεί τηλεφωνικά να πας για δουλειά. Αυτές είναι οι οδηγίες της Ε.Ε. που θέλει να περάσει με νόμο η κυβέρνηση.

Εμπαιγμός είναι το πενιχρό φιλοδώρημα της κυβέρνησης των 70 ευρώ μικτών τον μήνα σε όλες τις κατηγορίες, που το βαφτίζει ψευδεπίγραφα αύξηση μια και δεν εντάσσεται στο μισθολόγιο, την ίδια ώρα που οι μισθοί έχουν καθηλωθεί 12 χρόνια και που το κόστος ζωής έχει πολλαπλασιαστεί, και η ακρίβεια καλπάζει.

Το επόμενο διάστημα θα πρέπει το Σωματείο μας να προχωρήσει σε Γενική Συνέλευση, να οργανώσουν την πάλη μας για πραγματικές αυξήσεις, για προσλήψεις, για να μην περάσει το νέο ν/σ για τα εργασιακά.

 

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15/09/2023

στις 19:30 στο Σύνταγμα

 

ΔΑΣ 14/9/23

************************************************************************************************************************************************************

 Αθήνα, 04/08/2023

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΤΑΝ Η ΣΚΛΑΒΙΑ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ "ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ"

 

     ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ

ΝΑ ΜΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ 16ΩΡΟ

 

Όλοι και όλες Την Τρίτη 8/8 στις  12 το μεσημέρι

στην παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο εργασίας.

 

Μετά το έκτρωμα που εισήγαγε από την πίσω πόρτα την δουλειά μέχρι τα 74, η κυβέρνηση, δια στόματος του υπουργού εργασίας Γεωργιάδη προανήγγειλε ότι θα φέρει νομοσχέδιο με το οποίο θα γίνει νόμιμη η 16ωρη εργασία την ημέρα, επικαλούμενος οδηγία της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης, της Ένωσης δηλαδή των μονοπωλίων που θα ενσωματωθεί στο Ελληνικό εργατικό «δίκαιο». Δηλαδή, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δουλεύουν νύχτα με νύχτα για όσο τους βαστάν τα πόδια τους! Αυτή την πραγματικότητα θέλουν να διαμορφώσουν προκειμένου να αυξάνονται τα ματωμένα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Μάλιστα ο υπουργός είχε το θράσος να επικαλεστεί και την «ελευθερία» της επιλογής από τον εργαζόμενο. Δηλαδή ή θα δουλεύεις ένα 8ωρο και θα πεινάς ή δύο και θα φεύγεις πριν την ώρα σου. Αυτή είναι η περιβόητη ελευθερία που επικαλούνται.

 

Ο υπουργός και η κυβέρνηση έρχονται να νομιμοποιήσουν την υποδηλωμένη και αδήλωτη εργασία,  κατ απαίτηση αυτών των εργοδοτών που τάχα θα κυνηγήσει, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι για να τα βγάλουν πέρα ήδη εργάζονταν παραπάνω από ένα 8ωρο σε διαφορετικούς εργοδότες. Το νέο αυτό μέτρο που έρχεται να προστεθεί σε όλα τα αντεργατικά νομοσχέδια των προηγούμενων κυβερνήσεων, θέλει να μας γυρίσει πίσω στον 19ο αιώνα.

 

Να απαιτήσουμε με βάση τις δικές μας ανάγκες

 • 35ωρο – 7ωρο-5νθημερο.
 • Γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.

 

Εμείς επιλέγουμε τις ζωές μας και όχι τα κέρδη τους.

 

Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλα τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να υψώσουμε τοίχος αντίστασης στον νέο εργασιακό μεσαίωνα που μας ετοιμάζουν. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση ο δρόμος του αγώνα, είναι για εμάς μονόδρομος. Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει αυτό το νέο έκτρωμα στην βουλή!

Όλοι και όλες Την Τρίτη 8/8 στις 12 το μεσημέρι στην παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο εργασίας.

*******************************************************************************************************

Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία

Πολεμικού Ναυτικού (ΔΑΣ/ΠΝ)

 

Όλες και όλοι στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας

 

Δευτέρα 24 Ιούλη και ώρα 19:30, στο Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτική

Προστασίας

 

Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 24 Ιούλη, στις 9:30, στο Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής & Πολιτικής Προστασίας (Λεωφ. Κηφισίας 37, Μαρούσι), που οργανώνεται από δεκάδες εργατικά σωματεία, ομοσπονδίες και μαζικοί φορείς της Αττικής, μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής εκπέμποντας σήμα κινδύνου για το συνεχιζόμενο περιβαλλοντικό έγκλημα των πυρκαγιών.

 

Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράσταση σε όσους κινδύνεψαν και κινδυνεύουν, σε όσους είδαν τους κόπους μιας ζωής να χάνονται από τις πυρκαγιές που κατακαίνε την Αττική. Οι εικόνες από τα καμένα σπίτια και τις επιχειρήσεις, μας γεμίζουν οργή.

 

Ως εδώ! Κάνανε την Αττική "κρανίου τόπο" για τους πολλούς, και "Ριβιέρα" για τα κέρδη των λίγων.

 

Δεν είναι δυνατόν, εν έτη 2023, κάθε καλοκαίρι να καιγόμαστε, κάθε φθινόπωρο να πνιγόμαστε, και κάθε χειμώνα να παγώνουμε!

 

Είναι τουλάχιστον κοροϊδία την ώρα που η εκάστοτε κυβέρνηση μιλά για "προστασία του περιβάλλοντος", κάθε καλοκαίρι χιλιάδες στρέμματα δάσους να γίνονται στάχτη!!!

 

Υπεύθυνη και για τη νέα καταστροφή είναι η εγκληματική πολιτική που θεωρεί κόστος την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού. Αυτή η πολιτική που συνεχίζει να ακολουθεί και να υπερασπίζεται η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες, είναι υπεύθυνη για την υποχρηματοδότηση της δασοπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης, για την υποστελέχωση όλων των αναγκαίων κρατικών υπηρεσιών που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς ή άλλου φυσικού φαινομένου. Η πολιτική των εκκενώσεων περιοχών μέσω μηνυμάτων του 112 απλά για να μη χαθούν ζωές και… η φωτιά ας καίει, είναι πολιτική επιλογή που υπηρετεί την επικίνδυνη λογική κόστους – οφέλους.

 

Αυτή η πολιτική έχει αφήσει υποστελεχωμένες τις πυροσβεστικές υπηρεσίες, συνεχίζει να εφαρμόζει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας του εποχικού πυροσβέστη, αφήνει την πυροσβεστική υπηρεσία να δίνει την μάχη με απαρχαιωμένα μέσα και με ελλιπής συντήρηση.  Αυτή η πολιτική είναι η ίδια που αφήνει υποστελεχωμένες και τις υπηρεσίες μ

 

 Απαιτούμε :

 

 

          Άμεση αποζημίωση όλων των πληγέντων στο 100% της καταστροφής χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Να εξασφαλιστεί η διαμονή για όσους χρειάζεται και για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την αποκατάσταση των ζημιών.

    Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό για το ζήτημα της δασοπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης.

    Να στελεχωθούν τώρα τα Δασαρχείο Λαυρίου, Πεντέλης, Πάρνηθας και όλα τα δασαρχεία της Αττικής με δασεργάτες και όλο το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό.

    Να στελεχωθούν με μόνιμο και σταθερό προσωπικό οι πυροσβεστικές υπηρεσίες καθώς και να εξασφαλιστεί όλος ο αναγκαίος και σύγχρονο εξοπλισμός. Να εκπονηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών με βάση και τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Να παρθεί πίσω η απόφαση που διαχωρίζει την πρόληψη από την κατάσβεση πυρκαγιών.

    Να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για ολοκληρωμένη αποκατάσταση των δασών που κάηκαν τα προηγούμενα χρόνια από πυρκαγιές. Καμία αλλαγή χρήσης γης, που θα επιτρέψει σε επιχειρηματικούς ομίλους να κάνουν μπίζνες πάνω στα καμένα.

          Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης των περιοχών των Δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού καθώς η καταστροφική πυρκαγιά αυξάνει τους κινδύνους πλημμυρών.

24/7/23

********************************************************************************

Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία

Πολεμικού Ναυτικού (ΔΑΣ/ΠΝ)

 

Πρόταση για

Κάλεσμα για συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα ενάντια στο έγκλημα των πυρκαγιών

 

Η ΔΑΣ/ΠΝ καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους του ΥΠΕΘΑ στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που ανακοίνωσε το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Αν. Αττικής.  

Το συνεχιζόμενο περιβαλλοντικό έγκλημα αφορά όλο το λαό της Αττικής, όχι μόνο τους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών.

Άλλο ένα καλοκαίρι είδαμε ξανά να χάνεται ένα μεγάλο μέρος του φυσικού πλούτου της περιοχής μας. Μιλάμε για ένα περιβαλλοντικό έγκλημα με τεράστιες συνέπειες για τη ζωή όλου του λαού της Αττικής.

Τα τελευταία χρόνια στην Αττική έχουν καεί πάνω από 500 χιλιάδες στρέμματα, μετατρέποντας την Αττική σε κρανίου τόπο για το λαό και πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους. 

Υπεύθυνη και για τη νέα καταστροφή είναι η εγκληματική πολιτική που θεωρεί κόστος την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού. Αυτή η πολιτική, που συνεχίζει να ακολουθεί και να υπερασπίζεται η σημερινή κυβέρνηση, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες, είναι υπεύθυνη για την υποχρηματοδότηση της δασοπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης, για την υποστελέχωση όλων των αναγκαίων κρατικών υπηρεσιών που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς ή άλλου φυσικού φαινομένου. Η πολιτική των εκκενώσεων μέσω μηνυμάτων του 112 απλά για να μη χαθούν ζωές και η φωτιά ας καίει, είναι πολιτική επιλογή που υπηρετεί την επικίνδυνη λογική κόστους – οφέλους.

Αυτή η πολιτική ευθύνεται για την αδυναμία των Δασικών Υπηρεσιών στην Αττική πραγματοποιήσουν τις εργασίες στους ορεινούς όγκους όπως καθαρισμός, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων που είναι αναγκαίες για την πρόληψη και παίζουν καθοριστικό παράγοντα στην αντιμετώπιση.

 

Καλούμε τα Σωματεία και τους εργαζόμενους της Ομοσπονδίας μας σε

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το περιβαλλοντικό έγκλημα των πυρκαγιών

Δευτέρα 24/7 στις 7.30 μμ, στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (Λεωφ. Κηφισιάς 37)

Διεκδικούμε:

 • Άμεση αποζημίωση όλων των πληγέντων στο 100% της καταστροφής χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να εξασφαλιστεί η διαμονή για όσους χρειάζεται και για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την αποκατάσταση των ζημιών.
 • Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό για το ζήτημα της δασοπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης.
 • Να στελεχωθούν όλα τα Δασαρχεία της Αττικής με δασεργάτες και όλο το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό.
 • Να στελεχωθούν με μόνιμο και σταθερό προσωπικό οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες. Να εκπονηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών.
 • Ολοκληρωμένη αποκατάσταση των δασών που κάηκαν τα προηγούμενα χρόνια από πυρκαγιές. Καμία αλλαγή χρήσης γης, που θα επιτρέψει σε επιχειρηματικούς ομίλους να κάνουν μπίζνες πάνω στα καμένα.
 • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης όλων των περιοχών που έχουν πληγεί.

20/7/23

*************************************************************************************************

Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία

Πολεμικού Ναυτικού (ΔΑΣ/ΠΝ)

 

 ΜΑΗ, μέρα αγώνα, τιμής και ανυπακοής!

Συγκέντρωση στην Αθήνα στο Σύνταγμα στις 11:00 και τις άλλες πόλεις

(Αθήνα προσυγκέντρωση στις 10.00 στους Στύλους Ολυμπίου Διός)

 

1η Μάη είναι μέρα πάλης, αγωνιστικής προβολής των αιτημάτων μας, τιμής και θύμησης των αγωνιστών που έπεσαν για το δίκιο της εργατικής τάξης.

Συνεχίζουμε στο δρόμο που χάραξαν οι εργάτες του Σικάγο, οι 200 της Καισαριανής, οι χιλιάδες επώνυμοι και ανώνυμοι αγωνιστές που έπεσαν για το δίκιο των εργαζομένων, για την απελευθέρωση από την καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου, θα νικήσουν! Το τελευταίο διάστημα εκατομμύρια εργαζόμενοι με διάρκεια, με πρωτόγνωρη μαζικότητα και αντοχή στη Γαλλία, στη Βρετανία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο, τη Σρι Λάνκα και σε άλλες χώρες, βγαίνουν στους δρόμους, απεργούν, διεκδικούν και διαδηλώνουν απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που κλιμακώνουν όλες οι κυβερνήσεις, υπηρετώντας τα συμφέροντα και τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

Και στη χώρα μας οι εργατικές κινητοποιήσεις στέλνουν ελπιδοφόρα μηνύματα αγωνιστικής ανάτασης, απάντηση σε όσους διακηρύττουν ότι οι αγώνες δε φέρνουν αποτελέσματα και χαρακτηρίζουν ξεπερασμένες μορφές πάλης τις απεργίες, απέναντι σε όλους όσους μας καλούν να μείνουμε στο δρόμο του ρεαλισμού με σκυμμένο το κεφάλι, να εγκλωβιζόμαστε σε κυβερνητικές εναλλαγές επιλογής του «μικρότερου κακού» και στον μονόδρομο της εξουσίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Δε θα θυσιάσουμε τη ζωή μας για τα κέρδη τους! Με αφορμή το πρόσφατο έγκλημα στα Τέμπη φάνηκε στα μάτια περισσότερων εργαζομένων και νέων ανθρώπων πως η αιτία που αντιμετωπίζει την ανθρώπινη ζωή ως κόστος για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, δεν είναι κάποια προσωπική αβλεψία ή ένα απλό ανθρώπινο λάθος. Πίσω από τις «εκπτώσεις» στα μέτρα ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους, στις μεταφορές, στην υγεία και την προστασία της ανθρώπινης ζωής βρίσκεται ο νόμος του κέρδους, η πολιτική στήριξης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, που φτάνει να αιματοκυλά λαούς και να δίνει δις για τις νατοικές δαπάνες.

Όσο το κέρδος θα είναι κριτήριο που θα επηρεάζει τη ζωή των πολλών, τόσο θα υπάρχουν πόλεμοι, δυστυχία, φτώχεια, ανεργία, εντατικοποίηση της εργασίας και η δουλειά ήλιο με ήλιο που επανέρχεται με νόμους και τροπολογίες, δηλαδή στην επαναφορά των συνθηκών που είχαν οι εργάτες στο Σικάγο. Με βάση αυτόν το νόμο υπάρχει απουσία μέτρων ασφάλειας της εργασίας στους χώρους δουλειάς, ανεπαρκή μέτρα στις μεταφορές, κλείσιμο νοσοκομείων και υποστελεχωμένο προσωπικό στην υγεία,  χιλιάδες αναπληρωτές στην παιδεία, σχολεία ετοιμόρροπα που πέφτουν σοβάδες, καυστήρες που σκάνε και σκοτώνουν μαθητές, πλειστηριασμοί σπιτιών, απλησίαστα ενοίκια, διακοπές ρεύματος και νερού σε λαϊκές-εργατικές οικογένειες.

Αυτόν τον αντιλαϊκό, ταξικό χαρακτήρα του αστικού κράτους προσπαθεί απέλπιδα να κρύψει η κυβέρνηση και προωθεί με «το μαστίγιο και το καρότο» στο δημόσιο τομέα την αντιδραστική «αξιολόγηση», την στιγμή που δεν δίνονται ούτε καν τα απαραίτητα μέσα για να γίνει οποιοσδήποτε έλεγχος και οποιοδήποτε αναγκαίο για τις λαϊκές ανάγκες έργο.

 

Γι αυτό είναι ανάγκη να δυναμώσει τώρα ο αγώνας ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα, στο κράτος και τις κυβερνήσεις του.

Η αλληλεγγύη που αναπτύχθηκε όλα αυτά τα χρόνια σε εργάτες που απεργούσαν και συναντούσαν την εργοδοτική βία και την καταστολή, η αλληλεγγύη που εκφράστηκε με συγκινητικό τρόπο γύρω από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές που έπληξαν τη χώρα, η ουσιαστική στήριξη στους μετανάστες-εργάτες κόντρα στις ρατσιστικές απόψεις και το δολοφονικό χέρι των χρυσαυγιτών, η διεθνής αλληλεγγύη προς τους λαούς άλλων χωρών, η γνήσια και πραγματική ενότητα των εργαζομένων που εκφράζεται στις γειτονιές κόντρα στους πλειστηριασμούς, στις διακοπές ρεύματος, αποδεικνύουν πως το σύνθημα «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό» δεν είναι μια υπερβολή, αλλά ο δρόμος που πρέπει να βαδίσουμε στις σημερινές συνθήκες.

Ζήτω η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!

Από το Σικάγο ως την Καισαριανή, ζήτω η 1η Μάη κι η πάλη η ταξική!

 

******************************************************************************************************

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΝ (ΔΑΣ-ΠΝ)

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Το Υπουργείο Εσωτερικών προσέφυγε στα δικαστήρια κατά της απόφασης της ΑΔΕΔΥ  για απεργία – αποχή από την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία κρίθηκε τελικά παράνομη. Ακόμα μία απόφαση που εντάσσεται στo πλαίσιo της προσπάθειας της κυβέρνησης, με «όπλο» τον απεργοκτόνο νόμο Χατζηδάκη, να καταργήσει επί της ουσίας το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία.

Θεωρούμε ότι ο Σύλλογος οφείλει να ενημερώσει σχετικά τα μέλη του, να συζητήσουν για το περιεχόμενο αυτής της «αξιολόγησης» αξιοποιώντας όλες τις μορφές (συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, συσκέψεις κλπ) και το σχετικό ενημερωτικό υλικό.

Ο νόμος της «νέας» αξιολόγησης 4940/2022 κινείται στην ίδια κατεύθυνση με τον προηγούμενο νόμο 4369/2016, που αποτελούσε δέσμευση και προαπαιτούμενο του τρίτου μνημονίου.

Με τους ίδιους διακηρυκτικούς τόνους για μεταρρύθμιση – τομή, που η εφαρμογή του θα οδηγήσει στη «βελτίωση της λειτουργίας των υπηρεσιών και φορέων του δημόσιου τομέα» (άρθρο 1) και στην επιβράβευση των «παραγωγικών»!!! Δημοσίων Υπαλλήλων με μπόνους που θα φτάνει μέχρι και το 15% του μισθού τους (άρθρο 23), η «νέα» αξιολόγηση παραμένει αντιδραστική και μηχανισμός που στοχεύει στη «διάσπαση», στην χειραγώγηση και υποταγή των δημοσίων υπαλλήλων.

Εξάλλου το άρθρο 23 είναι σαφές, «το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής εφαρμόζεται στους υπαλλήλους που υλοποιούν συγκεκριμένους στόχους του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής», στόχοι οι οποίοι σύμφωνα με το άρθρο 9 τίθενται από τους καθ’ ύλην αρμόδιους Υπουργούς και τα όργανα Διοίκησης κάθε φορέα έως τις 20 Δεκέμβρη κάθε χρόνου και κατανέμονται στη συνέχεια στις υπηρεσίες έως τις 15 Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

       Θέτει τρεις ομάδες «στοιχείων» προς αξιολόγηση, αυτών της «Επίτευξης στόχων», της «αποτύπωσης δεξιοτήτων» και του λεγόμενου «σφυγμού της ομάδας», δηλαδή της «αποτύπωσης της γνώμης των άμεσα ιεραρχικά υφισταμένων υπαλλήλων της οργανικής μονάδας, της οποίας προΐσταται ο Αξιολογητής τους για τον τρόπο λειτουργίας και διοίκησης της οργανικής μονάδας, καθώς και τις σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ των μελών αυτής».

       Αυτό του «σφυγμού της ομάδας» είναι το «τυράκι» για να πείσει τους υπαλλήλους ότι η γνώμη τους μετράει!!!, ότι κι αυτοί έχουν στα χέρια τους το «όπλο» της αξιολόγησης, μόνο που αυτό το «στοιχείο» συμμετέχει ασήμαντα και μόνο κατά το 10% στη συνολική (στο άθροισμα) βαθμολογία του αξιολογούμενου προϊσταμένου, σε αντίθεση με το στοιχείο της «επίτευξης στόχων», που συμμετέχει κατά (50%), σύμφωνα με το άρθρο 11.

Στόχοι και αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών για ποιον;

Με ένα δαιδαλώδες σύστημα για να μπορούν να δικαιολογούνται τα πάντα, με στοχοθεσία «αναπόσπαστο τμήμα της διαδικασίας αξιολόγησης των προϊσταμένων», με προσχηματικές συζητήσεις ανάμεσα σε αξιολογητές και αξιολογούμενους, με διαδικασίες σε τρία στάδια (Ιανουάριο, Μάιο και Δεκέμβριο), που συνεχώς αναφέρονται ότι «έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα για τον αξιολογητή και τον αξιολογούμενο», με «Σχέδια Ανάπτυξης», που «συζητούνται, επικαιροποιούνται και οριστικοποιούνται σε συνεργασία (δήθεν) και συμφωνία με τον υπάλληλο», αλλά «σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας αποφασίζει ο Αξιολογητής» τόσο του υπαλλήλου, όσο και του προϊσταμένου η κυβέρνηση θέλει να προσπεράσουμε :

✓Ότι κάθε «αξιολόγηση» την κρίνουμε κυρίως από το «ποιος σε αξιολογεί & για ποιο σκοπό σε αξιολογεί» και είναι ψευδεπίγραφο το ερώτημα εάν οι εργαζόμενοι είναι υπέρ ή κατά της «αξιολόγησης».

✓Ότι η στοχοθεσία που τίθεται και βάσει της οποίας θέλουν να αξιολογούνται οι υπάλληλοι δεν καθορίζεται από τις ανάγκες των πολιτών για ποιοτικές υπηρεσίες, για ολόπλευρη μόρφωση, υγεία, κοινωνικές παροχές, αλλά για ιδιωτικοποίηση κοινωνικών δομών και υπηρεσιών.

✓Ότι έχει τεράστιες ευθύνες για την διαιώνιση της τραγικής υποστελέχωσης και της έλλειψης εξοπλισμού και μέσων, που τα αποτελέσματά τους δεν μπορούν να ξεπεραστούν από «στόχους» που συνδέονται με τον «χρόνο διεκπεραίωσης των υποθέσεων» και την «ποσότητα εκροής», για την γραφειοκρατική λειτουργία των υπηρεσιών, για την προώθηση σε θέσεις ευθύνης των ημετέρων, για την διαμόρφωση ενός διοικητικού δίκαιου, όπου το εργοδοτικό και διευθυντικό δικαίωμα είναι πανίσχυρο.

Πως άραγε μπορούν να εκτελέσουν οι υπηρεσίες και υπάλληλοι του Υπουργείου τις αρμοδιότητές τους όταν είναι υποστελεχωμένες; Όταν υπάρχουν Τμήματα με έναν ή και κανέναν υπάλληλο, όταν υπάρχουν υπάλληλοι επιφορτισμένοι με τα λεγόμενα «παράλληλα καθήκοντα», ή όταν ένας υπάλληλος καλείται να βγάλει σε πέρας ολόκληρο αντικείμενο, όπως το επισκευαστικό έργο στους Ναυστάθμους, τις επισκευές στα πλοία, τις κάθε είδους άδειες του προσωπικού, τις μετατάξεις κ.λπ.;

✓Ότι προωθούν την παραπέρα λειτουργία των υπηρεσιών του δημοσίου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, «κόστος της εκροής» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη στοχοθεσία των «παρεχομένων υπηρεσιών της οργανικής μονάδας» και ταυτόχρονα ιδιωτικοποιούν και εκχωρούν αρμοδιότητες, συστήνουν Νομικά Πρόσωπα και ΑΕ, Αναπτυξιακούς Οργανισμούς κλπ.

Είναι σίγουρο πως η άμεση σύνδεση της αξιολόγησης με τη μισθολογική εξέλιξη και το βαθμό επίτευξης στόχων των υπαλλήλων που προωθείται με την εφαρμογή του ν. 4940/2022 θα οδηγήσει στη συρρίκνωση μισθών και συντάξεων, στην εξέλιξη των αρεστών, όσων δηλαδή υποτάσσονται στις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις απαιτήσεις του κεφαλαίου. Στρώνεται το έδαφος για την εντατικοποίηση της εργασίας, με εργαζόμενους σιωπηλούς και φοβισμένους, που δεν θα σηκώνουν κεφάλι, δεν θα διεκδικούν, που θα είναι ταυτισμένοι με το «σύστημα» και θα δείχνουν «υπερβάλλοντα ζήλο» στην προώθηση της στρατηγικής του κεφαλαίου.

Με βάση τα παραπάνω επιβάλλεται η συζήτηση στο ΔΣ και να αποφασιστεί η κήρυξη απεργίας – αποχής από όλες τις διαδικασίες και όλα τα στάδια της στοχοθεσίας και αξιολόγησης του ν. 4940/2022 για την αξιολογική περίοδο του 2023.

**************************************************************************************************

Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία

Πολεμικού Ναυτικού (ΔΑΣ/ΠΝ)

Η ΔΑΣ χαιρετίζει όλους τους συναδέλφους που συμμετείχαν στην απεργία στις 08/03/2023. Η λαοθάλασσα που κατέκλυσε τους δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, της Λάρισας και κάθε άλλης πόλης της χώρας φώναξε "Ήταν προδιαγεγραμμένο έγκλημα"». Ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία, οι μαθητές και οι φοιτητές, με τον παλμό τους, μετέτρεψαν τη θλίψη και την οργή σε αγώνα, σε φωνή, έγιναν η φωνή των νεκρών και έστειλαν την κυβερνητική προπαγάνδα στα σκουπίδια.

Μια κοσμοπλημμύρα δίχως προηγούμενο: Ένα τεράστιο, ορμητικό, απεργιακό ποτάμι ήταν την Τετάρτη το κέντρο της Αθήνας, στέλνοντας αποφασιστικό μήνυμα συνέχισης του αγώνα!

Κι ας έκαναν ό,τι μπορούσαν η κυβέρνηση και τα επιτελεία της να δασκαλέψουν τον λαό και τη νεολαία  ότι τώρα δεν είναι ώρα για οργή και για να ψάχνουμε για τους ενόχους, ότι προς θεού, δεν πρέπει να τους πάρει όλους η μπάλα και πιο πολύ το σάπιο σύστημά τους, είπαν να κάτσουν στη γωνία και να περιμένουν τις εκλογές… για να αλλάξει ο Μανωλιός και να συνεχίσει αλλιώς την ίδια πολιτική. Είπαν ότι δεν φταίει η πολιτική της ΕΕ, δεν φταίει το αστικό κράτος, «δεν φταίνε οι κυβερνήσεις από τον Τρικούπη και μετά» που έσπασαν τον ΟΣΕ σε χίλια κομμάτια και τον εμπορευματοποίησαν, δεν φταίει η υποχρηµατοδότηση, το κέρδος που βάζει την ασφάλεια του λαού στο ζύγι. Γεγονός που σκόπιμα αποκρύπτουν είναι πως η εγκληματική πολιτική της ΕΕ δεν κάνει εξαιρέσεις: Στην ΕΕ το 2021, μόνο σε έναν χρόνο καταγράφηκαν 1.389 σημαντικά σιδηροδρομικά ατυχήματα, με συνολικά 636 νεκρούς και 513 τραυματίες, εκ των οποίων τα 97 αφορούσαν συγκρούσεις τρένων και αυτό είναι η είδηση που δεν θα τη πουν ποτέ! Φταίει ο άνθρωπος που κάνει λάθη, φταίνε τα ρουσφέτια τους, φταίει η κακιά η (χ)ώρα, φταίει που δεν πρόλαβαν να βάλουν μερικά φανάρια. Την ίδια ώρα όπου η κυβέρνηση εξήγγειλε νέους πακτωλούς στους ομίλους και μειώσεις δρομολογίων, προαναγγέλλοντας ότι θα συνεχίσει στις ίδιες «ράγες», αυτές της «απελευθέρωσης» και της πολιτικής που σκοτώνει για τα κέρδη!

Η απεργία πραγματοποιήθηκε ενάντια στην οργανωμένη προσπάθεια συγκάλυψης του δολοφονικού εγκλήματος στα Τέμπη, ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, ενάντια στα μέτρα καταστολής και εκφοβισμού του λαού και παρά την απουσία της θλιβερής ηγεσίας της ΓΣΕΕ, την οποία τα συνδικάτα προ πολλού έχουν ξεπεράσει.

Αποδείχθηκε ότι είχαν δεκάδες χιλιάδες λόγους για μια τέτοια άθλια προπαγάνδα…Όσους ακριβώς λόγους είχαν και οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι δεκάδες χιλιάδες μαθητές και φοιτητές που πλημμύρισαν απ' άκρη σ' άκρη την Ελλάδα, σε μια πρωτοφανή απεργιακή κινητοποίηση.

Τα απεργιακά συλλαλητήρια στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στη Λάρισα και σε άλλες μικρές και μεγάλες πόλεις καταγράφηκαν ως τα μαζικότερα των τελευταίων χρόνων. Νεότεροι σε ηλικία άνθρωποι, που βγήκαν μαζικά στον δρόμο, δεν είχαν ξαναζήσει κάτι τέτοιο. Το έδειχναν άλλωστε ο ενθουσιασμός τους στα συνθήματα, η οργή στο πρόσωπό τους, η δύναμη και ο παλμός της φωνής τους. Οι παλλαϊκές απεργιακές συγκεντρώσεις έστειλαν μήνυμα ότι κανένα συγχωροχάρτι δεν δίνει ο λαός σ' αυτούς που ρίχνουν τις ευθύνες για το έγκλημα στην «κακιά τη χώρα» για να γλιτώσουν την οργή του λαού, ενώ «φταίνε τα κέρδη κι αυτοί που κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα», όπως ακούστηκε ξανά και ξανά στα μεγαλειώδη συλλαλητήρια.

Η ΔΑΣ σας καλεί όλους τους εργαζόμενους στην νέα μεγάλη κινητοποίηση

την Κυριακή 12 Μάρτη, στις 12 μ., στο Σύνταγμα. Σημείο συνάντησης

 

«Δεν φταίει η κακιά η (χ)ώρα, φταίει το κέρδος και όσοι κυβέρνησαν αυτή τη χώρα»!

Οι ζωές μας δεν είναι κόστος – οι ζωές μας έχουν αξία

Δεν είναι η ώρα της σιωπής, είναι η ώρα της φωνής και της διεκδίκησης!

Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει,

 ζωή με σύγχρονα δικαιώματα,         

 ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.

*****************************************************************************************************************************

Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία

Πολεμικού Ναυτικού (ΔΑΣ/ΠΝ)

 

Η  κοινωνία βράζει από θλίψη και αγανάκτηση.

Ο καθένας μας θα μπορούσε να είναι στη θέση των νεκρών παιδιών.

Η απάντηση στο μήνυμα “στείλε μου όταν φτάσεις” δεν έφτασε ποτέ!

 

Το “πάγωμα” από τη φρίκη των Τεμπών, η οργή που νιώθουμε, να γίνει ποτάμι αγώνα, που δε θα επιτρέψει να μείνει κανένας ατιμώρητος.

Να γίνουμε η φωνή των νεκρών. Έχουμε μεγάλες ευθύνες να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Σπάμε τη σιωπή, την υποκρισία, την προπαγάνδα της ψευτιάς.

Το έγκλημα ήταν προδιαγεγραμμένο και οι ένοχοι γνωστοί: Το κράτος και η εταιρεία, για τα κέρδη τους, θυσιάζουν ζωές!

Δε θα ξεχαστεί:

 • Η στρατηγική της “απελευθέρωσης” των μεταφορών, που προωθούν όλα τα κόμματα του συστήματος, της ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
 • Τα “δώρα” 50 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο στο ιταλικό μονοπώλιο που ψήφισαν όλοι μαζί, ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν έδιναν τίποτα για έργα υποδομής και συστήματα ασφαλείας.
 • Οι ευθύνες του κράτους, που έκοψε κομματάκια τον ΟΣΕ, για να παραδώσει τα κερδοφόρα κομμάτια στον «επενδυτή» και να φορτώσει τα ζημιογόνα στις πλάτες του λαού.
 • Η υποστελέχωση, η εντατικοποίηση, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, τα κλειστά αυτιά στις καταγγελίες των εργαζομένων… Ο κατάλογος των εγκλημάτων ατέλειωτος.

Να μη σιωπήσει κανείς! Είναι χρέος μας το έγκλημα αυτό να μην ξεχαστεί, να μη συγκαλυφθεί! Το «Ως εδώ!» να πάρει τη μορφή οργανωμένου αγώνα για την προστασία του λαού και της νέας γενιάς. Στο δίλημμα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» πρέπει να βγούμε νικητές!

Καλούμε όλα τα μέλη του ΣΔΥΝ, κάθε εργαζόμενο, νέο και νέα να μην ανεχθούν άλλο να παίζεται η ζωή τους κορόνα γράμματα για τα κέρδη των εργοδοτών. Να μπουν στην μάχη με το σωματείο, με το λαό και τη νεολαία για να επιβάλλουμε το δικό μας δίκιο σύμφωνα με τις δικές μας ανάγκες της ασφάλειας της ζωής μας και όχι σύμφωνα με τα κέρδη τους.

Όλοι και όλες στην απεργία την Τετάρτη 8 Μάρτη και στην  συγκέντρωση στις 12:30 στα Προπύλαια

ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

Τις μέρες που θρηνούμε τους νεκρούς μας να συμμετέχουμε μαζικά στις κινητοποιήσεις μαθητών, φοιτητών και εργαζομένων σε όλη τη χώρα.

Η νοοτροπία του «πάμε κι όπου βγει» δοκιμάστηκε. Τώρα ήρθε η ώρα να πάμε αλλιώς!

 

                                           

*********************************************************************************************

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΔΑΣ/ΠΝ)

 

                                                           

 

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ το ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΗ, στις 12:30 στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Προσυγκέντρωση στις 11:45 στη Πλατεία Κάνιγγος

ΜΑΖΙ ΜΕ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ & ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΠΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ

ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ & ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ

Η πετυχημένη απεργία στις 9 Νοέμβρη και οι μεγαλειώδης απεργιακές διαδηλώσεις που συγκλόνισαν την Αθήνα και τον Πειραιά, έστειλαν ηχηρό το μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα. Οι εργαζόμενοι δήλωσαν μαζικά ότι δεν συμβιβάζονται με τη φτώχεια και την παγωνιά, ότι δεν πρόκειται να πεθάνουν για τα κέρδη της εργοδοσίας, ότι το λογαριασμό της ακρίβειας θα τον στείλουν σε αυτήν και στην κυβέρνηση.

Με μεγαλύτερο κουράγιο και ορμή εντείνουμε τις διεκδικήσεις μας για αυξήσεις στους μισθούς, για φθηνό ρεύμα και βασικά αγαθά. Συνεχίζουμε με την αισιοδοξία που πηγάζει από το δίκιο των διεκδικήσεών μας, από την ανάγκη για ζωή, που δεν θα στηρίζεται σε επιδόματα και voucher. Ακυρώνουμε στην πράξη τους αντεργατικούς νόμους, όπως το νόμο Χατζηδάκη, σπάμε την τρομοκρατία και την καταστολή, τα εμπόδια που βάζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι εκάστοτε κυβερνήσεις τους.

Αυτή είναι η λαϊκή απάντηση στην πολιτική που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις και οδηγεί σήμερα 7 στους 10 εργαζόμενους να έχουν κόψει αρκετά είδη διατροφής λόγω της ακρίβειας και της κοροϊδίας του «καλαθιού». Στο δυσβάστακτο κόστος πληρωμής του ρεύματος, την ίδια στιγμή που οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στην ενέργεια βλέπουν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται!!!

Αυτή είναι η μόνη αξιοπρεπής κι ανθρώπινη στάση απέναντι στα κοράκια που αξιοποιούν τους νόμους όλων των κυβερνήσεων για να μπουκάρουν μέσα στα σπίτια μας σπάζοντας πόρτες, απαιτώντας να γίνουν δικά τους.

Απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική δεν χρειάζεται καμία ανοχή. Καμία αναμονή για αυτούς που εμφανίζονται ως από μηχανής θεοί, που υπόσχονται ξανά προεκλογικά λύσεις στα προβλήματά μας. Για εμάς αλλά χωρίς εμάς! Το έχουμε δει το έργο πολλές φορές. Κάθε κυβέρνηση παίρνει την αντιλαϊκή σκυτάλη από την προηγούμενη και τη δυναμώνει. Σωτηρία για το λαό μπορεί να υπάρξει μόνο από τον ίδιο τον λαό.

Πίσω από κάθε εργατικό πρόβλημα και αδιέξοδο, πίσω από την φτώχεια, την ακρίβεια, την καταστολή, τους πλειστηριασμούς, τον πόλεμο, η αιτία παραμένει ίδια και απαράλλαχτη. Είναι η ακόρεστη δίψα για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων! Για την αύξησή τους νομοθετούν όλες οι κυβερνήσεις, για τον ίδιο λόγο δυναμώνουν την ένταση της εκμετάλλευσης και της καταστολής.

Μόνη απάντηση η δική μας αγωνιστική δράση, η ανάπτυξη της αλληλεγγύης, η οργάνωσή μας!

Απαιτούμε:

 • Αυξήσεις 20% στους μισθούς μας. Επιστροφή 13ου και 14ου μισθού.
 • Σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους.

Διεκδικούμε:

 • Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου και κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στην ενέργεια.
 • Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης (π.χ. γάλα, άλευρα, έλαια, λίπη) και κατάργηση του ΦΠΑ σε αυτά τα είδη.
 • Κανένα εργατικό και λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Διαγραφή χρεών για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.
 • Επιδότηση ενοικίου για εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά, φοιτητές και μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.
 • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά.
 • Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Απορρίπτουμε τον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό που φέρνει μεγαλύτερη ακρίβεια, φτώχεια, φορολογική αφαίμαξη σε βάρος του λαού, που για ακόμη μια φορά θα κληθεί να σφίξει και άλλο το ζωνάρι.

Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει νέες αυξήσεις φόρων για το λαό που θα ξεπεράσουν τα 50δις ευρώ την ίδια στιγμή που μοιράζει στους επιχειρηματικούς ομίλους 14 δις ευρώ. Έρχονται νέες περικοπές σε Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση συνεχίζοντας την εγκληματική πολιτική ενάντια στη ζωή και στα δικαιώματά μας.

Η δύναμη βρίσκεται στη μαζική οργάνωση και στον ταξικό αγώνα.

Με αποφασιστικότητα, με μαχητικότητα και ξεσηκωμό σε κάθε χώρο δουλειάς να γίνει η οργή μας δύναμη διεκδίκησης και ελπίδας δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τις νέες μεγάλες πανελλαδικές κινητοποιήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΝΑΤΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ το ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΗ, στις 12:30 στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ

 

 

    ********************************************************************************************************************

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΝ

(ΔΑΣ/ΠΝ)

 

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ 2022

ΔΕΝ «ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΟΜΑΣΤΕ» ΣΤΗ «ΒΑΡΥΧΕΙΜΩΝΙΑ» ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ

ΑΥΞΗΣΕΙΣ  20% ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΜΑΣ – ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ 13ου& 14ου ΜΙΣΘΟΥ–

ΜΕΤΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ  ΑΚΡΙΒΕΙΑ – ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΦΟΡΩΝ ΣΤΑ ΕΙΔΗ ΠΛΑΤΙΑΣ ΛΑΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ

Κανένας παγωμένος! Κανένας πεινασμένος! Κανένας μόνος του!

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ :

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ της αντιλαϊκής πολιτικής που γεννά φτώχεια, πείνα, εκμετάλλευση και πολέμους, που αφήνει τον λαό να ξεπαγιάζει για να ζεσταίνονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ουσιαστικών αυξήσεων στους μισθούς και στις συντάξεις, για Συλλογικές Συμβάσεις που κατοχυρώνουν σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για ρεύμα και λοιπά βασικά αγαθά φτηνά για τον λαό.

 

Δεν αφήνουμε τους λογαριασμούς να τρέχουν και τα άγχη της επιβίωσης να μας πνίγουν! Λογαριαζόμαστε τώρα με τους επιχειρηματικούς ομίλους, με την κυβέρνηση, με την ΕΕ και όλους τους θεσμούς του συστήματος της εκμετάλλευσης, τα σύγχρονα κοράκια που μας καλούν σε προσαρμογή στη φτώχεια, στην πείνα, στο κρύο και τελικά στο θάνατο!

Την ίδια ώρα που οι 7 στους 10 εργαζόμενους έχουν κόψει αρκετά είδη διατροφής, το 47% πιστεύει ότι δύσκολα θα αντεπεξέλθει το χειμώνα λόγω της ακρίβειας,τη στιγμή που το ετήσιο κόστος για το ρεύμα έχει υπερκαλύψει δυο μηνιάτικα, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στην ενέργεια έχουν στήσει πάρτυ κερδών.

Η κατάσταση με τις τιμές βασικών προϊόντων είναι ανεξέλεγκτη! Οι εργατικές- λαϊκές οικογένειες δέχονται επιδρομή στο εισόδημά τους από τις διψήφιες αυξήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Σε όλα τα παραπάνω η κυβέρνηση, πανηγυρίζοντας για την καπιταλιστική ανάπτυξη που ξεπέρασε το 7,5% στην Ελλάδα το τελευταίο τρίμηνο, δίνει “μέρισμα” στους εργαζόμενους ορισμένα επιδόματα-ψίχουλα που εξανεμίζονται την πρώτη εβδομάδα λόγω της τεράστιας αύξησης του πληθωρισμού.

Την ίδια στιγμή που προκλητικά βρίσκουν δισεκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για να στηρίξουν πολεμικές επεμβάσεις, που ανοίγουν τα χρηματοκιβώτια για την αγορά εξοπλιστικών προγραμμάτων και όπλων.

Καλούν τους λαούς να ζουν με δελτίο ρεύματος, να μαθαίνουν στο ελεγχόμενο σκοτάδι, να ρίχνουμε τη θερμοκρασία στο, θερμοστάτη για να προχωρήσουν οι στόχοι της πράσινης ανάπτυξης που θέτουν η Ε.Ε. και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Αυτή η αντιλαϊκή πολιτική, που υλοποιείται από την κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα όπως και προηγούμενα από τις κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, επιδιώκει να μειώσει τις απαιτήσεις των εργαζομένων και να ενοχοποιήσει τις εργατικές διεκδικήσεις που έχουν στο επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Καμία εμπιστοσύνη στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, στις πλειοψηφίες στην ηγεσία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Έχουν ενεργό ρόλο στην επίθεση που έχουμε δεχτεί όλα αυτά τα χρόνια, στη μείωση των απαιτήσεων των εργαζομένων. Δρουν και παρεμβαίνουν για να ενισχύσουν μέσα στους εργαζόμενους την αντίληψη περί “αντοχών της οικονομίας”, και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, για να ΜΗΝ κουνιέται φύλλο μέσα στους χώρους δουλειάς. Είναι υπέρμαχοι του εταιρισμού και των κοινωνικών διαλόγων της χασούρας μας. Κανείς να μην ξεγελαστεί από τους ελιγμούς που κάνουν για να πείσουν τους εργαζόμενους ότι είναι “ανεξάρτητοι” από τα κόμματά τους, όταν εφαρμόζουν την αντιλαϊκή πολιτική τους. Δεν ξεγελούν πια κανέναν.

Καμιά ανοχή – KAMIA ANAMONH– όλοι στον αγώνα

Καμία αναμονή και ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική και τους “σωτήρες” που μας υπόσχονται ξανά προεκλογικά λύσεις στα προβλήματά μας. Η πείρα που έχουμε αποκτήσει από τους επίδοξους λυτρωτές μας δεν πρέπει να αφήνει χώρο για νέες αυταπάτες. Θα είναι επιζήμια κάθε αναμονή που θα εντάσσει τους αγώνες σε οποιαδήποτε κυβερνητική εναλλαγή, που θα παρακολουθεί παθητικά τις εξελίξεις μέσα στο, λάκκο των υποσχέσεων και των ψεύτικων ελπίδων.

Να μην επιτρέψουμε η οργή μας, η αγανάκτηση να αξιοποιηθούν για την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού με τα ίδια ή με νέα χαλασμένα υλικά από τις πολιτικές δυνάμεις που έχουν συμβάλει και με το παραπάνω στην επίθεση στα εργατικά- λαϊκά δικαιώματα.

Οι αγώνες σε Cosco, Ε-food, Λάρκο, στα Λιπάσματα και στα Πετρέλαια της Καβάλας, στους Οικοδόμους, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, στην Μαλαματίνα δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε.

Μόνο η δική μας αγωνιστική δράση, η ανάπτυξη της αλληλεγγύης, η οργάνωσή μας μπορούν να δώσουν θετική έκβαση για τις διεκδικήσεις μας και τη ζωή μας!  Μόνο η ενεργητική παρέμβασή μας στους χώρους δουλειάς, σε κάθε εργασιακό χώρο μπορεί να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα με αυξήσεις, με πραγματική ανακούφιση του εργαζόμενου λαού! Αυτό άλλωστε το έχει πολλές φορές αποδείξει η ιστορία, και η πρόσφατη και η παλιότερη.

Χειμώνας δεν βγαίνει με vouchers και pass – οργάνωση και δράση

Δεν είναι ούτε σύγχρονο ούτε μας αξίζει να σκεφτόμαστε να ανοίξουμε το κλιματιστικό, τον θερμοσίφωνα, αν θα βάλουμε πετρέλαιο, αν θα βάλουμε τη σόμπα στην πρίζα. Επιδιώκουν να μας στρέψουν στα μαγκάλια του θανάτου, στην προσαρμογή με το ψύχος.

Πίσω από κάθε εργατικό πρόβλημα και αδιέξοδο, πίσω από τη φτώχεια, την ακρίβεια, την καταστολή, τους πλειστηριασμούς, τον πόλεμο, η αιτία παραμένει ίδια και απαράλλαχτη. Είναι η ακόρεστη δίψα για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων! Γι’ αυτό και προστατεύουν σε αυτές τις συνθήκες την κερδοφορία των ενεργειακών κολοσσών,  και την ίδια στιγμή δυναμώνουν την ένταση της εκμετάλλευσης και της καταστολής, μια και το αυγάτισμα των κερδών τους εξαρτάται από τη δική μας φτώχεια.

Δεν «προσαρμοζόμαστε»! Αγωνιζόμαστε για να ζήσουμε!

Στις 9 Νοέμβρη πρέπει να νεκρώσει όλη η χώρα διεκδικώντας:

 • Αύξηση 20% στους μισθούς μας – Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού – Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας – Πλήρης μισθολογική και βαθμολογική αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας εκτός δημόσιου τομέα, που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους, με όλες τις σχέσεις εργασίας – Αναγνώριση της διετίας 2016-2017, χορήγηση κλιμακίου ανά διετία και στους υπαλλήλους κατηγορίας ΥΕ-ΔΕ.
 • Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.
 • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.
 • Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, όπως διατροφής (π.χ. γάλα, άλευρα, έλαια, λίπη), ένδυσης κ.ο.κ.
 • Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
 • Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Διαγραφή χρεών για λαϊκά νοικοκυριά.
 • Διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και στο επίδομα θέρμανσης, αύξηση του οικογενειακού εισοδηματικού κριτηρίου στα 30.000 ευρώ.
 • Επαναφορά των δωρεάν δρομολογίων στις αστικές συγκοινωνίες για τους εργαζόμενους κατά την έναρξη και τη λήξη των βαρδιών, μείωση της τιμής του εισιτηρίου στα ΜΜΜ κατά 50%.
 • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά.
 • Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
 • Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία.
 • ΔΕΝ ανεχόμαστε άλλο τις πολεμικές ιαχές που δυναμώνουν στην περιοχή μας, στην Ουκρανία και αλλού. Δεν συντασσόμαστε με κανένα φονιά – ληστή – ιμπεριαλιστή.
 • ΔΕΝ ανεχόμαστε να καταργούνται οι συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες του λαού. Καμία ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης. Όχι στις αντεργατικές ανατροπές που καταργούν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τη συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Η δύναμη βρίσκεται στη μαζική &omicron3Bργάνωση και στον ταξικό αγώνα

Με αποφασιστικότητα, με μαχητικότητα και με γενικό απεργιακό ξεσηκωμό να γίνει η οργή μας δύναμη διεκδίκησης και ελπίδας. Οι μαζικοί αγώνες και μεγάλες απεργίες σε πολλές χώρες, όπως στη Μεγάλη Βρετανία, στην Ολλανδία, στην Ισπανία, στη Γερμανία, στο Βέλγιο, στις ΗΠΑ στη Σρι Λάνκα και αλλού δείχνουν πως το καζάνι βράζει. Αυτοί οι αγώνες είναι κάτι το ελπιδοφόρο. Δείχνουν ότι η εργατική τάξη δεν έχει πει την τελευταία της λέξη και ότι ο λαός θα γράψει την δική του ιστορία, τις δικές του εξελίξεις.

Τώρα όλοι έχουμε ανάγκη τον αγώνα και ο αγώνας, μας έχει όλους ανάγκη!

Για να προστατεύσουμε τη ζωή μας!

«…..Αυτοί που βρίσκονται ψηλά θεωρούνε ταπεινό να μιλάς για το φαΐ
Ο λόγος ; Έχουνε κι όλας φάει.
……………
Οι εργάτες φωνάζουν για ψωμί, οι έμποροι φωνάζουν γι’αγορές.

Οι άνεργοι πεινούσαν.
Τώρα πεινάνε κι όσοι εργάζονται
Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ’ το τραπέζι, Κηρύχνουν τη λιτότητα,
Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσίματα, Ζητάνε θυσίες….»

Μπέρτολντ Μπρεχτ.

 

Οκτώβρης 2022

***************************************************************************************************************

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΔΑΣ-ΠΝ)

 

Τον τελευταίο καιρό κυβέρνηση και εργοδότες μιλούν συχνά για τον «δύσκολο χειμώνα» που έρχεται, υπονοούν την-χιλιοειπωμένη και στην πανδημία – «ατομική ευθύνη» για να τα βγάλουμε πέρα. Ουσιαστικά μας προετοιμάζουν για τον «δύσκολο χειμώνα», γιατί θέλουν να κάτσουμε και πάλι στα αυγά μας, να μην αντιδράσουμε.

Η πρωτοφανής ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης, οι εκτοξευμένες στα ύψη τιμές στο ρεύμα, το φυσικό αέριο και τα καύσιμα, η κρίση, ο φόβος του πολέμου, η άθλια κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας και σε όλες τις βαθμίδες της Παιδείας είναι αφόρητο βάρος στις πλάτες μας που δεν μπορούμε ΠΟΙΑ να σηκώσουμε.

Θέλουν τα όνειρα και οι ανάγκες μας να στριμώχνονται στα vouchers και τα pass που πετάει σαν ψίχουλα η Κυβέρνηση, και πάντα όσο της επιτρέπει ο «δημοσιονομικός χώρος», δηλαδή οι αντοχές της οικονομίας τους. Τα vouchers και pass είναι χρήματα που προέρχονται από το φορολογικό «γδάρσιμο» του λαού, από τη μεγάλη αύξηση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, καλώντας και πάλι τους εργαζόμενους να χαμηλώσουν τον πήχη των διεκδικήσεών τους, να συμβιβαστούν με την ενεργειακή φτώχεια και τους άθλιους μισθούς για να εξασφαλισθούν τελικά οι εισπράξεις των εταιρειών.

Θέλουν να στείλουμε τα παιδιά μας σε σχολεία χωρίς δασκάλους, χωρίς καθαριότητα, χωρίς θέρμανση, χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας από τη πανδημία. Έφτασαν ακόμη στο σημείο να απειλούν τα σχολεία ότι, αν δεν πιάσουν τους στόχους της εξοικονόμησης ενέργειας, θα κοπεί κι άλλο η χρηματοδότησή τους!

Μάλιστα, προαναγγέλλουν και εξαίρεση των δήμων και γενικά των δημόσιων υπηρεσιών από τις λιγοστές προβλεπόμενες προσλήψεις, εάν δεν πετυχαίνουν τους διαβόητους στόχους. Δηλαδή μετά την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωσή τους επί δεκατίες έρχονται να προσθέσουν νέες περικοπές, εν είδει τιμωρίας όσων δεν συμμορφωθούν "προς τας υποδείξεις" της δήθεν εξοικονόμησης ενέργειας. Θα τιμωρούνται δηλαδή όσοι δεν κλείνουν τον οδοφωτισμό, τη θέρμανση στις δημόσιες υπηρεσίες, όσοι δεν αφήνουν τα παιδιά μας να ξεπαγιάζουν μέσα στις σχολικές αίθουσες τον χειμώνα και τους ηλικιωμένους στα ΚΑΠΗ.

Απαιτούν να προχωρούν ανενόχλητοι σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις της εργατικής λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, στο γρήγορο ξεπούλημά τους σε ξένα funds. Να κόβουν το ρεύμα, να μας αναγκάσουν να αγοράζουμε τη θέρμανση των σπιτιών μας με το κουπόνι!

ΩΣ ΕΔΩ! Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια!

Δεν θα αφήσουμε κανένα εργατικό σπίτι χωρίς ρεύμα! Καμία οικογένεια χωρίς σπίτι, χωρίς βασικά είδη, τρόφιμα, θέρμανση, Υγεία και Παιδεία. Δεν θα δεχτούμε να θυσιαστούμε για μια ακόμη φορά για τα συμφέροντα και τα πλούτη των λίγων.

Σηκώνουμε το κεφάλι και παύουμε να μένουμε παθητικοί θεατές των εξελίξεων.

Δεν έχουμε ΠΟΙΑ άλλα χρήματα για να τους πληρώνουμε!  Διεκδικούμε αυξήσεις στους μισθούς, κατάργηση φόρων, ρεύμα/καύσιμα/είδη πρώτης ανάγκης φτηνά για τον λαό.

Πάνω από δέκα χρόνια μάς έχουν κυριολεκτικά γονατίσει.

Ωστόσο υπάρχει ελπίδα και αυτή βρίσκεται στην πάλη των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους στην COSCO, στην e-FOOD, στις κατασκευές, στα πλοία, στα Πετρέλαια Καβάλας, στη Μαλαματίνα κ.α. μας έδειξαν ήδη έναν διαφορετικό δρόμο, αυτόν της ανυπακοής και της ελπίδας. Όλο το προηγούμενο διάστημα μπήκαν μπροστά και συγκρούστηκαν με εργοδότες και αντεργατικούς νόμους. Έδωσαν σκληρές μάχες για τα δεδουλευμένα τους, για συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις για όλους τους εργαζόμενους, για ανάκληση απολύσεων, κόντρα σε πλειστηριασμούς. Μόνο έτσι άνοιξε ο δρόμος για κατακτήσεις. Μόνο σε αυτές τις αγωνιστικές εστίες οι εργαζόμενοι μπόρεσαν και  μέτρησαν κάποιες νίκες, μικρές ή μεγάλες, σπάζοντας στην πράξη τη μοιρολατρεία, τη λογική του «δεν γίνεται τίποτα», τον ωχαδελφισμό, τον ατομισμό.

Σήμερα, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι δεν έχουμε πείρα. Είναι πια καθαρό:

Στην οργάνωση βρίσκεται η δύναμη, στον αγώνα η ελπίδα, όπλο μας η αλληλεγγύη!

Σήμερα μπορούν και επιβάλλεται τα σωματεία να συντονίσουν έναν μαζικό, ενωτικό, ταξικό αγώνα, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε όλους τους κλάδους. Μέσα από συσκέψεις, γενικές συνελεύσεις, μαζικές, ζωντανές διαδικασίες μπορούμε  και πρέπει να κουβεντιάσουμε όλοι οι εργαζόμενοι (μόνιμοι, αορίστου χρόνου, ωφελούμενοι/ποικίλων μηνών συμβασιούχοι) και να οργανώσουμε την πάλη μας ενάντια σε όσους ευθύνονται για αυτήν την κατάσταση, τους εργοδότες και τις ενώσεις τους, το πολιτικό προσωπικό τους, όλων των αποχρώσεων τις κυβερνήσεις.

Μόνο ένας τέτοιος αγώνας μπορεί να εμπνεύσει, να αποσπάσει κατακτήσεις, να βάλει φρένο στα αντιλαϊκά σχέδια.

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ την πάλη μας και προετοιμάζουμε απεργιακή απάντηση το αμέσως επόμενο διάστημα. Δεν δίνουμε άλλο χρόνο στην κυβέρνηση να τσαλαπατήσει τα δικαιώματά μας. Δεν περιμένουμε κανένα σωτήρα, κανένα Μεσσία που «με ένα άρθρο κι ένα νόμο» θα μας πάει … στη «Γη της Επαγγελίας» υλοποιώντας εκατοντάδες αντιλαϊκά μέτρα.

Δεν έχουμε εμπιστοσύνη στο κράτος τους, τις εργοδοτικές ενώσεις, τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Θέλουν να μπλέξουν τον λαό μας ακόμη πιο βαθιά στους δικούς τους ματωμένους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Η δύναμη βρίσκεται στα χέρια μας.

Τα χέρια και το μυαλό μας δημιουργούν τον πλούτο που καρπώνονται οι μεγαλοεργοδότες, οι εκμεταλλευτές μας. Οργανώνουμε την απάντησή μας για όρους ζωής και συνθήκες δουλειάς, για μισθούς, όπως μας αξίζουν τον 21ο αιώνα, ενάντια στην πολιτική που μας καταδικάζει στη φτώχεια και τα βάσανα.

Σήμερα είναι πια ολοφάνερο ότι υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να ζουν οι εργαζόμενοι πολύ καλύτερα. Να απολαμβάνουν τα αποτελέσματα της εργασίας τους και τον τεράστιο πλούτο που παράγουν, θέτοντας τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας στην υπηρεσία των δικών τους σύγχρονων αναγκών!

Στη συγκέντρωση των συνδικάτων της Αττικής στις 15 Σεπτέμβρη 2022 στην Αθήνα στο Υπουργείο Οικονομικών στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα αγώνα και ανυπακοής.

Διεκδικούμε:

 • Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, πάνω από το ύψος του πληθωρισμού. Μόνιμη δουλειά για όλους (όπως ακριβώς είναι μόνιμες και οι ανάγκες μας) με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
 • Κατάργηση των φόρων σε ρεύμα και φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην ενέργεια, στα καύσιμα. Διαγραφή των χρεών – Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και τρόφιμα.
 • Μέτρα προστασίας από την πανδημία. Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μόνιμο προσωπικό, εξοπλισμό και πόρους.
 • Μείωση του σταθερού χρόνου εργασίας. 7ωρο- 5ήμερο- 35ωρο χωρίς διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Κατάργηση όλων των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Αγώνας ενάντια στις απολύσεις και την απληρωσιά.
 • ΔΕΝ ανεχόμαστε άλλο τις πολεμικές ιαχές που δυναμώνουν στην περιοχή μας, στην Ουκρανία και αλλού. Δεν συντασσόμαστε με κανένα φονιά – ληστή – ιμπεριαλιστή.
 • ΔΕΝ ανεχόμαστε να καταργούνται οι συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες του λαού. Καμία ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης. Όχι στις αντεργατικές ανατροπές που καταργούν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τη συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων.

 

ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ στη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2022, στις 7μ.μ.

στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ

 

***********************************************************************************************************************************

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

(Δ.Α.Σ ΠΝ)

 

 

 

                                                                                                                        Αθήνα  4-4-2022                                                                                                                                                        

 

Όλες και όλοι στην Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία στις 6 του Απρίλη

και το απεργιακό συλλαλητήριο στις 11.00 πμ στο Σύνταγμα!

 

Ενάντια στην Ακρίβεια – Διεκδικούμε ΤΩΡΑ αυξήσεις στους μισθούς.

Καμιά εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

 

Ενώνουμε τη φωνή μας με όλα τα σωματεία και τους φορείς ενάντια στην ακρίβεια και την πολεμική εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο. Η αγανάκτηση μας να γίνει συλλογικός αγώνας για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας. Τέρμα πια στο παραμύθι των αντοχών της οικονομίας και του «δημοσιονομικού εκτροχιασμού».

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, 12 χρόνια τώρα όχι μόνο δεν είδαμε καμία αύξηση στο μισθό μας αλλά μόνο περικοπές που φθάνουν το 40%. Πρώτα μας έλεγαν να βάλουμε πλάτη για να ξεπεράσουμε την κρίση, μετά να κάνουμε υπομονή να τελειώσει η πανδημία και τώρα ότι φταίει ο πόλεμος. Δε μπορούμε, για ακόμη μία φορά, να αποδεχτούμε να έρχεται σε εμάς ο λογαριασμός των ανατιμήσεων στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, την βενζίνη, το ηλεκτρικό ρεύμα, στο ψωμί, στο Super Market, για να μη θιχτεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, για να μην διαταραχτούν τα δημοσιονομικά του κράτους που φουσκώνουν και φουσκώνουν από την σκληρή φορολόγηση των εργαζομένων.

Οι εξελίξεις του πολέμου επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση που καθημερινά βιώνουμε οδηγώντας σε νέες μεγάλες ανατιμήσεις στην ενέργεια, στα τρόφιμα, σε όλα τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, τη στιγμή που το εισόδημα μας πλήττεται από παντού. Ήδη ο πληθωρισμός κινείται πάνω από το 7% μειώνοντας περαιτέρω την αγοραστική μας δύναμη. 

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν σκέφτεται αυξήσει τους μισθούς μας αλλά αντίθετα μας στοχοποιεί στο πλαίσιο του κοινωνικού αυτοματισμού. Αρνείται κάθε ουσιαστικό μέτρο στήριξης του εισοδήματος μας ενώ δίνει δις ευρώ για εξοπλιστικές δαπάνες. Τα μέτρα ψίχουλα που εξήγγειλε δεν πρόκειται να λύσουν το μεγάλο πρόβλημα των χαμηλών μισθών και της ακρίβειας. Τεράστιες είναι οι ευθύνες όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν αφού η κυβέρνηση της ΝΔ έπιασε το νήμα από εκεί που το άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πιάσει το νήμα από εκεί που το άφησαν η συγκυβέρνηση της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Όπως οι ίδιοι λένε «το κράτος έχει συνέχεια». Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει όλους τους μνημονιακούς νόμους που ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ψήφισαν, κλιμακώνει παραπέρα την αντιλαϊκή επίθεση σχεδιάζοντας, νομοθετώντας και εφαρμόζοντας νέα μέτρα.

Ενώνουμε τη φωνή μας με όλα τα σωματεία και τους φορείς, που στέκονται ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και καταγγέλλουν την εμπλοκή της χώρας μας σ’ αυτό! Λέμε όχι στον πόλεμο της Ρωσίας από τη μια και των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ- ΕΕ από την άλλη για να ξαναμοιράσουν τους δρόμους της ενέργειας και τις σφαίρες επιρροής, αφήνοντας πίσω χιλιάδες νεκρούς, ορφανά παιδιά, ξενιτεμένους και φτώχεια. Η απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να ενισχύσει με όπλα την Ουκρανία θα έχει εξαιρετικά επικίνδυνες επιπτώσεις και για το λαό μας καθώς μετατρέπει τη χώρα σε εν δυνάμει στόχο, με πιθανές συνέπειες. 

Κανείς μας δε δικαιούται να μένει στη γωνία ως θεατής.

Να μη δεχτούμε να πληρώσουμε με φτώχεια, εξαθλίωση, ανεργία, με διακοπές ρεύματος και δυσβάστακτους λογαριασμούς τους πολεμικούς εξοπλισμούς. Οι εργαζόμενοι πρέπει να στρέψουμε την πάλη μας ενάντια στις πολιτικές που καθημερινά χτυπάνε τα εργασιακά μας δικαιώματα, το δικαίωμα στην εργασία, στην υγεία, στην εκπαίδευση, το δικαίωμα σε αξιοπρεπείς μισθούς. Να μην επιτρέψουμε να μπουν στο γύψο οι αγώνες μας.

Να μη δεχτούμε να πληρώσουμε για τα συμφέροντα και τα κέρδη των λίγων. Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε κανένα συμφέρον να ευθυγραμμιστούμε πίσω από την μία ή την άλλη ιμπεριαλιστική δύναμη.

Αντίθετα να ενισχύσουμε τους αγώνες μας  για άμεση ανακούφιση από τις επιπτώσεις της κρίσης και του πολέμου που μαίνεται

ΤΩΡΑ είναι η ώρα να πούμε ΦΤΑΝΕΙ  ΠΙΑ.

Όλες και όλοι στην Απεργία στις 6 του Απρίλη

και το απεργιακό συλλαλητήριο στις 11.00 πμ στο Σύνταγμα!

Διεκδικούμε μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης του λαϊκού εισοδήματος.

Καμία συμμετοχή-εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Η δύναμή μας βρίσκεται στην οργάνωση και στο συλλογικό αγώνα, στο δρόμο της διεκδίκησης και της ανατροπής. Δεν περιμένουμε εργολάβους λύσεων ή κυβερνητικούς μεσσίες που δήθεν θα προστατεύσουν τη ζωή και τα δικαιώματα μας. Δεν αποδεχόμαστε καμία θυσία για τα συμφέροντα και τους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου. Διεκδικούμε:

 • Αυξήσεις τώρα στους μισθούς μας. Επαναφορά 13ου-14ου μισθού. Ξεπάγωμα της διετίας 2016-2017. Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
 • Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο ΥΕΘΑ. Καμιά περικοπή του.
 • Κατάργηση του Ν.Χατζηδάκη που ανατρέπει θεμελιακές κατακτήσεις στην οργάνωση του χρόνου εργασίας και περιορίζει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες που κατακτήθηκαν με πολύχρονους ταξικούς αγώνες
 • Μαζικές προσλήψεις εδώ και τώρα με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους. Κατάργηση των νόμων που προωθούν και ενισχύουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο.
 • Κρατική χρηματοδότηση για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας. Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
 • Κατάργηση όλων των αντι-ασφαλιστικών νόμων που έχουν ψηφίσει διαχρονικά οι κυβερνήσεις. Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Καθολική & Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Κατάργηση του νόμου ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης.
 • Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.
 • Μείωσης της τιμής του ρεύματος και του φυσικού αερίου κατά 50% και κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια.
 • Διαγραφή χρεών, όχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.

 

 

 

 

 

 

 

                                                                            ( Δ.Α.Σ. Π.Ν )

 

 

                                                                                                                        Αθήνα  28-2-2022                                                                                                                                                      

 «Τούτος ο πόλεμος που έρχεται δεν είναι ο πρώτος

Πριν απ’ αυτόν γίνανε κι άλλοι πόλεμοι

Όταν ετέλειωσε ο τελευταίος υπήρχαν νικητές και νικημένοι

Στους νικημένους ο φτωχός λαός πέθαινε απ’ την πείνα

Στους νικητές ο φτωχός λαός πέθαινε το ίδιο»

                                                                 Μπέρτολτ Μπρεχτ

 

Για τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Καμία εμπλοκή της χώρας μας στους ανταγωνισμούς ΗΠΑ – ΕΕ – Ρωσία

 

Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούμε τις τελευταίες εξελίξεις με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι αντιπαραθέσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με τη Ρωσία στο Ουκρανικό μέτωπο εγκυμονούν νέους κινδύνους και ιμπεριαλιστικούς πολέμους, με καταστροφικές επιπτώσεις για όλους τους λαούς τόσο στην περιοχή όσο και ευρύτερα.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η στάση της ελληνικής κυβέρνησης που εμπλέκει όλο και περισσότερο τη χώρα μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Την ώρα που η λαϊκή οικογένεια αδυνατεί να τα βγάλει πέρα με την ακρίβεια, τις ανατιμήσεις στο ρεύμα και στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης,  που βρίσκεται αντιμέτωπη με την πανδημία, ως αποτέλεσμα των ελλιπών μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και με το Εθνικό Σύστημα Υγείας να παραμένει αθωράκιστο, που ζει καθημερινά την ανεργία, τις μαζικές απολύσεις, το κλείσιμο εργοστασίων και επιχειρήσεων, που φορτώνεται ολοένα και μεγαλύτερα βάρη για τη μόρφωση και τις σπουδές των παιδιών της η κυβέρνηση δίνει δις ευρώ για ΝΑΤΟικές εξοπλιστικές δαπάνες, στέλνει στρατιωτικές δυνάμεις στο Κόσοβο, στον Περσικό, στο Αφγανιστάν, κι αύριο στην Ουκρανία, έχει μετατρέψει τη χώρα μας σε ορμητήριο για τη μεταφορά βαριού εξοπλισμού και στρατιωτικών δυνάμεων στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη από τις δεκάδες βάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ βάζοντας στο στόχαστρο των ανταγωνισμών τους τον ελληνικό λαό.

Η αναβάθμιση των αμερικανονατοϊκών βάσεων  και υποδομών, με ευθύνη τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ όσο και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, η “νέα” Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις και η επ’ αόριστον ισχύ της την οποία προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, βάζει το λαό μας σε τεράστιους κινδύνους. Γιατί η αναβάθμιση των αμερικανο-νατοϊκών βάσεων και υποδομών, στη Σούδα, στην Αλεξανδρούπολη, στο Στεφανοβίκειο, στο Λιτόχωρο και στη Λάρισα, δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιούνται για τα συμφέροντα των λυκοσυμμαχιών ΝΑΤΟ και ΕΕ καθιστώντας τη χώρα μας ως στόχο αντιποίνων.

Απαιτούμε τώρα:

 • Κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα να μη σταλεί στην Ουκρανία, σε χώρες που συνορεύουν με αυτή ή σε άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές. Την επιστροφή όλων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων από αποστολές στο εξωτερικό
 • Να ακυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις. Να κλείσουν άμεσα οι βάσεις στη Σούδα, στην Αλεξανδρούπολη, στο Στεφανοβίκειο και στη Λάρισα, να κλείσουν άμεσα όλες οι ευρωατλαντικές υποδομές και να μη χρησιμοποιηθούν για επιχειρήσεις στην Ουκρανία.
 • Την αποδέσμευση της χώρας μας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Ο λαός έχει τη δύναμη με την πάλη του να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις και να συμβάλει ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την πραγματική ειρήνη, τη φιλία, την αλληλεγγύη, τις σχέσεις αμοιβαίου οφέλους με άλλους λαούς.

 

 

 

 

 

 

 

***************************************************************************************************************************************************************************************************************

               ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΔΑΣ-ΠΝ)

Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

Στάση Εργασίας (7:00-11:00) και συγκέντρωση στο Γενικό Λογιστήριο

Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2022, ώρα 9:00πμ

Αυξήσεις & ένταξη όλων των δικαιούχων του ΥΠΕΘΑ-Καμιά περικοπή σε όσους το παίρνουν

 

Σε συνέχεια της γνωμοδότησης της διυπουργικής Επιτροπής για τη Μεταρρύθμιση του «καθεστώτος χορήγησης του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας», που μας κοινοποιήθηκε σε συναντηση που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (όπου επιδείχθηκαν ηλεκτρονικά χωρίς να παραδοθούν αναλυτικά στοιχεία του πορίσματος), εκφράζουμε την αντίθεσή μας για τον αποκλεισμό των συναδέλφων μας που αποδεδειγμένα εργάζονται σε ανθυγιεινές εργασίες και χώρους δουλειάς από τη χορήγηση του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας.

Από τα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη προκύπτει ότι για το Υπουργείο Εθνικής ΄Αμυνας, σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής, κάποιες ειδικότητες από τους σημερινούς δικαιούχους δεν περιλαμβάνονται στην χορήγηση του επιδόματος, ενώ στην πλειοψηφία των σημερινών δικαιούχων που λαμβάνουν 150 ευρώ προτείνεται μείωση περισσότερο του μισού.

Οι εργαζόμενοι του ΥΠΕΘΑ δεν θα δεχτούμε τους αποκλεισμούς των συναδέλφων μας, δε θα δεχθούμε καμιά περικοπή ανθυγιεινού επιδόματος, για κανέναν κλάδο, για κανέναν εργαζόμενο.

Το ζήτημα και η εξέλιξη του επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας αναδεικνύει την διαχρονική συνέχιση της αντεργατικής πολιτικής των περικοπών σε μισθούς και δικαιώματα, που η μια κυβέρνηση κόβει κι η άλλη ράβει… Το πόρισμα της δήθεν ανεξάρτητης Επιτροπής του Υπουργείου Οικονομικών δεν μπορεί να ξεπλύνει τις κυβερνητικές ευθύνες ούτε της ΝΔ, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, που την συγκρότησε και έβαλε το πλαίσιο λειτουργίας της, που μαζί με τα κόμματα που ψήφισαν τα μνημόνια συμφώνησαν να ενταχθεί ο προσδιορισμός του επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας στα μνημονιακά δημοσιονομικά δεδομένα των 175 εκ. ευρώ (της δοσμένης δαπάνης του 2015) και να ευθυγραμμίζεται με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Δεν αποδεχόμαστε να παρουσιάζεται το πόρισμα της Επιτροπής ως επιστημονικό την ώρα που τα μέλη της προσπάθησαν με κάθε τρόπο να χωρέσουν τους εργαζόμενους που θα παίρνουν το ανθυγιεινό επίδομα στα συγκεκριμένα δημοσιονομικά δεδομένα. Η βαθμολογία, που έβαλαν στις διάφορες ειδικότητες εργαζομένων είναι προσαρμοσμένη στο να αφήνει «ουδέτερο» δημοσιονομικό αποτύπωμα.

Δεν αποδεχόμαστε να παρουσιάζεται το πόρισμα της Επιτροπής ως επιστημονικό όταν όπως και οι ίδιοι ομολογούν δεν βασίζεται σε Μελέτες Επαγγελματικού Κινδύνου, σε επιδημιολογικές μελέτες, σε δεδομένα για εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες. Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν μελέτες κινδύνου για κάποιους κλάδους και χώρους εργασίας, όπως στην περίπτωση των εργαζομένων του ΥΠΕΘΑ, τις οποίες θα μπορούσε να συντάξει ο τεχνικός ασφαλείας, δεν θα πρέπει να συνεπάγεται αυτομάτως και τον αποκλεισμό των συναδέλφων μας από το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Απαιτούμε

 • Να αναγνωριστούν ως δικαιούχοι του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας οι εργαζόμενοι του ΥΠΕΘΑ που αποδεδειγμένα εργάζονται σε ανθυγιεινές εργασίες και χώρους δουλειάς.
 • Να γίνουν προσλήψεις γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας. Να γίνουν Μελέτες Επαγγελματικού Κινδύνου για κάθε θέση και χώρο εργασίας. Να χορηγούνται σε όλους τους εργαζόμενους τα ΜΑΠ, που χρειάζονται.
 • ΄Αμεση απόσυρση του απαράδεκτου πορίσματος της επιτροπής.

17 Φεβρουαρίου 22

***************************************************************************************************************************************************************

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΔΑΣ/ΠΝ)

Ακόμη μια χρονιά βλέπουμε την κόλαση της φωτιάς να καίει περιουσίες και δάση, άφηνοντας πίσω εικόνες που μοιάζουν με το κοινός αποκαλούμενο « κρανίου τόπος».

Για μια ακόμη φορά ζούμε τις τραγικές και οδυνηρές συνέπειες από την εγκληματική ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη. Οι ανυπολόγιστες καταστροφές σε όλη τη χώρα έρχονται να προστεθούν στις αμέτρητες καταστροφικές συνέπειες που βιώνει ο λαός, κάθε φορά ύστερα από πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς.

Η σημερινή κυβέρνηση είναι μία ακόμη αυτουργός σε αυτό το διαρκές και κατά συρροή έγκλημα σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, της λαϊκής περιουσίας και της απειλής της ανθρώπινης ζωής που βαραίνει διαχρονικά όλες – ανεξαιρέτως χρώματος – τις αστικές κυβερνήσεις.

Τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» και η «κλιματική αλλαγή» αξιοποιούνται ως εύκολες δικαιολογίες και βολικό «καταφύγιο» για να κρυφτούν οι διαχρονικές ελλείψεις, η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση υπηρεσιών, η ανεπάρκεια σε μέσα και υποδομές, η απουσία μέτρων πρόληψης. Ειδικά, όσον αφορά τη Βαρυμπόμπη πρόκειται για μια φωτιά λίγα μόλις μέτρα από τον αστικό ιστό της πρωτεύουσας, με ήπιους ανέμους και σε μια μορφολογικά προσβάσιμη περιοχή. Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι «ευτυχώς δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές» δείχνουν τα όρια της αντιλαϊκής πολιτικής τους που στον 21ο αιώνα, παρά τις τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας, καταστρέφει το περιβάλλον και θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή. Το μόνο επιχειρησιακό σχέδιο που έχουν είναι το «τρεχάτε να σωθείτε».

Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ότι η αντιπυρική προστασία δεν είναι μόνο η κατάσβεση αλλά κυρίως η πρόληψη στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών μας, με τις απαραίτητες αντιπυρικές ζώνες, τους καθαρισμούς, τις υποδομές κ.λπ. που τελικά θυσιάζονται στον βωμό της λογικής «κόστους-οφέλους» που διέπει και τον τομέα της αντιπυρικής προστασίας. Η διαχρονική στρατηγική, που δίνει βάρος στην καταστολή και όχι στην πρόληψη, που διέσπασε οργανικά και επιχειρησιακά αυτούς τους δύο τομείς, απέτυχε παταγωδώς.

Επιβεβαιώνεται επίσης ότι η εμπορευματοποίηση της γης και ο άναρχος χωροταξικός σχεδιασμός που έχει ως κριτήριο το κέρδος οδηγώντας σε «μεικτές ζώνες», οικιστικές και δασικές, λειτουργούν σαν εύφλεκτη ύλη και τις συνέπειες τις πληρώνουν πρώτοι από όλους οι ίδιοι οι κάτοικοι των περιοχών είτε μέσω της καταστροφής της περιουσίας τους, είτε μέσω της διακινδύνευσης της ζωής τους και της υγείας τους. Πολύ δυνατός άλλωστε ήταν σήμερα το πρωί ο συναγερμός που σήμανε το Εθνικό Αστεροσκοπείο για τα επιβλαβή σωματίδια στην ατμόσφαιρα του λεκανοπεδίου της Αττικής, χωρίς η κυβέρνηση ωστόσο να πάρει έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας των κατοίκων.  

Ειδικά για τη Βαρυμπόμπη πρέπει να σκεφτούμε ότι είναι μια περιοχή δίπλα σε πυκνό και εύφλεκτο δάσος, όπου δεν είχαν γίνει οι αναγκαίες παρεμβάσεις, μια περιοχή όπου συγκεντρώνονται βασικές υποδομές της πρωτεύουσας (δίκτυα ηλεκτροδότησης, υδροδότησης κ.λπ) εκτεθειμένες και κακοσυντηρημένες που λειτουργούν σαν «βόμβες», μια περιοχή που γειτνιάζει ακόμη και με βιομηχανική ζώνη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανυπολόγιστες συνέπειες.

Διαχρονικά οι κυβερνήσεις όχι μόνο δεν παίρνουν τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών αλλά τα τελευταία χρόνια μέσω των «δασοκτόνων» νόμων διευκολύνουν τη διείσδυση μονοπωλιακών ομίλων στα δασικά οικοσυστήματα μέσω κυρίως της αλλαγής χρήσης της δασικής γης και με την εξασφάλιση παράλληλα του απαραίτητου γι' αυτό χωροταξικού και περιβαλλοντικού πλαισίου. Ενδεικτικά, ν. 4280/2014 ΝΔ-ΠΑΣΟΚ «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση – βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών – ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας», ν. 4351/2015 ΣΥΡΙΖΑ για τις «βοσκήσιμες γαίες», ν. 4389/2016 ΣΥΡΙΖΑ «Επιτάχυνση κατάρτισης δασικών χαρτών» περί «οικιστικών πυκνώσεων, ν. 4467 2017 ΣΥΡΙΖΑ, που αφορά τροποποιήσεις διατάξεων για τη δασική νομοθεσία, ν. 4495/2017 ΣΥΡΙΖΑ «’Έλεγχος και Προστασία Δομημένου Περιβάλλοντος» κ.λπ.

Η ΔΑΣ εκφράζει την αλληλεγγύη της στους πυροπαθείς κατοίκους των κατεστραμμένων   περιοχών, στο προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των άλλων Δημόσιων Υπηρεσιών που δίνουν μια ηρωική μάχη σε πολύ δύσκολες συνθήκες από τις πυρκαγιές που ακόμα συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο, στην Αττική, Εύβοια, Πύργο, σε όλη την χώρα.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, να δείξουν την μέγιστη δυνατή επιφυλακή όπου βρίσκενται, με αίσθημα ευθύνης να συμβάλουν ώστε να υπάρξουν οι λιγότερες δυνατές απώλειες στον δασικό μας πλούτο, σε αγροτικές εκτάσεις και κατοικίες. Η συμβολή στις λιγοστές δυνάμεις πυρόσβεσης που δίνουν νυχθημερόν άνιση μάχη με τις φλόγες μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα. Είναι φανερό ότι ο λαός έχει αφεθεί στο έλεος των πυρκαγιών από την κυβέρνηση. Το μόνο επιχειρησιακό σχέδιο που έχουν είναι το «τρεχάτε να σωθείτε».

 

Εδώ και τώρα η κυβέρνηση οφείλει να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε:

 • Να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες υποδομές και τα μέσα –έστω και τώρα- για να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα, καθώς βρισκόμαστε στο μέσο της αντιπυρικής περιόδου.
 • Να υπάρξει άμεσα καταγραφή των ζημιών και ολική αποζημίωση των περιουσιών των λαϊκών οικογενειών.
 • Να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης των τοπικών δομών Υγείας με μόνιμο προσωπικό και μέσα για όσους έχουν ανάγκη.
 • Να υπάρξουν άμεσα μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής, ένδυσης και σίτισης των πυρόπληκτων οικογενειών.
 • Να υπάρξει η άμεση αποκατάσταση της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης στις περιοχές που επλήγησαν.

Ο σχεδιασμός και τα μέτρα αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας ΔΕΝ είναι πολυτέλεια. Αφορούν την ανθρώπινη ζωή, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, τις λαϊκές ανάγκες, όμως δεν υλοποιούνται, γιατί για τους καπιταλιστές και το αστικό κράτος τους αποτελούν κόστος, χωρίς προσδοκώμενα κέρδη.

Ελπίζουμε να σταματήσει εδώ το κακό! Το μυαλό μας είναι στους πληγέντες, καλό κουράγιο.

 

***********************************************************************************************************************************************************

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΔΑΣ/ΠΝ)

 

Συνάδελφοι, -ισσες,

σκλάβοι του 21ου αιώνα δεν θα δεχτούμε να γίνουμε.

 

Χαιρετίζουμε όλους και όλες τους συναδέλφους που συμμετείχαν στην πανεργατική απεργία στις 10/6/2021 ενάντια στο νομοσχέδιο έκτρωμα που καταργεί το 8ωρο, τσακίζει τα εργασιακά δικαιώματα και τη συλλογική δράση. Η μεγάλη απεργία και η μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα ήταν ανάσα στον αγώνα για να ζήσουν οι εργαζόμενοι και τα παιδιά τους όπως τους αξίζει στον 21ο αιώνα. Από όλη την Ελλάδα, οι εργαζόμενοι, στείλαμε μήνυμα αισιοδοξίας και αποφασιστικότητας για τη συνέχεια του αγώνα.

 

Μπορούμε να βάλουμε φρένο στους σχεδιασμούς τους και τη πολιτική τους. – Το μήνυμα της απεργίας ήταν ξεκάθαρο.

 

Το νομοσχέδιο δεν διορθώνεται. Παρεμβαίνει στην καρδιά των εργασιακών δικαιωμάτων, που είναι ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας, τινάζοντας στον αέρα την ζωή κάθε  οικογένειας. Πάει πολύ η κυβέρνηση να εμφανίζει ως “πρόοδο” την αύξηση του χρόνου εργασίας. Στην εποχή του 5G, στην εποχή που η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο που φτιάχνονται εμβόλια για μια άγνωστη πανδημία μέσα σε λίγους μήνες, το προοδευτικό είναι να μειώνεται ο χρόνος εργασίας, να εξασφαλίζεται δουλειά για όλους, με σύγχρονους όρους αμοιβής και δικαιώματα και όχι να γυρνάμε σε συνθήκες δουλειάς του προηγούμενου αιώνα για να κερδίζουν περισσότερα οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Συγχρόνως επιβάλλουν σιγή νεκροταφείου ώστε, χωρίς εμπόδια, οι εργαζόμενοι να δουλεύουν με όρους “σύγχρονου σκλάβου”. Στήνουν νέα εμπόδια στην πάλη του εργατικού κινήματος, επιδιώκουν να μετατρέψουν την απεργία σε μια συμβολική πράξη, επιστρατεύοντας το ηλεκτρονικό φακέλωμα, διώξεις συνδικαλιστών κλπ.

Γιατί τόσο “άγχος” για το απεργιακό δικαίωμα και την συνδικαλιστική δράση; Επειδή είναι «ξεπερασμένα» και «αναποτελεσματικά»; Ασφαλώς όχι. Φοβούνται τη δύναμη των εργαζομένων!

Φοβούνται ένα κίνημα που οργανώνει την πάλη των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Φοβούνται ένα κίνημα που δεν θα έχει για “μέτρο” τον δήθεν ρεαλισμό -το περίφημο "ε και τι να κάνουμε;" που ψιθυρίζουν ήδη πολιτικές δυνάμεις που στοχεύουν κυβερνητικές καρέκλες- αλλά θα έχει σταθερά μπροστά τα εργατικά – λαϊκά συμφέροντα.

 

Δίνουμε αγώνα για να ξηλωθεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο, που έφτιαξαν όλες οι κυβερνήσεις με τις «οδηγίες» της ΕΕ, ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα στο άθλιο αυτό νομοθέτημα. Η μεγάλη συμμετοχή στην απεργία της προηγούμενης  Πέμπτης και τις συγκεντρώσεις δίνει τον τόνο της κλιμάκωσης των επόμενων ημερών. 

Η κυβέρνηση φέρνει το νομοσχέδιο – τερατούργημα στη Βουλή τη Δευτέρα 14/6 και προετοιμάζεται να το ψηφίσει την Τετάρτη 16/6! Είμαστε αποφασισμένοι, έχουμε τη δύναμη να το πετάξουμε στον κάλαθο των αχρήστων! Κλιμακώνουμε την προσπάθειά μας κόντρα στον εργασιακό μεσαίωνα και το νομοσχέδιο που τον νομιμοποιεί.

Η απάντηση μας πρέπει να είναι ανάλογη της επίθεσης που δεχόμαστε.

Ιδια πρέπει να είναι η απάντηση και στις 16/06, παρόλο που η ΓΣΕΕ για ακόμη μία φορά αποδεικνύει τον ρόλο της αφού μέχρι και σήμερα τηρεί σιγή ιχθύος και στην προηγούμενη απεργία κόντρα σε αποφάσεις σωματείων ανακοίνωσε άλλη ημερομηνία απεργίας. Η ΑΔΕΔΥ παρά την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα και μάλιστα μετά από την επιτυχημένη απεργία στις 10/06 καλεί αρχικά σε στάση εργασίας και κρατά τους εργαζόμενους σε αναμονή και μόλις δύο μέρες πριν μετατρέπει την στάση σε 24ωρη απεργία.

 

                                                                                                                                                  

Στις 16/06 πρέπει να εργασιακοί χώροι να είναι άδειοι και οι εργαζόμενοι να απαντήσουν στην επίθεση που δέχονται τόσο οι ίδιοι όσο οι οικογένειες  και τα παιδιά τους, με πιο ισχυρό απεργιακό μέτωπο σε όλη τη χώρα.

 

Απαντάμε αγωνιστικά σε κυβέρνηση και εργοδοσία στη βαρβαρότητα που θέλουν να μας επιβάλλουν! Να μην επιτρέψουμε τη ραγδαία επιδείνωση της ζωής μας!  Να καταργηθεί  όλη η αντεργατική νομοθεσία και οι διατάξεις της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.  Να μην ψηφιστεί και να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο – έκτρωμα. Διεκδικούμε την κάλυψη των συγχρόνων αναγκών μας με βάση την πρόοδο της γνώσης, της επιστήμης και της τεχνικής.   Για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ώρο – 5ήμερο – 35ώρο.

 

Καλούμε την Τετάρτη 16/6  όλους τους εργαζόμενους

στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα  και στις 5 μ.μ. έξω από τη Βουλή.

 

14-6-21

****************************************************************************************************************

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΔΑΣ/ΠΝ)

3 ΙΟΥΝΗ 2021 ΑΠΕΡΓΙΑ

Είναι ώρα ευθύνης και μάχης

Να μην περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο

 • 8  ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ 8ΩΡΟ
 • ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
 • 10 ΩΣ 13 ΩΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ, ΩΣ 78 ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
 • ΩΣ 150 ΩΡΕΣ ΥΠΕΡΩΡΊΑ ΜΕ 20% ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ
 • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ, ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ
 • ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΌ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
 • ΝΕΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΌ ΦΑΚΕΛΩΜΑ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΊΑ
 • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΏΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΊΑΣ

 

Αυτά είναι τα πιο σημαντικά μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ σε ένα νομοσχέδιο που επιδιώκει να κατεδαφίσει όσα κατακτήθηκαν τα τελευταία 100 χρόνια!

Καμιά πλευρά της ζωής του εργαζόμενου δεν μένει ανεπηρέαστη και δεν γλιτώνει από την διάλυση όλων των κατακτήσεων. Κανένα αίτημα των μεγαλοεργοδοτών δεν έμεινε έξω από ένα σχέδιο νόμου.

Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο!

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι αλλαγές στα εργασιακά δίνουν «δύναμη στον εργαζόμενο». Πόσο «δυνατός» όμως θα αισθάνεται κάποιος όταν δεν θα μπορεί να υπολογίζει πότε, πόσο και πώς θα δουλεύει; Όταν η εργασία θα επιτρέπεται να είναι ως 13 ώρες την ημέρα, συνεχόμενα ή σπαστά, από το σπίτι ή από το χώρο εργασίας, Κυριακές και αργίες.

Πόση δύναμη έχει όποιος δεν ξέρει πότε θα δει το παιδί του, πόσο εισόδημα θα φέρει στο σπίτι, πού θα είναι ο χώρος εργασίας του, ποια μέρα θα ξεκουραστεί; Αυτό ζουν σήμερα οι εργαζόμενοι στα σουπερμάρκετ που θα είναι ανοιχτά Κυριακή από τις 7.30 το πρωί ως τις 10 το βράδυ! Σήμερα υπάρχουν 17 ελαστικές μορφές εργασίας που υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν λίγες ώρες την ημέρα, λίγες μέρες το μήνα, λίγους μήνες το χρόνο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξασφαλίσουν σταθερό εισόδημα που να τους επιτρέπει να ζουν με αξιοπρέπεια και ελεύθερο χρόνο.

Καμία αυταπάτη ότι τα μέτρα δεν μας ακουμπάνε τους εργαζόμενους στο δημόσιο. Το κράτος που νομοθετεί τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου θα την εφαρμόσει στους εργαζόμενούς του. Ήδη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε ο νόμος 4498/2017 για τη 12ωρη εργασία των νοσοκομειακών γιατρών. Ή μήπως μπορεί να δουλεύει ο ιδιωτικός τομέας Κυριακές, αργίες, 7 ημέρες την βδομάδα και οι υπηρεσίες του κράτους, όπως οι ελεγκτικές, να μείνουν στο απυρόβλητο; Ήδη επεκτείνεται η 24ωρη λειτουργία και το ωράριο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών, όπως έχει γίνει στα ΚΕΠ και πήγε να εφαρμοστεί στις εφορίες μέσα στην πανδημία. Επεκτείνονται οι ελαστικές μορφές απασχόλησης μέσα από τη μονιμοποίηση της τηλεργασίας, με τα σχέδια για προσλήψεις εργαζομένων μόνο με τηλεργασία στο δημόσιο τομέα.

Έχουμε εμπειρία. Οι απολύσεις και οι μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα την περίοδο της κρίσης οδήγησαν σε διαθεσιμότητες, περικοπή του 13ου και 14ου μισθού και πάγωμα μισθών στο δημόσιο.

Η κυβέρνηση λέει ότι παίρνει μέτρα για το καλό μας. Μα ποιο είναι αυτό το καλό; Ότι οι απεργίες θα θεωρούνται εγκληματική ενέργεια, ή στην καλύτερη περίπτωση μια συμβολική πράξη, αφού οι απεργοί θα είναι όσοι επιτρέπει το κράτος των εργοδοτών, δίχως να μπορούν να περιφρουρήσουν την ίδια τους τη διεκδίκηση; Είναι χαρακτηριστικό ότι το νομοσχέδιο προβλέπει για τις απεργίες την υποχρέωση για την  «ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία» στο 33% !! Το απεργιακό δικαίωμα καταντά «αδειανό πουκάμισο» αφού για να παρέχεται το 1/3 των υπηρεσιών και μάλιστα πέραν του συνηθισμένου προσωπικού ασφαλείας, πρακτικά θα πρέπει να εργάζονται σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι. Αν αναλογιστεί κανείς πόσοι εργαζόμενοι χρειάζονται στα πόστα τους για να απογειωθεί έστω και ένα αεροπλάνο ή για να κινηθεί έστω και ένας συρμός, καταλαβαίνει ότι στόχευση της κυβέρνησης είναι να βγάλει στην «παρανομία» το απεργιακό δικαίωμα και να νομιμοποιήσει την απεργοσπασία.! Πρόκειται για ακόμα ένα εμπόδιο που έρχεται να «κουμπώσει» στη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ περί υποχρεωτικής συμμετοχής στη ΓΣ που αποφασίζει απεργία τουλάχιστον του 50% των οικονομικά ενεργών μελών του πρωτοβάθμιου συνδικάτου και στο νόμο κατά των διαδηλώσεων.

Ότι το διευθυντικό δικαίωμα της απόλυσης δεν θα αναιρείται πλέον ούτε από τα δικαστήρια; Ποιανού άραγε καλό υπηρετεί το γεγονός ότι η ύπαρξη των συνδικάτων θα επιτρέπεται μόνο αν τα μέλη τους είναι φακελωμένα, αν οι ψηφοφορίες γίνονται ηλεκτρονικά, ώστε να έχουν ευκολότερη πρόσβαση οι εργοδότες και οι κυβερνητικοί μηχανισμοί;

Ποιος είναι αυτός που ωφελείται από την μετατροπή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας σε «ανεξάρτητη αρχή» που θα αναλάβει τον «έλεγχο» σε μια αγορά εργασίας με τη «ζούγκλα» να είναι πια κανονικότητα και θα στελεχώνεται από το διευθυντικό προσωπικό των βιομηχάνων, των τραπεζιτών κ.λ.π.;

Δεν είναι η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά που προσπαθούν να μας γυρίσουν έναν αιώνα πίσω. Από το 1990 και μετά ΕΕ, επιχειρηματικοί όμιλοι και οι κυβερνήσεις τους, ξηλώνουν τη μία κατάκτηση των εργαζομένων μετά την άλλη για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Τα νέα μέτρα είναι προϋπόθεση για την ένταξη της Ελλάδας στο Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βέλτιστη ευρωπαϊκή πρακτική είναι η οδηγία 2003/88/ΕΚ που προβλέπει μέχρι 13 ώρες δουλειά τη μέρα, μέχρι και 12 μέρες συνεχόμενη εργασία, μέχρι 78 ώρες εργασίας ανά βδομάδα. Αυτό το μέλλον σχεδιάζουν για μας και τα παιδιά μας.

Η αντιπαράθεση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι προσχηματική καθώς από κοινού, μαζί με το ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ), διαδοχικά και σταδιακά νομοθετούν με μοιρασμένους ρόλους διαμορφώνοντας το υπάρχον αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο.

Οι εργαζόμενοι στις 3 Ιουνίου παίρνουμε

την υπόθεση στα χέρια μας.

ΓΙΑΤΙ πραγματική πρόοδος είναι η πάλη των εργαζομένων για δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια. Η επιστημονική γνώση να αξιοποιείται για την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών και όχι για να πλουτίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας, των ψηφιακών εργαλείων και μέσων να αξιοποιείται για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής και δουλειάς, για τη μείωση του εργάσιμου χρόνου και την ευημερία όλου του λαού.

Μένουμε ενωμένοι, δυνατοί, δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας, τις διεκδικήσεις!

Καλούμε τους εργαζόμενους να δώσουν αγωνιστικό παρών στην Πανελλαδική, Πανδημοσιοϋπαλληλική ΑΠΕΡΓΙΑ, που προκηρύχθηκε από την ΑΔΕΔΥ για τις 3 Ιουνίου τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.

 

Να αποσυρθεί άμεσα το αντεργατικό νομοσχέδιο – έκτρωμα

που θέλει να φέρει στη βουλή η κυβέρνηση.

Να καταργηθεί  όλη η αντεργατική νομοθεσία και οι διατάξεις της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

31/5/21

********************************************************************************************************

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΔΑΣ/ΠΝ)

Η κυβέρνηση παρουσίασε εχθές διαδικτυακά το νέο αντεργατικό έκτρωμα που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή, το οποίο φέρει κατ' ευφημισμό τον τίτλο: «Για την προστασία της Εργασίας». Για άλλη μία φορά κράτος και κυβέρνηση νομοθετούν όχι με κριτήριο τη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων, αλλά με κριτήριο την αύξηση των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών. Μάρτυρες αυτής της επιδίωξης γίναμε όλοι εχθές όταν ενημερωθήκατε ότι πρέπει να επιστρέψουμε στην εργασία μας όχι επειδή δεν υπάρχει πανδημία πια, όχι επειδή έχουν πάρει μέτρα προστασίας στον χώρο εργασίας μας, στα ΜΜΜ, στην υγεία, αλλά επειδή ξεκινάει η τουριστική περίοδος και ως υπάλληλοι του κράτους “οφείλουμε” να διασφαλίσουμε με κάθε τρόπο τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου ακόμα και αν χρειαστεί να θυσιάσουμε την υγεία μας και την υγεία της οικογένειας μας.  Γι’ αυτό άμεσα πρέπει να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας σε κάθε χώρο δουλειάς.

Στην κατεύθυνση αυτή το αντεργατικό αυτό ν/σ φέρνει τέτοιες  αντιδραστικές αλλαγές, που όχι μόνο δεν προστατεύουν τους εργαζόμενους, όπως ανεπιτυχώς προσπαθούν να ισχυριστούν, αλλά πραγματικά κάνει τη βαρβαρότητα στην εργασία ακόμα πιο εφιαλτική.

Ενδεικτικά βασικοί άξονες του νομοσχεδίου είναι:

• Η άρση εμποδίων στην επιβολή της 10ωρης και 12ωρης εργασίας και μάλιστα χωρίς επιπλέον αμοιβή ως υπερωρία.

• Η αύξηση του αριθμού των υπερωριών ανά έτος (από 96 στη βιομηχανία και 120 στους άλλους κλάδους σε 150 για όλους), τις οποίες μπορεί να επιβάλλει στον εργαζόμενο ο εργοδότης, ως μια ακόμα επιλογή έντασης της εκμετάλλευσης.

• Το παραπέρα ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας με τη διεύρυνση των κλάδων που θα μπορούν να δουλεύουν τις Κυριακές.

• Η παραπέρα νομική θωράκιση και εδραίωση της τηλεργασίας.

• Η καθιέρωση της ψηφιακής κάρτας εργασίας που, μεταξύ άλλων, θα επιτρέπει στον εργοδότη να μεγιστοποιεί την εκμετάλλευση σε κάθε δευτερόλεπτο του χρόνου εργασίας.

• Τα βάρβαρα αυτά μέτρα συνοδεύονται από το παραπέρα χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία και γενικότερα της συνδικαλιστικής δράσης με το φακέλωμα των συνδικάτων, την δημιουργία μηχανισμών αποτροπής της περιφρούρησης της απεργίας, τη αύξηση του προσωπικού ασφαλείας σε ποσοστό που πρακτικά ακυρώνει την ίδια την απεργία.

Ότι κι αν πουν για την «καινοτομία» και την «πράσινη» ανάπτυξη, η αλήθεια δεν κρύβεται με τίποτα: Η ανάκαμψη των κερδών, η θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων περνάνε μέσα από την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Το νομοσχέδιο για τα Εργασιακά είναι βασικό εργαλείο προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση. Γι' αυτό φιγουράρει ως το πιο «εμβληματικό» στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα υποβάλει η κυβέρνηση στην Κομισιόν, προκειμένου να αρχίσουν οι αποταμιεύσεις από το «ευρωπαϊκό» «Ταμείο Ανάκαμψης».

Στην προσπάθειά της μάλιστα να κρύψει την αλήθεια, η κυβέρνηση φτάνει να δηλώνει πως με αυτό το νομοσχέδιο δίνει απάντηση στο ερώτημα «πρόοδος ή καθήλωση». Λέει δηλαδή στους εργαζόμενους:

«Πρόοδος» είναι να δουλεύουν και με τη βούλα 10 ώρες τη μέρα, όπως δηλαδή δούλευαν οι εργαζόμενοι… το 1919, ενώ σήμερα εξαιτίας της ανάπτυξης της τεχνολογίας υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για μείωση του χρόνου εργασίας, για αύξηση του ελεύθερου χρόνου και δημιουργική αξιοποίησή του από τους εργαζόμενους.

«Πρόοδος» είναι να καταργούνται στοιχειώδη δικαιώματα, όπως το 8ωρο, που κατέκτησαν οι εργαζόμενοι με αίμα και τα οποία ανατρέπουν με κάθε τρόπο εδώ και χρόνια, με τη γενίκευση της «ευελιξίας» και της δουλειάς – λάστιχο, οι κυβερνήσεις, η ΕΕ, η εργοδοσία.

Την ίδια ώρα που γίνεται λόγος για απογείωση της παραγωγικότητας με την «ψηφιοποίηση της οικονομίας», αυξάνουν το χρόνο της απλήρωτης δουλειάς και ρίχνουν ακόμα πιο κάτω τους μισθούς, βαφτίζοντας «πρόοδο» τον εργαζόμενο με ατομική σύμβαση εργασίας, τις 150 ώρες υπερωριών να μη θεωρούνται υπερεργασία, την μονιμοποίηση της «τηλεργασίας» για μεγάλα τμήματα των εργαζομένων με όρους που τσακίζουν τα όρια μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής, οικογενειακής ζωής.

Θεωρούν «πρόοδο» οι εργαζόμενοι να μην μπορούν να απεργήσουν και να συνδικαλιστούν, η εργοδοσία και το κράτος να παρεμβαίνουν απροκάλυπτα στη λειτουργία των σωματείων, αξιοποιώντας όλους τους τρόπους, ακόμα και τις νέες τεχνολογίες.

Στον αντίποδα, βαφτίζουν «καθήλωση» οτιδήποτε μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη βελτίωση του «επενδυτικού κλίματος», οτιδήποτε μπορεί να βάλει προσκόμματα στην κερδοφόρα επένδυση συσσωρευμένων κεφαλαίων, όπως είναι άλλωστε και ο διακηρυγμένος στόχος του «εθνικού σχεδίου ανάκαμψης» για το κεφάλαιο. Όπου “καλό επενδυτικό κλίμα” σημαίνει καταστρατήγηση όποιων δικαιωμάτων έχουν απομείνει στους εργαζόμενους.

Προπάντων, θεωρούν «καθήλωση» τις διεκδικήσεις και τους αγώνες των εργαζομένων και των σωματείων τους, την πάλη για σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, για τα δικαιώματα και τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και του λαού.

Η θωράκιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, που τα κόμματά του βαφτίζουν «πρόοδο», «καθηλώνει» τους εργαζόμενους, τις μεγάλες σημερινές δυνατότητες για να ζήσουν εκείνοι και οι οικογένειές τους καλύτερα, να καλυφθούν οι ανάγκες, με μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους, μείωση του εργάσιμου χρόνου, σύγχρονη Παιδεία και Υγεία. Εκεί πρέπει να στρέψουν τη ματιά τους οι εργαζόμενοι, στον μεγάλο αγώνα για να μην περάσει το αντεργατικό αυτό τερατούργημα.

Δε πρέπει να τους το επιτρέψουμε!

Δυναμώνουμε το συλλογικό αγώνα για ζωή με δικαιώματα

ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ – ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ!

ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΣΤΟ ΣΥΛΑΛΛΗΤΗΡΙΟ, σήμερα, ΠΕΜΠΤΗ 13 ΜΑΙΟΥ ΣΤΙΣ 19.00, ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

 13 Μαΐου 2021

*****************************************************************************************************

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΔΑΣ/ΠΝ)

Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση της ΟΕΝΓΕ στο υπουργείο Υγείας, την Τετάρτη, στις 4 μ.μ. με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Υγείας

Η 7η Απρίλη, η Παγκόσμια Ημέρα της Υγείας, βρίσκει εμάς τους εργαζόμενους και τις οικογένειές μας να βιώνουμε τις τραγικές συνέπειες των εγκληματικών ελλείψεων στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος από την έναρξη της πανδημίας και βιώνουμε τη βαρβαρότητα:

 

 • να πεθαίνουν άνθρωποι με φορητό αναπνευστήρα στα ράντζα των νοσοκομείων, καθώς δεν έχουν εξασφαλιστεί οι ΜΕΘ που έχει ανάγκη η χώρα.

 

 • να έχουν μετατραπεί τα νοσοκομεία σε “μιας νόσου”, ενώ χιλιάδες χειρουργεία αναβάλλονται και ασθενείς με άλλες βαριές ασθένειες δεν μπορούν να νοσηλευθούν.

 

 • να ζούμε με το άγχος πως θα καλύψουμε τα έξοδα για τις εξετάσεις και τους γιατρούς, καθώς τα δημόσια Κέντρα Υγείας είναι υποβαθμισμένα ή ανύπαρκτα και πρέπει να τα χρυσοπληρώνουμε στους επιχειρηματικούς ομίλους.

 

 • να ανακυκλώνεται το υπάρχον ελάχιστο προσωπικό, να γίνονται μπαλάκι γιατροί και νοσηλευτές, μετακινούμενοι από δομή σε δομή, οι οποίοι με την εντατικοποίηση οδηγούνται στην εξόντωση.

 

 • να έχει σκοντάψει ο εμβολιασμός στα παζάρια, στον εμπορικό πόλεμο και στους ανταγωνισμούς ανάμεσα στους φαρμακευτικούς ομίλους στους οποίους είναι άμεσα μπλεγμένη η ΕΕ και οι κυβερνήσεις

 

 • να μετατρέπονται τα ΜΜΜ και οι εργασιακοί χώροι σε υγειονομικές βόμβες μπροστά στη διασφάλιση των κερδών των επιχειρήσεων.

 

 • της "αποθέωσης" της ατομικής ευθύνης, που φτάνει σήμερα μέχρι και τη διάγνωση της νόσου να την κάνουμε μόνοι μας με τα self-test και να τη δηλώνουμε εθελοντικά.

 

Αντί το κράτος να προσλάβει μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα της υγείας, να δημιουργήσει και να στελεχώσει νέες ΜΕΘ, να ενισχύσει αποφασιστικά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, χαρίζει εκατομμύρια ευρώ στους κλινικάρχες και δισεκατομμύρια στους ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς θυσιάζοντας τις λαϊκές ανάγκες.

Η βαρβαρότητα που βιώνουμε είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που αντιμετωπίζει τις ανάγκες τις δικές μας και των οικογενειών μας ως "κόστος" για το κράτος και ως "όφελος" για τους επιχειρηματικούς κολοσσούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Υγείας. Πρόκειται για την πολιτική όλων των κυβερνήσεων που προωθούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Βλάπτουν σοβαρά την υγεία μας, που αποτελεί εμπόρευμα αντί για κοινωνικό αγαθό.

Γι αυτό η κυβέρνηση αφήνει εμάς και τις οικογένειές μας απροστάτευτους μπροστά στην πανδημία και τις άλλες παθήσεις για τις οποίες απαιτείται κατάλληλη πρόληψη και θεραπεία. Γι αυτό έκοψε επιπλέον 96 εκατ. ευρώ από την ήδη υποχρηματοδοτούμενη ΠΦΥ στον κρατικό προϋπολογισμό για την Υγεία το 2021.

Μας υποχρεώνει να καταφεύγουμε στα ιδιωτικά κέντρα Yγείας και στους ιδιώτες ιατρούς. Να χρυσοπληρώνουμε την πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία, τα φάρμακα. Έτσι πολλαπλασιάζονται οι ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα που κάνουν χρυσές δουλειές εκμεταλλευόμενοι τις ανάγκες μας.

Τα εκατομμύρια των νεκρών και ασθενών σε όλον τον πλανήτη αποδεικνύουν ότι η υγεία των οικογενειών μας είναι ασύμβατη με τους νόμους της αγοράς και του κέρδους.

Κι όμως σήμερα, τον 21ο αιώνα, με το επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας, υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας που θα καλύπτει τον έλεγχο και τη νοσηλεία των ασθενών από τον κορονοϊό μαζί με την περίθαλψη ασθενών που έχουν άλλες παθήσεις ή χρειάζονται ξεχωριστή φροντίδα. Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα για ένα σύστημα Υγείας που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες τις δικές μας και των οικογενειών μας στην πρόληψη, στην θεραπεία, στην αποκατάσταση, στην προαγωγή της υγείας.

Παλεύουμε για Δημόσια και Δωρεάν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας,

για κατάργηση κάθε πληρωμής στην Υγεία, στην Πρόνοια, στο Φάρμακο.

Στις 7 Απρίλη, την Παγκόσμια Ημέρα της Υγείας, οι εργαζόμενοι σ’ όλη την Ελλάδα ενώνουμε τη φωνή μας με τους υγειονομικούς έξω από τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας και δυναμώνουμε τις φωνές μας πίσω από τα καλυμμένα στόματα. Σας καλούμε να συμμετέχουμε στην κινητοποίηση της ΟΕΝΓΕ στο Υπουργείο Υγείας την Τετάρτη 7 Απρίλη στις 4 μ.μ.

Απαιτούμε:

 • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων για να στελεχωθούν πλήρως δημόσια νοσοκομεία, Κέντρα Υγεία, ΕΚΑΒ.

 

 • Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων, όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας.

 

 • Επαναλειτουργία όλων των δημόσιων δομών Υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια

 

 • Ενίσχυση των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (ιατρών όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτών και βοηθητικού προσωπικού), προκειμένου να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία τους, με επαρκή υλικοτεχνική υποδομή, με αποκεντρωμένα ιατρεία και κινητές μονάδες για κατ’ οίκον επισκέψεις που συνδέονται με τα Κέντρα Υγείας.

 

 • Να επιταχθούν οι μεγάλες μονάδες του ιδιωτικού τομέα χωρίς αποζημίωση των επιχειρηματιών και να ενταχθούν στην ευθύνη του κράτους για να ενισχυθεί με τις απαραίτητες νέες κλίνες ΜΕΘ, για να ενισχυθεί ο αριθμός των απλών κλινών νοσηλείας ασθενών, των διαγνωστικών εργαστηρίων, και της πραγματοποίησης μοριακού ελέγχου δωρεάν για όλους και όλες.

 

 • Μέτρα για την προστασία της Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Δωρεάν και με ευθύνη του Υπουργείου τεστ σε όλους τους εργαζόμενους.

 

 • Eξασφάλιση όλων των ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων για το μαζικό και έγκαιρο εμβολιασμό όλου του λαού.

 

*********************************************************************************************************************

 

 

 

8η Μάρτη, τιμάμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

«Σπάμε τις αλυσίδες της σιωπής, της εκμετάλλευσης, της ανισοτιμίας»

 

 

Χτίζουμε “ασπίδα προστασίας” απέναντι σε κάθε μορφή βίας και ανισοτιμίας σε βάρος των γυναικών μέσα από την κοινή αγωνιστική μας δράση, τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη!

Η φετινή παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, σχεδόν ένα χρόνο από την έναρξη της πανδημίας, βρίσκει τις εργαζόμενες γυναίκες και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, αντιμέτωπες με την ανασφάλεια, την ψυχική κόπωση και τα αδιέξοδα που γέννησαν η απάνθρωπη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού τόσο από την κυβέρνηση της χώρας μας όσο και από τους διεθνείς οργανισμούς.

Δεν είναι μόνο η κατάρρευση του δημοσίου συστήματος υγείας…. η ανασφάλεια που νιώθουμε για τους ηλικιωμένους γονείς, τα ΑμΕΑ, τους χρόνια πάσχοντες λόγω της ανυπαρξίας σύγχρονων, δημόσιων και δωρεάν υποδομών για την παρακολούθηση και φροντίδα τους.  Είναι και η τηλεργασία που φόρτωσαν στην πλάτη μας…..Είναι η εκπαίδευση των παιδιών μας, που με τα σχολεία κλειστά έγινε ακόμα περισσότερο «δική μας υπόθεση»….. Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν και τα περιστατικά βίας απέναντι στις γυναίκες σε συνθήκες εγκλεισμού στη πόλη και αποκλεισμού της κοινωνικής ζωής λόγω πανδημίας. Είναι τα όσα αποκρουστικά παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες τα οποία γεννά η κοινωνία που ζούμε,το νομοθετικό πλαίσιο που διευκολύνει τους δράστες και φιμώνει τα θύματα.

«Ασπίδα προστασίας» απέναντι σε τέτοια φαινόμενα μπορεί να αναπτυχτεί μόνο στο έδαφος της συλλογικότητας, της συναδελφικότητας, της αλληλεγγύης, που είναι το πραγματικό «δίχτυ ασφαλείας» κάθε γυναίκας, μέσα στο συλλογικό αγώνα γυναικών και ανδρών για τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΤΟΜΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ! ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ ΤΗΣ! Ετοιμάζουν νέα μέτρα για να χτυπήσουν τη συμμετοχή στα εργατικά σωματεία, το δικαίωμα στην απεργία, τη συνδικαλιστική δράση, γιατί μας θέλουν απομονωμένες, φοβισμένες. Δε συμβιβαζόμαστε με την προσχηματική επίκληση για “ελευθερία” και “ισότητα”, που στο όνομα τους πάρθηκαν πίσω κατακτήσεις που υπερασπίζονταν τη θέση της γυναίκας.

• Καμία μείωση μισθού,καμία απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων. Να πληρώσουν κράτος κι εργοδοσία. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κοινωνική ασφάλιση για όλους κι όλες αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική.

• Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, με σταθερό ωράριο εργασίας. Κατάργηση των νόμων που προωθούν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την κατάργηση της Κυριακής Αργίας! Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας.

• Γενναία κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας. Μαζικός και δωρεάν εμβολιασμός για όλο το λαό.

• Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, προστασίας του γυναικείου οργανισμού, της μητρότητας. Να στελεχωθούν άμεσα οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους και να διενεργηθούν έλεγχοι σε όλους τους χώρους δουλειάς. Ασφαλή μεταφορά των εργαζομένων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με πύκνωση των δρομολογίων.

 • Άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας, μητρότητας με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα,ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης. Κατάργηση της προϋπόθεσης συμπλήρωσης 200 ενσήμων τα τελευταία 2 χρόνια για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας και της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας από τον ΟΑΕΔ.

• Μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, 15 μαθητές ανά τμήμα, μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού προσωπικού. Να παρθεί πίσω το απαράδεκτο νομοσχέδιο των Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη. Να ανοίξουν οι σχολές για το εαρινό εξάμηνο.

Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία συμβουλευτικών κέντρων, ξενώνων για την πρόληψη και την προστασία των γυναικών από τη βία με την άμεση και πλήρη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία. Καμία εμπλοκή ΜΚΟ. Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία, σχολές, σε χώρους νεολαίας από επιστημονικούς κρατικούς φορείς.

 

5 Μαρτίου 2021

 

 

****************************************************************************************************************************************************************

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΔΑΣ/ΠΝ)

 

Το δικαίωμα της απεργίας, των διαδηλώσεων είναι αδιαπραγμάτευτο!

Οι αγώνες δε θα μπουν στο γύψο!

 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες εργαζόμενους που συμμετείχαν στην απεργία της 26ης Νοεμβρίου, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Τους εργαζόμενους που ξέρουν ότι οι μάσκες που φοράνε είναι για την προστασία τους και όχι για να φιμωθούν. Που αντιλαμβάνονται ότι αυτές ακριβώς οι ειδικές συνθήκες απαιτούν αγωνιστικές παρεμβάσεις και διεκδικήσεις, παίρνοντας βέβαια όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας.

Εδώ και μέρες ακούγαμε πόσο «ακραία αντικοινωνική στάση» είναι η πραγματοποίηση της απεργίας σε αυτές τις συνθήκες, για το ότι είναι «αντικοινωνικός κυνισμός» το να προστίθεται «άλλη μια ταλαιπωρία στη μεγάλη δοκιμασία», ότι «δεν είναι δυνατόν να απεργούν τώρα που είναι μέρες εγκλεισμού».

Είναι οι ίδιοι που κατηγορούσαν τους υγειονομικούς που κινητοποιούνταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, κι ας απαιτούσαν όσα σήμερα κρίνουν χιλιάδες ζωές, όπως περισσότερες ΜΕΘ. Κι ας αντιδρούσαν στο κλείσιμο νοσοκομείων, ας διεκδικούσαν προσλήψεις και χρηματοδότηση για να ανασάνουν ασθενείς και προσωπικό.

Είναι οι ίδιοι που μίλαγαν για «βολεμένους» σε κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι οποίοι διεκδικούσαν όσα σήμερα αποκτούν ζωτική σημασία για τον λαό, όπως την ενίσχυση του στόλου για περισσότερα δρομολόγια.

Είναι οι ίδιοι που συκοφαντούσαν τις μαθητικές κινητοποιήσεις, τη διεκδίκηση σύγχρονων και ασφαλών σχολείων, αίτημα που αποδείχθηκε πιο αναγκαίο από ποτέ σε συνθήκες πανδημίας.

Οσοι προπαγάνδισαν κατά της απεργίας, είναι οι ίδιοι που δεν βλέπουν καμιά κρατική/κυβερνητική ή εργοδοτική ευθύνη για την τραγωδία που ζει ο λαός με το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Είναι οι ίδιοι που πανηγύριζαν για το «άνοιγμα της οικονομίας» με τα υγειονομικά πρωτόκολλα – λάστιχο και τις απαιτήσεις των “tour operators”, των μεγαλοξενοδόχων και των επιχειρηματικών ομίλων στις μεταφορές.

Είναι οι ίδιοι που κάνουν πως δεν βλέπουν τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν σε χώρους δουλειάς.

Είναι οι ίδιοι που με ευκολία βγάζουν πύρινους λόγους για την ατομική ευθύνη, αποσιωπώντας αυτήν του κράτους και της κυβέρνησης.

Είναι οι ίδιοι που μια βδομάδα πριν έβγαζαν αφρούς επικροτώντας τις κυβερνητικές απαγορεύσεις και το όργιο καταστολής απέναντι σε μια συγκέντρωση που τηρούσε υποδειγματικά όλα τα μέτρα προστασίας από «συνωστισμένες» αστυνομικές δυνάμεις.

 

Ποιοι επρόκειτο να «ταλαιπωρηθούν» αλήθεια από την απεργία;

Σίγουρα όχι οι εργαζόμενοι που καθημερινά καταγγέλλουν ότι καλούνται να δουλέψουν ακόμα και με ύποπτα συμπτώματα, βάζοντας σε κίνδυνο τους ίδιους και τους συναδέλφους τους.

Ουτε οι χιλιάδες που είναι σε «αναστολή» ή τηλεργαζόμενοι χωρίς ωράρια. Ουτε οι γονείς που ξεροσταλιάζουν μέρες τώρα μπροστά από υπολογιστές με το μαρτύριο της τηλεκπαίδευσης.

Ουτε οι χιλιάδες εργαζόμενοι που κάθε μέρα παστώνονται σε ένα ταξίδι τρόμου μέσα στα σαρδελοκούτια του Μετρό και των λεωφορείων.

Ουτε οι χρόνια πάσχοντες και άλλοι ασθενείς διαφόρων νοσημάτων που ζουν τον αποκλεισμό από το σύστημα Υγείας «μιας νόσου».

Ουτε οι επαγγελματίες που έχουν κλειστά τα μαγαζιά τους, με το εισόδημά τους να εξανεμίζεται.

Αν ψάχνουν οι διάφοροι καλοθελητές για «κυνισμό» και «ανευθυνότητα», ας ρίξουν μια ματιά στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2021, που εν μέσω πανδημίας μειώνει κι άλλο την κρατική χρηματοδότηση για την Υγεία.

Ας δουν όσα προβλέπει το αντεργατικό νομοσχέδιο με τις ανατ&rho%Bοπές του αιώνα, με το οποίο ξεχαρβαλώνεται ολοκληρωτικά ο εργάσιμος χρόνος και θεσμοθετείται η δεκάωρη δουλειά.

Αν ψάχνουν για «μειοψηφίες που ταλαιπωρούν την κοινωνία», ας ρίξουν μια ματιά στους κλινικάρχες, που με τις ευλογίες της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν τα παζάρια για να πουλήσουν μερικές θέσεις ΜΕΘ και κλίνες.

Ταλαιπωρία για τον λαό και τους εργαζόμενους είναι η πολιτική τους, είναι το χάος στην Υγεία, είναι η δουλειά όσο, όπου και όταν θέλει ο εργοδότης, είναι οι απειλές πλειστηριασμών, τα λουκέτα στα μαγαζιά, είναι η καθημερινή αγωνία του λαού για τη ζωή και την υγεία του.

Η κυβέρνηση όμως έσπασε ξανά τα μούτρα της! Η απεργία πέτυχε, με συμμετοχή σε μεγάλους χώρους δουλειάς, εργοστάσια, με σχεδόν καθολική συμμετοχή στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η επιτυχία της απεργίας, έστειλε το πρώτο μήνυμα. Δε θα περάσει ο φόβος, η τρομοκρατία, η απαισιοδοξία, η λογική να «λογαριαστούμε μετά».

Ήταν προκλητική η στάση της κυβέρνησης που γέμισε από το πρωί της Πέμπτης το κέντρο της Αθήνας και των άλλων πόλεων με ΜΑΤ, αύρες, αστυνομικούς και πρόστιμα για να καταστείλουν το απεργιακό μήνυμα, για να χτυπήσουν την απεργία που πραγματοποιήθηκε με αποφάσεις Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών, πρωτοβάθμιων σωματείων, σε εκατοντάδες χώρους δουλειάς σε όλη τη χώρα.

Η χτεσινή μέρα πέρασε στην ιστορία των αγώνων της εργατικής τάξης της χώρας μας ως μέρα γενικής απεργίας που σε συνθήκες πανδημίας μπήκαν μπροστά τα αιτήματα για την προστασία της ζωής, της υγείας και των δικαιωμάτων μας από τη μανία των εκμεταλλευτών. Ενώθηκαν οι φωνές μας με τις φωνές των εργαζομένων σε άλλες χώρες που αυτές τις μέρες απεργούν και κινητοποιούνται.

Συνεχίζουμε αγωνιστικά!

Και με τη μάσκα έχουμε φωνή και διεκδικούμε!

27 Νοεμβίου 2020

*****************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

ΔΑΣ/ΠΝ

                                                                        

                                                                                

 

Απεργιακό lockdown στις 26 Νοέμβρη στη βάρβαρη πολιτική που θυσιάζει την υγεία μας και τα δικαιώματά μας!

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

 

το όργιο καταστολής που εκτυλίχθηκε την ημέρα της εξέργερσης του Πολυτεχνείου και όχι μόνο απείδειξε περίτρανα ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει στόχο να βάλει στο γύψο τους αγώνες και τις διεκδικήσεις του λαού για την προστασία της ζωής του, την υγεία του και τα δικαιώματά του. ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΦΙΜΩΣΟΥΝ. Εξάλλου το «ενδιαφέρον» της κυβέρνησης για την υγεία του λαού αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τη στιγμή που δεκάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα, τα νοσοκομεία έχουν μπουκώσει, οι χώροι δουλειάς είναι υγειονομικές βόμβες, η μεγαλοεργοδοσία με την κάλυψη της κυβέρνησης αποκρύπτει εκατοντάδες κρούσματα σε χώρους δουλειάς και οι εργαζόμενοι είναι εκτεθειμένοι στην πανδημία και την εντατικοποίηση, την ίδια ώρα συνεχίζει να δίνει προκλητική στήριξη στις μεγάλες επιχειρήσεις και τους ομίλους με δις € ζεστό χρήμα, φοροαπαλλαγές, προκλητικές αντεργατικές ρυθμίσεις, την ώρα που προχωρά στη ψήφιση μέτρων που τσακίζουν μισθούς και συντάξεις.

Η λαϊκή διεκδίκηση δεν κάνει "διάλειμμα". Στις 26 Νοέμβρη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ, τηρώντας απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα προστασίας από τη μετάδοση του κορονοϊού, με μάσκες και αποστάσεις, δίνοντας συλλογική, μαζική, μαχητική απάντηση στην κυβέρνηση της ΝΔ η οποία αντί να πάρει μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων προωθεί νομοσχέδια που της έχουν δώσει ραβασάκι ο ΣΕΒ και οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Νομοσχέδια που περιλαμβάνουν:

 • τη 10ωρη εργασία με 200€ μισθό, 134 χρόνια μετά την απεργία του Σικάγο και ακριβώς 100 χρόνια ύστερα από την πρώτη νομοθέτηση του 8ωρου στην Ελλάδα,
 • τη μαύρη ανασφάλιστη και απλήρωτη δουλειά,
 • την κατάργηση της Κυριακής αργίας,
 • την παράδοση της κοινωνικής ασφάλισης στους επιχειρηματικούς ομίλους,
 • τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις των λαϊκών κατοικιών,
 • την μετατροπή της συνδικαλιστικής δράσης σε «ιδιώνυμο», μέσω της προώθησης της κατάργησης των Γενικών Συνελεύσεων, της επιβολής της ηλεκτρονικής ψήφου αντί της συμμετοχής των ίδιων των εργαζομένων με τη φυσική τους παρουσία, της παράδοσης του Μητρώου μελών στην κυβέρνηση και τους εργοδότες και επιβάλλοντας νέα εμπόδια στην απόφαση και την οργάνωση της απεργίας και λίστα ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΜΟ

 

Τα μέτρα αυτά θα μείνουν και μετά την πανδημία ώστε να παραμείνουν οι εργαζόμενοι το μόνιμο «υποζύγιο» που θα τροφοδοτεί τα κέρδη του κεφαλαίου.

 

Στις 26 Νοεμβρίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ, γιατί:

 • ΔΙΝΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ στον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό, όπως π.χ. στο «τσεκούρι» στην υγεία εν μέσω πανδημίας με μείωση των δαπανών για το 2021 κατά 572 εκατομμύρια ευρώ!
 • ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ εδώ και τώρα ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Κάλυψη των απωλειών μας. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.
 • ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους. Μαζικές προσλήψεις εδώ και τώρα μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
 • ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα υγιεινής & ασφάλειας στους χώρους δουλειάς του ΥΠΕΘΑ, γιατρός εργασίας και τεχνικός ασφαλείας.
 • ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ πλήρη, επαρκή κι αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Επίταξη των ιδιωτικών κλινικών χωρίς παζάρια και επιπλέον δωράκια για τους ιδιοκτήτες τoυς. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς. Να ανοίξουν τα νοσοκομεία που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια.
 • ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να αυξηθούν τα δρομολόγια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
 • ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ επέκταση και αναγνώριση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζόμενους του ΥΠΕΘΑ που το δικαιούνται και έχουν εξαιρεθεί.
 • ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ προσλήψεις καθαριστριών και εκπαιδευτικών για τα σχολεία. Στις τάξεις να είναι 15 μαθητές. Να δοθούν δωρεάν όλα τα αναγκαία για την τηλεργασία και δωρεάν.
 • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ από τα συνδικάτα. Κατάργηση του νόμου απαγόρευσης των διαδηλώσεων, του νόμου περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος.
 • ΝΑ ΜΗ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ το νομοσχέδιο έκτρωμα που μετατρέπει τη συνδικαλιστική δράση σε «ιδιώνυμο».

 

Βάζουμε  ΣΤΟΠ στη λογική ότι φταίει ο λαός για όλα όσα συμβαίνουν.

ΤΩΡΑ πρέπει να δώσουμε συλλογική, μαζική, μαχητική απάντηση παίρνοντας όλα τα μέτρα προστασίας στην ΑΠΕΡΓΙΑ στις 26 Νοεμβρίου, γιατί οι αγώνες για καλύτερους μισθούς, για αξιοπρεπείς συντάξεις, για μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, για μόνιμες προσλήψεις σε σχολεία, νοσοκομεία κλπ. ΟΥΤΕ ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ, ΟΥΤΕ ΑΝΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ. ΔΕΝ αφήνουμε να περάσει ο φόβος, η τρομοκρατία, η απαισιοδοξία και η λογική να λογαριαστούμε μετά. Δεν πρόκειται να ζητήσουμε άδεια από την κυβέρνηση της ΝΔ για να διαδηλώσουμε, για να απεργήσουμε.

Ότι καταφέραμε το έχουμε πετύχει με τους αγώνες μας! Με τους αγώνες μας καταφέραμε να μην εφαρμοστεί η αντιδραστική κρατική αξιολόγηση στο δημόσιο, να μην τοποθετηθούν κάμερες στις σχολικές τάξεις, να μην καταργηθούν τα βαρέα και ανθυγιεινά, κ.ά..

 

 

Τίποτα δε χαρίζεται, όλα με αγώνες κατακτιούνται.

ΟΛΟΙ & ΟΛΕΣ στην ΑΠΕΡΓΙΑ στις 26 Νοεμβρίου

 

*****************************************************************************************************************************************************

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΔΑΣ ΠΝ)

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

 

Η ΔΑΣ καλεί τα μέλη και όλους του συναδέλφους του ΣΔΥΝ:

 • Να απέχουν μαζικά από την ηλεκτρονική αξιολόγηση.

Να υπογράψουν μαζικά, την προτεινόμενη Δήλωση Συμμετοχής στην Προκηρυγμένη ΑπεργίαΑποχή από τις διαδικασίες της αξιολόγησης  και να την καταθέσουν στο Σύλλογο.

 

ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΗΣ «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ»

Χωρίς την ύπαρξη ψευδαισθήσεων, σκοπιμοτήτων, ιδεοληψιών, έχει γίνει από όλους αντιληπτό ότι, η λεγόμενη «αξιολόγηση» των δημοσίων υπαλλήλων αποτελεί, ένα μηχανισμό που στοχεύει στην χαλιναγώγηση τους, στην φίμωσή τους, στην υποταγή τους, ένα μηχανισμό που δεν λύνει αλλά δημιουργεί προβλήματα, ένα μηχανισμό που στοχεύει στο μικρό διαχειρίσιμο επιτελικό κράτος που θα υπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα.

Ως εργαζόμενοι έχουμε χρέος να συνεχίζουμε να στεκόμαστε απέναντι στις πολιτικές που απαξιώνουν, αποδυναμώνουν και διαλύουν τις δημόσιες υπηρεσίες και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δώσουμε την στοιχειώδη νομιμοποίηση στην ψευδεπίγραφη αξιολόγηση του υποκειμενισμού και της ανθρωποφαγίας που μετατρέπει του αρεστούς σε άριστους.

 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ»

ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΜΑΖΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΑΓΩΝΑ

 

Απέχουμε από κάθε διαδικασία «αξιολόγησης», γιατί δεν θέλουμε να επιτρέψουμε στην κυβέρνηση και διοίκηση να δίνουν «bonus» μισθολογικά κλιμάκια σε όποιο εργαζόμενο θέλουν. Να πληρώνουν διαφορετικά εργαζόμενους στο ίδιο γραφείο – συνεργείο, με τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία.

Απέχουμε από κάθε διαδικασία «αξιολόγησης», γιατί δεν θέλουμε να συνυπογράψουμε ένα νομοθετικό πλαίσιο, όπου κυβέρνηση και διοίκηση μπορούν να προωθούν μισθολογικά και βαθμολογικά όποιον εργαζόμενο θέλουν,  «βαφτίζοντας» όποιες θέσεις εργασίας θέλουν ως ιδιαίτερης σημασίας!!!, δεν θα συμβάλλουμε στον διαχωρισμό και την διάσπαση των εργαζομένων, στις ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Απέχουμε από κάθε διαδικασία «αξιολόγησης» γιατί δεν θέλουμε να συνυπογράψουμε την απόλυση κανενός συναδέλφου.

Απέχουμε από κάθε διαδικασία «αξιολόγησης» γιατί ζήσαμε τον ανταγωνιστικό και τιμωρητικό της χαρακτήρα, γιατί είδαμε ότι όλα αυτά τα χρόνια τίποτα προς το καλύτερο δεν άλλαξε στις υπηρεσίες μας.

Συνεχίζουμε την ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΠΟΧΗ από κάθε διαδικασία που αφορά την «αξιολόγηση» σύμφωνα με την σχετική απόφαση  του Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ, με μαζικές διαδικασίες και συλλογικό αγώνα.

Υπενθυμίζουμε ότι η αποφασιστική στάση των εργαζομένων απέναντι στην «αξιολόγηση» κατάργησε την νομοθετική ρύθμιση με την τιμωρητική διάσταση όσων  είχαν θέσεις ευθύνης και απείχαν από τις διαδικασίες, καθώς και την σχετική δικαστική απόφαση.             

18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

 

Δήλωσης Συμμετοχής

στην Προκηρυγμένη Απεργία-Αποχή από τις διαδικασίες της αξιολόγησης

 

Ο/Η κάτωθι υπογεγραμμένος/η   …………………………………………..……………, που υπηρετώ ως……….., στην Δ/νση …………………………. του ΥΠΕΘΑ, δηλώνω ότι συμμετέχω στην απεργία-αποχή που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ  από κάθε διαδικασία ή ενέργεια, που συνδέεται με την αξιολόγηση. Ως εκ τούτου δεν δύναμαι να υποβάλω καμία έκθεση αξιολόγησης ως …………………….. (αξιολογητής ή αξιολογούμενος ή ως αξιολογούμενος και αξιολογούμενος).

     Σημειώνεται ότι η συμμετοχή μου στην ως άνω νομίμως προκηρυχθείσα απεργιακή κινητοποίηση αποτελεί νόμιμο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά μου και συνεπεία αυτού δεν μπορεί να επιφέρει εις βάρος μου καμία έμμεση ή άμεση μορφή διοικητικής ή άλλης συνέπειας. Με την επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματός μου.

 

 

 

     Ημερομηνία………………..                                             Ο/Η δηλών/ουσα

 

 

 

***************************************************************************************************************************************************************************8

 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΔΑΣ – ΠΝ)

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το δικαίωμα της απεργίας, των διαδηλώσεων είναι αδιαπραγμάτευτο!

Οι αγώνες δε θα μπουν στο γύψο!

 

Αυτό που δεν πέτυχαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας, να κλείσουν το στόμα των υγειονομικών των εργαζόμενων στα super market, των εκπαιδευτικών, των ξενοδοχοϋπαλλήλων, όλων των εργαζομένων και συνολικά του λαού μας, επιδιώκουν να το κάνουν με έναν χουντικής έμπνευσης νόμο που προωθεί νέα μέτρα περιορισμού, καταστολής και διάλυσης του βασικού δημοκρατικού δικαιώματος, το οποίο ο λαός μας κατέκτησε με πολλού, διαχρονικούς κι αιματηρούς αγώνες. Η κυβέρνηση με τα καλοταϊσμένα ΜΜΕ ζεσταίνει στο σχέδιο απαγόρευσης των διαδηλώσεων και των συγκεντρώσεων.

 

Το “νομοσχέδιο”, αντιγραφή του χουντικού νόμου του 1971(!!!), ορίζει την αστυνομία ως ανώτατη αρχή καθώς της αναθέτει διευρυμένο και επιτελικό ρόλο. Πέρα από το ρόλο της στην επιβολή του νόμου, αναλαμβάνει καθήκοντα “ερμηνείας του νόμου”. Θα μπορεί να καθορίζει τους περιορισμούς που πρέπει να επιβληθούν σε μια διαδήλωση, να επινοεί δικούς της, να έχει τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίζει εκ των προτέρων αν θα επιτραπεί μια δημόσια συνάθροιση, αν αυτή είναι αυθόρμητη, ποιοι περιορισμοί θα επιβάλλονται. Φέρνουν ξανά το χωροφύλακα μέσα στα σωματεία, στους φοιτητικούς συλλόγους, στις διαδηλώσεις, στις συνελεύσεις.

 

Με βάση το “νέο” νομοσχέδιο:

 

 • Ο οργανωτής της διαδήλωσης οφείλει να γνωστοποιήσει στην κατά τόπο αστυνομία ή λιμενική αρχή την πρόθεσή του να καλέσει το ευρύ κοινό σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση. Η γνωστοποίηση περιλαμβάνει τα στοιχεία ταυτότητας κι επικοινωνίας του οργανωτή (φυσικό πρόσωπο), τον ακριβή τόπο, το χρόνο έναρξης, λήξης, το σκοπό και το δρομολόγιο της διαδήλωσης.” (άρθρο 3)
 • Ο οργανωτής της συγκέντρωσης “συνεργάζεται άμεσα με την αρμόδια αστυνομική αρχή και ιδίως με τον Αστυνομικό Διαμεσολαβητή (σύνδεσμος μεταξύ διαδηλωτών και κράτους) και συμμορφώνεται στις υποδείξεις του παρέχοντας συνδρομή στην τήρηση της τάξης.” (άρθρο 4)
 • Αν η κινητοποίηση (πορεία, συγκέντρωση, διαδήλωση) δεν γνωστοποιηθεί “η αστυνομική αρχή δύναται να προβεί στη διάλυσης της ανωτέρω συνάθροισης..” (άρθρα 3 και 9). Επιπλέον, “επικείμενη δημόσια συνάθροιση μπορεί να απαγορεύεται (κι αν ακόμα έχει γνωστοποιηθεί), αν επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια ή απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής.” (άρθρο 8)

 

Ανάγεται σε ιδιώνυμο η συμμετοχή σε διαδήλωση, αφού:

 

 • Όσοι συμμετέχουν σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, η οποία έχει απαγορευτεί τιμωρούνται με φυλάκιση από ένα (1) έως δύο (2) έτη.” (άρθρο 14)
 • Ο οργανωτής δημόσιας συνάθροισης ευθύνεται για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής και της ιδιοκτησίας τους…” Με τη διάταξη αυτή ενορχηστρώνεται κι ανοίγει ο δρόμος για εκτεταμένες προβοκάτσιες. (άρθρο 14)
 • Για την απαγόρευση λαμβάνεται υπόψη και ο αριθμός των διαδηλωτών και η δυνατότητα της αστυνομίας για αλλαγή δρομολογίου ή τόπου συγκέντρωσης. (άρθρο 7, παρ. 4)
 • Εξουσιοδοτείται ο υπουργός δημόσιας τάξης να ρυθμίζει τα περί διάλυσης των συγκεντρώσεων” κατά το δοκούν και με συνοπτικές διαδικασίες. (άρθρο 15)

 

Θα μείνει στα χαρτιά! Δε θα περάσει η σιγή νεκροταφείου!

 

Ο περιορισμός των διαδηλώσεων και ειδικά στην παρούσα περίοδο δεν αποτελεί μεμονωμένη ενέργεια. Πέρα από τον σταθερό και διαχρονικό «πόθο» των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων, σήμερα έρχεται να δέσει με την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα που προωθούνται σε όλα τα επίπεδα με αφορμή την πανδημία. Η κανονικότητα τους επιτάσσει σιγή νεκροταφείου και σκυμμένο κεφάλι. Η πρόθεση παρέμβασης στις διαδηλώσεις συμπληρώνει το συνολικό σχεδιασμό καταστολής που θέλει τον εργαζόμενο λαό στο περιθώριο, άφωνο και τους αγώνες του στο γύψο. 

Οι εργαζόμενοι θα ματαιώσουν στην πράξη κάθε προσπάθεια που έχει στόχο να τους βάλει φίμωτρο, να μετατρέψουν τους εργασιακούς χώρους σε γκέτο και την αντίσταση σε ποινικό αδίκημα.

Η ΔΑΣ απευθύνει κάλεσμα, στο Σωματείο μας, ώστε να παρθούν αποφάσεις αγωνιστικής καταδίκης και να είμαστε όλοι σε ετοιμότητα. Είναι αδίστακτοι, δεν θα διστάσουν να φέρουν σε ψήφιση ένα τέτοιο νομοσχέδιο τέλος Ιούλη ή και τον Αύγουστο. Το έργο το έχουμε ξαναδεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Να μην το επιτρέψουμε.

 

 

Αθήνα 24 Ιουνίου 2020

 

 

**********************************************************************************************************************************************

 

 

Τα μηνύματα της Πρωτομαγιάς είναι πιο επίκαιρα από ποτέ!

 

 

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

 

η 1η Μάη είναι η μέρα που οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου τιμούν τους νεκρούς της τάξης τους, τους ηρωικούς εργατικούς-λαϊκούς αγώνες. Είναι μέρα σύμβολο στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Η ματωμένη θυσία των εργατών του Σικάγου διδάσκει πως η εργατική τάξη δε μπορεί να περιμένει βελτιώσεις στη ζωή της, αν δεν αγωνιστεί. Τίποτα δε χαρίζεται.

Η φετινή Πρωτομαγιά μας βρίσκει αντιμέτωπους με μια «υγειονομική κρίση», η οποία αξιοποιείται για την προώθηση των σχεδιασμών και των απαιτήσεων του μεγάλου κεφαλαίου και των πολιτικών τους εκπροσώπων. Η εντατικοποίηση της εργασίας, η έλλειψη μέτρων στοιχειώδους προστασίας με κινδύνους για τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων, η ανεργία, η δοκιμή νέων, πιο εξελιγμένων μορφών εκμετάλλευσης, όπως η τηλεργασία, είναι μερικές μόνο από τις καθημερινές εικόνες που αποδεικνύουν τα σχέδιά τους για την επόμενη μέρα. Στην Ελλάδα φάνηκε εξάλλου με τις ΠΝΠ, με τις αναφορές σε δημοσιεύματα για πιθανές μειώσεις μισθών και για τη μονιμοποίηση της τηλεργασίας στο Δημόσιο τομέα.

ΚΑΜΙΑ ΑΥΤΑΠΑΤΗ για το τι έρχεται την επόμενη μέρα. Έρχονται θύελλες. Η επιστράτευση της προπαγάνδας της «ατομικής ευθύνης», της «εθνικής ομοψυχίας» και ότι «το βάρος για τις οικονομικές πληγές του κορωνοϊού θα μοιραστεί δίκαια» δεν μπορούν να κρύψουν ούτε τις μεγάλες κρατικές ελλείψεις στα δημόσια συστήματα Υγείας ουτε το ποιός θα πληρώσει για άλλη μια φορά το μάρμαρο. ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΙΡΑ. Όσο για την «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» οι μάσκες έπεσαν.

ΔΕΝ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΙΩΠΗΛΟΙ. ΣΠΑΜΕ το φόβο, την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ από τώρα με ενίσχυση της οργάνωσής μας στο χώρο δουλειάς για να διεκδικήσουμε μια ζωή με ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για μας και τα παιδιά μας.

ΤΙΜΑΜΕ όλους όσους αγωνίστηκαν για το πανανθρώπινο μήνυμα της Πρωτομαγιάς, για να σταματήσει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ καλεί τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στις πρωτομαγιάτικες συμβολικές εκδηλώσεις με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας της υγείας χρησιμοποιώντας γάντια και μάσκες, καθώς και διατηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ των συμμετεχόντων.

 

Συμβολικές εκδηλώσεις προγραμματίζονται από τα συνδικάτα σε όλες τις πόλεις και σε μεγάλους Δήμους, όπως στην Αττική στο κέντρο της Αθήνας καθώς επίσης και σε Πειραιά, Περιστέρι, Καλλιθέα, Ηλιούπολη, Νέα Ιωνία, Ελευσίνα, Γέρακα, Λαύριο.

Παραμένουμε όρθιοι & δυνατοί, γιατί ο αγώνας τώρα ξεκινά.

*****************************************************************************

Η αλληλεγγύη δεν είναι ούτε συγχωροχάρτι και φιλανθρωπία. Είναι πρώτα απ’ όλα συνεισφορά στη διεκδίκηση.

 

Συνάδελφοι

 

Χαιρετίζω την γνήσια αλληλεγγύη, που εκφράζεται μέρες τώρα από όσους ενώνουν τη φωνή τους με τα Σωματεία των υγειονομικών για άμεση κάλυψη των μεγάλων κενών και των τραγικών ελλείψεων που υπάρχουν στο χώρο της υγείας, στα νοσοκομεία, στις μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας.

Χαιρετίζω την γνήσια αλληλεγγύη, που εκφράζεται χρόνια τώρα από τα αγωνιζόμενα Σωματεία των εργαζομένων και μαζικούς φορείς που διατράνωναν την απαίτησή τους για άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Στέκομαι απέναντι σε όσους με περισσή υποκρισία μιλούν για «ήρωες», όταν ακόμα και σήμερα τους αποκαλούν ψεύτες, γιατί αναδεικνύουν τις ελλείψεις και τις παραλείψεις, που ζητούν «όπλα» για να πολεμήσουν στη μάχη με τον κορονοϊό.

Απέναντι σε όσους πίσω από μεγάλα και εύκολα λόγια για αλληλεγγύη θέλουν να κρύψουν το αμαρτωλό τους παρελθόν στη συνεισφορά τους στο κλείσιμο νοσοκομείων, στις περικοπές των προϋπολογισμών των νοσοκομείων, στις απολύσεις γιατρών, νοσηλευτών, καθαριστριών.

Στέκομαι απέναντι σε όσους εφεύρανε και εφαρμόσανε τον όρο «επικουρικός» γιατρός, «επικουρικός» νοσηλευτής (για να ακούγεται πιο γλυκά από τον όρο συμβασιούχος), σε όσους πλειοδοτούσαν και πλειοδοτούν να είναι η καθαριότητα, η σίτιση, η φύλαξη κλπ σε εργολαβικά συνεργεία, οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» να είναι 18 χρόνια συμβασιούχοι…, να έχουν τα δημόσια νοσοκομεία 6.500 κενά σε ιατρικό προσωπικό και πάνω από 20.000 σε νοσηλευτικό, οι κλίνες ΜΕΘ να είναι συνολικά (με τις κλειστές) περίπου 600, ενώ με τις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα έπρεπε να είναι 3.500, να μην υπάρχει οργανωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας κ.α.

 

 Στέκομαι απέναντι σε όσους πίσω από μεγάλα και εύκολα λόγια για αλληλεγγύη θέλουν να κρύψουν τη συμφωνία τους με τα ΣΔΙΤ στα νοσοκομεία, σε όσους δεν έβγαλαν τσιμουδιά όταν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έκανε στο Ζάππειο σχετική πανηγυρική ημερίδα για την προώθησή τους και τα ΜΑΤ χτυπούσαν και ψέκαζαν με χημικά συνδικαλιστές της ΟΕΝΓΕ και όλους τους γιατρούς, που αντιτίθεντο.

 

Εκφράζεις αλληλεγγύη όταν δεν αναδεικνύεις αυτά τα ζητήματα;

 

Ή μήπως εκφράζεις αλληλεγγύη όταν προθυμοποιείσαι να συμβάλεις οικονομικά στον τραπεζικό λογαριασμό που άνοιξε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, όπου σπεύδουν διάφοροι ευαίσθητοι φιλάνθρωποι να καταθέσουν χρήματα; Έναν τραπεζικό λογαριασμό, που είναι συνδεδεμένος με τον κρατικό προϋπολογισμό. Με τον κρατικό προϋπολογισμό που δίνει «δωράκια» εκατομμυρίων ευρώ στους κλινικάρχες, που χορηγεί διπλάσια αποζημίωση για κάθε κρεβάτι ΜΕΘ (από 800 ευρώ την ημέρα το πήγε στα 1.600 ευρώ και κάποιοι μάλιστα αυτό να το λένε επίταξη!!!), που έδωσε τριάντα εκατομμύρια ευρώ (30.000.000,00€) για την αποζημίωση ιδιωτικών θεραπευτηρίων-κλινικών και ιδιωτών για την πραγματοποίηση κλινικού και εργαστηριακού ελέγχου, που χάρισε την ετήσια δόση ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ στους καναλάρχες, για τις τηλεοπτικές άδειες, που επιδότησε με 10,98 εκατ. ευρώ τον «Μορέα» (Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και Λεύκτρο – Σπάρτη), λόγω χαμηλής κυκλοφορίας οχημάτων!!!, που έδωσε άλλα 1,7 εκ ευρώ στον «Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου» για τον ίδιο λόγο, που στις επιχειρήσεις θα πληρώσει τους τόκους για τα δάνεια, που τους χαρίζει ασφαλιστικές εισφορές και ΦΠΑ (5 δις υπολογίζεται μόνο η απαλλαγή των εφοπλιστών για το αφορολόγητο πετρέλαιο), που δίνει εκατομμύρια για την επικοινωνιακή πολιτική και άλλα πολλά και αναφερόμαστε μόνο στα τελευταία και πρόσφατα…

Σε όσους δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι μια πολιτική που χρησιμοποιεί τον κρατικό προϋπολογισμό σε αυτήν την κατεύθυνση, ποτέ δεν θα «έχει» για δημόσια υγεία, παιδεία, πρόνοια, ασφάλιση, ποτέ δεν θα «έχει» για υποδομές και το περιβάλλον, ποτέ δεν θα «έχει» για τους εργαζόμενους, ότι αυτή η πολιτική επιλογή κουτσουρεύει τους ετήσιους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων κλπ και θέλουν να καταθέσουμε την ενίσχυσή μας στον λογαριασμό της κυβέρνησης (κρατικός προϋπολογισμός) ή στους λογαριασμούς των νοσοκομείων (κρατικός προϋπολογισμός και αυτός) τι να πω;

 

Μήπως να προετοιμαστούν να συνεισφέρουν στο υπουργείο οικονομικών, στο λογαριασμό μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων, μήπως και έτσι ανακόψουν τα σενάρια μείωσης των μισθών μας; Γιατί όποιος δεν βλέπει την προετοιμασία της κοινής γνώμης, όποιος δεν βλέπει την αξιοποίηση της «αλληλεγγύης» σε αυτή την κατεύθυνση μάλλον δεν βλέπει καλά. Και σε αυτή την περίπτωση βέβαια μπορεί να ρωτήσει αρμοδίως….

 

Εάν συνάδελφοι είμαστε συνυπεύθυνοι για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία, γιατί να μην είμαστε συνυπεύθυνοι και για μια σειρά άλλων ελλείψεων και αναγκών; Κι αν είμαστε συνυπεύθυνοι για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία γιατί να μην συνεισφέρουμε όχι μόνο ευκαιριακά και κοντοπρόθεσμα σε ένδειξη «αλληλεγγύης», αλλά και μακροπρόθεσμα με την αποδοχή μειώσεων στους μισθούς μας;

Εκφράζεις αλληλεγγύη όταν τα αποδέχεσαι αυτά;

 

Και να ξεκαθαρίσουμε υπάρχουν προβλήματα; Υπάρχουν ελλείψεις;

Εάν ναι πρέπει ομόφωνα να βγούμε να φωνάξουμε ψεύτες υπουργούς, διοικητές, κυβέρνηση…, που προσπαθούν να παραμυθιάσουν το λαό ότι όλα είναι καλά.

Εάν όχι πρώτα απ’ όλα να απαιτήσουμε και πάλι την κάλυψή τους και μετά να δούμε τι κάνουμε… Δεν θα σταθώ στην προχθεσινή μέρα δράσης για την υγεία και στο τι έκανε καθένας, αν και οι υγειονομικοί και τα συνδικαλιστικά τους όργανα αυτό έγραφαν στην ανακοίνωσή τους:

Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. – ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ – ΣΩΜΑΤΕΙΑ –ΦΟΡΕΙΣ

 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΜΕΡΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

 Διεκδικούμε μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών.  Πλήρης επίταξη άνευ όρων κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ, εξοπλισμού εργαστηρίων και του προσωπικού του ιδιωτικού τομέα περίθαλψης και ένταξή του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

 ΜΑΠ – Μέσα Ατομικής Προστασίας για όλους τους υγειονομικούς.

ΣΠΑΜΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΜΑΣ ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

 

 Μας καλούσαν να δυναμώσουμε τη φωνή της διεκδίκησης και του αγώνα, όχι να δώσουμε κάτι για να βγούμε από την υποχρέωση… ή να συμπεριφερθούμε σαν κάποιους ηλικιωμένους, που βλέποντας το τέλος να πλησιάζει πλησιάζουν τον παπά της ενορίας….

 

Μετά από όλα αυτά και επειδή :

 

θεωρώ ότι συμφωνούμε πως δεν είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι για τις ελλείψεις κλπ, αλλά θέλουμε να συνδράμουμε με κάθε τρόπο,

-οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των υγειονομικών δεν ζητούν οικονομική συνεισφορά, ούτε αγορά ειδών και

-πληθαίνουν καθημερινά οι καταγγελίες για καλλυντικά που τα πωλούσαν ως αντισηπτικά, για μάσκες ακατάλληλες για νοσοκομειακό περιβάλλον κλπ,

 

Προτείνω με απόφαση του ΔΣ και της Ομοσπονδίας να απευθύνουμε με επιστολή στις Διοικήσεις συγκεκριμένων νοσοκομείων και να τους ζητήσουμε να μας ενημερώσουν εάν έχουν ελλείψεις σε συγκεκριμένα είδη, για τα οποία γνωρίζουν προδιαγραφές και προμηθευτές, προκειμένου να εξετάσουμε τη δυνατότητα αγοράς τους.

 

Ούτε στο «πόλεμο» της μάσκας, ούτε στο πόλεμο του αντισηπτικού μπορούμε να μπούμε. Ούτε χρήματα για να πάνε όπου να ‘ναι μπορούμε να δώσουμε. Και πάνω απ’ όλα δεν μπορούμε να πάμε αντίθετα στον αγώνα των υγειονομικών και να συμβάλουμε στη συγκάλυψη ελλείψεων και ευθυνών.

 

 

Ας φροντίσουμε με τις ενέργειές μας να μην συμβάλλουμε να πληρώσουν την κρίση για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι και μάλιστα να έχουν αποδεχτεί αυτή την πολιτική… και μάλιστα με επιλογές που δεν έχουν καμιά σχέση με έκφραση αλληλεγγύης, αλλά θα συνεισφέρουν στο να νοιώθουν και οι εργαζόμενοι συνυπεύθυνοι στην κατάσταση αυτή.

 

10-4-2020

Για την ΔΑΣ

ΚΑΡΑΝΤΩΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ μέλος ΔΣ του ΣΔΥΝ

 

**************************************************************************************************

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΑΣ ΠΝ

1 Απριλίου 2020

 

                            

ΠΡΟΣ:   1. Πολιτική Ηγεσία ΥΠΕΘΑ

             –

     2. Υπουργείο Οικονομικών

    Γραφείο Υπουργού Οικονομικών, κ. Χ. Σταϊκούρα

  ministeroffice@minfin.gr

   3. Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών  Υποθέσεων

     Γραφείο Υπουργού Εργασίας & Κοινωνικών    

    Υποθέσεων, κ. Ι. Βρούτση ypourgos_erg@yeka.gr

      4. Υπουργείο Εσωτερικών

   Γραφείο Υπουργού Εσωτερικών, κ. Π. Θεοδωρικάκο

   ypourgos@ypes.gr

      5. Υπουργείο Υγείας

Γραφείο Υπουργού Υγείας, κ. Β. Κικίλια minister@moh.gov.gr

                                                       6. ΑΔΕΔΥ

 

                                       

Εν μέσω πανδημίας κυβέρνηση και εργοδοσία έχουν στο μυαλό τους να σαρώσουν όποιο εργασιακό δικαίωμα έχει μείνει όρθιο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα όλο και πληθαίνουν τα δημοσιεύματα και οι αναφορές για πιθανή μείωση μισθών στο δημόσιο, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας. Αποκαλυπτική είναι και η επιχειρηματολογία που προβάλλεται, όπως α) η σύγκριση με τον ιδιωτικό τομέα που ήδη υφίσταται τεράστιες οικονομικές συνέπειες, η οποία στοχεύει μεταξύ άλλων και στην ενεργοποίηση του κοινωνικού αυτοματισμού, β) οι «αντοχές της οικονομίας», γ) η εκ περιτροπής εργασία η οποία σε διάφορα σημεία της ΠΝΠ  αλλά και των εγκυκλίων του ΥΠΕΣ σκόπιμα συγχέεται με την τηλεργασία ώστε να μην ξεκαθαρίζεται αν ο υπάλληλος λογίζεται ότι δουλεύει ή όχι.

Με άλλα λόγια, προετοιμάζεται η κοινή γνώμη και προλειαίνεται το έδαφος σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιλέξει να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση καθώς η μείωση του «μισθολογικού κόστους» στο δημόσιο είναι διαχρονική επιδίωξη των κυβερνήσεων.

Δεν θα ανεχτούμε η πανδημία του κορωνοϊού να γίνει οδοστρωτήρας αντεργατικών ρυθμίσεων.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΔΩ & ΤΩΡΑ:

 • Καμία μείωση μισθού, μονιμοποίηση του ΥΠΕΘΑ.
 • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας.
 • Δεν αποδεχόμαστε οι υπάλληλοι να χαρακτηρίζονται ως μη παρέχοντες εργασία.
 • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας – Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και στους εργαζόμενους του ΥΠΕΘΑ
 • Κάλυψη του κόστους εργαστηριακού ελέγχου των εργαζομένων του ΥΠΕΘΑ στην περίπτωση εμφάνισης συμπτώματος του κορωνοϊού COVID-19 ή ύπαρξης υπόνοιας επαφής του με κρούσμα ή ύποπτο περιστατικό του κορωνοϊού COVID-19 εντός το αργότερο σαράντα οκτώ (48) ωρών από τη διαπίστωση ή την αναφορά του συμβάντος {βλ. την αριθ. πρωτ. Κ.Γ./Δ21/11451/31-03-2020 απόφαση Υπουργού Υποδομών & Μεταφορών (ΑΔΑ: ΩΕΛΙ465ΧΘΞ-Α5Ζ)}.
 • Πρόσθετες Άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, στις εγκυμονούσες. Να τροποποιηθεί η από 11-3-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 55) με θέμα «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» αναφορικά με τις άδειες ειδικού σκοπού. Πιο συγκεκριμένα, να μην υποχρεώνονται οι εργαζόμενοι να παίρνουν στις 4 μέρες 1 μέρα κανονική άδεια, γιατί πολλοί συνάδελφοι θα έχουν πάρει όλες τις προβλεπόμενες, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, άδειες (π.χ. αναρρωτική, κανονική κτλ.) πριν ‘’ομαλοποιηθεί’’ η κατάσταση και θα πρέπει είτε να επιστρέψουν στη δουλειά μαζί με τα παιδιά τους είτε να αποδεχτούν την εργασία εξ αποστάσεως έχοντας παράλληλα τη φροντίδα των ανήλικων τέκνων τους.
 • Άμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων, με νοσηλευτικό προσωπικό. Να επιταχθούν τα αναγκαία υλικά για την υποδομή του δημόσιου συστήματος Υγείας και για τον άμεσο εφοδιασμό των υγειονομικών. Να επιταχθούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων.  

 

 

************************************************************************************************************************************************

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΔΑΣ ΠΝ)

Η ΝΔ εφαρμόζει κατά γράμμα τον νόμο Κατρούγκαλου προσπαθώντας να ξεπεράσει τα νομικά κενά. Η αρχιτεκτονική του νόμου Κατρούγκαλου παραμένει απαράλλαχτη. Ο νόμος Κατρούγκαλου αποτέλεσε ως και σήμερα την κορύφωση της αντιασφαλιστικής επίθεσης καθώς ενσωμάτωσε όλες τις ανατροπές σε βάρος ασφαλισμένων και συνταξιούχων. Σήμερα έρχεται η ΝΔ να  θωρακίσει αυτόν τον νόμο, να κλείσει νομικά κενά ώστε να μη βγαίνουν παράνομες και αντισυνταγματικές οι διατάξεις του, να τον εφαρμόσει επιθετικά και γρήγορα για να ισοπεδώσει συντάξεις και δικαιώματα. Να ανοίξει το δρόμο σε νέα επιδρομή με τους τρεις πυλώνες του συστήματος Πινοσετ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δηλαδή όχι μόνο τον διατηρεί, αλλά τον προχωρά ένα βήμα παραπέρα, βαφτίζοντας το κρέας-ψάρι και το νόμο-λαιμητόμο ως νόμο-σωτηρία. Ο νόμος Κατρούγκαλου απέκτησε και 2ο νονό και μετονομάζεται σε νόμου Κατρούγκαλου-Βρούτση.

Οι πρώτοι που αντέδρασαν θετικά στις κυβερνητικές διαρροές και περιμένουν ως κοράκια πάνω από τη συντριβή των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων είναι οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και οι επιχειρηματίες της υγείας οι οποίοι έχουν επενδύσει πάνω στο νέο νόμο, αναμένουν με προσμονή τις νέες εξελίξεις προκειμένου να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους.

Tι έλειπε από τον νόμο Κατρούγκαλο κατά τα λεγόμενα του Βρούτση και των κυβερνητικών παπαγάλων ώστε να είναι ο νόμος συνταγματικός και νόμιμος; Έλειπε μια “αναλογιστική μελέτη” και “αναλογία και ισότητα” στις περικοπές.

Η αναλογιστική μελέτη ήρθε κατά παραγγελία και ντύνει νομικά τον νόμο Κατρούγκαλου. Με τη νέα πρόταση ανακατεύουν και παίζουν με τα ποσοστά αναπλήρωσης που οδήγησαν σε τεράστιες περικοπές στις συντάξεις και νομίζουν ότι με τέτοιες αλχημείες και με επικοινωνιακό κουρνιαχτό, θα ξεγελάσουν συνταξιούχους και εργαζόμενους.

Με αυτό το νόμο:

 • επιχειρούν να θάψουν κάθε δυνατότητα αγωνιστικής διεκδίκησης αλλά και τις δικαστικές αξιώσεις δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων που είχαν προσφύγει για τις περικοπές από το 2013 έως σήμερα, που σύμφωνα με υπολογισμούς ξεπερνούν τα 26 δισ ευρώ!
 • να αυξήσουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες στα 67 χρόνια που καθορίζει ο Νόμος Κατρούγκαλου και να μην βγαίνει κανείς νωρίτερα.
 • να σπρώξουν εκτός του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος μεγάλες κατηγορίες νέων εργαζομένων που δουλεύουν με τους όρους τις ευελιξίας των χαμηλών μισθών, εποχικότητας και κινητικότητας, χωρίς ΣΣΕ, ρίχνοντας από τώρα τις παραγωγικές ηλικίες στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Ποιος εργαζόμενος σήμερα θα έχει 30 και 40 χρόνια εργασίας;
 • να θεμελιώσουν την ανατροπή των ανατροπών! Επιχειρούν να θωρακίσουν νομοθετικά και δικαστικά τον περιορισμό της κρατικής εγγύησης σε ένα πολύ μικρό μέρος της σύνταξης που σήμερα βρίσκεται στα 384 ευρώ, τη λεγόμενη πλέον εθνική σύνταξη η οποία είναι χρηματοδοτούμενη από τη γενική φορολογία (εις βάρος μας). Τα υπόλοιπα που είναι πληρωμένα με τον ιδρώτα και τΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑο αίμα, τις κρατήσεις μιας ζωής, θα μπορούν να κόβονται, να κουρεύονται για τις τράπεζες, να παίζονται στην ρουλέτα του χρηματιστηρίου και να χάνονται σε μια στιγμή, για να αυγαταίνουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
 • να μετατρέπει με γρήγορα βήματα την κοινωνική ασφάλιση σε “κεφαλαιοποιητική”. Ξεκινάει με την επικουρική σύνταξη των μισθωτών σαν πρώτο βήμα, για να μπορέσει στην συνέχεια να το απλώσει και στην κύρια σύνταξη όλων. Σύμφωνα με το “κεφαλαιοποιητικό” μοντέλο από την 1/1/2021 και μετά, οι εισφορές μας δεν θα χρηματοδοτούν το σύστημα της επικουρικής ασφάλισης στο σύνολό του, αλλά τον “ατομικό κουμπαρά” του κάθε ασφαλισμένου. Ο ΕΤΕΑΕΠ θα υπογράφει συμβάσεις με ΑΕΔΑΚ (Εναλλακτικούς Διαχειριστές Επενδύσεων) που θα επενδύουν τις εισφορές στην αγορά. Πρόκειται για κρατική μεσιτεία του ιδιωτικού τζογαρίσματος της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.  Μάλιστα οι ασφαλισμένοι θα καλούνται να επιλέγουν ανάμεσα σε μικρό, μεσαίο και μεγάλο επενδυτικό κίνδυνο, με τη σημείωση ότι η επιλογή μικρού επενδυτικού κινδύνου θα συνεπάγεται μια ελάχιστη σύνταξη. Γι’ αυτό και ενσωματώνει στον ΕΦΚΑ το ΕΤΕΑΕΠ μαζί με τα 7 και πλέον δις που έχει στο αποθεματικό του.  Ανοίγει το δρόμο για να πέσουν οι συντάξεις στα χέρια των ασφαλιστικών εταιρειών μέσα από αυτό το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, όπου τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία θα λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που κάνουν ασφαλιστήρια συμβόλαια οι ιδιωτικές εταιρείες.  Το αν θα πάρει κανείς σύνταξη θα είναι τυχαίο γεγονός.
 • Την ίδια στιγμή, για το 83% των ελεύθερων επαγγελματιών  που σήμερα πληρώνουν την κατώτατη εισφορά (185 ευρώ), οι εισφορές τους θα αυξηθούν σχεδόν 25% ενώ αντίθετα για το 17% των πλουσιότερων θα μειωθεί. Το ύψος της κύριας σύνταξης της συντριπτικής πλειοψηφίας των αυτοαπασχολούμενων  θα καθορίζεται από 6 ασφαλιστικές κλάσεις, με την κατώτερη να δίνει οριακά 700 ευρώ σύνταξη στα 67 και με 40 χρόνια δουλειάς.
 • Η αλήθεια παραμένει ότι με βάση τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ για φέτος, το κονδύλι για τις κύριες συντάξεις θα μειωθεί σε σχέση με πέρυσι, κατά 155 εκατ. και για τις επικουρικές συντάξεις θα μειωθεί κατά 71 εκατ. ευρώ
 • ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΜε τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων το ψαλίδι θα πέσει βαρύ τόσο σε παλιούς όσο και σε νέους συνταξιούχους. Κανένας δεν πρέπει να παρασυρθεί από την επιστροφή ενός ελάχιστου μέρους σε μία μικρή κατηγορία συνταξιούχων, που είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να δώσει με απόφαση δικαστηρίου. Στους παλιούς συνταξιούχους η προσωπική διαφορά διατηρείται. Η προσωπική διαφορά δεν είναι σύνταξη, σήμερα δίνεται αύριο την κόβουν.

Δεν έχει περάσει τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα για να ξεχάσουμε πως με τον νόμο Κατρούγκαλου ενσωματώθηκαν όλες οι αντιασφαλιστικές διατάξεις που ωθούν την επικουρική σύνταξη προς εξαφάνιση, μαζί με την κατάργηση των κατώτατων ορίων, του ΕΚΑΣ, την υπονόμευση της 15ετίας, τις ανατροπές στις αναπηρικές συντάξεις κοκ. Όλα αυτά παραμένουν ανέγγιχτα από τη νέα κυβέρνηση και αποτελούν το έδαφος της νέας επίθεσης.

Η ασφάλιση είναι δικαίωμα!

Το ασφαλιστικό δεν είναι μόνο η σύνταξη, όπως πολλοί θεωρούν ή θέλουν να το αντιμετωπίζουμε. Οι συντάξεις αποτελούν τη μια πλευρά προστασίας και της αξιοπρεπούς ζωής, μετά την εργασία μας! Το ασφαλιστικό όμως περιλαμβάνει όλο το πλαίσιο προστασίας κάθε εργάτη, κάθε εργαζόμενης, κάθε νέου! Από τις συντάξεις ως την ασφάλιση του μικρού παιδιού και τα εμβόλια του, τα φάρμακα μας όταν αρρωσταίνουμε. Περιλαμβάνει τις ιατρικές εξετάσεις, τις παροχές υγείας και πρόνοιας, την προστασία της μητρότητας, την προστασία μας στον επαγγελματικό κίνδυνο, στις επαγγελματικές ασθένειες.

Δε θα κάνουμε πίσω!

Μας λένε να παραιτηθούμε από τον αγώνα και από την αντίληψη πως θα υπάρχει ένα Δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης που θα καλύπτει τον εργαζόμενο και την οικογένειά του. Μας λένε να συμβιβαστούμε με την ιδέα πως η ασφάλιση θα γίνει προσωπική υπόθεση του καθένα ανάλογα με την τΗ ΝΔ εφαρμόζει κατά γράμμα τον νόμο Κατρούγκαλου προσπαθώντας να ξεπεράσει τα νομικά κενά. Η αρχιτεκτονική του νόμου Κατρούγκαλου παραμένει απαράλλαχτη. Ο νόμος Κατρούγκαλου αποτέλεσε ως και σήμερα την κορύφωση της αντιασφαλιστικής επίθεσης καθώς ενσωμάτωσε όλες τις ανατροπές σε βάρος ασφαλισμένων και συνταξιούχων. Σήμερα έρχεται η ΝΔ να  θωρακίσει αυτόν τον νόμο, να κλείσει νομικά κενά ώστε να μη βγαίνουν παράνομες και αντισυνταγματικές οι διατάξεις του, να τον εφαρμόσει επιθετικά και γρήγορα για να ισοπεδώσει συντάξεις και δικαιώματα. Να ανοίξει το δρόμο σε νέα επιδρομή με τους τρεις πυλώνες του συστήματος Πινοσετ.

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ δηλαδή όχι μόνο τον διατηρεί, αλλά τον προχωρά ένα βήμα παραπέρα, βαφτίζοντας το κρέας-ψάρι και το νόμο-λαιμητόμο ως νόμο-σωτηρία. Ο νόμος Κατρούγκαλου απέκτησε και 2ο νονό και μετονομάζεται σε νόμου Κατρούγκαλου-Βρούτση.

 

Οι πρώτοι που αντέδρασαν θετικά στις κυβερνητικές διαρροές και περιμένουν ως κοράκια πάνω απΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑό τη συντριβή των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων είναι οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και οι επιχειρηματίες της υγείας οι οποίοι έχουν επενδύσει πάνω στο νέο νόμο, αναμένουν με προσμονή τις νέες εξελίξεις προκειμένου να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους.

 

Tι έλειπε από τον νόμο Κατρούγκαλο κατά τα λεγόμενα του Βρούτση και των κυβερνητικών παπαγάλων ώστε να είναι ο νόμος συνταγματικός και νόμιμος; Έλειπε μια “αναλογιστική μελέτη” και “αναλογία και ισότητα” στις περικοπές.

 

Η αναλογιστική μελέτη ήρθε κατά παραγγελία και ντύνει νομικά τον νόμο Κατρούγκαλου. Με τη νέα πρόταση ανακατεύουν και παίζουν με τα ποσοστά αναπλήρωσης που οδήγησαν σε τεράστιες περικοπές στις συντάξεις και νομίζουν ότι με τέτοιες αλχημείες και με επικοινωνιακό κουρνιαχτό, θα ξεγελάσουν συνταξιούχους και εργαζόμενους.

 

Με αυτό το νόμο:

 

επιχειρούν να θάψουν κάθε δυνατότητα αγωνιστικής διεκδίκησης αλλά και τις δικαστικές αξιώσεις δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων που είχαν προσφύγει για τις περικοπές από το 2013 έως σήμερα, που σύμφωνα με υπολογισμούς ξεπερνούν τα 26 δισ ευρώ!

να αυξήσουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες στα 67 χρόνια που καθορίζει ο Νόμος Κατρούγκαλου και να μην βγαίνει κανείς νωρίτερα.

να σπρώξουν εκτός του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος μεγάλες κατηγορίες νέων εργαζομένων που δουλεύουν με τους όρους τις ευελιξίας των χαμηλών μισθών, εποχικότητας και κινητικότητας, χωρίς ΣΣΕ, ρίχνοντας από τώρα τις παραγωγικές ηλικίες στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Ποιος εργαζόμενος σήμερα θα έχει 30 και 40 χρόνια εργασίας;

να θεμελιώσουν την ανατροπή των ανατροπών! Επιχειρούν να θωρακίσουν νομοθετικά και δικαστικά τον περιορισμό της κρατικής εγγύησης σε ένα πολύ μικρό μέρος της σύνταξης που σήμερα βρίσκεται στα 384 ευρώ, τη λεγόμενη πλέον εθνική σύνταξη η οποία είναι χρηματοδοτούμενη από τη γενική φορολογία (εις βάρος μας). Τα υπόλοιπα που είναι πληρωμένα με τον ιδρώτα και το αίμα, τις κρατήσεις μιας ζωής, θα μπορούν να κόβονται, να κουρεύονται για τις τράπεζες, να παίζονται στην ρουλέτα του χρηματιστηρίου και να χάνονται σε μια στιγμή, για να αυγαταίνουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

να μετατρέπει με γρήγορα βήματα την κοινωνική ασφάλιση σε “κεφαλαιοποιητική”. Ξεκινάει με την επικουρική σύνταξη των μισθωτών σαν πρώτο βήμα, για να μπορέσει στην συνέχεια να το απλώσει και στην κύρια σύνταξη όλων. Σύμφωνα με το “κεφαλαιοποιητικό” μοντέλο από την 1/1/2021 και μετά, οι εισφορές μας δεν θα χρηματοδοτούν το σύστημα της επικουρικής ασφάλισης στο σύνολό του, αλλά τον “ατομικό κουμπαρά” του κάθε ασφαλισμένου. Ο ΕΤΕΑΕΠ θα υπογράφει συμβάσεις με ΑΕΔΑΚ (Εναλλακτικούς Διαχειριστές Επενδύσεων) που θα επενδύουν τις εισφορές στην αγορά. Πρόκειται για κρατική μεσιτεία του ιδιωτικού τζογαρίσματος της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.  Μάλιστα οι ασφαλισμένοι θα καλούνται να επιλέγουν ανάμεσα σε μικρό, μεσαίο και μεγάλο επενδυτικό κίνδυνο, με τη σημείωση ότι η επιλογή μικρού επενδυτικού κινδύνου θα συνεπάγεται μια ελάχιστη σύνταξη. Γι’ αυτό και ενσωματώνει στον ΕΦΚΑ το ΕΤΕΑΕΠ μαζί με τα 7 και πλέον δις που έχει στο αποθεματικό του.  Ανοίγει το δρόμο για να πέσουν οι συντάξεις στα χέρια των ασφαλιστικών εταιρειών μέσα από αυτό το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, όπου τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία θα λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που κάνουν ασφαλιστήρια συμβόλαια οι ιδιωτικές εταιρείες.  Το αν θα πάρει κανείς σύνταξη θα είναι τυχαίο γεγονός.

Την ίδια στιγμή, για το 83% των ελεύθερων επαγγελματιών  που σήμερα πληρώνουν την κατώτατη εισφορά (185 ευρώ), οι εισφορές τους θα αυξηθούν σχεδόν 25% ενώ αντίθετα για το 17% των πλουσιότερων θα μειωθεί. Το ύψος της κύριας σύνταξης της συντριπτικής πλειοψηφίας των αυτοαπασχολούμενων  θα καθορίζεται από 6 ασφαλιστικές κλάσεις, με την κατώτερη να δίνει οριακά 700 ευρώ σύνταξη στα 67 και με 40 χρόνια δουλειάς.

Η αλήθεια παραμένει ότι με βάση τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ για φέτος, το κονδύλι για τις κύριες συντάξεις θα μειωθεί σε σχέση με πέρυσι, κατά 155 εκατ. και για τις επικουρικές συντάξεις θα μειωθεί κατά 71 εκατ. ευρώ

Με τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων το ψαλίδι θα πέσει βαρύ τόσο σε παλιούς όσο και σε νέους συνταξιούχους. Κανένας δεν πρέπει να παρασυρθεί από την επιστροφή ενός ελάχιστου μέρους σε μία μικρή κατηγορία συνταξιούχων, που είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να δώσει με απόφαση δικαστηρίου. Στους παλιούς συνταξιούχους η προσωπική διαφορά διατηρείται. Η προσωπική διαφορά δεν είναι σύνταξη, σήμερα δίνεται αύριο την κόβουν.

Δεν έχει περάσει τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα για να ξεχάσουμε πως με τον νόμο Κατρούγκαλου ενσωματώθηκαν όλες οι αντιασφαλιστικές διατάξεις που ωθούν την επικουρική σύνταξη προς εξαφάνιση, μαζί με την κατάργηση των κατώτατων ορίων, του ΕΚΑΣ, την υπονόμευση της 15ετίας, τις ανατροπές στις αναπηρικές συντάξεις κοκ. Όλα αυτά παραμένουν ανέγγιχτα από τη νέα κυβέρνηση και αποτελούν το έδαφος της νέας επίθεσης.

 

Η ασφάλιση είναι δικαίωμα!

 

Το ασφαλιστικό δεν είναι μόνο η σύνταξη, όπως πολλοί θεωρούν ή θέλουν να το αντιμετωπίζουμε. Οι συντάξεις αποτελούν τη μια πλευρά προστασίας και της αξιοπρεπούς ζωής, μετά την εργασία μας! Το ασφαλιστικό όμως περιλαμβάνει όλο το πλαίσιο προστασίας κάθε εργάτη, κάθε εργαζόμενης, κάθε νέου! Από τις συντάξεις ως την ασφάλιση του μικρού παιδιού και τα εμβόλια του, τα φάρμακα μας όταν αρρωσταίνουμε. Περιλαμβάνει τις ιατρικές εξετάσεις, τις παροχές υγείας και πρόνοιας, την προστασία της μητρότητας, την προστασία μας στον επαγγελματικό κίνδυνο, στις επαγγελματικές ασθένειες.

 

Δε θα κάνουμε πίσω!

 

Μας λένε να παραιτηθούμε από τον αγώνα και από την αντίληψη πως θα υπάρχει ένα Δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης που θα καλύπτει τον εργαζόμενο και την οικογένειά του. Μας λένε να συμβιβαστούμε με την ιδέα πως η ασφάλιση θα γίνει προσωπική υπόθεση του καθένα ανάλογα με την τσέπη του, προσωπικό και ατομικό ρίσκο και τζόγος.

 

Όλοι στο δρόμο!

 

Να δημιουργηθεί παντού απεργιακό κλίμα!

 

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, που είναι μέλη των Συλλόγων μας καθώς και τους συνταξιούχους μας και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, να αγωνιστούμε για να εμποδίσουμε το παραπέρα χτύπημα στην κοινωνική ασφάλιση. Να αγωνιστούμε για Δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, για την οικοδόμηση ενιαίου συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα περιλαμβάνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης της υγείας, τις παροχές και υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας.

 

Να μην περάσει η σιγή νεκροταφείου που θέλουν να περάσει ενιαία επιχειρηματικοί όμιλοι, κυβέρνηση και εργοδοτικός-κυβερνητικός συνδικαλισμός (όπως της ΓΣΕΕ).σέπη του, προσωπικό και ατομικό ρίσκο και τζόγος.

Όλοι στο δρόμο!

Να δημιουργηθεί παντού απεργιακό κλίμα!

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, που είναι μέλη των Συλλόγων μας καθώς και τους συνταξιούχους μας και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, να αγωνιστούμε για να εμποδίσουμε το παραπέρα χτύπημα στην κοινωνική ασφάλιση. Να αγωνιστούμε για Δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, για την οικοδόμηση ενιαίου συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα περιλαμβάνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης της υγείας, τις παροχές και υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας.

Να μην περάσει η σιγή νεκροταφείου που θέλουν να περάσει ενιαία επιχειρηματικοί όμιλοι, κυβέρνηση και εργοδοτικός-κυβερνητικός συνδικαλισμός (όπως της ΓΣΕΕ).

 

 

***************************************************************************************************************************

 

Αθήνα 12.11.2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ ΠΝ) χαιρετίζει και τιμά την 46η επέτειο από τη λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβρη του 1973.

Καθημερινά στους κλάδους και στους τόπους δουλειάς, με σταθερή αγωνιστική δράση, δίνoυμε συνέχεια και προοπτική στις αγωνιστικές παραδόσεις και παρακαταθήκες, του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας. Ο αταλάντευτος και διαρκής αγώνα ενάντια στη φασιστική, αμερικανονατοϊκή δικτατορία, η αλύγιστη στάση των αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα στις φυλακές, στα βασανιστήρια και στις εξορίες, αποτελούν οδηγό και εμπνέουν τα σημερινά αγωνιστικά βήματα μας.

 Τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για την εργατική τάξη της χώρας μας, και την νεολαία που μετά την κρίση, βλέπει και στην περίοδο της ανάπτυξης να συνεχίζει η πολιτική των κυβερνήσεων που συνθλίβει κατακτήσεις και δικαιώματα.

Ταυτόχρονα κυβερνήσεις και φιλονατοϊκά κόμματα προκαλούν τον ελληνικό λαό, παρουσιάζοντας την λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ ως «παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας». Τα ψέματα τους αποκαλύπτονται όταν η νέα Κυβέρνηση της ΝΔ, προσπαθώντας να ανταγωνιστεί την παρακαταθήκη του «διαβολικά καλού» ΣΥΡΙΖΑ, έφτασε στο σημείο να μιλά με περηφάνια για το αίμα των Ελλήνων φαντάρων που θα χυθεί στις νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που σχεδιάζουν ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Ενώ τον Οκτώβριο υπέγραψε με τις ΗΠΑ Συμφωνία για τις βάσεις, που κάνουν την Ελλάδα πυριτιδαποθήκη, ακόμη και πυρηνικών!

Από την μια δολοφονούν τους λαούς της Συρίας, της Παλαιστίνης, του Αφγανιστάν, από την άλλη καλλιεργούν τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, απέναντι στους πρόσφυγες που οι ίδιοι ξερίζωσαν από τα σπίτια τους.

Με μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια και στον ταξικό, αγωνιστικό, αντιιμπεριαλιστικό εορτασμό της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου δίνουμε απάντηση στο δόγμα «Νόμος και Τάξη», στον εντεινόμενο αυταρχισμό και την καταστολή, καθώς και στην κατάργηση του ασύλου. Δίνουμε απάντηση σε κυβερνήσεις και βιομηχάνους που θέλουν τα συνδικάτα στο γύψο και τα Πανεπιστήμια Ανώνυμες Εταιρείες.

Τιμούμε τους νεκρούς της τάξης μας. Οργανώνουμε νέους αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του. Ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και Ε.Ε. Απαντάμε στους υμνητές της χούντας, στους θρασύδειλους φασίστες-δολοφόνους της Χρυσής Αυγής.

Απέναντι στα αιματοβαμμένα σχέδια των ιμπεριαλιστών, απέναντι στην πολιτική που δολοφονεί τα όνειρα και το μέλλον της νέας γενιάς, για τα κέρδη των λίγων διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργατών και της νεολαίας σε μόρφωση, δουλειά, ζωή.

Ανοίγουμε τον δρόμο για να γίνουν πράξη τα συνθήματα και οι διεκδικήσεις των αγωνιστών της αντιδικτατορικής πάλης και του Πολυτεχνείου του ’73.

 

 

 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

ΔΑΣ ΠΝ

                                                                               

Αθήνα, 18-9-2019

                                                                                           

                   ΠΡΟΣ: Μέλη Συλλόγου ΣΔΥΝ                                            

                 

Όλοι & Όλες στην απεργία την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου

στις 10:30 πμ στα Προπύλαια

 

Κάτω τα χέρια από τα Σωματεία.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.

 

Βαδίζοντας πάνω στο χαλί που της έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με την απεργοκτόνα διάταξη που ψήφισε το 2018 και τους περιορισμούς που επέβαλε στη δυνατότητα των πρωτοβάθμιων σωματείων να κηρύσσουν απεργία, η κυβέρνηση της ΝΔ εντάσσει στο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο νέες αντιδραστικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, κλιμακώνοντας την επίθεση, που στοχεύει στον ίδιο τον πυρήνα της συλλογικής οργάνωσης και δράσης των εργαζομένων. Με διατάξεις του πολυνομοσχεδίου προωθείται η ακόμα μεγαλύτερη παρέμβαση στις διαδικασίες των συνδικάτων και στις ίδιες τις Γενικές τους Συνελεύσεις, ενώ παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για ενίσχυση του φακελώματος των εργαζομένων. Συγκεκριμένα:

1. Προωθεί την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις «αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων και λοιπών οργάνων διοίκησης» των συνδικάτων, «συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων κήρυξης απεργίας», αφήνοντας μάλιστα σε δεύτερο χρόνο τον ορισμό «κάθε λεπτομέρειας για την εφαρμογή της παρούσης διάταξης» με απόφαση του υπουργού Εργασίας ανοίγοντας το δρόμο για το ξαναγράψιμο του συνδικαλιστικού νόμου και των καταστατικών των σωματείων, με επιβολή ασφυκτικού ελέγχου από το αστικό κράτος και την εργοδοσία. Η προωθούμενη επέμβαση στις διαδικασίες των συνδικάτων δεν είναι ούτε «εκδημοκρατισμός» ούτε «διευκόλυνση», όπως επιχειρεί να την παρουσιάσει η κυβέρνηση. Πέρα από τα ζητήματα που τίθενται για το αδιάβλητο τέτοιων διαδικασιών, το κύριο είναι ότι επιβάλλοντας στους εργαζόμενους ψηφοφορίες μακριά από οποιαδήποτε συλλογική διαδικασία, επιχειρούν να διευκολύνουν τον έλεγχό τους απευθείας από την εργοδοσία και τους ανθρώπους της, να υποσκάψουν τον ίδιο τον πυρήνα της συλλογικής δράσης ενός συνδικάτου, τη ζωντανή συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων στις δημοκρατικές λειτουργίες του, όπως είναι η Γενική Συνέλευση, η οποία αποτελεί και το πιο γνήσιο και αντιπροσωπευτικό του όργανο. Επιχειρούν να κόψουν τους δεσμούς των ίδιων των εργαζομένων μεταξύ τους, το αναφαίρετο δικαίωμά τους να ενημερώνονται και να συζητούν συλλογικά, να συνδιαμορφώνουν τα αιτήματά τους και το σχέδιο δράσης τους, να οργανώνουν τις απεργιακές και τις άλλες κινητοποιήσεις τους.

2. Αντίστοιχα, συνεχίζοντας την υλοποίηση μνημονιακών προαπαιτούμενων που ψήφισαν μαζί ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, με το νομοσχέδιο προωθείται η δημιουργία «Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων» στο υπουργείο Εργασίας. Υπό το πρόσχημα της «αντιμετώπισης του κατακερματισμένου οργανωτικού συνδικαλιστικού συστήματος της χώρας μας» και των «σωματείων-σφραγίδων» – στη δημιουργία των οποίων βέβαια πρωτοστατούν οι ίδιοι οι εργοδότες και οι εργατοπατέρες όλων των μνημονιακών κομμάτων – ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξει ο δρόμος για ενίσχυση του φακελώματος των εργαζομένων και του ασφυκτικού ελέγχου των πραγματικών σωματείων από το κράτος και την εργοδοσία.

Και εδώ, μάλιστα, με τη γνωστή μέθοδο της «σαλαμοποίησης», το νομοσχέδιο παραπέμπει σε απόφαση του υπουργού Εργασίας «κάθε θέμα σχετικά με τη δημιουργία του Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Οργανώσεων Εργοδοτών, τη δημοσιότητα των στοιχείων του και κάθε αναγκαία τεχνική λεπτομέρεια καθώς και τη χορήγηση πληροφοριών σε σχέση με τα στοιχεία του μητρώου και με την τήρηση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων…». Η όλη διατύπωση της διάταξης δείχνει πως πρόκειται για μεθόδευση, αφού πρώτα επιδιώκει να δημιουργήσει το ηλεκτρονικό μητρώο, να ανοίξει δηλαδή ο δρόμος για το φακέλωμα και μετά όλα τα υπόλοιπα – που μόνο «λεπτομέρειες» δεν είναι – να καθορίζονται με Υπουργικές Αποφάσεις…

Η «φιλεργατική τομή» του πολυνομοσχεδίου είναι οφθαλμοφανής, αφού υπάρχει πρόβλεψη για  κυρώσεις κατά δημοσίων υπαλλήλων  και των προϊσταμένων της υπηρεσίας σε περίπτωση καθυστέρησης των διαδικασιών για τις επενδύσεις. Μάλιστα, η κατώτατη πειθαρχική ποινή που προβλέπεται είναι η προσωρινή παύση τριών μηνών.

Δηλαδή από τη μια πλευρά έχουμε τις «διευκολύνσεις» υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, (π.χ. διεύρυνση επιχειρηματικών πεδίων μέσα από τον χωροταξικό σχεδιασμό, αδειοδοτήσεις – εξπρές, «απλούστευση διαδικασιών», συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων) και από την άλλη πλήρες ξήλωμα των κλαδικών ΣΣΕ, το άνοιγμα του δρόμου για το φακέλωμα των εργαζομένων και τον ασφυκτικό έλεγχο των σωματείων από την εργοδοσία και το κράτος.

Όσο για τις προκλητικές τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ περί «επιστροφής σε βαθιά μνημονιακές εποχές» τους ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ τα εξής:

Ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που πρόσθεσε στα προηγούμενα μνημόνια ένα ακόμα, με πλήθος βάρβαρων μέτρων, όπως η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος, τα νέα πλήγματα στην κυριακάτικη αργία κ.ά. Ακόμα και το πλήρες ξήλωμα των κλαδικών συμβάσεων προωθείται σήμερα από τη ΝΔ με την επίκληση του πορίσματος της «Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων» που είχε στήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, σύγχρονα δικαιώματα!

Η ‘’ανάπτυξή’’ τους τσακίζει τη ζωή μας, οργάνωση και αγώνας

η απάντησή μας. Κάτω τα χέρια από τα Σωματεία.

 

                                                                

                                                                                        

 

********************************************************************************************************************************8

 

  18-07-2019

 

Και «με τη βούλα» του ΣτΕ η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

 

για όσους είχαν αυταπάτες για το πόσο «φιλεργατική» και «ανεξάρτητη» είναι η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ δημοσιεύτηκε η απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία η Ολομέλεια κατά πλειοψηφία έκρινε «συνταγματικές» τις περικοπές των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος θερινής άδειας (13ος και 14ος μισθός) των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων, υπαλλήλων ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ κ.λπ. αναστρέφοντας και τις περσινές αποφάσεις της επταμελούς σύνθεσης του ΣΤ' Τμήματος του ΣτΕ, που είχαν κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των τριών επιδομάτων – Δώρων, που έγιναν με το νόμο 4093/2012.

Σύμφωνα με το «σκεπτικό» της απόφασης, η κατάργηση των επιδομάτων «τεκμηριώνεται επαρκώς» και πως «κατά τη λήψη του επίμαχου μέτρου, ο νομοθέτης είχε πλήρη επίγνωση όχι μόνο του εν γένει επιπέδου διαβίωσης του πληθυσμού της χώρας, αλλά και ειδικά του επιπέδου διαβίωσης των δημοσίων υπαλλήλων, όπως προκύπτει:

 • από τα δημοσιευμένα και διαθέσιμα στις υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για το όριο κινδύνου φτώχειας ανά άτομο μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις (6.591 ευρώ) και το μέσο ετήσιο ισοδύναμο ατομικό εισόδημα (12.637,08 ευρώ) κατά το έτος 2011,
 • από το νέο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που θεσπίστηκε, ο βασικός μισθός των δημοσίων υπαλλήλων κυμαίνεται μεταξύ 780 (ΥΕ με βαθμό ΣΤ) και 1.092 ευρώ (ΠΕ με βαθμό ΣΤ) και 
 •  από τη θέσπιση νέου κατώτατου βασικού μισθού και ημερομισθίου με τον ίδιο ν. 4093/2012 (586,08 ευρώ και 26,18 ευρώ, αντίστοιχα)».

Έτσι, καταλήγει το ΣτΕ, «οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, ακόμη και μετά την κατάργηση των επίμαχων επιδομάτων, εξασφάλιζαν αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, τόσο σε σχέση με όσους διαβιούσαν στα όρια της φτώχειας όσο και με όσους απασχολούνταν στον ιδιωτικό τομέα με τον κατώτατο βασικό μισθό και ημερομίσθιο», επιβεβαιώνοντας ότι οι κατώτεροι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα γίνονται μοχλός πίεσης στα χέρια του αστικού κράτους για τη συνολική συμπίεση των μισθών.

Δηλαδή, θα πρέπει ΕΜΕΙΣ, οι δημόσιοι υπάλληλοι να πούμε και «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» από πάνω γιατί υπάρχουν και χειρότερα!!! Βλέπε π.χ. τους μισθούς πτωχοκομείου που παίρνουν στον ιδιωτικό τομέα και το όριο φτώχειας!!!

ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΟ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ. ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ ΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΜΑΣ.

Για άλλη μία φορά επιστρατεύουν τον κοινωνικό αυτοματισμό και τη λογική του μικρότερου κακού. Η απόφαση αυτή βέβαια έρχεται να προστεθεί σε μια άλλη απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε «συνταγματικό» και «νόμιμο» το πετσόκομμα της λίστας Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, και έρχεται να επιβεβαιώσει ξανά ότι όλο το αντεργατικό μνημονιακό οπλοστάσιο διατηρείται άθικτο και στη… «μεταμνημονιακή» περίοδο, ακριβώς γιατί αυτό απαιτούν η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.

Οι συνάδελφοι οφείλουν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για το ρόλο της ΑΔΕΔΥ και ορισμένων Ομοσπονδιών του Δημοσίου που καλλιέργησαν αυταπάτες ότι η ανάκτηση των απωλειών μπορεί να έχει αίσιο τέλος μέσω της δικαστικής διεκδίκησης, ενώ παράλληλα έγιναν ΝΤΙΛΕΡ δικηγορικών γραφείων.

ΚΑΝΕΙΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ με την λογική, ότι έγινε – έγινε.

ΚΑΜΙΑ ΑΥΤΑΠΑΤΗ ότι η όποια ανάκαμψη της οικονομίας θα φέρει από μόνη της πίσω απώλειες, μισθούς και δικαιώματα.

Η διεκδίκηση της κάλυψης των μισθολογικών απωλειών πρέπει να γίνει υπόθεση κάθε Σωματείου, κάθε εργαζόμενου. Η λύση βρίσκεται στα χέρια μας.

 

Μόνη λύση είναι η συσπείρωση στα Σωματεία, ο οργανωμένος αγώνας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

 

 

          ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΔΑΣ ΠΝ)

 

———————————————————————————————————————————————-

 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

 

«Με βάση δημοσιεύματα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) κρίνει τελικά συνταγματική την περικοπή 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων, υπαλλήλων ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, σε αντίθεση με την προηγούμενη απόφαση του ΣΤ΄ Τμήματος του ΣτΕ, που την είχε κρίνει αντισυνταγματική και πυροδότησε μαζική δικαστική προσφυγή των ενδιαφερομένων.

Για την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

 • Η φημολογούμενη απόφαση του ΣτΕ βρίσκεται σε πλήρη ταύτιση με τις πολιτικές των μνημονικών περικοπών των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Βρίσκεται σε πλήρη ταύτιση και με την τοποθέτηση των συνηγόρων – εκπροσώπων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στην πρώτη συνεδρίαση του ΣτΕ, που έλεγαν ότι η περικοπή αυτή έγινε για να σωθεί ο 12ος μισθός!!! Θυμίζουμε ότι στην αίθουσα του δικαστηρίου αναβίωσαν από την κυβερνητική πλευρά η λάσπη και ο κοινωνικός αυτοματισμός ενάντια στους δημοσίους υπαλλήλους, που διεκδικούσαν δικαστικά τους 2 από τους 6 μισθούς που χάσαμε στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης! Πρόκειται δηλαδή για απόφαση που ταυτίζεται με όλες τις μνημονιακές πολιτικές των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ! Πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο που έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια!!!
 • Αποδεικνύεται ότι οι αποφάσεις των συγκεκριμένων δικαστηρίων κινούνται και δεσμεύονται από τα αντιλαϊκά πλαίσια, που καθορίζουν οι "δημοσιονομικοί στόχοι" και τα ματωμένα πλεονάσματα. Υπηρετούν τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική, παρά τους όποιους ελιγμούς και τα ψίχουλα που ορισμένες φορές αναγνωρίζουν και που παρέχονται από τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις προεκλογικά, στη λογική "σου παίρνω 10, σου επιστρέφω 1".
 • Η απόφαση του ΣτΕ αποδεικνύει ότι στον αγώνα για την ανάκτηση των απωλειών μας δεν αρκούν από μόνες τους οι δικαστικές προσφυγές και η αναμονή δικαστικών αποφάσεων. Χρειάζεται πρώτα απ’ όλα συλλογική πάλη και διεκδίκηση για την ανάκτηση των απωλειών μας και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας! Δυστυχώς, οι πλειοψηφίες σε ΣΔΥΝ, ΠΟΕ-ΥΕΘΑ και ΑΔΕΔΥ δεν κινήθηκαν ούτε κινούνται στην κατεύθυνση διεκδίκησης, αλλά αποδέχονται το πλαίσιο της "αντοχής της οικονομίας", της "δημοσιονομικής πολιτικής" και των "ματωμένων πλεονασμάτων", δηλαδή το πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής ΕΕ και κυβερνήσεων, όπως έκαναν και τα κόμματά τους άλλωστε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ.
 • Για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, για το ΠΑΜΕ, δεν είναι "περασμένα ξεχασμένα" όλα όσα μας πήραν πριν και κατά τη διάρκεια της κρίσης, αλλά και μετά από αυτήν! Καμία δικαστική απόφαση δεν θα σταθεί εμπόδιο για τη διεκδίκηση των απωλειών μας, όλων όσα δηλαδή είχαμε κατακτήσει με αγώνα και θυσίες! Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε αταλάντευτα για την "ανάκτηση όλων των απωλειών μας και ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας" κόντρα στις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις, που έχουν συμβιβαστεί με τις απαιτήσεις του κεφαλαίου για καρατόμηση των δικαιωμάτων μας για να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους στο πλαίσιο του ανταγωνισμού.

 

Η επιστροφή των «νομίμως κλεμμένων» δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης. Η κυβέρνηση δεν έχει παρά να καταργήσει τους σχετικούς μνημονιακούς νόμους. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Γιατί, όσο και αν διατυμπανίζει η κυβέρνηση ότι βγήκαμε από τα μνημόνια, οι πάνω από 600 εφαρμοστικοί νόμοι παραμένουν σε ισχύ και τα ματωμένα πλεονάσματα που θα σηκώσουμε τα κλασικά υποζύγια – μισθωτοί και συνταξιούχοι – είναι μέχρι το 2060!!!

ΚΑΛΟΥΜΕ τους συναδέλφους μας να μην έχουν αυταπάτες τόσο για το ρόλο της «τυφλής» δικαιοσύνης όσο και για τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, παλιό και νέο, που αντί να αφυπνίζει συνειδήσεις και να οργανώνει τους εργαζόμενους σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις έφτασαν μέχρι το σημείο να βάλουνε πλάτη για να παραπλανήσουν τους εργαζόμενους ότι έτσι θα «έχουν λαμβάνειν», ενώ παράλληλα «βοήθησαν» τους μεγαλοδικηγόρους να αποκτήσουν «πελατεία» και να μεγαλώσουν την περιουσία τους.

ΚΑΝΕΙΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ με την λογική, ότι έγινε – έγινε.

ΚΑΜΙΑ ΑΥΤΑΠΑΤΗ ότι η όποια ανάκαμψη της οικονομίας θα φέρει από μόνη της πίσω απώλειες, μισθούς και δικαιώματα.

Η διεκδίκηση της κάλυψης των μισθολογικών απωλειών πρέπει να γίνει υπόθεση κάθε Σωματείου, κάθε εργαζόμενου. Η λύση βρίσκεται στα χέρια μας.

 

Μόνη λύση είναι η συσπείρωση στα Σωματεία, ο οργανωμένος αγώνας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

 

ΔΑΣ 21 ΜΑΙΟΥ 2019

 

******************************************************************************************************************************

 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΔΑΣ ΠΝ)

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

οι εργαζόμενοι του ΥΠΕΘΑ μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο Δημόσιο συνεχίζουμε την απεργία – αποχή από όλες τις διαδικασίες της αξιολόγησης, λαμβάνοντας υπόψη και την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, για τους κάτωθι λόγους:

 1. Η κυβέρνηση συνεχίζει να προσπαθεί να επιβάλλει την εφαρμογή της αντιδραστικής αξιολόγησης στους εργαζόμενους στους δημόσιους φορείς, παρά την εκφρασμένη αντίθεσή μας και την προωθούμενη ηλεκτρονική αξιολόγηση (άρθρο 9 του Ν. 4553/2018), μέσω της οποίας προσπαθεί να κάμψει τη στάση των εργαζομένων προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, προκειμένου να απομονώσει τους εργαζόμενους και να αποδυναμώσει τη συλλογική δράση η οποία έφερε αποτέλεσμα στην πράξη. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση δυναμώνει την επίθεσή της στους Δημοσίους Υπαλλήλους, ενισχύοντας το αντιλαϊκό νομοθετικό οπλοστάσιο.
 2. Το γεγονός ότι η προωθούμενη αξιολόγηση, δεν έχει καμία σχέση με την ανάγκη για επιστημονική, τεχνική, επαγγελματική στήριξη των Δημοσίων Υπαλλήλων.
 3. ΓΙΑΤΙ συνεχίζουν να υφίστανται οι αρνητικοί παράγοντες που προσδιορίζουν το περιεχόμενο του νόμου Βερναδάκη (Ν. 4369/2016), όπως έχει τροποποιηθεί προς αντιδραστικότερη κατεύθυνση με την απεργοσπαστική τιμωρητική διάταξη – τροπολογία (Γεροβασίλη – Μητσοτάκη) (24 Α του Ν. 4369/2016)

ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ καλά ότι τα ποσοστά αποχής σε όλο το Δημόσιο αποτέλεσαν επιβαρυντικό  παράγοντα εφαρμογής της συνολικής αντεργατικής πολιτικής και όλων των αρνητικών παραγόντων.

ΕΜΕΙΣ, οι εργαζόμενοι στο ΥΠΕΘΑ:

 • ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ στην κυβέρνηση να προωθήσει το σχεδιασμό της δίνοντας «bonus», μισθολογικά κλιμάκια σε όποιον εργαζόμενο θέλουν, να πληρώνονται διαφορετικά εργαζόμενοι στο ίδιο γραφείο, με τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία.
 • ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ στην κυβέρνηση να προωθεί μισθολογικά και βαθμολογικά όποιον εργαζόμενο θέλει «βαφτίζοντας» όποιες θέσεις εργασίας θέλει μέσα από τα περιγράμματα θέσης ως ιδιαίτερης σημασίας!!!
 • ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΨΟΥΜΕ την ΑΠΟΛΥΣΗ κανενός συναδέλφου.
 • ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ την εκβιαστική – τιμωρητική τροπολογία Γεροβασίλη – Μητσοτάκη που ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΕΙ την συνδικαλιστική δράση, τιμωρώντας τους συναδέλφους προϊσταμένους που μετέχουν στην προκηρυγμένη «ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΠΟΧΗ» από τις διαδικασίες της αξιολόγησης με τη στέρηση του δικαιώματος επιλογής στις όποιες διαδικασίες «κρίσεων» θέσεων ευθύνης.
 • ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ να αποτελούμε ένα χειραγωγημένο υπαλληλικό προσωπικό που θα εξειδικεύει και θα εφαρμόζει τις αντιλαϊκές αποφάσεις και στοχεύσεις της εκάστοτε κυβέρνησης.

   4. ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ότι η «αξιολόγηση» δεν είναι ένα απλά τεχνοκρατικό ή διαδικαστικό ζήτημα, αποσυνδεδεμένο από τη στόχευση της εκάστοτε κυβέρνησης για να λειτουργήσει το δημόσιο ως «επιτελικό», «μικρό», στην υπηρεσία των επιχειρηματικών ομίλων (εκχώρηση υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων στον ιδιωτικό τομέα μέσω π.χ. ανάθεσης σε εξωτερικό συνεργάτη κτλ.).

Η «αξιολόγηση» έχει συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο, όπως εξάλλου έχει και η αξιολόγηση της κυβέρνησης από τους λεγόμενους «θεσμούς»…

Η δυνατότητα που έχει η εκάστοτε κυβέρνηση να κόβει και να ράβει την πολιτική της, να     τη «σπάζει» σε μικρότερα κομμάτια, δεν μπορεί να κρύψει την συνολική της πολιτική.

 Έτσι, ο νόμος της αξιολόγησης (Ν. 4369/2016) συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με τον υπαλληλικό κώδικα (Ν. 3528/2007), τα οργανογράμματα (Ν. 4178/2013), την απαγόρευση προσλήψεων, τη δημοσιονομική πολιτική κλπ.. Γι’ αυτό:

 • Με το άρθρο 12 του μισθολογίου συνδέεται η αξιολόγηση με την μισθολογική εξέλιξη, αφού παρέχεται στους «άριστους» επιπλέον μισθολογικό κλιμάκιο.
 • Με το ίδιο άρθρο επίσης μετά από τρεις (3) ετήσιες συνεχόμενες αξιολογήσεις μπορεί να αναστέλλεται η «αυτόματη» μισθολογική εξέλιξη του υπαλλήλου.
 • Με το άρθρο 17 συνδέεται η αμοιβή με την αξιολόγηση της θέσεις εργασίας, αφού ο κάθε φορέας θα μπορεί να βαθμολογεί και να αξιολογεί ως ιδιαίτερης σημασίας όποιες θέσεις εργασίας θέλει…
 • Με τα άρθρα 83, 95 και 152 του Υπαλληλ&