12
Ιούν
2013

Ενημέρωση

 

14/10/2013

Βροχή οι προσφυγές κατά της διαθεσιμότητας

Συνεχίζεται το «μπαράζ» αιτήσεων ακύρωσης κατά της κατάργησης θέσεων στο Δημόσιο από εργαζόμενους, οι οποίοι επιθυμούν κριθούν αντισυνταγματικά τα μέτρα για τη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα.

Στον νέο γύρο των σχετικών προσφυγών που παραπέμπονται στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ζητείται η ακύρωση των κυβερνητικών μέτρων για κατάργηση 1.230 θέσεων πολιτικού προσωπικού του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Οπως αναφέρει το ΕΘΝΟΣ στις σχετικές αιτήσεις ακύρωσης υποστηρίζεται ότι είναι ουσιαστικά προσχηματικοί οι λόγοι περί εξυγίανσης της Δημόσιας Διοίκησης, αφού δεν έχουν προηγηθεί οι αναγκαίες μελέτες για τη δομή και οργάνωση, για τις ανάγκες των υπηρεσιών, ούτε χρησιμοποιούνται κριτήρια αντικειμενικά και αξιοκρατικά για τις σχετικές επιλογές. Ετσι, όμως, παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές που κατοχυρώνουν την οικονομική ελευθερία, την εργασία, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, αλλά και την οργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης, τον τρόπο απόλυσης υπαλλήλων κ.λπ.

 

———————————————————————————————————

 

 

Δελτίο τύπου του υπουργείου διοικητικής μεταρύθμισης

 

H διαπραγμάτευση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με τους εκπροσώπους της Τρόικας για τα ζητήματα της αρμοδιότητάς του κατέληξε στα εξής:

Το Υπουργείο εξασφάλισε παράταση στην ολοκλήρωση του πρώτου κύματος της κινητικότητας (12.500) μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2013 με την πρόβλεψη ότι ένα μέρος (4.200) θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου 2013.

Η πρώτη αυτή φάση της κινητικότητας (4.200) θα απαρτίζεται από εκπαιδευτικούς, σχολικούς φύλακες και εργαζόμενους στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο καθεστώς της κινητικότητας περιορίζεται από τους 12 μήνες που είναι σήμερα, στους 8.

Ο συμφωνημένος από το Φεβρουάριο του 2012 αριθμός των 15.000 υποχρεωτικών αποχωρήσεων τη διετία 2013 – 2014, αλλά και η κατανομή ανά έτος – 4.000 για το 2013 και 11.000 για το 2014 – παραμένει σταθερός.

Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης δεσμεύεται στη σημαντική επιτάχυνση της διαδικασίας διερεύνησης σοβαρών πειθαρχικών παραπτωμάτων δημοσίων υπαλλήλων, έτσι ώστε όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός απολύσεων να προκύψει από αυτήν την κατηγορία.

 

Πολυνομοσχέδιο υπουργείου Οικονομικών

Το απόγευμα της Τρίτης κατατέθηκε στη Βουλή, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που μέσα σε 108 άρθρα συμπεριλαμβάνει όλες τις προαπαιτούμενες ρυθμίσεις τις οποίες έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την Τρόικα για την εκταμίευση της δόσης του Ιουλίου, όπως αποφασίστηκε από το Eurogroup τη Δευτέρα.

Βασική προϋπόθεση, όπως έχει επισημάνει και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είναι να έχει ψηφιστεί ως τις 19 Ιουλίου από την ελληνική Βουλή.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται οι διατάξεις για την κατάργηση της ειδικότητας των σχολικών φυλάκων από την έναρξη της ισχύος του νόμου και των δημοτικών αστυνομικών από τις 23 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με άλλη διάταξη, επιτρέπεται να καταργούνται θέσεις ανά κατηγορία, κλάδο ή και ειδικότητα σε υπουργεία, αυτοτελείς δημόσιες υπηρεσίες, αποκεντρωμένες διοικήσεις, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού και λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του οικείου υπουργού, σε εκτέλεση σχετικών αποφάσεων του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, μετά από τεκμηρίωση που στηρίζεται σε εκθέσεις αξιολόγησης δομών και σχέδια στελέχωσης.

Επίσης, επιτρέπεται: α) η μετάταξη μόνιμων πολιτικών υπαλλήλων και η μεταφορά υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που υπηρετούν σε υπηρεσίες, κεντρικές και περιφερειακές, του Δημοσίου, των ανεξάρτητων αρχών, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) πρώτου και δεύτερου βαθμού και των λοιπών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και β) η μεταφορά υπαλλήλων που διατηρούν τη δημοσιοϋπαλληλική τους ιδιότητα των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) που ανήκουν στο δημόσιο τομέα σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, ανεξάρτητων αρχών, Ο.Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού και των λοιπών Ν.Π.Δ.Δ. όταν επιβάλλεται από το συμφέρον της υπηρεσίας υποδοχής, ιδίως για την κάλυψη άμεσων υπηρεσιακών αναγκών και την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.

Δείτε εδώ ολόκληρο το κείμενο του νομοσχεδίου

 

 


Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α Του ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. Συνεδρίαση της Τετάρτης 10 Ιουλίου 2013

Το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση στην παρουσία βουλευτών της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής σε Γενικές Συνελεύσεις, Συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις των Συλλόγων-Μελών της Ομοσπονδίας.

Οι νοσταλγοί των φασιστικών καθεστώτων, ήταν ανέκαθεν εχθροί του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων. Γι’ αυτό, είναι ανεπιθύμητοι από κάθε συλλογική διαδικασία των εργαζομένων. Η Χρυσή Αυγή μισεί το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα και κάθε μορφής οργάνωσης των εργαζομένων που ιστορικά εκφράζει τα συμφέροντα όλου του κόσμου της εργασίας, είτε είναι Έλληνες είτε είναι ξένοι.

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. καλεί τα Συλλόγους-Μέλη της να κρατήσουν τις πόρτες τους κλειστές στους φασίστες βουλευτές της Χρυσής Αυγής, καθώς είναι απολύτως ανεπιθύμητοι από το σύνολο του συνδικαλιστικού κινήματος.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

 

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ – ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε για τη διαθεσιμότητα – κινητικότητα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ισχύουν τα  κατωθι:

  1. Όπως όλα τα Υπουργεία έτσι και εμείς θα συμμετέχουμε στην διαθεσιμότητα-κινητικότητα σύμφωνα με την εντολή του Πρωθυπουργού για καμιά εξαίρεση.
  2. Ο αριθμός των υπαλλήλων που θα μπει στη διαδικασία της διαθεσιμότητας –κινητικότητας αναμένεται να κυμανθεί περίπου στα 400 άτομα. Ο ακριβής αριθμός θα καθοριστεί την Δευτέρα 29/7/2013.
  3. Η πολιτική ηγεσία κάθε υπουργείου θα καθορίσει ποιοι κλάδοι και ειδικότητες θα συμμετέχουν στην διαθεσιμότητα – κινητικότητα και η επιλογή του προσωπικού θα γίνει σύμφωνα με το άρθρο 90 του Νόμου 4172/2013 που μπορείτε να το διαβάσετε εδώ Αν δεν το πράξουν θα δοθεί εντολή και κατεύθυνση από το Πρωθυπουργό.

Η θέση του συνδικαλιστικού κινήματος είναι ότι το προσωπικό του ΥΠΕΘΑ είναι ήδη πολύ μειωμένο και καλύπτεται μόνο το 52% των νέων οργανικών θέσεων που έχουν προκύψει μετά την κατάργηση των κενών θέσεων. Η περαιτέρω διαθεσιμότητα – κινητικότητα θα δημιουργήσει αξεπέραστα εμπόδια στο έργο του Υπουργείου. Το ΥΠΕΘΑ έχει ανάγκη ενίσχυσης προσωπικού.

Ο ΣΔΥΝ  έχει συγκαλέσει Διοικητικό Συμβούλιο για την Δευτέρα 29/7 προκειμένου λάβει σχετικές αποφάσεις. αμέσως μετά οι αποφάσεις αυτές θα γνωστοποιηθούν στη κοινή σύσκεψη της ΠΟΕ-ΥΕΘΑ με τα Προεδρεία των Πρωτοβάθμιων Σωματείων.

Η  ΠΟΕ-ΥΕΘΑ την έχει συγκαλέσει την μεν Δευτέρα 29/7  την Εκτελεστική Επιτροπή και την την Τρίτη 30/7/2013 το Γενικό Συμβούλιο.

 Διαψεύδουμε κατηγορηματικά τις οποιοδήποτε φήμες για συνεδριάσεις του Υπηρεσιακού Συμβούλιου και την ύπαρξη λίστας ονομάτων στο ΓΕΝ.

Παρακολουθούμε το θέμα στενά και ετοιμαζόμαστε για δυναμική αντίδραση.

ΕΣΟ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

 

Παράνομη η διαθεσιμότητα σε φορείς που δεν έχουν αξιολογηθεί κανονικά

«Αν ο κ. Μητσοτάκης επιχειρήσει να κατασκευάσει “διαθέσιμους” σε φορείς που δεν έχουν αξιολογηθεί κανονικά, θα βρει τους Ανεξάρτητους Έλληνες μαζί με όλους τους Έλληνες απέναντί του», δήλωσε η αναπληρώτρια γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τομεάρχης Δημόσιας Διοίκησης και βουλευτής Μαγνησίας Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Σχολιάζοντας την απόφαση που εξέδωσε σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την εκ των υστέρων αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων των οποίων καταργούνται οι οργανικές θέσεις, η Μ. Χρυσοβελώνη ανέφερε ότι «όπως ρητά ορίζει ο ν. 4172/13 που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή, η Υπουργική Απόφαση την οποία εξέδωσε σήμερα ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να αφορά αποκλειστικά εργαζόμενους σε φορείς των οποίων οι δομές έχουν αξιολογηθεί. Άρα η όποια αυθαίρετη εφαρμογή της εν λόγω απόφασης σε διάφορους δημόσιους οργανισμούς των οποίων η αναδιοργάνωση δεν έχει εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, δεν θα είναι απλά παράνομη αλλά προκλητική».

 

Όπως δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος η κατανομή των εργαζομένων έχει ως εξής:

3.000 δημοτικοί αστυνομικοί
1.500 υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου σε ΑΕΙ και ΤΕΙ καθώς και μόνιμο προσωπικό ΕΤΕΠ και ΕΤΠ, εκπαιδευτικής κατηγορίας ΥΕ και ΔΕ.
536 υπάλληλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Πρόκειται 392 εργαζόμενους του ΙΔΑΧ και 144 εργάτες ΥΕ.
1.618 υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας.
500 υπάλληλοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.
600 υπάλληλοι του υπουργείου Εργασίας (20 στην κεντρική διοίκηση, 260 στον ΟΑΕΔ, 200 του ΙΚΑ, 70 του ΟΑΕΕ, 30 του ΕΤΕΑ και 20 του ΟΓΑ.
548 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για ΥΕ καθαρίστριες μερικές απασχόλησης.
39 υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης (φύλακες, επιμελητές, διοικητικοί, καθαρίστριες).
48 υπάλληλοι του υπουργείου Ναυτιλίας.
360 υπάλληλοι στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (250 και 160 αντίστοιχα).
753 υπάλληλοι του υπουργείου Υποδομών. 453 υπάλληλοι της ΓΓΔΕ και 300 από την ΥΠΑ, παλαιότερα μεταταγμένοι από την Ολυμπιακή Αεροπορία.
130 υπάλληλοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπυξης
20 υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών (εργαζόμενοι αορίστου χρόνου στην Γ.Γ. απόδημου ελληνισμού)
100 υπάλληλοι του υπουργείου Ανάπτυξης
220 υπάλληλοι του υπουργείου Τουρισμού
100 υπάλληλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος
20 υπάλληλοι του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, εργαζόμενοι στο Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς.