29
Μάι
2018

*Γιατί αποφασίσαμε 24ωρη γενική απεργία στις 30 Μαΐου*

Tου Σταύρου Κουτσιουμπέλη
Γενικού Γραμματέα της ΑΔΕΔΥ.

H ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ αποφάσισαν ως ημέρα παλλαϊκής κινητοποίησης με 24ωρη γενική απεργία την 30η Μάη. Σε αυτή συμμετέχουν με δικό τους αγωνιστικό πλαίσιο επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς καθώς και η Συνομοσπονδία Συνταξιούχων. Κοινά προβλήματα η συνεχιζόμενη από χρόνια μνημονιακή λιτότητα, η έκρηξη της ανεργίας και η υπερφορολόγηση ιδιαίτερα της μεσαίας τάξης που τείνει να εξαφανιστεί.

Οι πολιτικές αυτές συνεχίζονται παρά το success story που φιλοτεχνεί η κυβέρνηση για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια το τέλος Αυγούστου. Τα ψηφισμένα μέτρα για περικοπή Συντάξεων από το 2019 και μείωση του αφορολόγητου από το 2020 κλείδωσαν στην πρόσφατη αξιολόγηση.

Τα χρόνια της κρίσης το Δημόσιο στοχοποιήθηκε καλλιεργώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό. Οι περικοπές των μισθών έφτασαν στο 40% ενώ αντίστοιχη είναι και η μείωση των εργαζομένων σε αυτό. Από 950.000 το 2010 (όλες οι μορφές απασχόλησης) σε 545.000 το Δεκέμβρη του 2017. Η υποστελέχωση κρίσιμων κοινωνικών υπηρεσιών ιδιαίτερα σε εποχή οικονομικής κρίσης, όπως η Υγεία – Πρόνοια, η Παιδεία, η Αυτοδιοίκηση, η Ασφάλιση, ο Πολιτισμός κ.ά. εντείνουν περεταίρω τις κοινωνικές ανισότητες και θέτουν εμπόδια στην πρόσβαση, την ποιότητα και επάρκεια τόσο κρίσιμων κοινωνικών αγαθών. Η κάλυψη στους κρίσιμους αυτούς τομείς του Δημοσίου σε ανθρώπινο δυναμικό δεν υπερβαίνει το 70% των οργανικών θέσεων των μνημονιακών οργανογραμμάτων.

 

Οι ελαστικές μορφές απασχόλησης επεκτείνονται ραγδαία στο Δημόσιο δημιουργώντας νέα γενιά συμβασιούχων με μειωμένα εργασιακά δικαιώματα και μισθούς, χωρίς ασφάλεια και ποιότητα δουλειάς. Η πολιτική ομηρεία και η κομματική χειραγώγηση είναι ο απώτερος στόχος αυτών των εμβαλωματικών πολιτικών»

Παρά το πλεονέκτημα της μονιμότητας στο Δημόσιο, που και αυτό δοκιμάστηκε έντονα, τη μνημονιακή περίοδο 2012 – 2014, με εφεδρείες, με υποχρεωτική συνταξιοδότηση , με διαθεσιμότητα, κινητικότητα, αλλά και απολύσεις, οι Δημόσιοι υπάλληλοι έχουν οδηγηθεί σε κατάσταση οικονομικής εξαθλίωσης, περικοπής 13ου, 14ου μισθού, νέο μισθολόγιο με μεσοσταθμικές περικοπές 20%, κατάργηση επιδομάτων, μείωση του αφορολόγητου, αμφισβήτηση επιδόματος παραμεθόριων και ανθυγιεινού, είναι μόνο μερικά από τα μέτρα που μας επιβλήθηκαν.

Ο Νόμος Κατρούγκαλου μειώνει τις συντάξεις των Δημοσίων Υπαλλήλων από 8% (ΥΕ κατηγορία με 20 χρόνια) ως 36% (ΠΕ – ΤΕ κατηγορία με πάνω από 35 χρόνια). Το εφάπαξ μειώθηκε κατά 40%, ενώ την ίδια τύχη είχαν και η επικουρική σύνταξη του ΕΤΕΑ και το μέρισμα του μετοχικού ταμείου.

Με θαυμαστή προσήλωση η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υλοποιεί τις ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικών τομέων της οικονομίας (ΔΕΗ, αεροδρόμια, μεταφορές) ενώ εκποιεί ακίνητα του Δημοσίου αντί πινακίου φακής.

Για να παρακάμψει τις αντιστάσεις της κοινωνίας προχωρά σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και πρώτης κατοικίας, ηλεκτρονική αξιολόγηση στο Δημόσιο, με τιμωρητικό χαρακτήρα, επίθεση κατά μέτωπο στο δικαίωμα της απεργίας, αδιαφορώντας προκλητικά αν οι πολιτικές της έχουν οδηγήσει στη φτώχια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την εξαθλίωση χιλιάδες συμπολίτες μας, μα κυρίως τους νέους, τις γυναίκες και τους μικρομεσαίους επαγγελματίες.

Για όλους αυτούς τους λόγους, μαζί με τη ΓΣΕΕ κηρύξαμε 24ωρη Γενική Απεργία για την Τετάρτη 30 Μάη.