26
Μαρ
2021

*ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ*

Αθήνα, 24 Μαρτίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Θέμα: Μείωση πολιτικού προσωπικού στο Πολεμικό Ναυτικό

Ο Σύλλογος Δημοσίων Υπαλλήλων Ναυτικού με την υπ. αριθμ.372/16-3-2021επιστολή του προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναφέρεται στο σοβαρό πρόβλημα της μείωσης του πολιτικού προσωπικού στο Πολεμικό Ναυτικό, που έχει ως αποτέλεσμα η τεχνική υποστήριξη σε Πλοία και κρίσιμα οπλικά συστήματα να βρίσκεται σε οριακό επίπεδο .

Η κατάσταση στους Ναυστάθμους, στα Νοσοκομεία και στις τεχνικές υπηρεσίες είναι οριακή από πλευράς εξειδικευμένου προσωπικού. Οι προσπάθειες που κάνει η Κυβέρνηση για να καλύψει τα κενά αυτά με προσλήψεις ΕΠΟΠ, δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις τεχνικές και επιστημονικές υπηρεσίες που προσφέρει το εξειδικευμένο πολιτικό προσωπικό στις θέσεις αυτές, καθώς οι ΕΠΟΠ έχουν ως κύρια αποστολή την κάλυψη κενών θέσεων σε επιχειρησιακές ειδικότητες.

Όπως επισημαίνει ο Σύλλογος, «Το 2019, η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε εγκρίνει 68 προσλήψεις για το Πολεμικό Ναυτικό. Με πρωτοβουλία του συλλόγου μας και σε συνεργασία με τον Γ. Γραμματέα ΥΠ.ΕΘ.Α., ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και εκδόθηκε τελικώς η προκήρυξη 1Κ/2021. Είναι γεγονός ότι οι 68 αυτές νέες προσλήψεις θα καλύψουν κάποια κενά στους Ναυστάθμους, αλλά δυστυχώς είναι πολύ λίγες μπροστά στις πραγματικές ανάγκες, τη στιγμή που η μείωση προσωπικού έχει ξεπεράσει το 50%. Μην ξεχνάμε ότι προκήρυξη για πολιτικό προσωπικό στο Υπουργείο μας είχε να βγει από το 2008.»

Να σημειωθεί πως το 2010 υπηρετούσαν 2500 πολιτικοί υπάλληλοι, ενώ στη δεκαετία που ακολούθησε αποχώρησαν 1438 και προσελήφθησαν μόνο 200. Μέσα στην επόμενη διετία υπολογίζεται πως θα έχουν αποχωρήσει ακόμα 250 πολιτικοί υπάλληλοι, κατεβάζοντας τον αριθμό που θα υπηρετούν το 2023 στους 1050 (με μέσο όρο ηλικίας 50 ετών και άνω).

Κατόπιν των παραπάνω και με δεδομένο πως η επερχόμενη αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων της χώρας πρέπει οπωσδήποτε να συνοδευτεί άμεσα με την πρόσληψη ικανού αριθμού μονίμων πολιτικών υπαλλήλων, κυρίως σε επιστημονικές και τεχνικές ειδικότητες όπως συμβαίνει σε όλα τα σύγχρονα Κράτη,

 

Ερωτάται ο κ Υπουργός:

  1. Ποιες άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες θα ληφθούν ώστε να γίνουν προσλήψεις πολιτικού προσωπικού στο Πολεμικό Ναυτικό;     

                                   

                                 Η ερωτώσα βουλευτής

 

Φωτεινή Μπακαδήμα